Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Graham Bell ve Patent Yarışı: Telefonun Patenti Kavgasında Neler Yaşandı?

Graham Bell ve Patent Yarışı: Telefonun Patenti Kavgasında Neler Yaşandı?
Telefonun mucitlerinden biri olan Alexander Graham Bell'in ilk renklendirilmiş fotoğraflarından birisi.
2 dakika
7,509
Tüm Reklamları Kapat

Hemen her teknolojik ve bilimsel atılımda olduğu gibi, bu müthiş icada da patent gölgesi düşmüştür. İlk olarak, yukarıda neden "mucitlerinden biri ama en bilineni" dediğimizi izah edelim: çünkü 1871 yılında Amerikan Patent Ofisi'ne "ses aktarımı yapan alet" başvurusunu ilk yapan Antonio Meucci'dir. Ne var ki dosyasında "vokal seslerin elektromanyetik yöntemle aktarımı"na değinilmediği için Meucci'nin başarısı gölgelenmiştir. Neyse ki günümüzde ismi Bell ile birlikte anılmaya, bu sayede bir nevi onurlandırılmaya başlamıştır.

Sadece bu da değil... Bu tip teknoloji yarışları, kimi zaman iki yüzlülüğe ve arka plandaki kural tanımaz mücadelelere sahne olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

1875 dolaylarında Graham Bell patentini almak üzere mücadele ederken, henüz daha telefonu tamamlamamıştı bile! Yani bir nevi, henüz aleti üretmeden patente başvurmuştu. Henüz telefona benzemeyen bu alet, "akustik bir telegraf" gibi iş görüyordu. Bu acelenin sebebi, Bell'in çalışmalarına son derece paralel çalışmalar yürüten Elisha Gray'dir. Elisha Gray de, akustik bir telegraf üzerinde çalışıyordu ve suyla sesin iletimiyle ilgili bir yöntem geliştirmişti. 14 Şubat 1876'da Gray, Amerikan Patent Ofisi'ne "su yoluyla ses ileten telefon dizaynı" adıyla başvuruda bulundu. Aynı sabah, Bell'in avukatları da aynı tasarımla, aynı ofise başvuruda bulundular. Kimin önce gittiği ile ilgili halen süren tartışmalar vardır, ancak Bell'in fiziki olarak orada bulunmadığından eminiz çünkü o sırada Boston'da halen makinayı üretmekle uğraşıyordu ve Washington D.C.'ye 26 Şubat'tan önce varmadı. 

Ancak şaibeli nokta şudur: 7 Mart 1876'da, Amerikan Patent Ofisi ilk telefonun icadıyla ilgili patenti Graham Bell'e verdiği günün akşamında Bell, odasında Elisha Gray'in tasarımının aynısını defterine çizmiştir. Burada, bir "tasarım hırsızlığı" şüphesi bulunmaktadır. Üstelik Bell, bu çizimi yapmasından tam 3 gün sonra telefonu çalıştırmayı başarmıştır. Gray'in tasarımına dayandığı ileri sürülen tasarımı, sesin suda yarattığı titreşimlerin uzak mesafelere iletilmesi ve yeniden sese dönüştürülmesi prensibine dayanıyordu. Bu telefonla iletilen ilk sözler, bir odadan diğerine iletilen şunlar oldu:

Tüm Reklamları Kapat

Bay Watson, lütfen buraya geliniz, sizi görmek istiyorum.

Bell savunucularının ise açıklamaları aslında ikna edicidir. İlk olarak Bell, Gray'in tasarımını ancak patent belli olduktan sonra kullanmaya başlamıştır. Dolayısıyla amaç "tasarım hırsızlığı" değil, "konseptin ispatı"dır. Tabii ki bir belirsizliği her kılıfa sokmak mümkün olduğundan, bu çok ikna edici değil. Ancak Bell'in bu kadar rahatlıkla "telefonun babası" olarak bilinmesinin sebebi, Gray'in suya dayalı icadının hiçbir zaman piyasa ürünü haline gelmemiş olmasıdır. Çünkü Bell, Mart 1876'dan sonra elektromanyetik yöntemlerle ses iletimine yönelmiş ve bir daha Gray'in çalışmalarına hiç başvurmamıştır. Sonunda da icat ettiği "gerçek telefon", onu "telefonun babası" olarak anmamızı sağlamıştır. Ancak yine de, bilimsel temelde bir telefon, "iki nokta arasındaki ses iletimini sağlayan cihaz" olarak tanımlandığından, piyasa ürünü olamamış bir tasarım da bunu başarıyorsa, mucidi o olarak anılmalıdır.

Bir de, kafanızda bir soru işareti daha bırakmak adına, patent ofisinde telefonla ilgili patenti inceleyen Zenas Fisk Wilber'ın hakkında "Bell'in avukatı Mercellus Bailey'e bolca borcu olan bir alkolik" olduğuna dair bir suçlama bulunduğunu da söyleyelim.

Kim ilk buldu bilinmez, ancak yine de, Bell'in bu yolda çok büyük çabalar harcadığı aşikardır. Dolayısıyla ona ve arkaplanda en az onun kadar çalışkan olan tüm büyük zekalara teşekkürü borç biliriz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • İnanılmaz 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Korkutucu! 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/09/2023 15:26:28 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1361

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Uygulama
Böcek
Coronavirus
Hava
Evrim Kuramı
Kimyasal
Gezegen
Tıp
Maske
Hominid
Mavi
Nükleik Asit
Arkeoloji
Astrobiyoloji
Diş
Adaptasyon
Isı
Kanser Tedavisi
Kuyruksuz Maymun
Mucize
Stres
Meteor
Saç
Kafatası
Canlılık
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Edward Teller, Hocası Oppenheimer'ı Neden Sattı?
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
Aynalar, Kuantum Evrene Açılan Bir Portal mı?
BEST OF EVRİM AĞACI SHORTS 2022 🎉
BEST OF EVRİM AĞACI SHORTS 2022 🎉
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Graham Bell ve Patent Yarışı: Telefonun Patenti Kavgasında Neler Yaşandı?. (27 Ağustos 2013). Alındığı Tarih: 26 Eylül 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1361
Bakırcı, Ç. M. (2013, August 27). Graham Bell ve Patent Yarışı: Telefonun Patenti Kavgasında Neler Yaşandı?. Evrim Ağacı. Retrieved September 26, 2023. from https://evrimagaci.org/s/1361
Ç. M. Bakırcı. “Graham Bell ve Patent Yarışı: Telefonun Patenti Kavgasında Neler Yaşandı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 27 Aug. 2013, https://evrimagaci.org/s/1361.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Graham Bell ve Patent Yarışı: Telefonun Patenti Kavgasında Neler Yaşandı?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 27, 2013. https://evrimagaci.org/s/1361.
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close