Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Osmanlı’da Bakteriyolojinin Doğuşu: Bakteriyolojihane-i Şahane

7 dakika
555
Osmanlı’da Bakteriyolojinin Doğuşu: Bakteriyolojihane-i Şahane Institut Pasteur
Pasteur'ün öğrencisi Dr. Roux.
Tüm Reklamları Kapat

Bakteriyolojihane-i Şahane, diğer adıyla Bakteriyolojihane-i Osmani, bakteriyoloji eğitimi veren; insan ve hayvan sağlığını koruma, salgın hastalıkları önleme amacıyla aşı ve serum üreten bir merkez olarak kurulmuştur. Bu önemli kurumun oluşumunda biyoloji biliminin öncülerinden Louis Pasteur ve onun izinden giden "Pastörcüler"in büyük etkisi bulunmaktadır.[1]

Osmanlı İmparatorluğu denildiğinde genellikle akla muhteşem saraylar, güçlü padişahlar, kültürel zenginlik, geniş topraklar ve etkileyici askerî zaferler gelse de Bakteriyolojihane-i Şahane, Osmanlı İmparatorluğu'nda atılan bilimsel atılımlardan bir tanesidir. Türklerde bilimsel gelişmeler bazen zorunluluklardan bazen de ileri görüşlü aydınların çabalarıyla mümkün olmuştur. Bakteriyolojihane-i Şahane, zorunlu bir ihtiyaç neticesinde kurulmuştur. Bu yazıda, pek bilinmeyen bu kurumu detaylarıyla inceleyeceğiz.

Louis Pasteur: Modern Mikrobiyolojinin Öncüsü

Louis Pasteur, Fransız kimyager ve mikrobiyologdur. Pasteur, birçok hastalığın mikroorganizmalar nedeniyle oluştuğunu keşfederek tıp ve biyoloji dünyasında devrim yaratmıştır. Mikrobiyal fermantasyon üzerine yaptığı çalışmalar, fermantasyonun mikroorganizmalar tarafından gerçekleştiğini ortaya koymuştur.[2] Bu buluş şarap ve bira üretimi ile süt ürünlerinin işlenmesinde önemli ilerlemelere yol açmıştır. Ayrıca pastörizasyon yöntemini geliştirerek gıda ve içeceklerin zararlı mikroorganizmalardan arındırılmasını sağlamıştır. Bu yöntemle, sıvılar belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılıp hızla soğutularak gıdaların daha uzun süre dayanması sağlanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Pasteur, kuduz ve şarbon aşılarının geliştirilmesinde de öncü olmuş, özellikle kuduz aşısı tıp tarihinde bir dönüm noktası olarak kabul edilmiştir. Germ Teorisi, hastalıkların mikroorganizmalar tarafından yayıldığını göstererek tıbbi uygulamalarda sterilizasyon ve antisepsi yöntemlerinin temelini oluşturmuştur. Modern mikrobiyolojinin temellerini atan Pasteur, ipek böceklerinin hastalıklarına neden olan mikropları tanımlayarak ipek endüstrisinin çöküşünü de engellemiştir. Pasteur’ün katkıları sadece tıp ve biyoloji alanlarını değil, aynı zamanda tarım ve endüstriyi de derinden etkilemiştir.

Pastörcüler ve Bakteriyolojinin Gelişimi

Pastörcüler; Louis Pasteur’ün mikrobiyoloji, aşı geliştirme ve sterilizasyon konusundaki yöntemlerini benimseyen bilim insanları topluluğudur. Bu bilim insanları, Pasteur’ün teorilerini hem eğitimde hem de araştırmalarda yayarak bakteriyoloji ve aşı üretimi alanında önemli ilerlemeler kaydetmişlerdir.

Hamidiye Etfal Hastanesinin açılış töreni.
Hamidiye Etfal Hastanesinin açılış töreni.
Wikipedia Commons

İlk bakteriyoloji laboratuvarı, 1891 yılında Saigon’da (günümüz Ho Chi Minh City, Vietnam) kurulmuştur. Ardından Rio de Janeiro’da bir laboratuvar açılmıştır. Üçüncü laboratuvar ise İstanbul’da kurulan Bakteriyolojihane-i Şahanedir. Bu kurumun hikayesi, İstanbul’da görülen bir salgın hastalıkla başlar.[3]

Bakteriyolojihane-i Şahane’nin Doğuşu

1893 yılının Ağustos ayında, İstanbul’da kolera salgını görülmüştür. Vibrio cholerae bakterisinin neden olduğu bu hastalık, şiddetli ishal ve dehidrasyona yol açarak ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Bazı hekimler hastalığın kolera olmadığını iddia etse de Dr. Zühdi Nazif ve Dr. Hüsameddin Bey, kolera mikrobunu izole edip teşhis etmişlerdir. Durumun ciddiyeti üzerine Pasteur Enstitüsünden bir hekimin İstanbul’a davet edilmesine karar verilmiştir. Bu süreçte İstanbul’a gelen Dr. André Chantemesse, incelemelerde bulunarak önlem adına gerekli yöntemleri belirlemiştir. Önerilerden biri İstanbul’da bir bakteriyoloji laboratuvarı kurulması olmuştur.[4]

Tüm Reklamları Kapat

Salgın hastalıklarla mücadeleye büyük önem veren Sultan II. Abdülhamit, Demirkapı’daki Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane bahçesinde bir bakteriyolojihane binası inşa edilmesini emretmiştir. Chantemesse’nin önerisiyle Pasteur Enstitüsünden Dr. Maurice Nicolle, bakteriyoloji muallimi olarak davet edilmiş ve kurumun ilk müdürü olmuştur. Nicolle’a, Dr. Zühdi Nazif ve Dr. Margery yardımcı olarak atanmıştır.

Resmi Faaliyetin Başlangıcı

Bakteriyolojihane-i Şahane, 1894 yılında Mekatib-i Askeriye Nezareti’ne bağlı olarak resmi faaliyetlerine başlamıştır. Bu merkezde hekim ve veterinerlere yönelik üçer aylık kurslar düzenlenmiş ve bakteriyolog yetiştirilmiştir. Böylece Fransa ve Almanya’ya öğrenci göndermeye gerek kalmamıştır. Nicolle, ilk kursun başarılı öğrencileri arasından Dr. Ziya Seyfullah ve Dr. Süleyman Nuri’yi asistan olarak seçmiş, daha sonra Dr. Aristidi Suguros da burada görevlendirilmiştir.

Araştırma sonuçlarının sadaret kanalıyla padişaha sunulması için özel bir irade çıkarılmıştır. Bu sistem padişahın devletin sağlık meseleleri hakkında doğrudan bilgi sahibi olmasını sağlamıştır.

Osmanlı’da Difteri ile Mücadele

15 Kasım 1895’te, difteri serumu öğrenmek üzere Dr. Maurice Nicolle’ün Paris’e gönderilmesi kararlaştırılmıştır. Difteri, Corynebacterium diphtheriae bakterisinin neden olduğu ciddi ve bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle solunum yollarını (boğaz ve burun) etkileyen bu hastalık, toksin üreterek boğazda kalın gri bir zar oluşmasına, boğaz ağrısına, ateşe ve yutma güçlüğüne neden olur. Tedavi edilmediğinde toksinler kalp, sinir sistemi ve diğer organlara zarar vererek ölümcül sonuçlara yol açabilir. Difteri serumu, hastalığın tedavisinde kullanılan bir antitoksin olup bağışıklık kazanmış atlardan elde edilir. Serum, hastalığın erken evrelerinde uygulandığında, bakterinin ürettiği toksinlerin etkisini nötralize ederek hastalığın ilerlemesini durdurur.[5]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Paris’te eğitim alan Dr. Nicolle kısa sürede İstanbul’a dönmüş ve bakteriyolojihanenin yetersiz binası yerine Nişantaşı Çiftebakkallar’daki Süleyman Paşa Konağı kiralanmıştır. Burada difteri serumu üretimine başlanmıştır. Dr. Behring ve Dr. Roux tarafından geliştirilen difteri serumlarından ayırt edilmesi için bu seruma Dr. Nicolle Serumu adı verilmiştir. Osmanlı’da üretilen ilk bağışıklık serumu olan bu serum, Mart 1899’a kadar 13.390 şişe ve Ocak 1899-Kasım 1900 arasında 3.750 şişe olarak imparatorluğun çeşitli bölgelerine gönderilmiştir.[6]

Bakteriyolojihane-i Şahane’nin Gelişimi

Bakteriyolojihanede düzenlenen kurslarla hekimlerin yanı sıra veterinerler de yetiştirilmiştir. Ayrıca sıtma mücadelesine yönelik kurslar düzenlenmiş ve ilk sıtma mücadele şefleri burada yetiştirilmiştir. Kasım 1897’de, Çatalca’da hayvan ölümlerine neden olan sığır vebası için Dr. Nicolle ve veteriner Adil Bey’in hazırladığı serum uygulanarak salgının yayılması durdurulmuştur.

1901’de Dr. Nicolle müdürlük görevinden ayrılarak Paris’e dönmüş, yerine Dr. Remlinger atanmıştır. Dr. Remlinger 1907’de görevden ayrılmış ve yerini ikinci müdür Rıfat Bey almıştır. 1908 yılında dermatolojinin kurucusu Dr. Kemal Muhtar (Özden) burada çalışmaya başlamıştır. 21 Eylül 1911’de kurum, Çemberlitaş’taki Matbaa Sokağı’na taşınarak genişletilmiştir. 14 Temmuz 1913 itibarıyla yalnızca difteri serumu değil, dizanteri, kolera ve veba aşıları da üretilmeye başlanmıştır. Ayrıca 1920’de meningokok serumları hazırlanmıştır. 1914’te Dr. Simon’un görev süresinin bitmesi üzerine yerine Dr. Refik Güran atanmıştır.

Daha sonra Bakteriyolojihane; Dâülkelp Tedavihanesi, Telkihhane ve Kimyahane ile birleştirilerek İstanbul Hıfzıssıhha Müessesesi’ne dönüştürülmüştür. 1928’de Ankara’da Merkez Hıfzıssıhha Müessesesi kurulmuş ve İstanbul’daki kurumun birimleri buraya taşınmıştır. Bu durum, Bakteriyolojihane-i Şahane’nin kurumsal kimliğini kaybetmesine yol açmıştır.

Adil Mustafa Şehzadebaşı: Veterinerlikte Öncü Bir İsim

Adil Mustafa Bey, 11 Haziran 1871 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Kökeni Dağıstan’a dayanan ailesi, Osmanlı askeri geleneğinde önemli bir yere sahiptir. Babası Yusuf Ziya bir subaydır. Adil Bey, ilk eğitimini Gelibolu’da tamamlamış, orta öğrenimini Halep’teki rüştiyede ve Çengelköy Askeri İdadisi’nde sürdürmüştür. 1889 yılında Harbiye’deki Baytar Mektebi’ne birincilikle giriş yapmış ve üstün başarısıyla dikkat çekmiştir. Bir yıl sonra, düzenlenen bir yarışmayı kazanarak Fransa’daki Alfort Veteriner Mektebi’ne gönderilmiştir.

Adil Mustafa Şehzadebaşı.
Adil Mustafa Şehzadebaşı.
Veteriner Halk Sağlığı ve Toplumsal Çalışmalar Derneği

Alfort’taki eğitimi sırasında mükemmel bir başarı sergileyen Adil Bey, Fransız Ziraat Bakanlığı tarafından 1892-1893 yıllarında verilen gümüş madalyayla ödüllendirilmiştir. Eğitim süresince dönemin ünlü veterinerlerinden Nocard’ın dikkatini çekmiş ve onun yanında çalışmalara katılmıştır. 8 Ekim 1895’te, Alfort Veteriner Mektebi’nden başarıyla mezun olarak diplomasını almıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Ülkesine döndükten sonra, kısa sürede Dr. Maurice Nicolle ile çalışmaya başlamış ve Osmanlı’da difteri serumu üretiminde önemli bir rol üstlenmiştir. Adil Bey’in Nicolle ile yürüttüğü bilimsel çalışmalar, hem Osmanlı tıp tarihinde hem de uluslararası literatürde yerini almıştır. Prof. Dr. Nihal Erk, Adil Bey ve Nicolle’ün bilimsel çalışmalarını şöyle değerlendirmiştir:[7]

Bu yıllar Adil ve Nicolle için çok verimli olmuş, her ikisi de klasik literatüre geçecek çalışmalar yayımlamışlardır. Özellikle sığır vebası konusunda çok orijinal buluşlara ulaşmışlardır. Adil ve Nicolle’ün dört yıl süren müşterek çalışmalarının sonuçları, 1899, 1901 ve 1902 yıllarında Annales de L’Institute Pasteur dergisinde yayımlanmıştır. Bu yazıların hemen her satırı orijinal buluşlarla doludur.

Sonuç

Osmanlı’da kurulan Bakteriyolojihane-i Şahane halk sağlığını korumak ve salgın hastalıklarla mücadele etmek amacıyla önemli bir rol oynamıştır. Modern mikrobiyolojinin temellerinin atıldığı bu kurum; difteri, sıtma ve sığır vebası gibi çeşitli alanlarda önemli katkılar sağlamıştır. Her ne kadar kurumsal kimliğini kaybetmiş olsa da Bakteriyolojihane-i Şahane’nin mirası, ülkemizde bilimsel çalışmaların gelişiminde yer tutmaktadır.

Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişi platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin Evrim Ağacı'nda..
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺30/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • İnanılmaz 3
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/02/2025 15:34:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19089

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. K. Selçukoğlu, et al. Osmanlı’da Bakteriyolojinin Doğuşu: Bakteriyolojihane-i Şahane. (13 Şubat 2025). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19089
Selçukoğlu, A. K., Uçar, D. Ş. (2025, February 13). Osmanlı’da Bakteriyolojinin Doğuşu: Bakteriyolojihane-i Şahane. Evrim Ağacı. Retrieved February 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19089
A. K. Selçukoğlu, et al. “Osmanlı’da Bakteriyolojinin Doğuşu: Bakteriyolojihane-i Şahane.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, 13 Feb. 2025, https://evrimagaci.org/s/19089.
Selçukoğlu, Alper Kaan. Uçar, Damla Şahin. “Osmanlı’da Bakteriyolojinin Doğuşu: Bakteriyolojihane-i Şahane.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, February 13, 2025. https://evrimagaci.org/s/19089.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close