Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Modern İnsanlar Avrupa'ya Sanılandan 210 Bin Yıl Önce Varmış Olabilir!

3 dakika
5,752
Modern İnsanlar Avrupa'ya Sanılandan 210 Bin Yıl Önce Varmış Olabilir! Trustees of the Natural History Museum, London
Tüm Reklamları Kapat

1978 yılında Yunanistan'ın güneyindeki Apidima Mağarası'nda keşfedilen iki tam olmayan kafatası buluntusu yeniden analiz edildi.

Apidima 1 ve Apidima 2 isimleri verilen bu iki fosilin de ilk yapılan tarihlendirmeler sonucu 160 bin yıl öncesine ait olduğu saptandı. Fakat günümüze kadar bu tarihin kesinliği ile ilgili şüpheler vardı. Bu kalıntılar, iki mağara duvarı arasında sıkışmış olarak bulundu, bu da daha kesin bir tarihlendirmenin yapılmasına izin verecek ilişkili diğer materyallerden yoksun olmaları anlamına geliyor.

Aynı döneme ait olduklarına dair şüphe uyandıran bir diğer önemli nokta ise, bu iki kafatasının şekillerinin oldukça farklı olmasıydı.

Tüm Reklamları Kapat

Apidima 2 kafatası, daha tama yakın ve İtalya ile Cebelitarık'ta bulunan Neandertal buluntularına benzer özellikler taşıyordu. Apidima 1 ise 100 bin yıl öncesine tarihlendirilmiş modern insanlara daha yakın görünüyordu.

Apidima 2 (üstte), kafatası Neandertal özellikleri gösterirken, Apidima 1 (altta), modern insan özellikleri gösteriyor.
Apidima 2 (üstte), kafatası Neandertal özellikleri gösterirken, Apidima 1 (altta), modern insan özellikleri gösteriyor.
Harvati et al. 2019

Londra Doğa Tarihi Müzesinden Nature'da sonuçları yayınlanan makalenin yazarlarından biri olan Chris Stringer şöyle diyor:

Makalenin ilk taslağını olası bir yayın için gönderdiğimizde, makaleyi inceleyen hakemler, Yunanistan'da bulunmuş olan ikisi de 160 bin yıl öncesine ait olan fosillerden birinin Neandertal birinin modern insan olabilmesi konusunda şüphecilerdi. Daha sonra analizleri geliştirip, tarihlendirme çalışması yürüttük ve bu bize daha şaşırtıcı sonuçlar sundu.

Farklı Tarihler

Ekip, hem kemiği, hem de kemiği çevreleyen tortuyu tarihlendirmek için uranyum serileri tarihlendirme metodunu uyguladılar.

Sonuçlar Neandertal benzeri Apidima 2 kafatasının önceki tarihlendirmeyle paralel olarak yaklaşık 170 bin yıl öncesine ait olduğunu gösterdi. Fakat Apidima 1 kafatasının, şaşırtıcı bir şekilde 210 bin yıl öncesine ait olduğu görüldü.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüze kadar, Apidima 1 kafatasının Neandertal benzeri özelliklerden yoksun olmasının nedeni olarak, bu kafatasının bahsedilen özelliklerin henüz ortaya çıkmadığı erken dönem bir Neandertal olabileceği konusunda fikirler sunulmuştu. Fakat çalışmayı yürüten bilim insanlarına göre, bu kafatası bir erken modern insana ait!

Almira 2 kafatasının rekonstrüksiyonu.
Almira 2 kafatasının rekonstrüksiyonu.
Harvati et al. 2019

Elde edilen sonuç, erken modern insanların Afrika'nın dışına yayılımının düşünülenden daha geniş bir coğrafyaya, Avrupa'nın doğusuna kadar uzandığını gösteriyor. Stringer şöyle diyor:

Bu sonuçları temel alarak, Yakın Doğu'daki gruplara yakın erken modern insanların 210 bin yıl önce Yunanistan'da bulunduğunu, fakat daha sonra yaklaşık 170 bin yıllık Apidima 2 tarafından temsil edilen Neandertal popülasyonunun modern insanların yerlerinin almış olabileceğini düşünüyoruz.

Erken Avrupalı Modern İnsanlar

Günümüzde yaşayan, dünyanın kalanındaki insanların ortak atalarının diğer kıtalara yayılımı olarak bilinen Afrika'dan göçün yaklaşık 60 bin yıl önce olduğunu biliyoruz. Ayrıca, Afrika dışındaki bilinen en erken modern insan fosilleri İsrail'de bulundu ve yaklaşık 170 bin ila 120 bin yıl öncesine aitler.

60 bin yıl öncesinde gerçekleşen yayılmalar, "başarılı" sonuç vermemiş, modern insanlar ancak bu göç sonrası dünyanın kalanına yayılabilmişlerdir. Asya'ya ve Avustralya'ya yaklaşık 60 bin yıl önce ulaşmaya başladılar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Avrupa'daki en erken modern insanlar ise, kabaca 42 bin yıl öncesine tarihlendirilmişti. Fakat, bu çalışma bu tarihe meydan okur nitelikte.

Fosiller, Yunanistan'ın güneyindeki Mani Bölgesi'nde bulundu.
Fosiller, Yunanistan'ın güneyindeki Mani Bölgesi'nde bulundu.
Flickr

Stringer şöyle diyor:

Eğer son analizler doğruysa, Homo sapiens, Avrupa'ya düşünülenden 150 bin yıl önce adım atmış demektir, bu durum da karşımıza, "Nereden geldiler?", "Onlara ne oldu?" gibi cevaplanması gereken bir çok soruyu çıkarıyor. En olası rota, Afrika'dan sonra Yakın Doğu üzerinden gibi görünüyor. Ayrıca Afrika dışındaki erken modern insan gruplarıyla Neandertaller arasındaki melezleşme izleri de bu rotayı doğrular nitelikte.

Evrim Ağacı Eklemesi

Çalışmanın sonuçları oldukça heyecan verici, fakat paleoantropoloji dünyasından da birçok eleştiriyi beraberinde getirdi. Eleştirilerin bir kısmı, yüze ait bir kalıntının olmamasının türü tespit etme konusunda sorun açacağı yönünde. Bazı araştırıcılar, kafatasının arka kısmının tek başına, fosilin modern insan olduğunu söyleyebilmek için yeterli olmadığını düşünüyor.

Bir diğer önemli bir fikir de, bir sonuca varılmadan önce paleoproteomik araştırmalarının da morfometrik analizin yanında ek olarak yapılması ve bu kanıtla birlikte, bu fosilin hangi türe ait olduğunun karar verilmesi yönünde. Elbette bu fosiller üzerinde daha fazla çalışmalar yapılacak veya yakın bölgelerdeki diğer bulgular da analiz edilecektir. Bunun sonucunda modern insanın Afrika dışına yayılımı konusunda günümüzdekinden daha kesin bir resme ulaşmamız mümkün olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Bilim Budur! 5
  • İnanılmaz 5
  • Muhteşem! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 3
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Natural History Museum, London | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 08:17:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7862

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. T. Özdoğan. Modern İnsanlar Avrupa'ya Sanılandan 210 Bin Yıl Önce Varmış Olabilir!. (13 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7862
Özdoğan, K. T. (2019, July 13). Modern İnsanlar Avrupa'ya Sanılandan 210 Bin Yıl Önce Varmış Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/7862
K. T. Özdoğan. “Modern İnsanlar Avrupa'ya Sanılandan 210 Bin Yıl Önce Varmış Olabilir!.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Evrim Ağacı, 13 Jul. 2019, https://evrimagaci.org/s/7862.
Özdoğan, Kadir Toykan. “Modern İnsanlar Avrupa'ya Sanılandan 210 Bin Yıl Önce Varmış Olabilir!.” Edited by Kadir Toykan Özdoğan. Evrim Ağacı, July 13, 2019. https://evrimagaci.org/s/7862.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close