Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Orta Dünya'dan Değerli Bir Vaka: Yüzüklerin Efendisi'nin Smeagol/Gollum Karakterinin Tıbbi Analizi

Tolkien'in Gollum'unun akıl sağlığı kesinlikle yerinde değildi. Ama Gollum'un hastalığı fiziksel mi, yoksa zihnen mi? Büyücü Gandalf bize geçmişle ilgili bilgi veriyor.

5 dakika
47,221
Orta Dünya'dan Değerli Bir Vaka: Yüzüklerin Efendisi'nin Smeagol/Gollum Karakterinin Tıbbi Analizi ArtStation
Tüm Reklamları Kapat

Sméagol (Gollum) 587 yaşında, bekar ve yeri yurdu olmayan hobbit türü bir erkektir. “Tek yüzük”ten başka bir şey düşünmeyen ve giderek daha saldırganlaşan, antisosyal davranışlara sahip bir karakter olarak anlatılmıştır.

Büyükannesi nehir halkı topluluğunda bilge bir kadın olan Sméagol, varlıklı ve nüfuz sahibi bir aileden gelir. Sméagol’ün doğumu ve eğitimi hakkında bilgi verilmemiştir. Kindar bir kişiliğe sahip olan Sméagol’ün tek arkadaşı, yüzüğü ondan çaldıktan sonra öldürdüğü Deagol’dür. Bu olay, Sméagol’ün hayatını değiştirir; yüzük onun görünmez olmasını ve konuşulanları gizlice dinlemesini sağlar. Yaptıklarından dehşete düşen ailesi ve halkı, onun bir hırsız ve katil olduğuna inanarak Sméagol’ü kovup dumanlı dağlarda yalnız bir yaşama mahkum eder. Sméagol, elinde bir tek yüzükle yapayalnız uzun yıllar yaşar ve dış dünyadaki her şeyden nefret etmeye başlar; güneşten, aydan, rüzgardan bile nefret eder. Sadece çiğ balık ve canlı hayvanları yiyerek beslenir. Sonunda Sméagol, daha şiddet eğilimli bir kişiliğe bürünerek Gollum’a dönüşür. Gollum 25 yaşındayken* yüzük, Bilbo Baggins tarafından çalınır. Bu olaydan sonra Gollum’un saplantı halinde tek bir düşüncesi vardır: yüzüğü geri almak, gerekirse şiddet kullanarak.

Adli geçmişinde Deagol cinayeti ve Samwise Gamgee cinayet teşebbüsü yer alır. Ergenliğinde birçok genç hobbit gibi "pipoyla ot" içse de madde bağımlılığı geçmişi yoktur. Sméagol, çocukluğuna ait anıların birçoğunu unutmuştur, hastalık öncesindeki kişiliğiyle ilgili tamamlayıcı bilgimiz sınırlıdır. Yüzüğü ele geçirmeden önce meraklı ama tuhaf ilgileri olan bir çocuktur; zarar vermekten ve köklerini bulmak için ağaç diplerini kazımak gibi toplum dışı aktivitelerden hoşlanır. Kendinden, bayat çiğ balıktan ve "hobbitlerler"den (İng: "hobbitses") hoşlanmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Aklî Durum Muayenesi

Genel muayene sonuçlarına göre Gollum az saçlı, iri gözlü, solgun, bir deri bir kemik kalmış bir hobbittir: "Sinsice hareket eden, derbeder, çirkin bir yaratık." Hırpani bir görünümü ve üstünde sadece yırtık pırtık bir peştamal vardır. Sürünme veya zıplama gibi hayvan davranışları sergiler. Subjektif olarak kendisini üzgün hissettiği ve "değerlisi"ne tekrar kavuşmak için sabırsızlandığı halde klinik depresyon belirtileri göstermez. Objektif olarak duygusal açıdan kararsızdır, yüzükten bahsederken gergin ve asabi olur. Konuşması anormaldir, "evet, evet, evet" veya "Gollum, Gollum" gibi bazı sözcükleri tekrar eder, sesler çıkarır. Tolkien, Hobbit adlı kitabında, Gollum’un dumanlı dağlarda yalnız başına geçirdiği uzun yıllar hakkında şöyle yazar: "Konuşacak başka kimsesi hiç olmadığından hep kendi kendine konuşurdu."

Düşünce biçiminde bozukluk yoktur. "Oyunbazcı" (İng: "triksy") veya "hobbitlerler" (İng: "hobbitses") gibi uydurma sözcükler kullanır. Gollum nihilistik düşünceler sergiler ve kendisinin katil, yalancı ve hırsız olduğuna inanır; aslında bunda biraz gerçeklik payı olsa da çok az suçluluk ve pişmanlık duygusu gösterir. Yüzükten başka bir şey düşünmez ve ona sahip olmayı delicesine arzular. Saplantılı düşünceleri vardır, ancak yüzük için her şeyi yapabileceği halde zorlantılı değildir. Yüzüğün halihazırdaki sahibi Frodo’ya karşı düşmanca davranır. Sauron’la ("göz hep izliyor") ve Samwise Gamgee’yle ("şişko hobbit… o bilir") ilgili paranoid düşüncelere kapılır. Gollum yüzüğe uzun süredir dokunamadığı için düşüncelerini ve hareketlerini kontrol etmekte zorlanır. Yüzüğün yakınlarındayken Gandalf ve Frodo da benzer semptomlar gösterdiklerinden bu bedensel hareketsizliği/edilginliği yüzüğe bağlayabiliriz. Kişilik bölünmesi özellikleri görürüz. Sméagol bölünmüş kişilik sergilemişti, şimdi de Gollum aynı şeyi yaşar.

Hiçbir şekilde bilişsel yetersizlik emaresi göstermez. Kendi durumunun iç yüzünü anlamamakla birlikte Gollum- Sméagol ayrışmasının farkındadır.

Tanı

Birkaç ayırıcı tanı göz önünde bulundurulmalıdır, önce semptomların organik nedenlerini bertaraf etmeliyiz. Gollum’un semptomları uzun süredir devam ettiğinden beyin tümörü gibi yer işgal eden bir lezyon olması olası değildir. Gollum’un diyeti sadece çiğ balıktan oluşup son derece sınırlıdır. B-12 vitamini eksikliği asabiyet, sanrı ve paranoyaya neden olabilir. İştah azlığı, saç dökülmesi ve kilo kaybı demir eksikliği anemisiyle ilişkili olabilir. Aşırı dikkat artımı gözlenmiş olup uyku ihtiyacı yoktur. Bu durum, gözlerinin dışarı doğru fazlasıyla çıkıntılı olması ve kilo kaybı yaşamasıyla birlikte değerlendirildiğinde hipertroidizmi düşündürmektedir. Gollum’un gün ışığından hoşlanmaması, porfirya hastalığında görülen ışığa hassasiyetten (fotosensitiviteden) kaynaklanabilir. Ataklar açlık nedeniyle tetiklenebilir ve paranoid psikoz eşliğinde olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

İnternette yapılan bir arama sonucunda, Gollum’un "ruhsal bozukluğu"nu inceleyen 1300’ün üzerinde site bulunmuştur. Rastgele seçilmiş 30 tıp öğrencisine Gollum’un ruhsal bir bozukluğu olup olmadığı hakkındaki düşüncelerini sorduk. Şizofreni en sık görülen tanıydı (25 öğrenci), bu tanıyı çoklu kişilik bozukluğu (üç) izliyordu. Ön değerlendirmede şizofreni makul bir tanı gibi görünmektedir. Bununla birlikte o dönemdeki kültür bağlamında olası değildir. Sanrılar, hastanın kültürüne uymayan, düzmece, sarsılmaz inançlardır. Orta Dünya’da yüzüğün gücü gerçektir. Gollum’un yaşadığı hareketsizlik/edilginlik olgusu yüzükten kaynaklanır ve bu semptomlar yüzüğe sahip olan tüm bireylerde görülür. Gollum, şizofreni tanısı için ICD-10 kriterlerini karşılamamaktadır.

Gollum ve Sméagol şeklinde iki kişiliğin bulunması, çoklu kişilik bozukluğu olasılığını artırmaktadır. Bu hastalıkta, bir kişilik diğeri tarafından baskılanır, iki kişilik de diğerinin varlığının farkında değildir. Halbuki Gollum ve Sméagol birlikte var olabilirler, birbirleriyle konuşabilirler ve diğerinin varlığının farkındadırlar.

Gollum, çocukluğundan itibaren var olan ve inatçı bir hastalık seyri gösteren yaygın uyumsuz davranışlar sergilemektedir. Tuhaf ilgi alanları ve kindar davranışları, arkadaşlık kurmasını zorlaştırmış ve çevresindekilerde sıkıntılara yol açmıştır. Gollum, şizoid kişilik bozukluğu (ICD F60.1) için dokuz kriterden yedisini karşılamaktadır. Gollum’un sorunlarına ad koymamız gerekirse bunun en olası tanı olduğuna inanıyoruz.

* Okurlarımızdan gelen geri bildirimler ışığında, çevirisini yaptığımız makalede Gollum'un yaşıyla ilgili bir hata olduğunu düşünüyoruz. Yüzük Bilbo Baggins tarafından çalındığında Gollum 511 yaşındaydı, 25 değil. Konuyla ilgili olarak makalenin yazarlarına ulaştık; doğrulattıktan sonra düzeltme yayınlatmaya çalışacağız. Bu mühim konunun takipçisi olarak, Orta Dünya'nın kadim bilgilerinin bu şekilde bilim dergilerince pespaye edilmesine izin vermeyeceğiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
102
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 47
  • Muhteşem! 24
  • Merak Uyandırıcı! 19
  • İnanılmaz 16
  • Bilim Budur! 12
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 9
  • Güldürdü 9
  • Üzücü! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Korkutucu! 2
  • Umut Verici! 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: BMJ | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:42:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7785

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
N. Bashir, et al. Orta Dünya'dan Değerli Bir Vaka: Yüzüklerin Efendisi'nin Smeagol/Gollum Karakterinin Tıbbi Analizi. (8 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7785
Bashir, N., Ölez, Ş., Bakırcı, Ç. M. (2019, May 08). Orta Dünya'dan Değerli Bir Vaka: Yüzüklerin Efendisi'nin Smeagol/Gollum Karakterinin Tıbbi Analizi. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/7785
N. Bashir, et al. “Orta Dünya'dan Değerli Bir Vaka: Yüzüklerin Efendisi'nin Smeagol/Gollum Karakterinin Tıbbi Analizi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez, Evrim Ağacı, 08 May. 2019, https://evrimagaci.org/s/7785.
Bashir, Nadia. Ölez, Şule. Bakırcı, Çağrı Mert. “Orta Dünya'dan Değerli Bir Vaka: Yüzüklerin Efendisi'nin Smeagol/Gollum Karakterinin Tıbbi Analizi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez. Evrim Ağacı, May 08, 2019. https://evrimagaci.org/s/7785.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close