Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Önsöz Paradoksu Nedir? İnsanlar, İnançlarını Tek Tek Doğrulamaya Meyilliyken, Bir Bütün Olarak Düşündüklerinde Neden Hatalı Olabileceklerini Kabul Ederler?

Önsöz Paradoksu Nedir? İnsanlar, İnançlarını Tek Tek Doğrulamaya Meyilliyken, Bir Bütün Olarak Düşündüklerinde Neden Hatalı Olabileceklerini Kabul Ederler?
4 dakika
705
Tüm Reklamları Kapat

Önsöz paradoksu, kitap yazarlarının önsöz kısmında genellikle "Bu kitapta bulabileceğiniz hatalar için özür dilerim." şeklinde yaptığı açık uçlu özrün tuhaflığına dikkat çeken ve bunun üzerinden bilgi ve inanç sistemlerimizi sorgulayan bir paradokstur. Bir yazarın kitabında "sürç-ü lisan etmiş olması" veya "hata yaptığı için özür dilemesi" tabii ki bir problem değildir; ancak yazar, aynı zamanda kitabı satır satır kontrol etmiş, dolayısıyla hiçbir hata olmadığına kanaat getirmiş olmalıdır. Buna rağmen en azından bir hatanın var olabileceğine açık bir kapı bırakıyor olması, eğer ki kitabı olanca gücüyle kontrol ettiğini de kabul ediyorsa, tuhaf bir paradokstur.

Bunun gerçek dünyadaki en bilindik karşılığı, aklı başında herhangi bir kişiye, "Dünya görüşün çerçevesinde doğru olduğuna inançların bir kısmı hatalı olabilir mi?" sorusunu yöneltmektir. Kişiler, belli bir mütevazılık ve alçakgönüllülük çerçevesinde "Evet, tabii ki!" diyecektir - ki buna gerçekten inanırlar da. Ama kişilerin o "doğru inançlarının" hepsini bir listeye dönüştürüp, tek tek o inançlarının doğru olup olmadığını sorsak, birçoğu o inançlarının doğru olduğunda ısrar edecektir. O zaman bir bütün olarak sorulduğunda, kişiler neden inançlarının arasında hata olabileceğini kabullenmektedir? 1965 yılında David Makinson tarafından öne sürülen Önsöz Paradoksu'nun işaret ettiği problem, tam olarak budur.

Paradoksun Formülü

Argüman, temelde şu şekilde kurulmaktadır: Akademik kitapların yazarlarının, kitaplarının önsözünde "Bu kitapta bulacağınız hatalar tamamen benim kusurumdur." veya "Burada bulunan hatalar yalnızca bana aittir." gibi ifadelere yer vermeleri alışılagelmiş bir durumdur. Bunlardan özellikle de ikincisi, kitapta sadece hata bulunabileceğini değil, hata bulunduğunu imâ etmektedir. Bu durumda:

Tüm Reklamları Kapat

  1. Böyle bir yazar birçok iddiayı içeren bir kitap yazmış ve her birini dikkatlice kontrol etmiş, hatta belki değerlendirmeleri için hakemlere sunmuştur. Dolayısıyla, ileri sürdüğü her bir iddianın doğru olduğuna inanmak için sebepleri vardır.
  2. Bununla birlikte, deneyimlerinden öğrendiğine göre, en iyi çabalarına rağmen kitabında büyük olasılıkla tespit edilmemiş hatalar olacaktır. Dolayısıyla, kitabında doğru olmayan en az bir iddia olduğuna inanmak için de iyi bir nedeni vardır.

Dolayısıyla, (1)'den hareketle, kitabındaki her bir ifadenin doğru olduğuna rasyonel olarak inanmak için iyi bir nedene sahipken, aynı zamanda (2)'den hareketle kitabın en az bir hata içerdiğine rasyonel olarak inanmak için iyi bir nedene sahiptir. Böylece kitabın hem doğru olduğuna hem de en az bir hata içermediğine rasyonel olarak inanabilir.

Paradoksu Çözmek Mümkün mü?

Klasik tümdengelim mantığında, bir dizi ifade bir çelişki içeriyorsa tutarsızdır. O halde paradoks, yazarın kitabındaki tüm ifadelerin doğru olduğuna dair (1) numaralı inancı ile, bunlardan en az birinin doğru olmadığına dair (2) numaralı inancının çelişmesinden kaynaklanmaktadır. Paradoksu çözmek için ya (1) ve (2) numaralı ifadeler arasındaki çelişkiye ya da bunların bir araya getirilmesindeki tutarsızlığa saldırmak gerekmektedir.

Olasılıkçı bakış açısı, ifadeleri başka terimlerle yeniden ifade edebilir, böylece onları çelişkisiz hale getirerek paradoksu çözebilir. Yazar kitabındaki her bir ifadenin doğru olduğundan %99 emin olsa bile [yani (1) numaralı inanç %100 değil, %99 seviyesindedir], kitapta o kadar çok ifade olabilir ki, bazılarının yanlış olma olasılığı da sıfır değildir [yani (1) numaralı inancın %1'lik kısmı, (2) numaralı inancın da aynı anda doğruluğuna kapu aralamaktadır]. Rasyonel kabul ilkeleri, yazarın çok olası bir ifadeyi doğru olarak kabul etmesine izin verdiğinden, rasyonel olarak (1)'e inanmayı seçebilir. Aynı ilkeler onu rasyonel olarak (2)'ye de inandırabilir.

Belki de yazarın kitabın hata içermediğini iddia ederken kastettiği şey, daha ziyade kitabın hata içermemesinin umulduğu ya da herhangi bir hata içeriyorsa da bu hataları keşfetmek ve ortadan kaldırmak için yoğun çaba sarf edildiğini, bu nedenle de bu koşullar altında kitabın, pratik açıdan mümkün olduğunca hatasız hale getirildiğini söylemektedir? Eğer yazarın, kitabının muhtemelen hatasız olduğunu söylerken kastettiği şey bu veya buna benzer bir şeyse, o zaman mantıksal bir zorluk yoktur, çünkü bu şekilde yorumlanan inançlar ile kitabın muhtemelen bazı hatalar içerdiği inancı arasında bir çelişki yoktur.

Tüm Reklamları Kapat

Yani orijinal paradoks ifadesi şu şekildeyse:

  1. Kitap muhtemelen tamamen hatasızdır.
  2. Kitap yine de muhtemelen en azından bazı hatalar içermektedir.

İlk iddianın revizyonu ile yeniden yorumlanmış paradoks şöyle yazılabilir:

  1. 1. Kitabın tamamen hatasız olması umulmaktadır ve bunu sağlamak için her türlü çaba gösterilmiştir.
  2. Kitap yine de muhtemelen en azından bazı hatalar içermektedir.

Paradoksu çözmenin bir başka yolu da hem (1) hem de (2)'nin aynı anda doğru olmasının tutarsızlığını reddetmektir. Bu, bağlaç ilkesini, yani çeşitli önermelere olan inancın (ya da rasyonel inancın) bunların birleşimine olan inancı (ya da rasyonel inancı) gerektirdiğini reddederek yapılır.

Sonuç

Her ne kadar önsöz paradoksu ve paradoksun yüzeysel bir problem mi yoksa derin bir tutarsızlığa mı işaret ettiği konusundaki tartışmaları devam etse de, böyle bir paradoks ihtimalinin varlığı bile düşünce sistemlerimizin karmaşıklığı konusunda bize bir ipucu sunmaktadır. Felsefeciler, paradoks ve çözümleri konusunda henüz hemfikir değillerdir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • İnanılmaz 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 11:32:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16707

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Balıkçılık
Doğa Yasası
Güve
Mit
Gen İfadesi
Bilim İnsanları
Samanyolu Galaksisi
Uzay
Evren
Ergen
Karar Verme
Teyit
Balina
Genetik
Enerji
Beslenme Bilimi
Sivrisinek
Su
Kök Hücre
Kelebek
Skeptisizm
Büyük
Yaşlılık
Carl Sagan
Kişilik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Önsöz Paradoksu Nedir? İnsanlar, İnançlarını Tek Tek Doğrulamaya Meyilliyken, Bir Bütün Olarak Düşündüklerinde Neden Hatalı Olabileceklerini Kabul Ederler?. (3 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16707
Bakırcı, Ç. M. (2024, February 03). Önsöz Paradoksu Nedir? İnsanlar, İnançlarını Tek Tek Doğrulamaya Meyilliyken, Bir Bütün Olarak Düşündüklerinde Neden Hatalı Olabileceklerini Kabul Ederler?. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16707
Ç. M. Bakırcı. “Önsöz Paradoksu Nedir? İnsanlar, İnançlarını Tek Tek Doğrulamaya Meyilliyken, Bir Bütün Olarak Düşündüklerinde Neden Hatalı Olabileceklerini Kabul Ederler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 03 Feb. 2024, https://evrimagaci.org/s/16707.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Önsöz Paradoksu Nedir? İnsanlar, İnançlarını Tek Tek Doğrulamaya Meyilliyken, Bir Bütün Olarak Düşündüklerinde Neden Hatalı Olabileceklerini Kabul Ederler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 03, 2024. https://evrimagaci.org/s/16707.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close