Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Şehirlerde Biyolojik Saat Daha Hızlı Çalışıyor!

2 dakika
1,625
Şehirlerde Biyolojik Saat Daha Hızlı Çalışıyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Almanya'nın Münih şehrinde kırda ve şehirde yaşayan karatavukların sirkadiyen ritmleri arasında farklılıklar bulundu. Yeni bir araştırma, şehir yaşamının insanlar ve hayvanlardaki biyolojik saat üzerinde büyük etkileri olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar Güney Almanya'daki karatavukların sarkadiyen ritimlerini (24 saatlik biyolojik aktivite döngülerini) ölçtü. Alman ve İskoç araştırmacılar, şehirde yaşayan kuşların ormandakilere göre daha erken kalktığını ve daha az dinlendiğini buldu. Araştırma ekibinin bulguları, farklılıkların mikroevrimin bir sonucu olabileceği ihtimalini yükseltti.

Glasgow Üniversitesi ve Max Planck Ornitoloji Enstitüsü'nün yürüttüğü çalışma The Journal Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlandı. Belirli sayıda yetişkin erkek Avrupa Karatavuğu, Münih'te kırsal kesimdeki bir ormanda yakalandı.

Tüm Reklamları Kapat

Büyük Farklılık 

Her kuşa tekrar yakalanmadan önce 10 gün boyunca taşıyacakları, tabiattaki günlük aktivitelerini gösterecek olan hafif birer radyo vericisi bağlandı. Daha sonra, ışık geçirmez ve ses yalıtımlı odalarda tutularak sirkadyen ritmleri sabit koşullar altında ölçüldü. Test, kuşların doğaya yeniden salınmasıyla sona erdi. Glasgow Üniversitesi Biyoçeşitlilik Enstitüsü, Hayvan Sağlığı ve Karşılaştırmalı Tıp Bölümü'nden Dr. Barbara Helm şöyle anlatıyor: 

Şehir kuşlarının ormandaki akranlarına göre ritmlerinde önemli ölçüde farklılık bulduk. Ormandaki akranları gün doğumuyla uyanırken, şehir kuşları günlük aktivitelerine en az 30 dakika daha erken başlıyorlar. Şehir kuşları aynı zamanda günlerini 8 dakika daha geç bitiriyorlar,bunun anlamı her günü ortalama 40 dakika daha uzun yaşıyorlar.

Dr. Helm'in söylediğine göre ‘’sabit laboratuvar koşulları altında’’ ölçülen şehir kuşlarının ritmleri açıkça değişmiş. Şöyle anlatıyor:

Görünüşe göre farklı olmak şehir hayatının zorluklarını yendi.Şehirde yaşayan kuşların özellikle de iş bölgesinde olanların saatleri daha az kalıcı.

Ekibin söylediğine göre araştırma şehirlerin, insan ve hayvanların iç saatlerine çok derin bir etki yaptığına dair gittikçe yaygınlaşan bir fikir birliği oluşturdu.

Bağlantılı Hastalıklar

Bu değişikliklerin ileri sağlık problemlerine sebep olabileceği veya şehir alanlarına adapte olabilmek için daha iyi koşullar oluşturabileceğini tespit edebilmek için daha ileri araştırmalar gerektirdiği söyleniyor. Dr. Helm şöyle diyor:

Önceki araştırmalar diğer araştırmacılar tarafından üstlenildi. Bu araştırmacılar araştırma ile insanlarda bozulmuş uyku düzeni,obezite ve bazı kanser türleri arasında güçlü bağlantılar olduğunu öneriyorlardı. Çalışmamız insanlarla aynı habitattaki bir vahşi hayvan türünde ilk defa iç saat farklılıkları olabileceğini gösterdi. Karatavukların ve diğer hayvanların biyolojik ritmlerini şehirlerimizde sıkça bulunan şekline modifiye etmelerinin bedellerini ve zararlarını bulmaya istekliyiz.Bu bize kentsel yaşamın zorluklarını anlayabilmek ve başa çıkabilmek için yardımcı olabilir.

Araştırmacılar biyolojik ritm farklılıklarının,yapay ışıklandırma ve yüksek ses seviyesi gibi kentsel fenomenlere mikroevrimin verdiği bir cevap olması ihtimalini yükseltti.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: BBC | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:14:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1868

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. BBC, et al. Şehirlerde Biyolojik Saat Daha Hızlı Çalışıyor!. (10 Ocak 2014). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1868
BBC, -., Akyol, S. A., Bakırcı, Ç. M. (2014, January 10). Şehirlerde Biyolojik Saat Daha Hızlı Çalışıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1868
-. BBC, et al. “Şehirlerde Biyolojik Saat Daha Hızlı Çalışıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Sinan Alp Akyol, Evrim Ağacı, 10 Jan. 2014, https://evrimagaci.org/s/1868.
BBC, ---. Akyol, Sinan Alp. Bakırcı, Çağrı Mert. “Şehirlerde Biyolojik Saat Daha Hızlı Çalışıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Sinan Alp Akyol. Evrim Ağacı, January 10, 2014. https://evrimagaci.org/s/1868.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close