Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Modern insan tanımlaması sadece biyolojik açıdan mı yapılmış bu çalışmada?

Arkaik toplumlardan günümüze toplumların ekonomik faaliyetlerini içeren bir doktora tezi yazıyorum. Sosyolojik açıklamalar içeren kaynaklar varsa paylaşmanız beni çok mutlu eder.
218 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Batuhan Piren
Araştırmacı

Arkaik Toplumlar:

Arkaik toplumlarda (tipik olarak sanayi öncesi uygarlıklar) ekonomi büyük ölçüde geçimlik tarım, avcılık ve toplayıcılığa dayanıyordu. Mallar öncelikle kişisel veya yerel topluluk tüketimi için üretilir, yakın bölge dışında çok az ticaret veya takas yapılırdı. Ekonomik sistem adem-i merkeziyetçiydi; kaynaklar ve üretim aile ya da köy düzeyinde kontrol ediliyordu. Takas yaygın bir değişim biçimiydi ve para birimi çok az kullanılıyordu.

Antik Medeniyetler:

Tüm Reklamları Kapat

Toplumlar daha karmaşık hale geldikçe ekonomik sistemler de gelişti. Mezopotamya, Mısır, Çin ve Greko-Romen dünyası gibi eski uygarlıklar daha uzmanlaşmış iş bölümleri, merkezi yönetimler ve ilkel para birimi ve pazar biçimleri geliştirmiştir. Tarım bir temel olarak kaldı, ancak zanaat üretimi, ticaret ve proto-endüstriyel faaliyetler daha belirgin hale geldi. Ekonomik güç genellikle elitlerin, tapınakların ve devletin elinde toplanmıştır.

Ortaçağ ve Rönesans Dönemleri:

Avrupa'da ortaçağ döneminde ekonomi temel olarak feodalizme dayanıyordu; toprak mülkiyeti ve emek sistemleri malikaneler ve soylular etrafında yapılandırılmıştı. Şehirlerin, tüccar sınıflarının ve loncaların yükselişi ticaretin, bankacılığın ve proto-kapitalist uygulamaların büyümesine yol açmıştır. Rönesans, çift girişli defter tutma, anonim şirketler ve ilk finansal araçların kullanımı da dahil olmak üzere daha fazla ekonomik gelişmeye sahne olmuştur.

Sanayi Devrimi:

Tüm Reklamları Kapat

Sanayi Devrimi, 18. yüzyılda başlayarak ekonomik sistemlerde dramatik bir dönüşüme yol açmıştır. Fabrikaların, makineleşmenin ve seri üretimin yükselişi, benzeri görülmemiş bir ekonomik büyümeye, kentleşmeye ve kapitalist ve sosyalist ekonomik modellerin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Sanayileşmiş ülkeler hızlı bir ekonomik genişleme yaşarken, sömürge ve gelişmekte olan ekonomiler genellikle küresel ticaret ağlarına entegre olmuştur.

Modern Ekonomiler:

20. ve 21. yüzyıllarda ekonomik sistemler giderek daha karmaşık ve küresel hale gelmiştir. Farklı derecelerde devlet müdahalesi, piyasa güçleri ve kamu iktisadi teşebbüsleri içeren karma ekonomiler norm haline gelmiştir. Dijital devrim endüstrileri ve iş modellerini dönüştürürken, hizmet sektörü birçok gelişmiş ekonomiye hakim hale gelmiştir. Güncel ekonomik sorunlar arasında servet eşitsizliği, çevresel sürdürülebilirlik ve gelişen teknolojilerin etkisi yer almaktadır.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close