Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Ukrayna Savaşı: Rusya'nın Nükleer Cephaneliğini Kullanmaya Karar Vermesinin Riskleri Nelerdir?

Ukrayna Savaşı: Rusya'nın Nükleer Cephaneliğini Kullanmaya Karar Vermesinin Riskleri Nelerdir? Hearstapps
5 dakika
1,517
Tüm Reklamları Kapat

Rusya, şimdi nükleer silahları çok fazla endişe duymadan kullanmayı düşünen birisi tarafından mı yönetiliyor?[1] Vladimir Putin, Ukrayna'yla ilgili olarak o stratejik çizgiyi geçmeye hazırlandığının büyük sinyallerini verdi.

Ukrayna’nın işgalinden sadece günler önce, Rusya ve müttefiği Belarus, nükleer tatbikatlar düzenlediler.[2] Putin, işgali duyururken, "dünyanın en güçlü nükleer güçlerinden birisi" diyerek Rusya'nın konumuna açıkça dikkat çekti.[3] Rusya Devlet Başkanı Putin, "ülkesine doğrudan bir saldırıya karşı" bir önlem olarak saklıyor gibiydi.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak tehditkâr şekilde, "Ukrayna’da bizi engellemeye çalışanlar, tarihte karşılaştıkları herhangi bir şeyden daha büyük sonuçlarla karşılaşabilirler." diye uyarmaktan da geri durmadı.[4] Rusya'nın herkesten önce davranmasından korkuluyordu. Putin, ayrıca 21 Şubat 2022 tarihinde yayınlanan Rus halkına yaptığı konuşmada, hatalı bir şekilde, Ukrayna yönetiminin kendi nükleer silahlarını elde etme arayışında olduğunu ileri sürdü.

Putin'in niyetlerine dair endişeler, Rusya'nın işgalinin başlamasından kısa bir süre sonra daha da arttı. Putin 27 Şubat 2022’de, Rusya’nın nükleer güçlerinin yüksek alarma geçirildiğini açıkladı.[5]

Tüm Reklamları Kapat

Rusya Devlet Başkanı’nın iddiasına göre bu, "NATO ülkelerinin üst düzey yetkililerinin ülkesine karşı saldırgan demeçlerine" bir cevaptı. Bu durum üzerine yapılan tahminler Rus yönetiminin, ekonomik yaptırımların ağırlığı ve savaş alanındaki yavaş ilerlemeden nasıl korktuğuna odaklandı.[6]

Birleşik Krallık savunma bakanı Ben Wallace'ın ifade ettiği gibi, Putin'in bu emrinin amacı sadece "dikkat dağıtmak" mıydı?[7] Ya da daha endişe verici bir biçimde, Putin yenilgiyle yüzleştiği takdirde onun başvuracağı eylemlerin göstergesi miydi?[8]

Rus Nükleer Düşüncesi

Bu soruların cevabının bir kısmı Rus askeri stratejisinde yatıyor. Bilinen durumlar, Rusya’nın nükleer silahları nasıl kullanabileceğine dair belirli varsayımlarda bulunmamıza olanak sağlıyor. Bu perspektiften, stratejik ve daha az stratejik (taktiksel-operasyonel) nükleer silahların ayrımını yapmak faydalı olacaktır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Stratejik nükleer silahlar iki büyük görevi yerine getirirler: Birincisi, başka bir nükleer gücün etkisiz hale getiren saldırısı da dahil olmak üzere, Rus devletinin varoluşsal bir tehdide karşı varlığını sürdürmesinin nihai garantörü olarak caydırıcılık görevine sahiptirler.[9]

İkincisi, bu tür bir silah Moskova'nın uygun şartlarda savaşı sürdürmesine yardımcı olur. Stratejik nükleer kabiliyetleri kullanmanın en ufak tehdidi bile, istenmeyen tarafları savaştan uzak tutmayı sağlayan güçlü bir vasıta sağlar ve böylece Rusya'ya başka yollardan aktif askeri operasyonlar sürdürme izni verir.

Öte yandan daha az stratejik nükleer silahlar, Rus askeri doktrininde değişken bir rol oynadı. 1990'lar ve 2000'lerin başında, Moskova konvansiyonel kuvvetlerinin yapısal eksikliklerini gidermeye çalışırken, bu kabiliyetler Rusya'nın askeri tutumunun merkezindeydi.

Bazı Rus stratejistler, nükleer kullanımı kısıtlamanın makul bir teklif olduğunu ileri sürdüler.[10] Bu, NATO’nun konvansiyonel güçlerinin üstünlüğünün ittifaka aksi takdirde zafer kazandıracağı bir savaşta gidişatı değiştirirdi.

2008'de başlatılan kapsamlı savunma reformları programı Rusya’nın konvansiyonel gücünü yeniledi ve taktiksel-operasyonel nükleer silahların rolünü alt seviyeye indirdi. Son zamanlarda "çatışmasızlık için gerilimi tırmandırma" denilen doktrin ile ilgili bir tartışma ortaya çıktı.[11] Buna göre Rusya, hızlı bir zafer kazanmak için bir çatışmanın erken safhalarında taktiksel nükleer silahlar kullanabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu varsayım, sağlam bir temele dayanmıyor.[12] Rus açıklamaları böyle bir durumun askeri doktrininde gerçekten var olduğuna dair kesin bir kanıt sunmuyor. Ayrıca bu, konvansiyonel gücün yetersiz (belki bir zamanlar doğruydu, ancak artık değil) ve nükleer misillemenin olasılık dışı (bu nükleer caydırıcılığın sert dünyasında asla varsayılamaz) olduğuna dair iki yanlış önermeye dayanıyor.

Rus askeri düşüncesine dair iki ek özellik de not almaya değer duruyor. İlki, savaşın dört seviyede sınıflandırılmasıdır.[13] Bunlar, "sınırlı ölçüde" silahlı çatışma (daha çok iç savaşlar için geçerlidir), ayrıca her biri devletler ve onların müttefiklerinin farklı düzenlenişlerini içine çeken yerel, bölgesel ve geniş çaplı savaşlardır. Hepsi daha yüksek riskler ve artan askeri mutabakat çağrısı içeriyor.

Karşı çıkma: Savaş karşıtı protestocular Londra'daki Trafalgar Meydanı'nda. Fotoğraf: Joao Daniel Pereira/Alamy Stock Photo
Karşı çıkma: Savaş karşıtı protestocular Londra'daki Trafalgar Meydanı'nda. Fotoğraf: Joao Daniel Pereira/Alamy Stock Photo
The Conversation

İkincisi ve alakalı olanı, Rus ordusu oldukça kesin, ancak durağan bir gerilim basamağına dayanarak hareket ediyor gibi görünüyor.[14] Nükleer kullanım bu basamakta oldukça sonda geliyor ve dünyanın sonu riskiyle de ayrılmaz olarak bağlantılı. Rusya'nın aslında korktuğu tek senaryo bu. Bu gözlemlerin her ikisi de nükleer kullanımı son çare olarak işaret ediyor.

Ukrayna İçin Çıkarımlar

Moskova, orantısız nükleer gerilimi ima ederek, savaş çabalarını sürdürülebilir kılmak için, Ukrayna'ya Batı'nın müdahalesini kısıtlamak (hatta tersine çevirmek) istiyor. Batı'nın şu anda en güçlü silahı, askeri müdahaleden ziyade, yaptırımlardır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu kendine özgü riskler taşıyor. Eğer bu tarz tedbirler gerçekten kısa vadede "Rus ekonomisinin çöküşüne" neden olacaksa ve iç düzenin varlığını sürdürmesini tehdit edecekse, Rus elitleri varoluşsal tehdidi ne pahasına olursa olsun Ukrayna'daki zaferi gerekli kılmak olarak algılayabilirler.[15]

Bu şartlar altında, kararlılık göstermek veya Ukrayna'daki direnişi kırmak için yapılan sınırlı bir nükleer saldırı hayal edilemez değildir. Bu yüzden, yaptırımların Putin rejimini yerinden etmeye değil, Rusya'nın savaş çabalarını sona erdirmeye yönelik kalması çok önemlidir.

Ancak bu senaryolar uzak görünüyor. Tamamen askeri bir bakış açısıyla, Ukrayna'da günümüzde yaşanan savaş Rus sınıflandırma sistemine göre yerel ve bölgesel seviye arasında yer almaktadır. Bunlardan hiçbiri taktiksel-operasyonel nükleer silahların Ukrayna hedeflerinde kullanılmasını talep etmiyor. Yakın gelecekte, Ukrayna'nın Rus işgaline karşı koyma kabiliyetinin devam etmesi, büyük ihtimalle kademeli bir şekilde artan Rus personeli ve sivil altyapıyı hedef alan konvansiyonel ateş gücü ile karşılık bulacak.

Bunun ötesinde, sıradakinin nükleer silahlar olduğunu varsaymamalıyız. Birleşik Devletler yetkilileri, Rusya'nın kimyasal ve biyolojik savaşa başvurmaya hazır olduğu uyarısını yaptılar.[16] Rus ordusunun Ukrayna'da zafer kazanmak için bir hayli "tatsız yolu" var.[17]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 8
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 08:08:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11691

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Webber, et al. Ukrayna Savaşı: Rusya'nın Nükleer Cephaneliğini Kullanmaya Karar Vermesinin Riskleri Nelerdir?. (6 Mayıs 2022). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11691
Webber, M., Özbudak, M. O., Bakırcı, Ç. M. (2022, May 06). Ukrayna Savaşı: Rusya'nın Nükleer Cephaneliğini Kullanmaya Karar Vermesinin Riskleri Nelerdir?. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11691
M. Webber, et al. “Ukrayna Savaşı: Rusya'nın Nükleer Cephaneliğini Kullanmaya Karar Vermesinin Riskleri Nelerdir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mehmet Oğuz Özbudak, Evrim Ağacı, 06 May. 2022, https://evrimagaci.org/s/11691.
Webber, Mark. Özbudak, Mehmet Oğuz. Bakırcı, Çağrı Mert. “Ukrayna Savaşı: Rusya'nın Nükleer Cephaneliğini Kullanmaya Karar Vermesinin Riskleri Nelerdir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mehmet Oğuz Özbudak. Evrim Ağacı, May 06, 2022. https://evrimagaci.org/s/11691.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close