Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Müzik Kaydının Bilimi: Müziği Kaydetme Yöntemlerimiz Zaman İçinde Nasıl Değişti?

Modern Teknoloji Sayesinde, İnsanlığın İlk Ses Kaydı, Tarihte İlk Defa Sese Dönüştürüldü ve Dinlendi!

3 dakika
7,690
Müzik Kaydının Bilimi: Müziği Kaydetme Yöntemlerimiz Zaman İçinde Nasıl Değişti?
Tüm Reklamları Kapat

Müziksiz bir hayat hayal edebiliyor musunuz? Müzik, hayatımızın her yerinde! Müziğin tarihi, insanlık tarihi kadar eski... Müzik (ve daha önemlisi sesi nasıl kaydettiğimiz), sesi nasıl CD'lere ve plaklara işlediğimiz, zaman içerisinde değişti, gelişti, evrimleşti. Gelin sizlerle bu uzun değişime, kısa bir yolculuk yapalım.

İnsanın müzik macerası, müzik aletleriyle değil, şarkılarla başlamıştır. Mırıldanma, ıslıklar, öksürme ve esneme, çeşitli melodiler üretmenin en erken araçlarıdır. İlk müzik aletlerinden flütün en örneği ise, 20.000 yıl öncesinden kalmadır. O gün bugündür, özellikle nefesli ve vurmalı çalgılar ile müzik aletlerimiz kademeli olarak karmaşıklaşmış, kültürel olarak evrimleşmiştir.

Ancak bu sesleri çıkarabilmek bir yana, bunları kayıt altına alabilmemizin tarihi, çok ama çok daha yenidir. Édouard-Léon Scott de Martinville isimli bir ressam, insanlığın ilk ses kayıt cihazını, yani ilk fono-otografı üretmeyi deneyen kişidir. 1857 yılında patentini aldığı bu cihaz, sesleri “ses” olarak kaydetmek yerine, “görüntü” olarak kaydetmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Sismograf
Sismograf
YouTube

Bu cihazı bir çeşit sismograf gibi düşünebilirsiniz. Nasıl ki sismograf, gezegenimizi kaplayan levhaların hareketinden doğan titreşimleri kağıt üzerine görsel olarak aktarmaktadır; Martinville’in fono-otografı da ses dalgalarını görsele dönüştürmektedir. Martinville bu cihazı bir çeşit laboratuvar aracı olarak hayal edip, o şekilde geliştirmiştir. Dolayısıyla bu cihaz, kaydedilen sesi geri oynatamıyordu. Ta ki 2008 yılına kadar…

Aradan geçen 151 seneden sonra, Berkeley Üniversitesi’nden bilim insanları, geliştirdikleri yeni bir görüntü ve sinyal işleme yöntemi sayesinde, Martinville’in kaydettiği sesleri geri oynatmayı başarmışlardır. Martinville’in kaydettiği sesleri oynattığımızda duyduğumuz sesleri yukarıdaki videomuzdan veya buradan dinleyebilirsiniz.

İç ürpertici değil mi? Aslında bu, Au Clair de la Luna isimli bir çocuk şarkısı. Orijinali ise şöyle.

Eh… İnsanlığın ilk ses kaydı girişimi için hiç de fena sayılmaz. Ama yine de Martinville’in kaydını gece uykuya dalmaya çalışan çocuklarınıza dinletmeyin deriz.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde Sesi Nasıl Kaydediyoruz?

Bir plak ile bir CD'nin birbirinden ne tip farkları olduğunu hiç düşündünüz mü? Bir plak veya bir CD, sesi üzerine nasıl kaydediyor? Veya dinlemek istediğimizde o kayıtları tekrardan sese nasıl dönüştürür?

Günümüzde ise plaklar, kasetler, disketler ve CD’ler, ses kaydının klasik yöntemleri haline gelmiştir. Ses kayıt yöntemine bağlı olarak bu cihazları 2’ye ayırabiliriz: Analog ve dijital kayıt cihazları. Plaklar, analog kayıt araçlarıdır. CD gibi daha modern teknolojiler ise dijital kayıt araçlarıdır.

Analog Kayıt Araçları

Analog kayıt cihazları, havada yayılan ses dalgalarını mekanik bir şekilde kaydeder. Büyük mucit Thomas Edison’un 1877 yılında icat ettiği fonograf, ya da daha meşhur ismiyle gramofon, veya dilimizdeki adıyla pikap, bu mekanik kayıt yöntemini kullanır. Ses dalgalarına karşılık gelen sinyaller, bir iğne aracılığıyla plağın üzerine kazınır. Yani iğne, plağın yüzeyini şekillendirerek, gözle görülmesi zor olan girinti ve çıkıntılar yaratır. Gramofon da bu kazınmış girinti çıkıntıları, yine bir iğne aracılığıyla takip ederek yeniden sese dönüştürür. Plaklar harika bir nostaljiye sahip olsalar da, en büyük dezavantajları tek kullanımlık olmalarıdır. Üzerlerine bir kere ses kaydı yapıldığında, tekrar kayıt yapılamaz.

YMS

Dijital Kayıt Araçları

İşte bu sorunu çözen yöntem, dijital kayıttır. Plaklardan CD’lerin evriminde bir ara basamak olan kasetler, manyetizmayı kullanarak, sesleri bir şerit üzerine manyetik desenleri olarak kaydediyordu. CD’ler ise bunun yerine kimyasallar ve optik yöntemler kullanılıyor. Modern bilgisayarlarda bulunan CD okuyucularda, oldukça güçlü bir lazer bulunuyor. Bu lazer sayesinde, CD’ler üzerinde bulunan ince alaşım tabakasına 1’ler ve 0’lardan oluşan dijital bir mesaj yazılabiliyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Demand Studios

Elbette CD üzerinde gerçek anlamıyla 1 ve 0’lar bulunmuyor. Söz konusu alaşım, sıcaklığa bağlı olarak faz değiştiriyor. Bir faz 1 sayısına, diğer bir faz 0 sayısına karşılık geliyor. Böylece istediğimiz veriyi depolamamız mümkün oluyor. 1’ler ve 0’lar, yani ikili sistem, bilgisayarların dili olduğu için, bu dilden anlayan bütün elektronik cihazlar bu verileri okuyabiliyor.

Sonuç

Bu iki yöntemin kalitesi konusu halen tartışmalı bir konudur. Birçok müziksever nostaljisi ve yüksek kayıt kalitesi nedeniyle plakları tercih ederken, teknolojinin gelişmesi ve bilgisayarlarımızın yüksek işlem kapasitesi sayesinde çok kaliteli dijital kayıtlar da yapılabilmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
46
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/11/2024 02:56:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8135

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim Tarihi
Araştırma
Gün
Asit
Nötron
Çiçek
İklim
Bilgisayar
Moleküler Biyoloji Ve Genetik
Radyasyon
Kimya Tarihi
Karbon
Ağrı
Maymun
Diş Hekimliği
Nadir
Yok Oluş
Nötron Yıldızı
Kilo
Kalori
Yemek
Bakteri
Elektromanyetik
Şehir
Bağışıklık Sistemi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı, et al. Müzik Kaydının Bilimi: Müziği Kaydetme Yöntemlerimiz Zaman İçinde Nasıl Değişti?. (17 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 16 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8135
Bakırcı, Ç. M., Bakırcı-Taylor, . (2019, December 17). Müzik Kaydının Bilimi: Müziği Kaydetme Yöntemlerimiz Zaman İçinde Nasıl Değişti?. Evrim Ağacı. Retrieved November 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8135
Ç. M. Bakırcı, et al. “Müzik Kaydının Bilimi: Müziği Kaydetme Yöntemlerimiz Zaman İçinde Nasıl Değişti?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 17 Dec. 2019, https://evrimagaci.org/s/8135.
Bakırcı, Çağrı Mert. Bakırcı-Taylor, . “Müzik Kaydının Bilimi: Müziği Kaydetme Yöntemlerimiz Zaman İçinde Nasıl Değişti?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 17, 2019. https://evrimagaci.org/s/8135.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close