4000 Fizikçinin Las Vegas'a ''Tarihin En Kötü Haftası''nı Yaşatması...
- İndir
- Dış Sitelerde Paylaş
Birkaç bin fizikçi, araştırmacı ve öğrenci, bir konferans için Dünya'nın kumar başkentine gelirse ne olur? Cevap basit: "Kumarhaneler için berbat bir hafta" olurdu. Öyle ki, bu yaşandığında, fizikçilerin tekrar Las Vegas'a gelmemesi rica edildi! Ama tüm bu olanların nedeni, muhtemelen aklınıza ilk gelen ve tahmin ettiğiniz şey değil.
Amerikan Fizik Cemiyeti'nin 1986'daki Yıllık Toplantısı
1986 yılında Amerikan Fizik Cemiyeti (APS) yıllık toplantısı için San Diego, Kaliforniya'da toplanacaktı. Ama takvimde yaşanan bir çakışmadan ötürü, ayarladıkları otel konferanstan sadece birkaç ay önce iptal olmak zorunda kaldı. Alternatif bir otel arayan etkinlik düzenleyicileri, nihayetinde Las Vegas'ın MGM Grand Otel ve Kumarhanesi'nde karar kıldılar. Bu karar, sadece MGM Grand için değil, tüm Las Vegas kenti için berbat bir karar olacaktı.
"Kumarhane her zaman kazanır." lafını duymuşsunuzdur. Bunun nedeni, kumarhanedeki oyunların avantajının kumarhaneden yana olmasıdır. Siz kumarhanede para kazandığınızda, aslında kumarhaneden değil, sizden daha şanssız olan kitlenin parasından kazanmış oluyorsunuz.
Bu kadar fizikçi bir araya geldiğinde, 21 filminden fırlamış gibi zekice oynanan bir Blackjack ya da kart saymaya dayalı bir poker çılgınlığı yaşanmış ve kumarhane alt üst olmuş sanabilirsiniz. Ya da bu bilim insanlarının fizikçi olmasından ötürü, akıllıca tasarlanmış aletler kullanarak rulet masasını alt ettiklerini... Ancak bunların hiçbiri doğru değil.
Kumarda Bazen En İyi Kazanma Stratejisi, Hiç Oynamamaktır!
Fizikçilerin yaptığı, kazanmayı garanti eden, çok daha basit bir davranıştı: Hiç oynamadılar!
Normalde büyük bir organizasyon, bir şehirde etkinlik yapacağını duyurduğunda, tüm oteller birbiriyle yarışa girer ve fiyatları en aza indirmeye çalışırlar. Bu şehir Las Vegas gibi sadece oda sayısından değil, aynı zamanda kumar oynayanlardan gelirini elde eden yerlerde çok daha ekonomiktir. Çünkü kumarhane, oda fiyatından kaybettiğini, konukların otellerindeki makinalarda kumar oynarken kaybedecekleri sayesinde misliyle kazanacağını bilir. Dolayısıyla Las Vegas'ta, diğer hiçbir otelin sunamayacağı kadar düşük fiyatlar bulabilirsiniz. Hatta bu nedenle sınırsız büfe, sınırsız alkol gibi olasılıklar da sunarlar.
Kumarbaz (Monte Carlo) Safsatası
Fizikçilerin hiç oynamamayı tercih etme nedeni, konferansa odaklanmış olmaları, ödev notluyor olmaları veya asosyal olmaları olabilir. Pek tabii, katılımcıların çoğunun beş parası olmayan lisansüstü öğrencileri olması da olabilir.
Ancak daha önemlisi, otelde kalan fizikçiler, Kumarbaz (Monte Carlo) Safsatası olarak bilinen mantık hatasına düşmeyecek kadar zekilerdi. Bu safsata, kabaca şunu söyler: "Geçen 5 el kaybettim; bu el kesin kazanacağım."
Bir rulet masasında, son 5, 10, hatta 100 atışın ne geldiği, bir sonraki atışta ne geleceğini en ufak düzeyde etkilememektedir. Her seferinde olasılık aynı derecededir ve bir dizi kazandınız veya kaybettiniz diye, bir sonrakini kazanma veya kaybetme olasılığınız değişmemektedir. Ancak birçok insan duygularına yenik düşer ve bu basit matematiksel gerçeği görmezden gelir. İşte kumarhanelere para kazandıran da bu safsatadır!
Fizikçiler, kumarhanede neredeyse hiç kumar oynamayarak, oteldeki ucuz oda fiyatlarını, o günlerde otele gelip de para kaybeden insanlara ödetmiş oldular.
Eh... Galiba "fizikçiler zar atmaz" diyebiliriz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 74
- 49
- 23
- 20
- 12
- 11
- 9
- 7
- 2
- 1
- 1
- 1
- APS. 100 Years Of The American Physical Society. (28 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 28 Aralık 2018. Alındığı Yer: APS | Arşiv Bağlantısı
- S. Skolnick. How 4,000 Physicists Gave A Vegas Casino Its Worst Week Ever. (10 Eylül 2015). Alındığı Tarih: 28 Aralık 2018. Alındığı Yer: Physics Central | Arşiv Bağlantısı
- T. Stafford. Why We Gamble Like Monkeys. (28 Ocak 2015). Alındığı Tarih: 28 Aralık 2018. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Monte Carlo Method. (17 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 28 Aralık 2018. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/11/2024 23:50:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5344
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.