Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Mikro Yeşillikler (Microgreens) Nedir? Bebek Yeşillikler ve Sebze Filizlerinden Farkı Nedir?

5 dakika
9,928
Mikro Yeşillikler (Microgreens) Nedir? Bebek Yeşillikler ve Sebze Filizlerinden Farkı Nedir? Lawrence Journal-World
Tüm Reklamları Kapat

Mikro yeşillikler, gelişimini henüz tamamlamamış ufak boyutlu sebzelerdir. Daha teknik tanımıyla mikro yeşillikler, tohum embriyosunda bulunan tohum yaprağı olarak bilinen "çenek" (yani "kotiledon") yaprakların gelişmesinden hemen sonra toplanan, kimi zaman gerçek yapraklarından en fazla 1 tanesi gelişmişken tüketilen besinlere verilen isimdir. Çoğu zaman besin takviyesi olarak kullanılan mikro yeşillikler, kimi zaman gıda sunumunu zenginleştirmekte, tat ve doku katmakta, yiyeceklere tatlılık veya acılık eklemekte kullanılabilirler.

Mikroyeşillikler ile ilişkili olan iki diğer terim, sebze filizleri ve bebek yeşilliklerdir. Bunları, bitkinin 3 ayrı gelişim evresi olarak görmek mümkündür; dolayısıyla her bir terim, kendisinden önce gelene göre biraz daha gelişmiş bir bitkiyi tüketmeye karşılık gelmektedir:[1]

Bir bitkinin ihtiyacı olan bütün besin maddeleri, tohum içerisinde bulunmaktadır ve doğru toprak, nem ve ışık şartları altında bu tohum çimlenerek; kök, gövde ve ilk yaprakları üretir. İşte buna, "sebze filizi" ya da kısaca "filiz" (İng: "sprout") adı verilir. Filizlerle mikro yeşillikler aynı şey değildir:[2] Tohum, toprakta veya su içinde filize dönüşebilir; ancak çoğu zaman bu filizler, su içinde yetiştirilirler. Filizlerin bir gövdesi ve "çenek" adı verilen, henüz "gerçek bir yaprak" olmayan 2 adet yaprağı bulunur.[3] Bu çeneklerde bolca besin maddesi bulunur, sindirimleri oldukça kolaydır ve çok iyi bir enzim ve protein kaynağıdırlar. Bu sayede filizler, ışık ve besine çok az ihtiyaç duyarak, çok hızlı bir şekilde büyüyebilirler. Bu evre, bitkinin çimlenmesinden sonraki 5-7 güne kadar sürer (ve genellikle bu evredeki bitkiler 4-6 günlükken hasat edilirler) ve bu evrede bitkinin "gövde" olacak yapılarını ve tohumunu yemektesiniz (bunlar genelde yemeklere "kıtır tat" katmak için kullanılırlar).[2]

Tüm Reklamları Kapat

Mikro yeşillikler (İng: "microgreens"), az önce de tanımladığımız üzere, bir bitkinin çeneklerini üretmesi ile ilk gerçek yaprağını üretmesine kadar geçen süredeki gelişim safhasına işaret eder. Aslında çoğu zaman kotiledonlar ilk gerçek yapraklara da dönüşürler ama her bitki için bu zorunlu değildir. Mikro yeşillikler, ihtiyaç duydukları maddeleri topraktan ve havadan alırlar ve bildiğimiz bitkiler gibi fotosentez yaparak besin üretirler. Çoğu zaman mikro yeşilliklerin gelişmesi 14 güne kadar uzanır ve bu bitkiler, 1-2 haftalıkken hasat edilirler.[4] Birçok mikro yeşillik sadece 2.5-7.5 santimetre arası bir boya sahiptir. Bu evredeki bitkilerin yenen kısımları yapraklar ve gövdedir ve bunların besin değerinin, yetişkin evredekine göre kat kat kadar fazla olabildiği bilinmektedir.[4], [5] Ayrıca lezzetleri de daha yoğundur.

Bebek yeşillikler (İng: "baby greens") ise ilk iki gerçek yaprağını üretmiş olan, ancak henüz yetişkinlik evresine erişmemişken hasat edilen bitkilere verilen isimdir. Bebek yeşillikler ile de mikro yeşillikler de birbirine karıştırılmamalıdır: Bebek yeşillikler, gelişimin spesifik bir evresine denk gelmezler ancak genel olarak henüz yetişkin olmayan bitkilerdir; sadece yetişkin hâllerinin ufak bir kopyası gibidirler (örneğin minik brokoliler veya ayçiçekleri hayal edin).[2] Bunlar da yetişkin hâllerine göre oldukça besleyicidirler ve bitkinin türüne göre 15-40 günlükken hasat edilirler.[6] Çoğu zaman bu bitkilerin dokusu çok daha yumuşaktır, tek lokmalık boyuttadırlar ve besleyicilikleri en az yetişkin versiyonları kadar yüksektir.

Coast River

Çenek yaprakları aynı zamanda tohum içerisinde embriyonun beslenmesini sağlar. Çenek yaprakları, bitkinin toprak üstüne çıkan ve fotosentez yaparak bitkinin büyümesi için gereken enerjiyi sağlayan ilk yapraklarıdır. Bitki büyüdükçe ve geliştikçe, çenek yapraklarda depolanan besin ögeleri bitkinin diğer kısımlarına aktarılır ve çenek yaprakların besin değeri düşer.

Ancak mikro yeşillikler bu aktarım gerçekleşmeden tüketildiği ve çenek yaprakları dahil bütün kısımları yenilebildiği için, mikro yeşilliklerin besin değeri oldukça yüksektir. Bazı çalışmalarda mikro yeşilliklerin, bitkinin olgunlaşmış sebzesinden %20 ile %600 arasında daha besleyici olduğu gösterilmiştir. Ancak bu besin değeri, bitkilerin yetiştirildiği toprağa ve ne zaman hasat edildiğine bağlı olarak değişmektedir.[7] Örneğin daha parlak ve dolgun renklerde olan mikro yeşiller, besince daha zengin olacaktır.[8]

Tüm Reklamları Kapat

Mikro yeşillikler oldukça narin olduğundan, pişirme gibi ısı ile teması sağlayacak herhangi bir işlemde bozulurlar ve besleyici etkileri kaybolur. O yüzden mikro yeşillikleri çiğ olarak tüketilmesi önerilmektedir.

Mikro yeşilliklerin içerdiği temel besin ögeleri arasında polifenoller, vitaminler ve mineraller sayılabilir. Örneğin 25 farklı mikro yeşilliği test eden araştırmacılar; kırmızı lahana, kişniş ("Çin maydonozu"), lâl taşı rengindeki Amaranthus türü otlar ve yeşil-beyaz turpların mikro yeşilliklerinde en yüksek C Vitamini, karotenoidler, K vitamini ve E vitamini tespit etmişlerdir.[4] Mikro yeşilliklerde bolca bulunan polifenoller, bitkilerde bulunan ana antioksidan sınıfıdırlar ve hayvan çalışmalarında ''LDL'' yani "kötü kolesterolü" düşürdüğü ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azalttığı gösterilmiştir.

Mikro Yeşillikler Nerelerde Kullanılır, Nasıl Yetiştirilir?

Mikro yeşillikler, kendi bitkilerinin olgunlaşmış sebzeleri ile aynı yoğunlukta tada ve kokuya sahiptirler. Bu özelliklerinden ve göze hitap eden boyutlarından dolayı birçok lüks restoranda dekorasyon ve lezzet amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca besleyici değerinin yüksekliğinden ve kolay yetiştirilebildiğinden mikro yeşillikler evlerde de yetiştirilmektedir.

Topraksız da mikro yeşillik yetiştirilebilmektedir
Topraksız da mikro yeşillik yetiştirilebilmektedir
Microgreen-mats

Mikro yeşilliklerin yetiştirilmesine, istenilen sebzenin tohumunun alınmasıyla başlanır. Seçilecek olan sebze tamamen size kalmıştır. Yetiştirilecek bitkinin büyüyüp olgunlaşmasına izin verilmeyeceği için, tohumun bahçe gibi sabit bir toprağa ekilmesine gerek yoktur. Bir kaba ya da tabağa koyulan bir miktar toprak ekim için yeterli olacaktır. Tohum toprağa ekildikten sonra toprağın günde 1 ya da 2 defa sulanarak nemli tutulması ve bitkinin doğrudan güneş ışığı gören bir yere bırakılması önemlidir. Tohumun türüne göre 7 ile 21 gün arasında mikro yeşilliğiniz hazır olacaktır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Sonuç

Mikro yeşilliklerin en önemli özelliklerinden biri, olgunlaşmış ekinlerden daha sürdürülebilir olmasıdır; çünkü daha az toprak ve daha az su kullanarak daha kısa sürede daha besleyici ürünler elde edilebilmektedir.

Konu ile ilgili çalışan bilim insanlarına göre 2050 yılında dünya nüfusu 10 milyarın üzerinde olacaktır. Ve bu 10 milyarın üzerinde nüfusu beslemek için dünya kaynaklarını daha az ve daha verimli kullanmak, geliştirilebilecek çözümlerden yalnızca bir tanesi.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
35
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 24
  • Umut Verici! 8
  • Bilim Budur! 5
  • Muhteşem! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • İnanılmaz 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:15:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8825

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Çolak, et al. Mikro Yeşillikler (Microgreens) Nedir? Bebek Yeşillikler ve Sebze Filizlerinden Farkı Nedir?. (1 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8825
Çolak, C., Bakırcı, Ç. M. (2020, June 01). Mikro Yeşillikler (Microgreens) Nedir? Bebek Yeşillikler ve Sebze Filizlerinden Farkı Nedir?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8825
C. Çolak, et al. “Mikro Yeşillikler (Microgreens) Nedir? Bebek Yeşillikler ve Sebze Filizlerinden Farkı Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Jun. 2020, https://evrimagaci.org/s/8825.
Çolak, Canberk. Bakırcı, Çağrı Mert. “Mikro Yeşillikler (Microgreens) Nedir? Bebek Yeşillikler ve Sebze Filizlerinden Farkı Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 01, 2020. https://evrimagaci.org/s/8825.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close