Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Pandemide Öğretmenlik Kabusu: Öğretmenler, COVID-19 Nedeniyle Öğrencilerin Düştüğü Kaos Ortamında Eğitim İhtiyaçlarına Yetişemiyor!

5 dakika
582
Pandemide Öğretmenlik Kabusu: Öğretmenler, COVID-19 Nedeniyle Öğrencilerin Düştüğü Kaos Ortamında Eğitim İhtiyaçlarına Yetişemiyor! Sapiens
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Omicron dalgası Amerika'yı kasıp kavururken anaokulundan 12. sınıfa kadar olan süreyi kapsayan "K-12 eğitimi", artan ihtiyaçların altında ezilen alanlardan birisi oldu. Güncel haber başlıkları; personel ve taşıma zorluklarını, yüz yüze ve uzaktan eğitime yönelik ebeveyn endişelerini, sendikalar ile bölge yönetimleri arasındaki çekişmeleri yansıtıyor. Bütün bunlar arasında öğretmenlerin sınıf içinde maruz kaldığı zorluklar gözden kaçabiliyor.[1], [2], [3]

Bu yazının konusu olan araştırmanın bir kısmı çerçevesinde, 2020 yılının Mart ayından beri Amerika'nın orta-batı bölgesinde yer alan bir banliyö ilkokulunda görevli bir grup öğretmenin deneyimleri takip edildi. Pandemi süresince öğretmenlerin deneyimlerinde ve hâllerinde kimi çeşitlilikler gözlense de yazı konusu olan araştırma, öğretmenlerin durumlarının oldukça zor olduğunu gösteriyor.

Büyük Bir Boşluğu Doldurmaya Çalışmak...

Çalışmada bulgulandığı üzere öğretmenler bir yandan öğrencilerinin öğrenme durumlarına dair daha büyük endişeler duyarken, diğer yandan ellerindeki kaynaklar giderek azalıyor ve sorumlulukları günbegün artıyor. Pandeminin başında koşullara umutla yaklaşan birçok öğretmen; çok çalıştıklarını, oldukça yorulduklarını ve hiçbir şeye yetişemediklerini ifade ediyor. Uzaktan eğitim ile 3. yıllarını dolduran öğrencilerin ise akademik başarı dağılımı giderek genişliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Çalışmaya dahil olan ilkokul öğretmenleri, normal eğitimlerini sürdürdürdükleri bir yıl içerisinde bir sınıf ortamında yalnızca iki ya da üç eğitim seviyesine hitap etmelerine karşın, pandemi zamanında bu sayının dokuza kadar yükseldiğini; yani aynı sınıf içerisinde anlatılan konuya dokuz farklı hakimiyet seviyesinde yaklaşmak zorunda kaldıklarını bildiriyor. Öğretmenler bu denli büyük bir mücadele verirken bu eğitim seviyelerine uygun, farklı dersler planlayabilmek için kendilerine yeterli zamanın, desteğin ve kaynağın tanınmadığını da belirtiyorlar.[4]Bunun üzerine öğrencilerin devamsızlıkları da eklenince öğretmenler, müfredatlarındaki materyalleri nasıl bir sırayla öğreteceklerini sürekli düşünmek ve planlamak zorunda kalıyor.[5] Çalışmaya katılan bir öğretmen, şunları söylüyor:

Öğrenciler devamsızlık yaptığında işler iyice güçleşiyor. [Devamsızlık yaptıklarında] ne kadar materyal işleyeceğimi, geri döndüklerinde ise bu materyali nasıl tekrar edeceğimi bilemiyorum.

2021-2022 eğitim öğretim yılından önce de öğrenme boşluklarının halihazırda büyük olduğunu belirten öğretmenler, günümüz koşullarında bu boşlukların giderek büyüdüğünü de ekliyorlar.[6], [7]

Tam Bir Kabus!

Öğretmenler, müfredat dahilindeki eğitimin yanı sıra parmak kaldırmak ve sıra beklemek gibi basit okul kurallarını da tekrar öğretmek durumunda kaldıklarını belirtiyorlar.[8]Çalışmaya katılan bir beşinci sınıf öğretmeni olan Rachel, karşılaştığı zorlukları şu sözlerle ifade ediyor:

[Eğitim ve öğretim süreci] sanki senenin başındaymışız gibi; öğrenciler yönlendirmelere beklenmeyen şekilde karşılıklar veriyor ve beklenmeyen davranışlarda bulunuyorlar. Yardımlaşma ve problem çözümüne yönelik birçok sosyal boşluk görüyorum. Öğrencilere öz-kontrol yeniden kazandırılmalı.

Öğretmenler; duygusal bozukluk, öğrenim bozuklukları ve başkaldırma gibi ciddi davranışsal sorunların çok daha sık gözlemlendiğini belirtiyorlar. Sakin ve uslu öğrencileriyle bilinen okullarda dahi kavgalar ve söz dalaşı çıkabiliyor. Çalışma kapsamında bir öğretmen, sömestr dönüşünde öğrencilerden birinin gözüne tükürdüğünü; ertesi günü ise COVID-19 pozitif çıktığını dile getiriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu gibi sebeplerden ötürü öğretmenler, mesleklerini yapmadan önce nizamı sağlamaya uğraşıyor. Bir öğretmen bu durumu şu sözlerle ifade ediyor:

Günümün yalnızca küçük bir kısmı gerçek, yüksek kalite eğitim ile geçiyor.

Öğrencilerin zihinsel sağlığından endişe eden öğretmenlerin geceleri gözüne uyku girmiyor.[9], [10] Kaygılı, depresif, umutsuz ve intihar düşünceleriyle yüzleşen çocuklara her zamankinden daha yaygın rastladıklarını ve bu gibi sorunların daha erken baş gösterdiğini söylüyorlar. Birinci sınıf öğretmeni Katie, bizlerle şunları paylaştı:

Ebeveynleri gıda kıtlığı çeken, iş bulmakta zorlanan, aile ilişkileri dengesiz olan birçok çocuğun yanı sıra aile fertlerini kaybetmiş çocuklar da var.

Eğitim Altyapısı Bunu Kaldırmaz!

Problemlerin birbiri üzerine bu şekilde yaşandığı kriz anlarında öğretmenler, genellikle okullarda görevli kamu çalışanlarıyla, danışmanlarla işbirliği yaparlar. Buna karşın birçok danışman, yönetici, destek personeli ve paraprofesyonel, hastalanan öğretmenlerin yerine sınıflara girmekte; öğrenciler problemleriyle baş başa bırakılmaktadır.[11]

AP Photo

Öğretmenler de bu artan tempoya ayak uydurmak için kendi derslerine hazırlık zamanlarından kısıp diğer öğretmenlerin derslerine girmekte, okul revirleri dolduğunda hasta öğrencileri sınıflarda tutmaktadır.[12], [13] Aynı konuyu bir ders kapsamında birden fazla seviyede anlatmak konusunda eğitim ve zaman eksiklikleri yaşanmakta; öğretmenler öğrencileri yetiştirmede giderek daha çok zorlanmaktadır. Bir beşinci sınıf öğretmeni, çevrimiçi matematik müfredatını sürdürebilmek amacıyla bağlı bulunduğu belediyeye fon başvurusunda bulunduğunu, bu başvurunun reddedilmesi üzerine okulunun geziye ayrılan bütçesiyle dijital müfredat için ek paket ("uzatma") satın alarak birden fazla seviyeli eğitim modelini öğrencilere sunduğunu bildirmiştir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Yapılan yeni çalışmalar, öğretmenler her ne kadar yeterli desteği görmemeye alışkın olsalar da mevcut krizin artık yaratıcı çözümler ile baş edilemeyecek seviyeye geldiğini bulguladı. Bir öğretmen, konu hakkında şu açıklamada bulunuyor:

Daha önce de benzeri sorunlar yaşıyorduk. Ancak pandemiyle kırılma noktasına geldik ve 'Artık yeter!' demek istiyoruz.

Sonuç: Bu Kadar Emek Ne İşe Yarıyor?

Pandemi, ciddi zorluklar yaratmasına karşın bu zorluklara göğüs geren öğretmenler dahi umutlarını yitirmemiş, işlerin zaman içinde düzeleceğine inanmışlardı. Ancak şimdi, omicron dalgasının yarattığı baskıyla da artan bu ihtiyaçlar öğretmenleri afallatmakta ve giderek daha zor bir duruma düşürmektedir. Beşinci sınıf öğretmeni Rachel, bu konuda şunları söylüyor:

Eğitim öğretim yılına zaten bitap bir durumda başladık. Şimdi ise çok az bir gücümüz kaldı. Ne için bu kadar didiniyoruz, bilmiyorum.

Öğretmenler, verdikleri bu mücadelenin boyutu ve yaptıkları fedakarlıklara rağmen yine de yılmadan öğrencilerine ve ailelerine destek olmaya çalışıyorlar. Daha ne kadar dayanabileceklerini, daha da kötüsü, dayanamadıkları noktada öğrencilere ve ailelerine ne olacağı ise bir merak konusu.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Sapiens | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. S. George, et al. The Principal Is Cleaning The Bathroom: Schools Reel With Staff Shortages. (5 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2022. Alındığı Yer: Washington Post | Arşiv Bağlantısı
  • ^ The New York Times. ‘Insurmountable’: Parents Grapple With Omicron’s Upending Force In Schools. (1 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2022. Alındığı Yer: The New York Times | Arşiv Bağlantısı
  • ^ The New York Times. Chicago’s Mayor Rejects Union’s Terms For Returning To School. (1 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2022. Alındığı Yer: The New York Times | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. Lehman. “I’ve Never Seen Teachers Just So Done…” Extra Workload Pushing Teachers To Exhaustion. (16 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2022. Alındığı Yer: WCIA | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. Calvert, et al. Schools See Big Drop In Attendance As Students Stay Away, Citing Covid-19. (12 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2022. Alındığı Yer: The Wall Street Journal | Arşiv Bağlantısı
  • ^ R. Grunewald, et al. Minnesota’s Education System Shows Persistent Opportunity Gaps By Race. (1 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2022. Alındığı Yer: Federal Reserve Bank of Minneapolis | Arşiv Bağlantısı
  • ^ E. Dorn, et al. Covid-19 And Learning Loss—Disparities Grow And Students Need Help. (8 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2022. Alındığı Yer: Mckinsey | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. Mader. Two Ways Schools Can Ease Covid-19’S Trauma For Students—And One For Teachers. (13 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2022. Alındığı Yer: Hechinger Report | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. Vestal. Covid Harmed Kids’ Mental Health—And Schools Are Feeling It. (8 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2022. Alındığı Yer: Pew Trusts | Arşiv Bağlantısı
  • ^ L. W. Willemsen, et al. Teachers Point To Ways Minnesota Can Build Back Better. (5 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2022. Alındığı Yer: Minn Post | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. Lambert. Substitute Shortages So Severe, Some Districts May Have To Temporarily Close Classrooms. (2 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2022. Alındığı Yer: EdSource | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. Winter. What Covid Burnout Is Doing To New York City’s Schools. (20 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2022. Alındığı Yer: The New Yorker | Arşiv Bağlantısı
  • ^ G. Emanuel. Forced To Improvise Covid Policies, School Nurses Are Reaching A 'Breaking Point'. (12 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2022. Alındığı Yer: Wbur | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:49:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11695

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. W. Willemsen, et al. Pandemide Öğretmenlik Kabusu: Öğretmenler, COVID-19 Nedeniyle Öğrencilerin Düştüğü Kaos Ortamında Eğitim İhtiyaçlarına Yetişemiyor!. (23 Nisan 2022). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11695
Willemsen, L. W., Karagözoğlu, M. (2022, April 23). Pandemide Öğretmenlik Kabusu: Öğretmenler, COVID-19 Nedeniyle Öğrencilerin Düştüğü Kaos Ortamında Eğitim İhtiyaçlarına Yetişemiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11695
L. W. Willemsen, et al. “Pandemide Öğretmenlik Kabusu: Öğretmenler, COVID-19 Nedeniyle Öğrencilerin Düştüğü Kaos Ortamında Eğitim İhtiyaçlarına Yetişemiyor!.” Edited by Mert Karagözoğlu. Translated by Mert Karagözoğlu, Evrim Ağacı, 23 Apr. 2022, https://evrimagaci.org/s/11695.
Willemsen, L. W.. Karagözoğlu, Mert. “Pandemide Öğretmenlik Kabusu: Öğretmenler, COVID-19 Nedeniyle Öğrencilerin Düştüğü Kaos Ortamında Eğitim İhtiyaçlarına Yetişemiyor!.” Edited by Mert Karagözoğlu. Translated by Mert Karagözoğlu. Evrim Ağacı, April 23, 2022. https://evrimagaci.org/s/11695.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close