Modern İnsanlar Avrupa'ya Sanılandan 210 Bin Yıl Önce Varmış Olabilir!
1978 yılında Yunanistan'ın güneyindeki Apidima Mağarası'nda keşfedilen iki tam olmayan kafatası buluntusu yeniden analiz edildi.
Apidima 1 ve Apidima 2 isimleri verilen bu iki fosilin de ilk yapılan tarihlendirmeler sonucu 160 bin yıl öncesine ait olduğu saptandı. Fakat günümüze kadar bu tarihin kesinliği ile ilgili şüpheler vardı. Bu kalıntılar, iki mağara duvarı arasında sıkışmış olarak bulundu, bu da daha kesin bir tarihlendirmenin yapılmasına izin verecek ilişkili diğer materyallerden yoksun olmaları anlamına geliyor.
Aynı döneme ait olduklarına dair şüphe uyandıran bir diğer önemli nokta ise, bu iki kafatasının şekillerinin oldukça farklı olmasıydı.
Apidima 2 kafatası, daha tama yakın ve İtalya ile Cebelitarık'ta bulunan Neandertal buluntularına benzer özellikler taşıyordu. Apidima 1 ise 100 bin yıl öncesine tarihlendirilmiş modern insanlara daha yakın görünüyordu.
Londra Doğa Tarihi Müzesinden Nature'da sonuçları yayınlanan makalenin yazarlarından biri olan Chris Stringer şöyle diyor:
Makalenin ilk taslağını olası bir yayın için gönderdiğimizde, makaleyi inceleyen hakemler, Yunanistan'da bulunmuş olan ikisi de 160 bin yıl öncesine ait olan fosillerden birinin Neandertal birinin modern insan olabilmesi konusunda şüphecilerdi. Daha sonra analizleri geliştirip, tarihlendirme çalışması yürüttük ve bu bize daha şaşırtıcı sonuçlar sundu.
Farklı Tarihler
Ekip, hem kemiği, hem de kemiği çevreleyen tortuyu tarihlendirmek için uranyum serileri tarihlendirme metodunu uyguladılar.
Sonuçlar Neandertal benzeri Apidima 2 kafatasının önceki tarihlendirmeyle paralel olarak yaklaşık 170 bin yıl öncesine ait olduğunu gösterdi. Fakat Apidima 1 kafatasının, şaşırtıcı bir şekilde 210 bin yıl öncesine ait olduğu görüldü.
Günümüze kadar, Apidima 1 kafatasının Neandertal benzeri özelliklerden yoksun olmasının nedeni olarak, bu kafatasının bahsedilen özelliklerin henüz ortaya çıkmadığı erken dönem bir Neandertal olabileceği konusunda fikirler sunulmuştu. Fakat çalışmayı yürüten bilim insanlarına göre, bu kafatası bir erken modern insana ait!
Elde edilen sonuç, erken modern insanların Afrika'nın dışına yayılımının düşünülenden daha geniş bir coğrafyaya, Avrupa'nın doğusuna kadar uzandığını gösteriyor. Stringer şöyle diyor:
Bu sonuçları temel alarak, Yakın Doğu'daki gruplara yakın erken modern insanların 210 bin yıl önce Yunanistan'da bulunduğunu, fakat daha sonra yaklaşık 170 bin yıllık Apidima 2 tarafından temsil edilen Neandertal popülasyonunun modern insanların yerlerinin almış olabileceğini düşünüyoruz.
Erken Avrupalı Modern İnsanlar
Günümüzde yaşayan, dünyanın kalanındaki insanların ortak atalarının diğer kıtalara yayılımı olarak bilinen Afrika'dan göçün yaklaşık 60 bin yıl önce olduğunu biliyoruz. Ayrıca, Afrika dışındaki bilinen en erken modern insan fosilleri İsrail'de bulundu ve yaklaşık 170 bin ila 120 bin yıl öncesine aitler.
60 bin yıl öncesinde gerçekleşen yayılmalar, "başarılı" sonuç vermemiş, modern insanlar ancak bu göç sonrası dünyanın kalanına yayılabilmişlerdir. Asya'ya ve Avustralya'ya yaklaşık 60 bin yıl önce ulaşmaya başladılar.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Avrupa'daki en erken modern insanlar ise, kabaca 42 bin yıl öncesine tarihlendirilmişti. Fakat, bu çalışma bu tarihe meydan okur nitelikte.
Stringer şöyle diyor:
Eğer son analizler doğruysa, Homo sapiens, Avrupa'ya düşünülenden 150 bin yıl önce adım atmış demektir, bu durum da karşımıza, "Nereden geldiler?", "Onlara ne oldu?" gibi cevaplanması gereken bir çok soruyu çıkarıyor. En olası rota, Afrika'dan sonra Yakın Doğu üzerinden gibi görünüyor. Ayrıca Afrika dışındaki erken modern insan gruplarıyla Neandertaller arasındaki melezleşme izleri de bu rotayı doğrular nitelikte.
Evrim Ağacı Eklemesi
Çalışmanın sonuçları oldukça heyecan verici, fakat paleoantropoloji dünyasından da birçok eleştiriyi beraberinde getirdi. Eleştirilerin bir kısmı, yüze ait bir kalıntının olmamasının türü tespit etme konusunda sorun açacağı yönünde. Bazı araştırıcılar, kafatasının arka kısmının tek başına, fosilin modern insan olduğunu söyleyebilmek için yeterli olmadığını düşünüyor.
Bir diğer önemli bir fikir de, bir sonuca varılmadan önce paleoproteomik araştırmalarının da morfometrik analizin yanında ek olarak yapılması ve bu kanıtla birlikte, bu fosilin hangi türe ait olduğunun karar verilmesi yönünde. Elbette bu fosiller üzerinde daha fazla çalışmalar yapılacak veya yakın bölgelerdeki diğer bulgular da analiz edilecektir. Bunun sonucunda modern insanın Afrika dışına yayılımı konusunda günümüzdekinden daha kesin bir resme ulaşmamız mümkün olabilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 12
- 7
- 5
- 5
- 4
- 3
- 3
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Natural History Museum, London | Arşiv Bağlantısı
- Harvati, et al. (2019). Apidima Cave Fossils Provide Earliest Evidence Of Homo Sapiens In Eurasia. Nature. | Arşiv Bağlantısı
- Josh Davis. Modern Humans May Have Been In Europe 150,000 Years Earlier Than Thought. (10 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Natural History Museum, London | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 17:27:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7862
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.