Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Doktora Öğrencilerinin Zihinsel Sağlığı Kritik Düzeyde Sorunlu!

Lisansüstü Öğrenciler Arasında Anksiyete ve Depresyon Giderek Artıyor!

3 dakika
21,906
Doktora Öğrencilerinin Zihinsel Sağlığı Kritik Düzeyde Sorunlu! Locus Assignments
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

2017 yılında, Nature dergisinin her 2 yılda bir yaptığı PhD (doktora) anketine katılan bir öğrenci, üniversitelerde, lisansüstü çalışmaların yükünü kaldırmakta zorlanan doktora öğrencilerine özel, sessiz "ağlama odaları" yapılmasını öneriyordu. O yıl, 5700 katılımcının %29'u zihinsel sağlıklarını ciddi bir sorun olarak görüyorlardı; bunların da neredeyse yarısı, doktora çalışmalarından kaynaklı anksiyete ve depresyon için yardım almıştı.

İşler kötüleşiyor.

2019 yılında yapılan ve Dünya'nın her yerinden 6300 lisansüstü öğrencisinin katıldığı anketin sonuçlarına göre, öğrencilerin %71'i araştırma deneyimlerinden memnunken, %36'sı doktora çalışmalarından kaynaklı anksiyete ve depresyon için yardım aldı.

Tüm Reklamları Kapat

Nature

Bu bulgular, Birleşik Krallık'taki 50.000 lisansüstü öğrencisi arasında yapılan bir çalışmanın sonuçlarıyla aynı bulguları ortaya koyuyor. İngiltere'nin York kentinde bulunan bir yüksek eğitim yönetim organizasyonu olan AdvanceHE tarafından yapılan bu anketin katılımcıları da araştırma deneyimleri bakımından pozitifti; ancak katılımcıların %86'sı anksiyete sorunu çektiğini söyledi. Bu, genel popülasyondakinden çok daha yüksek. Bu şekilde gelen veriler, Mayıs 2019'da kariyerinin başındaki araştırmacıların zihinsel sağlığı ve genel iyiliği ile ilgili bir konferansın düzenlenmesini gerektirdi. Etkinlik, yok sattı.

Lisansüstü öğrenciler hem yaygın bir şekilde memnun olup, hem de giderek artan miktarlarda nasıl sağlıksız olabilir? Buna yönelik bir ipucu, yeni anketin bir kısmından gelebilir: Katılımcıların 5'te 1'i zorbalığa uğradığını ve yine 5'te 1'i taciz veya ayrımcılık gördüğünü söyledi.

Nature

Üniversiteler daha etkili önlemler alabilirler mi? Kesinlikle. Alıyorlar mı? Hiç de değil. Endişelerini dile getiren katılımcıların çeyreği, enstitülerinin herhangi bir yardımda bulunduğunu söylediler; 3'te 1'i ise başka yerlerden yardım aradığını söyledi.

Normalde işlerinden memnun olan öğrencilerin zihinsel sağlıkları bozulacak düzeyde stres altında olmasının bir diğer ve muhtemelen çok daha kapsayıcı olan bir nedeni daha var: Giderek artan sayıda ve birçok ülkede kariyer başarısı; yayınlar, atıflar, fonlar, konferans katkıları ve şimdi, kişinin araştırmasının insanlar, ekonomi ve çevre üzerinde pozitif bir etkisi olup olmadığı ile ölçülmeye başlandı. Erken kariyer meslekleri genellikle istikrarsızdır. İlerlemek isteyen bir araştırmacı, az önce saydığımız noktaların hepsinde başarılı olmalı ve buna ek olarak kendi araştırma alanlarının tüm detaylarını öğrenmelidirler. Bu yoğun yük ile ilgili bir dizi köşe yazısı ve blog yazısı Ekim 2019'da yayınlandı.

Tüm Reklamları Kapat

Nature

Birçok öğrenci PhD çalışmalarını akademik kariyerlerinin temeli olarak görüyorlar. Bu kariyerleri kısmen de olsa keşfetme ve icat etme özgürlüğü ve bağımsızlığı için seçiyorlar. Ama bu tarz alanlardaki bağımsızlık azaltıldığında veya tamamen ortadan kaldırıldığında sorunlar baş gösteriyor. İşte üniversiteler fonları, etki değerlerini, yayın sayılarını, üniversitelerinin resmi takip ve değerlendirme sistemlerine dahil ettiklerinde bu sorunlar görülüyor. Dahası, bir öğrencinin akademik danışmanı aynı zamanda o öğrencinin başarı veya başarısızlığının da değerlendiricisi konumunda olunca, birçok öğrencinin onlara zayıf tarafları veya zihinsel sağlık problemleri konusunda açılması pek mümkün olmuyor.

Bu giderek yükselen krizin çözümü sadece daha fazla kampüs içi zihinsel sağlık desteği ve akademik danışmanlara daha fazla eğitim vermesi gereken enstitülerde bitmiyor (ki bunların her ikisi de olmazsa olmaz!). Aynı zamanda zihinsel hastalıkların ne olduğunu anlamak ve bunların en azından kısmen de olsa performans ölçütlerine abartılı önem vermenin bir sonucu olduğunu fark etmekte bitiyor. Bu noktada tüm fon vericiler, akademik enstitüler, makale dergileri (jurnaller) ve yayıncılar sorumluluk almak zorunda.

Nature

Sistemi baştan yaratmanın ve araştırma başarısını daha iyi bir şekilde tanımlamanın yollarıyla ilgili birçok şey yazılıp çizildi. Bunlar arasında, araştırmacıların yönelebileceği, akademik-olmayan kariyer sahalarını ön plana çıkarmak da bulunuyor. Ama akademik sahayı incelediğimizde, gerçek çok net ortada: Sistem, genç insanları hasta ediyor ve onların yardıma ihtiyacı var.

Araştırma cemiyeti, bir sonraki nesil araştırmacıları koruyucu ve destekleyici olmalıdır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Araştırma kültürümüzde sistematik değişimlere ihtiyaç var; yoksa o genç araştırmacıları bilimden uzaklaştıracağız.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
72
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • Üzücü! 11
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • Muhteşem! 8
  • Bilim Budur! 5
  • Korkutucu! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • İnanılmaz 3
  • Grrr... *@$# 3
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Nature | Arşiv Bağlantısı
  • C. Woolston. Phds: The Tortuous Truth. (13 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2019. Alındığı Yer: Nature | Arşiv Bağlantısı
  • C. Woolston. Graduate Survey: A Love–Hurt Relationship. (26 Ekim 2017). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2019. Alındığı Yer: Nature | Arşiv Bağlantısı
  • J. Neves. Postgraduate Researchers Are Positive About Their Experience Despite High Anxiety. (7 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2019. Alındığı Yer: AdvanceHE | Arşiv Bağlantısı
  • Nature. Being A Phd Student Shouldn’t Be Bad For Your Health. (15 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2019. Alındığı Yer: Nature | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:54:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8050

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. Nature, et al. Doktora Öğrencilerinin Zihinsel Sağlığı Kritik Düzeyde Sorunlu!. (17 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8050
Nature, -., Bakırcı, Ç. M. (2019, November 17). Doktora Öğrencilerinin Zihinsel Sağlığı Kritik Düzeyde Sorunlu!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8050
-. Nature, et al. “Doktora Öğrencilerinin Zihinsel Sağlığı Kritik Düzeyde Sorunlu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 17 Nov. 2019, https://evrimagaci.org/s/8050.
Nature, ---. Bakırcı, Çağrı Mert. “Doktora Öğrencilerinin Zihinsel Sağlığı Kritik Düzeyde Sorunlu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 17, 2019. https://evrimagaci.org/s/8050.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close