Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Papağanlarda 10.000 Yıldır Devam Eden Soy İçi Çiftleşme, Kuşların Genetik Sağlığını Bozmaya Yetmedi!

3 dakika
3,545
Papağanlarda 10.000 Yıldır Devam Eden Soy İçi Çiftleşme, Kuşların Genetik Sağlığını Bozmaya Yetmedi! Wikipedia
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar, ilk kez Yeni Zelanda'ya ayak basmadan önce, kākāpō olarak bilinen şu anda kritik derecede nesli tükenmekte olan uçamayan papağanların sayısı muhtemelen yüz binlerceydi. 1995'e kadar ise sayıları yalnızca 51 kuşa düştü: 50'si küçük Stewart Adası'nda izole haldeydi ve "Richard Henry" olarak bilinen tek bir erkek, anakarada yapayalnız bırakıldı. Günümüzde uçamayan papağan sayısı yaklaşık 200'e ulaşmış haldedir.

Bugünlerde, türün ilk genom dizilimi, şaşırtıcı derecede iyi haberler sunuyor: 10.000 yıllık ada izolasyonuna ve yoğun akrabalar arası çiftleşmeye rağmen kākāpō, potansiyel olarak zararlı mutasyonları biriktirmekten ziyade, onları kaybetmiş görünüyor. Hatta anakarada artık soyu tükenmiş popülasyonlardan daha az zararlı mutasyon taşıyorlar. İsveç ve Yeni Zelandalı araştırmacılar tarafından yürütülen analizler, Cell Genomics dergisinde yayınlandı.[1] Paleogenetik Merkezi ve Stockholm Üniversitesi'nde araştırmacı olan Nicolas Dussex, şöyle diyor:

Kākāpō, dünyadaki en doğal ve nesli tükenmekte olan kuş türlerinden biri olmasına rağmen, beklenenden çok daha az zararlı mutasyona sahip. Verilerimiz, Stewart Adası'ndaki hayatta kalan nüfusun yaklaşık 10.000 yıldır izole edildiğini ve bu süre zarfında, "arındırma" adı verilen bir süreçte doğal seleksiyonla zararlı mutasyonların ortadan kaldırıldığını ve akrabalar arası çiftleşmenin bunu kolaylaştırmış olabileceğini gösteriyor.

Paleogenetik Merkezi ve İsveç Doğa Tarihi Müzesi'nden Love Dalén şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Küçük popülasyonlarda, bu tür zararlı mutasyonlar genetik hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle, azalan sayıda zararlı mutasyon bulmamız önemlidir, çünkü bu, günümüz popülasyonunda akrabalar arası çiftleşmenin, başlangıçta düşündüğümüzden daha az ciddi etkiye sahip olacağı anlamına gelir.

Yeni çalışmada araştırmacılar, yüksek kaliteli bir genom derlemesi de dahil olmak üzere, kākāpōnun ilk genom çapında analizlerini bildiriyorlar. Ekip, hayatta kalan tek ada popülasyonunun 35 üyesini ve soyu tükenmiş anakara popülasyonunun 14 temsilcisini içeren 49 kākāpō genomunu sıraladı ve analiz etti.

Eldeki teoriler, küçük popülasyonlarda zararlı mutasyonların birikebileceğini ve neslin tükenme riskinin artmasına yol açabileceğini öne sürüyor. Ancak bunun yerine, akrabalar arası çiftleşme yoluyla açığa çıkan zararlı gen varyantlarının "temizleme" olarak bilinen bir süreç olan doğal seçilim yoluyla popülasyondan elimine edilmesi de mümkündür. Yeni çalışmada araştırmacılar, ikinci olasılığın kākāpō durumunda olanları daha doğru bir şekilde tanımladığını buluyorlar.

Araştırmacılar, bulguların artık kalan nüfusu koruma ve büyütme çabalarında pratik kullanıma sunulabileceğini söylüyor. Örneğin, genom verileri gelecek nesiller için en yararlı olabilecek üreyen bireyleri seçmek için kullanılabilir. Dalén şöyle diyor:

Anakaradan sağ kalan tek erkek Richard Henry'nin, Stewart Adası kuşlarından daha zararlı mutasyonlara sahip olduğunu gösteriyoruz. Bu nedenle, bu zararlı mutasyonların gelecek nesillere yayılma riski olabilir.

Öte yandan Richard Henry de genetik olarak farklı ve faydalı genetik çeşitliliğe sahip. Bu, artıları ve eksileri dikkatlice düşünmek gerektiği anlamına geliyor. Bu nedenle, ada nüfusuna zararlı mutasyonlar getirmediklerinden emin olmak için Richard Henry'nin yavrularının sağlığını ve genomlarını dikkatle izlemek önemli olacak.

Tüm Reklamları Kapat

Kākāpō'daki bulguların ayrıca daha geniş anlamda nesli tükenmekte olan ve küçük popülasyonlar için etkileri vardır. 25 yıldır kākāpō genetiği üzerine çalışan Otago Üniversitesi'nden Bruce Robertson şöyle diyor:

Sonuçlarımız, yalnızca kākāpō için değil, aynı zamanda diğer yüksek oranda akraba ve izole türlerin korunması için de iyi haber, çünkü bazı koşullar altında, yüzlerce nesil boyunca izole edilmiş olsalar bile küçük popülasyonların hayatta kalmasının mümkün olduğunu öne sürüyor.

Dussex şöyle diyor:

Türler hala kritik bir şekilde tehlikede olsa da, bu sonuç zaman içinde çok sayıda genetik kusurun kaybolduğunu ve tek başına yüksek akrabalı yetiştirmenin türlerin yok olmaya mahkum olduğu anlamına gelmeyebileceğini gösterdiği için cesaret verici. Böylece bize kākāpō'nun yanı sıra benzer bir nüfus geçmişine sahip diğer türlerin uzun vadeli hayatta kalması için biraz umut veriyor.

Araştırmacılar, buna benzer çalışmalar üretmek için diğer aşırı derecede akrabalar arası çiftleşen kuş ve memeli türlerini araştırmaya devam etmeyi planlıyorlar. Amaç, günümüzün kākāpōsunun sağlığının nadir bir istisna olup olmadığını bulmak; çünkü nesli tükenmekte olan türlerin çoğu, bunun yerine zararlı mutasyonlar biriktirme eğiliminde.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • İnanılmaz 4
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ N. Dussex, et al. (2021). Population Genomics Of The Critically Endangered Kākāpō. Cell Genomics, sf: 100002. doi: 10.1016/j.xgen.2021.100002. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:29:13 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10965

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. Papağanlarda 10.000 Yıldır Devam Eden Soy İçi Çiftleşme, Kuşların Genetik Sağlığını Bozmaya Yetmedi!. (11 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10965
Akman, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, September 11). Papağanlarda 10.000 Yıldır Devam Eden Soy İçi Çiftleşme, Kuşların Genetik Sağlığını Bozmaya Yetmedi!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10965
S. Akman, et al. “Papağanlarda 10.000 Yıldır Devam Eden Soy İçi Çiftleşme, Kuşların Genetik Sağlığını Bozmaya Yetmedi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 Sep. 2021, https://evrimagaci.org/s/10965.
Akman, Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Papağanlarda 10.000 Yıldır Devam Eden Soy İçi Çiftleşme, Kuşların Genetik Sağlığını Bozmaya Yetmedi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 11, 2021. https://evrimagaci.org/s/10965.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close