Mineraller ile Zenginleştirilmiş Saccharomyces cerevisae Mayasının Gebe Sağlığı için Önemi
Saccharomyces cerevisiae, eski çağlardan beri alkol fermantasyonun da ve ekmek yapımı için kullanılan en önemli maya türüdür ve fırıncı ya da bira mayası olarak da bilinir. Özellikle de ekşi maya olarak bilinen yaygın maya içerisindeki kullanımıyla ilgili olarak buradaki yazımızdan bilgi alabilirsiniz.
Latince olarak isimlendirilen Saccharomyces şeker ve cerevisiae bira anlamına gelmektedir. Özellikle, biyoteknolojide kullanımı açısından S. cerevisiae en önemli maya türlerinin başında gelmektedir ve genellikle, metal biyoabsorbsiyon çalışmalarında kullanılmaktadır. Ayrıca, gıda fermantasyonu ve çok sayıda endüstriyel işlem için de kullanılır.
S. cerevisiae Mayasının Genel Özellikleri
Oval/Dairesel hücre yapısına sahip olan S. cerevisiae'nin çapı yaklaşık olarak 5-10 mikrometre arasında değişmektedir. Ökaryot hücre yapısına sahip olan bu maya türünün kültürlenmesi çok kolaydır; ayrıca hayvan ve bitki hücre yapılarına birçok yönden benzerliklere sahiptir. Hücre çekirdeklerinde DNA içerirler ve bu özellik insan hücresine bir benzerliğidir. Hem mitoz hem de mayoz bölünme gerçekleştirerek varlıklarını sürdürüp çoğalabilirler.
Bunların yanı sıra zorlayıcı çevresel etmenler ile başa çıkabilir ve hücre bölünmesi kontrol edilip rahatlıkla manipüle edilebilir. Genomunun, insan genomuyla %23 benzer olması nedeniyle insan biyolojisinin, yapısının ve hastalıkların anlaşılabilmesi açısından faydalı bir prototip örneğidir.
Ancak mayanın en önemli kullanım alanlarından birisi, gebelik sağlığını tamamlayıcı rolüdür. Bunu yapabilmek için, öncelikle gebelikte önemli olan bazı elementleri daha yakından tanımamız gerekiyor.
Gebelikte Önemli Olan Bazı Elementler
Son ürünlere dönüşümlerini kolaylaştırdıkları enzimlerin temel bileşenleri arasında demir, çinko ve selenyum gibi elementler yer alır. Belirli bir miktarda alınması gereken, ağır metal grubuna ait olan selenyum (Se), çinko (Zn) ve demir (Fe) hem metobolizma için hem de hastalıkların önlemlenmesi için gerekli olan eser elementlerdir. Vücutta belli bir miktarın üzerinde olduğu zaman toksik etki yaratmaktadırlar ve tehdit oluşturmaktadırlar çünkü ağır metaller yani özgül ağırlığı 4’ten büyük olan kimyasal elementler toksik özellik gösterir ve bu üç elementte bu gruba aittir.
Kalsiyum, krom, bakır, florür, iyot, demir, magnezyum, manganez, molibden, fosfor, potasyum, selenyum ve çinko elementleri normalde gerektiği gibi hamileyken de gereklidir. Gebenin yaşına göre bazı elementlerin alınması gereken miktar değişiklik göstermektedir .Günlük gereken dozlar; demir için 45 mg, çinko için 40 mg ve selenyum için 400 mg’dir. Vücutta yeteri kadar mineral bulunmadığı zaman hamile kişiye dışarıdan mineral takviyesi yapılması gerekir çünkü hem annenin hem de bebeğin sağlıklı olabilmesi için mutlaka bulunması gerekir. Bu yazıda demir, çinko ve selenyum elementleri incelenecektir.
Demir Elementinin Özellikleri
Yer kabuğunda en çok bulunan dördüncü element ve atom numarası 26 olan demir (Fe) yaşam için hayati öneme sahiptir.
- Evrimsel Biyolojide Gerçek Bir Tartışma: Evrimin Nötral Teorisi Ne Kadar Nötr? Nötristler, Seçilimcilere Karşı!
- Histon Proteinleri ve DNA Katlanması: Metreler Uzunluğundaki DNA, Mikron Düzeyindeki Küçük Hücrelerimize Nasıl Sığar?
- Darwin'in Laneti: Akraba Evliliği, Darwin'in Soy Hattını Nasıl Etkiledi?
Ortalama olarak bir insan vücudu 4 gram demir içerir ve tüm vücut hücrelerinde bulunur. Hücreler için gereklidir çünkü demir içeren proteinlerin birçok önemli görevi bulunmaktadır. Hücrelerde oksijenin bağlanması, taşınması ve salınmasında görev alır. Ayrıca, hemoglobin gibi moleküllerin oluşumu için gereklidir ve kanda oksijen taşınımında görev alır.
Vücutta demir eksikliği durumuda; kansızlığa ve anemiye neden olabilir.
Çinko Elementinin Özellikleri
Atom numarası 30 olan çinko (Zn) elementi de belirli bir miktarda insanlar, hayvanlar ve bitkiler için gereklidir. Ortalama bir insan vücudunda yaklaşık olarak 2.5 gram çinko bulunur ve günde 15 miligram civarı vücuda alınması gerekir.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Birçok biyokimyasal fonksiyonu olan çinko eksikliği durumunda çok sayıda fizyolojik belirtileri vardır. Eksikliği durumunda epidermal, gastrointestinal, merkezi sinir, bağışıklık, iskelet ve üreme sistemleri yaşa göre farklılık gösterse de direkt olarak etkilenir. Ayrıca, kırmızı kan hücrelerinde bulunur ve insülin depolanmasında rol oynar.
Selenyum Elementinin Özellikleri
Atom numarası 34 olan selenyum (Se) elementi birçok yaşam formu için temel ihtiyaç duyulan minerallerdendir. İnsan vücudundaki her hücre yaklaşık olarak 14 miligram selenyum içerir. Sağlık açısından bakıldığı zaman aşırı ya da az miktarda bulunması hastalıklara veya bozukluklara neden olabilir.
Selenyum elementi; kanser, kardiyovasküler hastalıklar örneğin kalp ve damar hastalıkları, bilişsel düşüş ve tiroid hastalığında rol oynayabilir fakat genellikle belirgin klinik hastalıklara neden olmaz. Ayrıca, selenyum eksikliği uzun süreli olursa Keshan ve Kashin-Beck gibi hastalıklara yardımcı olabilir ve bağışıklık sisteminin bozulmasına yol açabilir.
Tam kan sayımı (CBS) testi sayesinde, rahatlıkla vücuttaki mineral oranları ölçülüp takviyeye başlanabilir. Aşırı olmadığı durumlar da ek takviye alınmadan da doğal yollar ile mineraller vücuda alınabilir ve eksikliği giderilebilir. S. cerevisiae mayası, işte tam da bu noktada devreye giriyor.
S. cerevisiae ve Element İlişkisi
Biyolojik çalışmalar sayesinde, iyonik ortam sağlandığı zaman maya hücreleri ortamda bulunan elementleri bazı mekanizmalar yardımı ile bağlayarak, yapısına entegre edebildikleri keşfedilmiştir. S. cerevisiae maya türü, özellikle de eser elementlerden olan demir, çinko ve selenyumu yapısına özel entegre proteinleri yardımı ile bütünleştirebilir. Bahsettiğimiz bu elementler, maya için hazırlanmış ve farklı özelliklere sahip basit ya da kompleks olması fark etmeksizin besiyerinin içerisine ilave edilerek hazırlanabilir.
S. cerevisiae mayasının içine element formunda eklemek mümkün olmadığı için bileşik formunda entegre etmek gerekir. S. cerevisiae mayasının besiyerine içerisine belli hesaplamalar yapılarak ihtiyaç olunan element; demir elementi demir sülfat (FeSO₄), çinko elementi çinko sülfat (ZnSO₄) veya selenyum elementi sodyum selenit (Na2SeO3) formunda ilave edilebilir. Mayanın besiyeri bileşimine bütünleştirilmiş bu elementleri s. cerevisiae kendi formuna alarak sindirir.
Elementler entegre edilmiş S. cerevisiae mayası ile ekmek gibi gıdalar üretilebilir. Sonrasında, üretilen gıdaları tüketen insanlar S. cerevisiae besin takviyesi olarak kullanılabilir çünkü insan ve S. cerevisiae mayasının yapıları arasındaki yüksek benzerlik sayesinde elementleri sindirebilen maya, insan vücuduna herhangi bir zarar vermeden işlevlerini yerine getirebilmesi sağlar.
Sonuç
Bu sayede, ilaç tedavisine gerek kalmadan gerekli olan element vücuda alınabilir. Özellikle, hamilelik ve emzirme dönemlerinde dışarıdan ilaç olarak elementlerin alınımı yerine daha farklı bir yöntem olarak entegre edilmiş S. cerevisiae mayası kullanılabilir. Çünkü kimyasal işlemler sayesinde üretilen ilaçları tüketmek konusunda bazı tartışmalar geçmişten günümüze devam etmektedir ayrıca hamilelik ve emzirme döneminde özellikle kadınlar bu ilaçlara karşı ön yargılara ve korkulara sahiptirler.
S. cerevisiae mayası sayesinde olabildiğince az işleme uğramış şekilde vücuda demir, çinko ya da selenyum elementleri alınabilir ve insanlar endişelerinden kurtulabilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 10
- 9
- 7
- 7
- 6
- 5
- 4
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Sencard. Ağır Metallere Dikkat. (2 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Sencard doi: 10.. | Arşiv Bağlantısı
- Royal Society of Chemistry. Selenium - Element Information, Properties And Uses: Periodic Table. (2 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Royal Society of Chemistry doi: 10.. | Arşiv Bağlantısı
- Royal Society of Chemistry. Zinc - Element Information, Properties And Uses: Periodic Table. Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Royal Society of Chemistry doi: 10.. | Arşiv Bağlantısı
- Royal Society of Chemistry. Iron - Element Information, Properties And Uses: Periodic Table. (2 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Royal Society of Chemistry doi: 10.. | Arşiv Bağlantısı
- Stanford University. About Sgd. (2 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Yeast Genome doi: 10.. | Arşiv Bağlantısı
- S. Khayat, et al. Minerals In Pregnancy And Lactation. (1 Ekim 2017). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: NCBI doi: 10.. | Arşiv Bağlantısı
- N. Abbaspour. Review On Iron And Its Importance For Human Health. (1 Şubat 2014). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: NCBI doi: 10.. | Arşiv Bağlantısı
- National Research Council (US) Committee on Diet and Health. Trace Elements. (1 Ocak 1989). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: NCBI doi: 10.. | Arşiv Bağlantısı
- R. Chitturi, et al. (2015). A Review On Role Of Essential Trace Elements In Health And Disease.. Journal of Dr. NTR University of Health Sciences, sf: 75. doi: 10.. | Arşiv Bağlantısı
- R. Casiday, et al. Iron Use And Storage In The Body: Ferritin And Molecular Representations. (6 Şubat 2006). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Washington University doi: 10.. | Arşiv Bağlantısı
- N. Roohani, et al. Zinc And Its Importance For Human Health. (1 Şubat 2013). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: NCBI doi: 10.. | Arşiv Bağlantısı
- Office of Dietary Supplements. Selenium. (11 Mart 2020). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: National Institutes of Health doi: 10.. | Arşiv Bağlantısı
- Micronutrient Information Center. Selenium. (1 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Oregon State University doi: 10.. | Arşiv Bağlantısı
- İnflamatuvar Barsak Hastalıkları Derneği. Kan Testleri. (2 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: İnflamatuvar Barsak Hastalıkları Derneği doi: 10.. | Arşiv Bağlantısı
- Your Genome. Using Yeast In Biology. (14 Haziran 2016). Alındığı Tarih: 2 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Your Genome doi: 10.. | Arşiv Bağlantısı
- C. Allmang, et al. (2015). Accumulation And Metabolism Of Selenium By Yeast Cells. Applied Microbiology and Biotechnology, sf: 5373–5382. doi: 10.. | Arşiv Bağlantısı
- Á. Suhajda, et al. (2020). Preparation Of Selenium Yeasts I. Preparation Of Selenium-Enriched Saccharomyces Cerevisiae. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, sf: 43-47. doi: 10.. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:37:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9087
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.