Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Pelagornis sandersi: Dünyanın Uçabilen En Büyük Kuşu!

2 dakika
9,556
Pelagornis sandersi: Dünyanın Uçabilen En Büyük Kuşu!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları dünyanın en büyük uçan kuşu olabilecek, soyu tükenmiş dev bir kuşun fosillerini keşfetti. Türün tahmini kanat açıklığı 610-732 cm arasında. Kanat kemikleri baz alınarak karşılaştırıldığında, eski rekoru elinde tutan -soyu tükenmiş- Argentavis magnificens’i geride bırakıyor ve günümüzün en büyük uçan kuşu olan Royal Albatros’un 2 katı kadar bir büyüklüğe sahip.

Proceedings of the National Academy of Sciences’ta belirtildiği gibi[1], bulgular gösteriyor ki bu yaratık, muazzam boyutuna karşılık, havada durmasına yardımcı olan uzun ve ince kanatlarıyla son derece becerikli bir planör.

 

Tüm Reklamları Kapat

Dünyanın en büyük uçabilen kuşu Pelagornis sandersi’nin kanat açıklıklı karşılaştırmalı bir çizimi. Sol tarafta gösterilen California akbabası, sağ tarafta gösterilen Royal albatross. (Credit: Liz Bradford)

 

Fosillerine 1983’de Güney Carolina Charleston’da inşaat işçileri Charleston Uluslar Arası Havaalanı için kazı yaparken rastladılar. Parçalar o kadar büyüktü ki kazıcı iş makineleriyle çıkartılmaları gerekti. Durham Kuzey Carolina’dan National Evolutionary Synthesis Center yazarı Dan Ksepka şöyle söylüyor:

Yalnızca üst kanat kemiği bile benim kolumdan daha uzundu.

Charleston Müzesi koleksiyonunda bulunan son derece iyi korunmuş örnekler çok sayıda kanat-bacak kemiklerinden ve tamamı korunmuş bir kafatasından oluşuyor. Bütün boyutu ve sonradan oluşturulan gagası Kepska’ya bulduğunun pelagornithidlerin, çenelerinin üst ve alt kısmında sıralanmış kemiksi diş benzeri çıkıntıları olan soyu tükenmiş devasal deniz kuşlarının bir türü olduğunu anlamasına imkan verdi. Bu tür, fosilin çıkarılmasına önderlik eden emekli Charleston Müzesi müdürü Albert Sanders’ın onuruna “Pelagornis sandersi” olarak adlandırıldı. Tür 25 ile 28 milyon yıl önce, dinozorların ölmesinden sonra ve insanların bölgeye gelmesinden çok önce yaşadı.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacıların P. sandersi’nin uçtuğuna şüpheleri yok. Kağıt inceliğinde içi boş kemikleri, kısa bacakları ve devasal kanatları havada kendisini oldukça rahat hissetmesini sağlıyor ama yerde biraz kullanışsız oluyor. Bazı matematiksel modeller uçan kuşlar için mümkün olan en büyük vücut ebatlarını aştığını söylese de, büyük boyutlarına rağmen nasıl havalandığı ve havada kaldığı daha tam aydınlanmış değil.

Bunu çözebilmek için Ksepka fosilin ağırlık, kanat genişliği ve kanat şekli gibi tahmin edilebilen çeşitli bilgilerini uçuş performansını tahmin edebilen bir bilgisayar programına girdi. Analizlerin gösterdiğine göre P.sandersi büyük ihtimalle durduğu yerden kendini fırlatarak ve kanat çırparak rahatlıkla havalanabilmek için fazla büyüktü. 2007’de bir bilgisayar programı çalışmasının uçuşunu tanımladığı Argentavis gibi, P. sandersi yokuş aşağı koşarak ve rüzgardan faydalanarak yerden yükseliyordu ya da bir planör gibi kuvvetli rüzgarlardan faydalanarak havada asılı kalıyordu.

Ksepka’nın simülasyonuna göre bir kere havalandığında, ince ve uzun kanatları onun etkili bir biçimde planör gibi havada asılı kalmasını sağlıyordu. P. sandersi hava akımlarını kullanarak okyanus üzerinden yükselebiliyor ve kilometrelerce kanatlarını çırpmadan süzülebiliyordu. Arada sırada suya doğru ani saldırılarla yumuşak vücutlu kalamar ve yılan balığı gibi canlılarla besleniyordu. Greenwich Connecticut’ta Bruce Müzesi’nde bilim direktörü olan Ksepka şöyle diyor

Bu beslenmenin her zaman mümkün olmadığı yerde, okyanusta, önemli.

Araştırmacılar bulguların P. sandersi’nin ait olduğu ailenin nihayetinde neden öldüklerine ve gökyüzünün devlerinin nasıl uçmayı başardığını anlamamıza ışık tutacağını ümit ediyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 6
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/11/2024 00:41:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2659

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hastalık Kataloğu
Canlı
Enfeksiyon
Çiftleşme
Memeli
Gebelik
Jinekoloji
Kertenkele
İfade
Evrim Ağacı
Mars
Kanıt
Şehir Hastanesi
İnsanlık
Erkek
Evrim Tarihi
Newton
Çocuk
Kas
Yas
Ses Kaydı
İngiltere
Bağışıklık Sistemi
Gen İfadesi
Araştırmacılar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
N. E. S. Center, et al. Pelagornis sandersi: Dünyanın Uçabilen En Büyük Kuşu!. (10 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 25 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2659
Center, N. E. S., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2014, September 10). Pelagornis sandersi: Dünyanın Uçabilen En Büyük Kuşu!. Evrim Ağacı. Retrieved November 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2659
N. E. S. Center, et al. “Pelagornis sandersi: Dünyanın Uçabilen En Büyük Kuşu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 10 Sep. 2014, https://evrimagaci.org/s/2659.
Center, National Evolutionary Synthesis. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Pelagornis sandersi: Dünyanın Uçabilen En Büyük Kuşu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, September 10, 2014. https://evrimagaci.org/s/2659.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close