Abur Cubur ve Fast Food Yemek, Ders Notlarını Düşürüyor!
Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Ülke çapında 8,500'den fazla genç Amerikalı’nın alışkanlıklarını inceleyen yeni bir çalışmanın ortaya koyduğu üzere, çoğunlukla fast food yiyen çocuklar matematik, fen ve okuma testlerinde gözle görülür derecede düşük notlar alma eğilimindeler. Günümüzde anne babalar çocuklarının fast food tüketimine, obezite ve deri sorunlarını görmezden gelerek gelecekteki akademik başarılarını etkilemesi gerekçesiyle yeni bir endişe ile yaklaşıyorlar.
Clinical Pediatrics dergisinde bu ay yayımlanan tezin içeriğine göre McDonald's, Burger King, Dominos Pizza ve KFC gibi ünlü lokantalara 10 yaşında yapılan ziyaretlerin, üç sene sonra, sekizinci sınıfta kötü etkileri olabilir. Ohio State Üniversitesi'nden başyazar Kelly Purtell, Telegraph'a şöyle konuştu:
Araştırma, çocukların gıda tüketiminin çocuk obezitesi salgınındaki payının ne kadar olduğuna odaklanmıştı. Bulgularımız fast food yemenin bir başka sorunla bağlantılı olduğuna dair kanıt sunuyor: Zayıf ders notları.
Yapılan detaylı araştırma, aile geliri ve yaşam alanı gibi sonuçları etkileyebilecek sosyo-ekonomik göstergeler yanında fiziksel aktiflik ve televizyon izleme gibi belirsizlik yaratabilecek birçok değişkeni kontrol altında tutan modeller oluşturuyor.
Öğrenme sürecinde fast food'un etkisini açıklayacak iki teori ortaya atılıyor. Bir teoriye göre bunun sebebi beyindeki belli işlemleri yavaşlattığı bilinen ve genellikle fast food tüketimiyle ilişkilendirilen belli bir besinin, demirin eksikliği. Diğer teori ise, akademik başarılardaki azalmayı ve dikkat eksikliğini yüksek seviyedeki yağa ve şekere bağlıyor.
Bilim adamları, çocuklar arasındaki fast food tüketim oranlarını çözümlediler ve çocukların yüzde 10'unun her gün fast food tükettiklerini, diğer yüzde 10'un ise önceki hafta 4 - 6 kez fast food tükettiğini öğrendi. Deneyin uygulandığı kesimin yarısından fazlası -yani 8,500 kişiden daha fazlası- aynı süre boyunca 1-3 sefer fast food tükettiğini söyledi.
En etkileyici sonuç, hiç fast food yemeyenler (yüzde 29) fen sınavlarından yüz üzerinden ortalama 83 puan alırken her gün fast-food yiyenlerin ortalama 79 puana ulaşabilmesiydi. "Belirgin ve tutarlı bağlantılar" aynı zamanda okuma ve matematik için de gözlenebilmekte. Araştırmacılar fiyatlandırma ve vergilerin "fast food tüketimini düşürmeye yönelik olası yöntemler” olduklarına dikkat çektiler.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Russia Today | Arşiv Bağlantısı
- K. M. Purtell. (2014). Fast Food Consumption And Academic Growth In Late Childhood. Clinical Pediatrics. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:31:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3437
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Russia Today. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.