Paylaşım Yap

Nesli Tükenmek Üzere Olan Kulaksız Ejderhaları Kurtarmak Mümkün mü?

6 dakika
313
Nesli Tükenmek Üzere Olan Kulaksız Ejderhaları Kurtarmak Mümkün mü? Zoos Victoria
Viktorya dönemi otlak kulaksız ejderhası (Tympanocryptis pinguicolla) türüne ait bir birey.

1969'dan bu yana görülmeyen ve nesli kritik derecede tükenme tehlikesi altında olan Viktorya dönemi otlak kulaksız ejderhası (Tympanocryptis pinguicolla) 2023'ün başlarında tesadüfen yeniden keşfedildi! Yani, bu hayvanların neslinin henüz tükenmediği ortaya çıktı.

2021'in sonlarında MIT ve Harvard Üniversitesinde genetikçi olan George Chruch önderliğinde Colossal Biosciences isimli bir şirket kuruldu. Yünlü mamutlar, çeşitli kuş cinsleri ve Tazmanya kaplanları gibi nesli tükenmiş birçok tür üzerinde türdiriltimi çalışmaları gerçekleştiren bu yenilikçi şirket, yeniden keşfedilen kulaksız ejderhaları korumak ve popülasyonlarının sayısını çoğaltmak için gerçekleştirilen kurtarma projesini destekledi.

Bu makalede ise Viktorya dönemi otlak kulaksız ejderhalarının genel özellikleri ve onların popülasyonlarını korumak için atılan adımları inceleyeceğiz.

Viktorya Dönemi Otlak Kulaksız Ejderhaları

Viktorya dönemi otlak kulaksız ejderhası, Agamidae familyası içerisinde bulunan kritik derecede tehlike altındaki bir türdür. Avustralya genelinde, Tympanocryptis'in birçok türü daha önce Tympanocryptis pinguicolla altında sınıflandırılmıştır; ancak daha sonra yapılan bilimsel çalışmalar aslında bu türlerin farklı türler olduğunu ortaya koymuş ve türlerin tamamının ayrılması fikrini desteklemiştir.

2014 yılında gerçekleştirilen bir araştırma, Darling Yaylaları'ndaki iki popülasyonun aslında yeni türler olan Condamine kulaksız ejderhası (Tympanocryptis condaminensis) ve Roma kulaksız ejderhasını (Tympanocryptis wilsoni) temsil ettiğini ortaya çıkarmıştır.[1] 2019 yılında yapılan başka bir çalışma, Canberra yakınlarındaki bir popülasyonun aslında izole olmuş bir çizgili kulaksız ejderha (Tympanocryptis lineata) popülasyonunu temsil etmekte olduğunu, Cooma ve Bathurst yakınındaki iki popülasyonun ise iki yeni tür olan Monaro çayırlarının kulaksız ejderhası (Tympanocryptis osbornei) ve Bathurst otlak kulaksız ejderhasını (Tympanocryptis mccartneyi) temsil ettiğini ortaya koymuştur. Bu durum Viktorya dönemi popülasyonunun, türün tek temsilcisi olduğunu göstermiştir.[2]

Bu sürüngenlerin kulaksız olarak adlandırılmalarının sebebi dış kulak açıklığına ve işlevsel bir kulak zarına sahip olmamalarıdır. Yetişkin bireyler, yaklaşık olarak 15 santimetre uzunluğa erişebilmektedir. Vücutları dikenli pullarla kaplıdır ve genellikle küçük deliklerde veya kayaların altında saklanmayı tercih etmektedirler. Diyetleri ise ağırlıklı olarak küçük omurgasızlardan oluşmaktadır. Cinsin diğer türlerinde olduğu gibi, Viktorya dönemi otlak kulaksız ejderhalarının habitatını da ılıman otlak alanları oluşturmaktadır.[3]

Viktorya dönemi otlak kulaksız ejderha kertenkelesi türüne ait bir birey.
Viktorya dönemi otlak kulaksız ejderha kertenkelesi türüne ait bir birey.
Zoos Victoria

Türün Habitat Kaybı

Victoria bölgesindeki habitatın geçmişte yoğun bir şekilde bozulması ve dönüştürülmesi sebebiyle, bu tür için elverişli yaşam alanlarının büyük bir kısmı ortadan kalkmıştır. Bu durum da türün tehlike altına girmesine ve bugünlerde popülasyonlarının az olmasına neden olmuştur. Özellikle Melbourne şehrini çevreleyen yoğun arazi kullanımı ve dönüştürülen bazalt otlaklar, türün azalmasında önemli olan diğer faktörler olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca tilki ve kedi gibi bazı istilacı türlerin bölgeye gelmesi de bu sürüngenlerin nesillerinin tehlikeye altına girmesinde etkili olmuştur. 1988 yılına gelindiğinde tür, Victoria Flora ve Fauna Garanti Yasası ile Commonwealth Çevre Koruma ve Koruma Yasası kapsamında kritik tehlike altındaki türler arasında listelenmiştir.

2019'da gerçekleştirilen bir araştırmadaysa, Viktorya dönemi otlak kulaksız ejderhasının yaşam alanının büyük ölçüde yok olması ve türün en son 1969'da Geelong bölgesinde görülmesi nedeniyle neslinin tükenmiş olabileceği öne sürülmüştür. Eğer bu durum gerçekleşseydi, bu yok oluş modern zamanlarda Avustralya anakarasında bilinen ilk sürüngen nesli tükenmesi olacaktı.[4]

Ancak, 1988-1990 yılları arasındaki araştırmalar sırasında doğrulanmamış gözlemlere dayanarak türün hâlâ var olduğuna dair umut devam etmiştir. Daha sonraki aramalarda kayda değer bir veri bulunamamasına rağmen, bölgede kalan otlakların tamamının detaylı bir şekilde incelenmemesi ve türe ait bireylerin küçük olması nedeniyle sürüngenlerin yaşıyor olabileceklerine dair inanç devam etmiştir. Bu araştırmaların yürütülmesinde ana aktör olarak Zoos Victoria Koruma Örgütü rol oynamıştır.

Son olarak Ocak 2023'te Pat Monarca ve Emi Arnold isimli iki ekolojist, türün bir bireyini yeniden keşfederek Melbourne Hayvanat Bahçesi'ne fotoğraf ve video ile bildirmiştir. Haziran 2023'te ise Viktorya dönemine ait türün yeniden keşfedildiği duyurulmuş ve birkaç aylık saha çalışmalarının ardından Melbourne Hayvanat Bahçesi'nde bir yeniden üretim programına tabi olan 16 birey bulunarak türün varlığı doğrulanmıştır.[5]

Victoria Müzesi koleksiyonunda bulunan Viktorya dönemi otlak kulaksız ejderhasının bir illüstrasyonu.
Victoria Müzesi koleksiyonunda bulunan Viktorya dönemi otlak kulaksız ejderhasının bir illüstrasyonu.
John James Wild

Koruma Programı ile Popülasyonu Arttırmak

Avustralya'nın eyalet ve federal hükümetleri, daha fazla kulaksız ejderha popülasyonu tespit etmek için arama köpeklerinin eğitimine yönelik 188.000 Avustralya doları harcamayı planladığını açıkladı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bu koruma faaliyetlerine ek olarak Colossal Biosciences şirketi de nesli kritik derecede tehlike altında olan bu sürüngenleri kurtarmak amacıyla Victoria Hayvanat Bahçesi programına yaklaşık 300.000 dolar fon ayırdığını duyurdu. Ayrıca şirketin, Melbourne Hayvanat Bahçesi'nde karantinaya alınmış bir üreme merkezinin kurulmasına yardımcı olacağı ve türün genomunun dizilenmesi ile ilgili genetik ilişkilerin haritalandırılması üzerinde çalışılacağı belirtildi.

Colossal; şu anda ekibin öncelikli hedefinin ejderhanın mevcut popülasyonunu korumak ve çoğaltmak olduğunu, aynı zamanda vahşi yaşam alanının diğer bölgelerini gelecekteki kayıplardan önce koruma altına almak ve restore etmek olduğunu ifade etti. Projenin, Colossal'ın Hayvan Baş Sorumlusu Matt James ve Victoria Hayvanat Bahçeleri'nden tehdit altındaki türlerin genel müdürü Garry Peterson tarafından yönetilmesi planlanıyor.[6]

Colossal uzun süredir nesli tükenmiş türlerin neslinin döndürülmesi konusuyla gündemde. Colossal'ın bu inovatif fikirleri, dünyanın büyük bir kısmında destekle karşılanırken bir yandan bazı eleştirilerinde odağı olmuştu. Şirketin sahip olduğu yüklü fonun halihazırda var olan nesli tükenme tehlikesi altında olan türleri korumak için kullanılabileceği ve bu sebeple de şirketin projelerine kaynak ayrılırken dikkatli davranılması gerektiğini savunulmaktaydı. Hatta bu durum beraberinde konunun etiği üzerine tartışmaları da getirmişti.

Colossal, Viktorya dönemi otlak kulaksız ejderhaları üzerinde bir koruma fonu ayırarak artık sadece nesli tükenmiş türleri değil aynı zamanda soyu kritik derece de tehlike altında olan türleri ve habitatları koruma konusunda da adımlar atacağını göstermiş oldu. Bu noktadan sonra Collosal firmasının var olan habitatları korumak konusunda hayvanat bahçeleri ve hükümetler ile daha çok ortaklıkta bulunacak gibi görünüyor.[7]

Melbourne Hayvanat Bahçesi'nde koruma altında bulunan bir bireyin fotoğrafı.
Melbourne Hayvanat Bahçesi'nde koruma altında bulunan bir bireyin fotoğrafı.
Melbourne Hayvanat Bahçesi

Sonuç

Günümüzde, kulaksız ejderhalar da dahil olmak üzere pek çok canlı tür, nesillerinin tükenmesi tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum hem doğal habitatların yok olması hem de insan etkisinin artmasıyla yakından ilişkilidir. Gelecek nesillerin doğal çeşitlilikten yararlanabilmesi için sürdürülebilir kalkınma, çevresel koruma ilkelerine dikkat edilmesi ve bu tür koruma projelerinin gerçekleştirilmesi önemlidir. İnsan etkisinin kontrol altına alınması ve doğal habitatların korunması, nesli tükenmekte olan türlerin ve ekosistemlerin hayatta kalması için kritik öneme sahiptir. Bu çabalar, gezegenimizin biyolojik çeşitliliğini koruma ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etme yolunda atılan önemli adımlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 3
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ ABC Southern Queensland. Dragons Discovered On The Darling Downs. (11 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 10 Ocak 2024. Alındığı Yer: ABC Southern Queensland | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. Melville, et al. (2019). Taxonomy And Conservation Of Grassland Earless Dragons: New Species And An Assessment Of The First Possible Extinction Of A Reptile On Mainland Australia. The Royal Society, sf: 190233. doi: 10.1098/rsos.190233. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. Virata. Australia's Victorian Grassland Earless Dragon Gets More Conservation Help - Reptiles Magazine. (6 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 10 Ocak 2024. Alındığı Yer: Reptiles Magazine | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. Marshall. Aussie Dragon Thought To Be Extinct Rediscovered In Victoria. (25 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 10 Ocak 2024. Alındığı Yer: Australian Geographic | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Business Wire. Critically Endangered Reptile Gets Colossal Helping Hand. Alındığı Tarih: 10 Ocak 2024. Alındığı Yer: Business Wire | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Dallas Innovates, et al. Here Be Dragons: Colossal Partners With Zoos Victoria To Save Reptile Once Thought Extinct. (25 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 10 Ocak 2024. Alındığı Yer: Dallas Innovates | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. Morton. Imagine More Dragons: Us Biotech Firm Aims To Breed Tiny Australian Lizard That Is Near Extinction. (24 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 10 Ocak 2024. Alındığı Yer: The Guardian | Arşiv Bağlantısı

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/11/2024 09:34:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16460

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Parçacık
İnfografik
Eşey
Sosyal Medya
Uçak
Mikoloji
İnsan Sağlığı
Yapay Zeka
Yas
Hamilelik
Akıl
Jeoloji
Fil
Grup
Kontrol
İnsanlık
Kırmızı
Karar Verme
Santigrat Derece
Nobel Ödülü
Canlı
Hominid
Hidrotermal Baca
Habercilik
Bilimkurgu
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Kaykı, et al. Nesli Tükenmek Üzere Olan Kulaksız Ejderhaları Kurtarmak Mümkün mü?. (10 Ocak 2024). Alındığı Tarih: 3 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16460
Kaykı, D., Alparslan, E. (2024, January 10). Nesli Tükenmek Üzere Olan Kulaksız Ejderhaları Kurtarmak Mümkün mü?. Evrim Ağacı. Retrieved November 03, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16460
D. Kaykı, et al. “Nesli Tükenmek Üzere Olan Kulaksız Ejderhaları Kurtarmak Mümkün mü?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 10 Jan. 2024, https://evrimagaci.org/s/16460.
Kaykı, Deha. Alparslan, Eda. “Nesli Tükenmek Üzere Olan Kulaksız Ejderhaları Kurtarmak Mümkün mü?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, January 10, 2024. https://evrimagaci.org/s/16460.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close