Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kıbrıs’ın Sular Altında Kalmış Antik Ticaret Yolları!

Su Altı Arkeologları Geçmişin Sular Altındaki Sırlarını Aydınlatıyor!

3 dakika
1,384
Kıbrıs’ın Sular Altında Kalmış Antik Ticaret Yolları!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 6 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Birçoğumuz yaz mevsimini denizde geçirmenin hayallerini kurar, fakat Toronto Üniversitesi’nden arkeolog Carrie Fulton için bu durum sıradan bir iş günüdür.

Mississauga Toronto Üniversitesi Tarih bölümünde yardımcı doçent olan Carrie Fulton, 2017 yazında Kıbrıs açıklarındaki antik bir bölgenin üç yıllık alan çalışmasının ilk sezonunu tamamladı. Fulton ve beş kişilik araştırma ekibi antik ticaret yollarının izini aramak için Akdeniz’de günlük dalışlar yaptı.

Fulton, MÖ 300 ve MS 300 yılları arası Geç Bronz Çağı’ndan Erken Roma Dönemine kadarki Akdeniz bölgesine odaklanarak antik dünyadaki ticaret ağlarını incelemektedir. Fulton şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Tarihteki o geçişi ve maddi objelerin hareketinin bu geçişlere nasıl yansıdığını düşünüyorum. Özellikle objelerin nasıl taşındığını ve objeler farklı bölgelere taşındıkça kültürel fikirlerin nasıl yayılıp yerleştiğini ve değiştiğini araştırarak kültürel etkileşimlere nasıl bakabileceğimizi merak ediyorum.

Fulton’ın şu anki araştırması, Maroni-Tsaroukkas yani gemilerin yüzlerce yıldır demirlediği merkezî güney Kıbrıs kıyı bandı açıklarındaki bir bölge üzerine odaklanıyor. Fulton, bölgede ticaret ağlarının nasıl işletildiği ve bunların zamanla nasıl değiştiği hakkındaki ipuçlarına bakıyor. Bu yüzden gemilerden kalan taş çapaları inceliyor.

Kıyı bandının bu bölgesi geç Bronz Çağı’ndan Roma dönemine kadar kullanıldı. Bu dönem, bizim için su altı malzemesi açısından ilginç ve zor soruları temsil eder. Farklı dönemlerdeki bu demir atma yerlerinin kullanımındaki farklılıkları biz nasıl belirleriz? Bu demir atma yerleri karadaki bazı alanlarla da ilişkilidir. Bu, taşınan eşyaların türleri hakkında bize ne anlatabilir?

Fulton’nın araştırma alanları bir bakıma karadaki tipik bir arkeolojik alana benzer. Toronto Üniversitesi mezunu Naomi Neufeld’in de dahil olduğu Fulton’ın ekibi, araştırma bölgesini belirlemek için ipler ve kazıklar kullanıyor. Bulduklarını fotoğraflarla kayıt altına alıyorlar. Ancak hepsini tam donanımlı tüplü dalışla yapıyor, dalış yazı tahtalarını ve diğer deniz altı ekipmanlarını deniz tabanına taşıyorlar.

Taş çapalar yani iple bağlanmış delikli taşlar yüzeyden yaklaşık 20 metre aşağıda denizin dibinde bulunmaktadır. Büyüklükleri 20 santimetreyle yaklaşık bir metre arasında değişmekte ve ağırlıkları 160 kilograma kadar çıkmaktadır. Fulton’ın sözleri şöyle:

Bunların gemiden denize atılmış ve geri alınmış olduğu düşünülüyor ancak bazıları çok büyük. Bunları muhtemelen bir vinç kullanarak birden fazla insan taşımış olmalı. Gemiler bunlardan birçoğunu lazım oldukça kullanmak için taşır ve (zorunda kalınca) herhangi biri yukarı çekilemezse ipini keserlerdi.

Ekip genelde sabah 6.30’da başlayıp her gün yaklaşık olarak üç saat ve bazen de kıyı rüzgarlarının etkisiyle oluşan yarım metrelik dalgalarla yarışarak dalış yapıyor. Fulton şunu da belirtiyor:

Sistematik olarak ileri geri yüzerek bölgeyi araştırıyoruz. Alanın kullanım sıklığı ya da taşınan malzemelerin çeşitleri hakkında ipuçları bulabilmek için çapaların yakınında çömlek ve diğer kültürel malzemeleri arıyoruz.

Bulduklarını asıl yerinde (in situ) bıraktıkları için Fulton’nın ekibi demir atma alanlarının dijital kaydı için özel tasarlanmış bir kamera sistemini test ediyor. Fulton şunları söylüyor:

Kamera su altı koruma kılıfının içine yerleştiriliyor, derinliği ve konumu kaydeden ve kameranın çektiği fotoğrafları almamıza ve bu fotoğrafları daha sonra kullanmak üzere 3 boyutlu modellemeyle birleştirmemize olanak sağlayan bir mikrobilgisayara bağlanıyor. Yaptığımız bu işlemler su altı ortamını korumaya yardım ediyor. Birkaç yıl içerisinde çapaların görünürlüğünde değişiklikler görebilir ve demir atma yerlerinin daha anlaşılır kaydına sahip olabiliriz. Şu ana kadar görebildiklerimizin çoğu yük gemilerine aitti. Bulduğumuz bir diğer şeyse bir ton ağırlığına varabilen büyük mimari yapı blokları. Bunlar geç Bronz Çağı’nda özel mimari yapılarda kullanılan bir tür taş işçiliğine benzemektedir. Peki bunlar bazı özel binalara mı götürülecekti, demir atma sisteminin bir parçası mıydı, Romalılar zamanında veya daha yakın zamanlarda yapılan geç Bronz Çağı yerleşim alanlarının yağmalanmasının kanıtı mıydı? 2018 yazında, bu blokların etrafında kazı yapacağız ve onları yukarı çıkartacağız. Umarım ne için kullanıldıklarına dair ipuçları buluruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/12/2024 03:14:15 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5304

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Dalga Boyu
Grup
Tutarlılık
İngiltere
Eşcinsellik
Embriyoloji
Biyolojik Antropoloji
Dağılım
Akademi
Hidrotermal Baca
Maske
Makina
Uzay Görevleri
Işık Hızı
Epistemoloji
Viroloji
Elektromanyetik
Önlem
Koronavirüs
Cinsellik
Teşhis
Kemik
Lipit
Alkol
Darwin
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Eligh, et al. Kıbrıs’ın Sular Altında Kalmış Antik Ticaret Yolları!. (10 Ocak 2018). Alındığı Tarih: 14 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5304
Eligh, B., Ağacı, E., Ölez, Ş. (2018, January 10). Kıbrıs’ın Sular Altında Kalmış Antik Ticaret Yolları!. Evrim Ağacı. Retrieved December 14, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5304
B. Eligh, et al. “Kıbrıs’ın Sular Altında Kalmış Antik Ticaret Yolları!.” Edited by Şule Ölez. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 10 Jan. 2018, https://evrimagaci.org/s/5304.
Eligh, Blake. Ağacı, Evrim. Ölez, Şule. “Kıbrıs’ın Sular Altında Kalmış Antik Ticaret Yolları!.” Edited by Şule Ölez. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, January 10, 2018. https://evrimagaci.org/s/5304.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close