Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

BAM15 Proteini, Obeziteye Çözüm Olabilir mi?

Bilim İnsanları, ''Yağ Yakan'' Moleküllerin Obeziteyi Tedavi Edebileceğini Düşünüyor

3 dakika
1,850
BAM15 Proteini, Obeziteye Çözüm Olabilir mi? Everyday Health
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Obezite, Amerika'da toplumun %40'tan fazlasını [Türkiye'de toplumun %32'sini] ve dünya nüfusunun %13'ünden fazlasını etkileyen bir sağlık problemidir. Obezitenin kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve karaciğer yağlanması gibi kronik rahatsızlıklarla ilişkili olduğu düşünüldüğünde; tedavi edilmesi zor olan ve bir o kadar da kritik olan bir sağlık problemi olduğu daha iyi anlaşılır.

Konu ile ilgili, Virginia Tech Üniversitesi Kimya Bölümü İlaç Keşif Departmanı'ndan profesör Webster Santos şunları söylüyor:

Obezite, Amerika'daki en büyük sağlık problemidir. İnsanlar için kilo vermek ve onu korumak çok zordur. Bir diyeti uygulamak da zordur. Bu yüzden farmakolojik bir yaklaşım ya da bir ilaç, toplumdaki bütün insanlara yardımcı olabilir.

BAM15 Proteini Nedir ve Ne İşe Yarar?

Santos ve meslektaşları, BAM15 olarak adlandırılan yeni bir mitokondriyal ayrıştırma proteini tanımladılar. Bu protein farelerin artan vücut ısılarından, besin alımlarından ve kas kütlelerinden bağımsız olarak farelerin yağ kütlesini azaltıyor. Aynı zamanda bu molekül, insülin direncini de azaltıyor ve oksidatif stresin zararlı etkilerine ve enflamasyona karşı yararlı etkiler gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

BAM15'in fareler üzerindeki etkileri
BAM15'in fareler üzerindeki etkileri
Medical Xpress

Bu buluş, 14 Mayıs 2020 tarihinde Nature Communications adlı dergide yayınlandı. Obezite ile diyabetin tedavisine yönelik umutları yeşerten buluş, özellikle alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı (NASH) için büyük umut vadediyor. Yağlı karaciğer hastalığının bir tipi olan bu hastalık karaciğerde yağ birikimi ve enflamasyon oluşturması ile karakterize edilir. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde, bu durumun Amerika'da karaciğer nakli gerektiren başlıca durum olması beklenmektedir.

ATP Nasıl Sentezlenir?

Mitokondri yaygın olarak, hücrenin ''güç merkezi'' olarak tanımlanır. Çünkü vücudun her türlü hareketi için gereken enerji molekülü ATP (adenozin trifosfat), bu organelde üretilmektedir.

Mitokondri organeli
Mitokondri organeli
Gerçek Bilim

ATP'nin üretilmesi için besin ögelerinin yanarak proteinlerinin serbest kalması ve mitokondri içinde bir proton-hareket gücü (PMF) oluşturulması gerekir. PMF, protonların mitokondrinin matriksi (iç kısmındaki boşluk) ile dış zarı arasındaki değişim sonucu ortaya çıkar. Bu değişim mitokondrinin dış zarındaki protonların yüksek konsantrasyonları ve matriksteki protonların düşük konsantrasyonları sayesinde, yüksekten düşüğe doğru gerçekleşir. Bu işlem sırasında protonlar ATP-sentaz enziminin içinden geçtiği zaman hücre ATP üretmiş olur.

ATP-sentaz çalışma prensibi
ATP-sentaz çalışma prensibi
Youtube

Buluş ekibinin başındaki Santos, mitokondriyal ayrıştırma proteinleri için şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

PMF'yi azaltacak her şey potansiyel olarak solunumu arttıracak demektir. Mitokondriyal ayrıştırma proteinleri mitokondriye giderek daha fazla solunum yapılmasını sağlar. Etkin bir şekilde hücre içindeki metabolizmayı değiştirir ve biz de herhangi bir egzersiz yapmadan daha fazla kalori yakmış oluruz.

Mitokondriyal ayrıştırma proteinleri, ATP-sentaz enzimini ve PMF'yi atlayarak proton değişimini sağlar. Yani daha az kalori üretilir ve daha fazlası yakılır. Ayrıca daha önce fareler üzerinde yapılan çalışmalarda, yüksek dozlarda bile BAM15 proteininin toksik olmadığı ve beyindeki doyma merkezini etkilemediği bulundu.

Sonuç

BAM15 proteini üzerinde çalışan bilim insanları, BAM15'i sadece obezite ve NASH hastalığı üzerinde değil, oksijen birikimini azaltarak oksidatif stres üzerinde de kullanmayı amaçlıyor. Oksidatif stresin azalması bazı metabolik olaylarla birlikte yaşlanmayı da azaltabilir.

Ancak fareler üzerinde yapılan bu çalışmalar sonucunda, BAM15 tedavisinin insanlar üzerinde de başarılı olacağı anlamına gelmemektedir. En azından BAM15 proteini için bu net değildir ve insanlar üzerinde yapılacak ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Muhteşem! 4
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 15:38:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8876

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Daily, et al. BAM15 Proteini, Obeziteye Çözüm Olabilir mi?. (11 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8876
Daily, S., Çolak, C., Sever, M. Ç. (2020, June 11). BAM15 Proteini, Obeziteye Çözüm Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8876
S. Daily, et al. “BAM15 Proteini, Obeziteye Çözüm Olabilir mi?.” Edited by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, 11 Jun. 2020, https://evrimagaci.org/s/8876.
Daily, Science. Çolak, Canberk. Sever, Meltem Çetin. “BAM15 Proteini, Obeziteye Çözüm Olabilir mi?.” Edited by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, June 11, 2020. https://evrimagaci.org/s/8876.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close