Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Omega-3 Kaynağı Olarak Kullandığımız Balık Yağı ve Krill Yağı Arasında Ne Fark Var?

4 dakika
21,541
Omega-3 Kaynağı Olarak Kullandığımız Balık Yağı ve Krill Yağı Arasında Ne Fark Var? Balık Yağı (sarı) ve Krill Yağı (kırmızı)
Tüm Reklamları Kapat

Yeryüzündeki en popüler ve en çok tüketilen takviyelerden biri olan balık yağı; ton balığı, balina, hamsi, tuna, somon, ringa balığı, sardalya ve uskumru gibi yağlı balıkların dokusundan çıkarılarak, katı ya da sıvı formda elde edilir.

Balık yağı; yaklaşık olarak %95 trigliserit, %1 fosfolipit, %2 ile %5 arasında kolesterol, hidrokarbonlar, yağ alkolleri ve yağda çözünen vitaminlerden oluşmaktadır. Yapısal olarak sayısı 30-45 arasında değişen, farklı zincir uzunluğunda ve 1-6 çift bağ içeren C8-C26 yağ asitleri çeşitli izomerlerden oluşmaktadır. Ayrıca, yağ yapısı komplike olmasına rağmen, toplamının yaklaşık %80'ini sadece 8 çeşit yağ asidi içerir. [1]

Deniz Ürünü Olan Krill
Deniz Ürünü Olan Krill
National Geographic

Öte yandan Krill yağı, "Antartika krilli" ya da Euphausia superba olarak isimlendirilen, okyanuslarda yaşayan, kabuklu, küçük boyutlu, karidese benzeyen deniz canlılarından elde edilir. Krilller; foklar, balinalar ve birçok deniz hayvanı ayrıca, penguen ve bazı kuşlar için önemli bir besin kaynağıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Krill Yağı Kapsülleri
Krill Yağı Kapsülleri

Krill yağı; benzersiz bir lipit yapısına sahiptir, birçok lipit öbeklerinden oluşur ve diğer yağlardan farklılaştığı nokta ise temelinde dört bileşen bulunmasıdır. Özellikle, eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) ile bağlantılı yüksek konsantrasyona sahip (%39.29 ile %80.69) fosfolipit olarak karakterize edilmiştir. Ayrıca, astaksantin, steroller, tokoferoller, A vitamini, flavonoidler ve mineraller gibi önemli miktarda biyoaktif küçük bileşenleri içerir.[7]

Balık Yağı ve Krill Yağı Karşılaştırılması

Yağ asitlerinin kimyasal yapısı ve fiziksel görünüşü bakımından birbirlerinden farklıdırlar. Balık yağı sarı veya altın rengindeyken; krill yağı kırmızı bir renge sahiptir. Krill yağının keskin bir kırmızı renkte olmasının nedeni antioksidan özelliğini sağlayan astaksantin pigmentinin yapısından kaynaklıdır.

Balık yağı lipid oksidasyon özelliğindeyken; krill yağı antioksidan yapıdadır ve krill yağı, balık yağına oranla 48 kat daha fazla antioksidan özelliğe sahiptir. Balık yağının hızlı bir şekilde oksidatif bozulmaya eğilimi olduğu için, balık yağının raf ömrü krill yağına göre daha kısıtlıdır. Ayrıca, yapısından dolayı dayanaklılığı fazla olduğu için tadının ve kokusunun bozulması da önlenir.[6] Balık yağı A ve D vitamini bakımından zenginken; krill yağı A ve E vitamini içerir. Balık yağının özünde, antioksidan etkisine sahip herhangi bir yapı bulunmadığı için E vitamini gibi antioksidan alınması gerekir.

Krill Yağı Karşı Balık Yağı
Krill Yağı Karşı Balık Yağı

Bunun yanı sıra, insanlar için önemi ise balık yağı hem jel hem de sıvı formda olup ilaç ve gıda takviyesi olarak kullanılırken; krill yağı jel formunda olup sadece takviye için kullanılır. Bunun yanı sıra, balık yağı suda çözünemezken krill yağı çözünebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Balık yağı ve krill yağı; omega-3 (ω-3) yağ asidi kaynağından önemli özelliklere sahip çoklu doymamış asit olan eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) bakımından zengindir. Balık yağı, bu iki tipteki asit bakımından krill yağına göre miktarı daha fazla olmasına rağmen fosfolipit yapısının farklılıklarından dolayı ω-3 yağ asitleri krill yağında daha etkilidir ve daha iyi tolere edilir. Ayrıca, yağ asidi depolanması bakımında balık yağı öncelikli olarak trigliserit şeklinde depolanırken; krill yağı, fosfolipit olarak depolanır.

Krill yağı, elde edimi ve işleme yöntemi bakımından balık yağından daha zor ve maliyetli olduğu için yaklaşık olarak 10 kat daha pahalıdır. Ayrıca, krill yağına göre balık yağına ulaşmak çok daha kolaydır.

Balık ve Krill Yağlarının Hastalıklar ile İlişkisi

Bilimsel olarak omega-3 takviyesinin bazı hastalıkları önlemekte ve vücuda fayda sağladığı ortadadır. Bu noktada ω-3 bakımından zengin olan balık ve krill yağlarının hastalıklarla doğrudan ilişkisi bulunmaktadır.

Antienflamatuar özelliğe sahip balık yağı ve hem antienflamatuar hem de astaksantin antioksidan özelliğine sahip olan krill yağı, kalp sağlığının risk faktörlerini azaltmada faydalı kaynaklardandır. Balık ve krill yağının kalp sağlığına etkileri bakımından karşılaştırılmaları yapılmaktadır ve şimdiye kadar bulunan çalışmalara göre krill yağı daha belirgin ölçüde olumlu olarak etkilediği görülmüştür. Fakat, bu bilginin kesinliği tartışılıp araştırmalara devam edilmektedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Omega-3 kaynağı olan bu yağlar, göz nemi ile ilgili olan "kuru göz hastalığı" semptomlarını azaltmada da rol oynarlar.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

EPA ve DHA miktarı yaş aralığına ve sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bu yüzden birçok şeyde olduğu gibi bu yağların tüketim miktarına dikkat etmek gerekir çünkü DHA ve EPA yağ asitleri "kötü kolestrol" olarak bilinen düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolestrol seviyelerini de yükseltebilir.

Deniz ürünlerine karşı herhangi bir alerjik durum söz konusu için profesyonellere durumu söylemek gerekir. Ayrıca, balık ve krill yağları gibi omega-3 takviyeleri bazı ilaçlar ile kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir; çünkü kan inceltici gibi ilaçlar kullanılıyorsa kan pıhtılaşmasını etkileyebilecek özelliklere sahiptirler.

Bunların yanı sıra, iki yağın da bazı riskleri bulunmaktadır ve bunlar; mide rahatsızlıkları, ishal, baş ağrısı ve ağız kokusu gibi ufak yan etkilerdir.

Sonuç

Balık ve krill yağı takviyeler kullanmak omega-3 yağ asitleri seviyesini arttırmada rol oynasalar ve bazı teoriler ve deneyler bulunsa bile hangisinin daha verimli olduğu belirsizdir. Kesin olarak ortada olan gerçeklik ise balık yağının, krill yağına oranla maliyetinin ve ulaşılabilir olmasıdır. Bu yüzden bu yazıda herhangi bir öneride bulunulmamaktadır. Ayrıca, piyasada bulunan her marka takviyeye güvenmemek gerekir; çünkü bazı sağlık sorunlarına neden olabilirler ve bilinçsiz davranılmayıp mutlaka araştırılmalı hatta ve hatta doktora danışıp kullanılması gerekir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 33
  • Merak Uyandırıcı! 14
  • Umut Verici! 13
  • Muhteşem! 11
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 9
  • Bilim Budur! 7
  • İnanılmaz 4
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ L. Kent. (Doktora Tezi, 2009). Çoklu Doymamış Yağ Asitleri Eldesi: Tepki Yüzey Metodolojisi Ile Optimizasyonu. Not: https://polen.itu.edu.tr/bitstream/11527/11194/1/9287.pdf.
  • R. Nall. Krill Oil Vs Fish Oil: Which Is Better And Why?. (21 Ocak 2019). Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Medical News Today | Arşiv Bağlantısı
  • D. D. Orhan, et al. (2020). Krill Yağı Ve Sağlık Faydaları. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, sf: 247-251. doi: 10.33631/duzcesbed.637714. | Arşiv Bağlantısı
  • R. Robertson. Important Benefits Of Fish Oil, Based On Science. (18 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Health Line | Arşiv Bağlantısı
  • G. Akbulut. (Sunum, 2020). Omega 3-6-9 Yağ Asitlerisağlik Etkileşimi. Not: http://www.aeo.org.tr/Reklam/Omega-3-6-9-yag-asitleri-ve-saglik-uzerine-etkileri-doc-dr-gamze-akbulut.pdf.
  • ^ Ankara Eczacı Odası. Omega Yağ Asitleri Ve Sağlık Üzerine Etkileri. (19 Şubat 2016). Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Ankara Eczacı Odası | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. Xie, et al. (2019). Antarctic Krill (Euphausia Superba ) Oil: A Comprehensive Review Of Chemical Composition, Extraction Technologies, Health Benefits, And Current Applications. Wiley, sf: 514-534. doi: 10.1111/1541-4337.12427. | Arşiv Bağlantısı
  • K. Pearson. Krill Oil Vs Fish Oil: Which Is Better For You?. (9 Ocak 2018). Alındığı Tarih: 7 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Health Line | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 16:58:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9097

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. E. Koçak, et al. Omega-3 Kaynağı Olarak Kullandığımız Balık Yağı ve Krill Yağı Arasında Ne Fark Var?. (9 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9097
Koçak, A. E., Bakırcı, Ç. M. (2020, August 09). Omega-3 Kaynağı Olarak Kullandığımız Balık Yağı ve Krill Yağı Arasında Ne Fark Var?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9097
A. E. Koçak, et al. “Omega-3 Kaynağı Olarak Kullandığımız Balık Yağı ve Krill Yağı Arasında Ne Fark Var?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 09 Aug. 2020, https://evrimagaci.org/s/9097.
Koçak, Aslı Ece. Bakırcı, Çağrı Mert. “Omega-3 Kaynağı Olarak Kullandığımız Balık Yağı ve Krill Yağı Arasında Ne Fark Var?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 09, 2020. https://evrimagaci.org/s/9097.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close