Meteor Yağmuru (Gök Taşı Yağmuru) Nedir? 2021 Meteor Yağmurları
Yılın belirli dönemlerinde, meteor yağmuru (ya da gök taşı yağmuru) adı verilen olay sebebiyle, gökyüzüne baktığımızda gördüğümüz meteor sayısı dikkat çekici miktarda artar (normal bir günde de görebilirsiniz ama sayısı azdır). Meteordediğimiz yapılar, atmosfere girdiklerinde yanarak iz bırakan gök taşlarıdır.
Dolayısıyla meteor yağmurları süresince atmosfere giren gök taşlarını, yıldız kayması şeklinde görebileceğiniz gibi zaman zaman ateş topları şeklinde de görebilirsiniz.
İçeriklerimizden haberdar olmak için telegram kanalımızı takip edin: https://t.me/rasyonalistorg
Meteor Yağmuru Nedir?
Meteor yağmuru, bir dizi gök taşının atmosfere girerek yandığı bir gök olayıdır. Normal zamanlarda da Dünya sürekli irili ufaklı taşların bombardımanı altındadır. Yani herhangi bir zamanda da bir yıldız kayması olayı görebilirsiniz. Lakin meteor yağmurları spesifiktir, her yıl aynı tarihlerde, yörüngemizin bu taş parçalarının yörüngesiyle kesişmesi sonucu gerçekleşir.
Söz konusu meteorlar, saçılma noktası (radyant) adı verilen bir noktadan saçılıyormuş gibi gözükür. Bu çıkış noktası, çoğunlukla meteor yağmuruna adını verir. Genellikle hangi takım yıldızın olduğu noktaya yakın bir noktadan saçılıyorsa, o takım yıldızın adını alarak anılırlar.
Meteor yağmurlardan (gök taşı yağmurlarından) en meşhuru Perseid meteor yağmurudur. Adını, saçılma noktasına yakın olan Perseus (Kahraman) takım yıldızından alır ve her yılın Ağustos ayının ortalarında doruk noktasına ulaşır.
Meteor Yağmuru Nasıl Gözlemlenir?
Meteor yağmurları, hızları genellikle saniyede 20-80 km arasında değişen gök taşlarının atmosfere girmesiyle oluşan bir gök olayıdır. Büyüklüğü kum tanesi ile çakıl arasında değişen bu son derece hızlı gök taşları, atmosfere girdiğinde hava sürtünmesi sebebiyle yanar ve yok olur. Yıldız kayması olarak ifade ettiğimiz bu olayı, son derece kısa süreli kayan parıltılar olarak gözlemleriz (saniyelik, anlık bir olaydır). Her ne kadar, farklı meteor yağmurlarında bir saatte atmosfere giren gök taşı sayısı değişiyor olsa da sağlıklı bir gözlem için en uygun koşullar şu şekildedir:
- Işık kirliliğinin olmadığı, mümkün olduğu kadar karanlık bir bölge
- Bulutsuz, açık bir gökyüzü
- Ay’ın henüz doğmadığı ya da çoktan battığı bir saat aralığı
Elbette bu şartlar sağlanmadığında gözlem yapılması mümkündür, lakin ne kadar iyi şartlar olursa o kadar çok görebilirsiniz.
Gökyüzünde Nereye Bakmalıyım?
Uygun koşullara sahip bir yere gittiğinizde, bir yıldız kaymasına tanık olma şansınız oldukça yüksektir. Lakin, daha fazla meteor görmek için, bahsettiğimiz bu saçılma noktasının bulunduğu yöne bakmak akıllıca olacaktır. Çünkü meteorlar, bu bölgeden çıkarak saçılmaya başlarlar. Lakin gösterdikleri doğrultu orası da olsa, gökyüzünün herhangi bir yönünde görme şansınız var. Yani bu noktayı göremiyorsanız üzülmeyin, başka bir yere bakarak da görebilirsiniz.
Meteor yağmuru sırasında gök taşları çoğunlukla geniş bir alana yayılarak gökyüzünün birçok yerinden görülebilirler. Fakat daima çıkış noktasının bulunduğu takım yıldızı işaret ederler.
Bilinen gök taşı yağmurlarının çıkış noktasında bulunan takım yıldızlar şu şekildedir:
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
- Geminids meteor yağmuru - İkizler (Gemini) takımyıldızı
- Leonids meteor yağmuru - Aslan (Leo) takımyıldızı
- Orionids meteor yağmuru - Avcı (Orion) takımyıldızı
- Draconoids meteor yağmuru - Ejderha (Draco) takımyıldızı
- Perseid meteor yağmuru - Kahraman (Perseus) takımyıldızı
- Lyrids meteor yağmuru - Çalgı (Lyra) takımyıldızı
Ayrıca bkz. Perseid gök taşı yağmuru
Ayırca bkz. Yıldız kayması nedir
Teleskoba veya Dürbüne İhtiyacım Var Mı?
Son derece yüksek hızlarda atmosfere giren bu gök taşları, anlık ışık çizgileri oluşturarak yok olurlar. Böylesine anlık bir olayda, siz daha dürbünü ya da teleskobu o bölgeye çeviremeden, meteor çoktan yok olmuş olacaktır. Dolayısıyla en güzeli, çıplak gözle gözlemdir. Bir yere uzanıp, sadece manzaranın tadını çıkarmaya bakın.
Meteor yağmurunu gözlemek için bir dürbüne veya teleskoba ihtiyacınız yoktur. Hatta bunlarla gözlemini yapmak daha olanaksızdır.
Anlık olaylar olmasının yanı sıra, teleskop ve dürbün kullanarak, gökyüzünün oldukça dar bir bölgesine bakarak meteor beklemek de yüksek ihtimalle hayal kırıklığıyla sonuçlanacaktır. Çünkü sırtımızı yeşil çimlere yaslayıp geniş gökyüzüne baktığımzda bile göreceğimiz gök taşı sayısı oldukça sınırlıdır. Çok daha dar bir alana bakarak görmeyi ummak, üstelik çok kısa süreli bir olayı çok çok daha kısa bir sürede görmek, kumar olmanın yanı sıra pek de akla yatkın değildir. Bu nedenle kimse tarafından da bu tercih edilmez.
Tüm bunların yanında olayın bütün güzelliği bu yıldız kayması adını verdiğimiz meteor yağmurunu bir yere uzanıp, geniş açıyla keyifle izlemektir. Yakınlaştırma yapmanın size hiçbir katkısı zaten olmayacaktır.
Meteor yağmurlarını izlemek için en ideal yol, çıplak gözle gözlem yapmaktır.
Fotoğrafı Çekilebilir Mi?
Kuşkusuz, meteor yağmuru gibi etkileyici bir gök olayını tecrübe ederken yapılabilecek en keyifli aktivitelerden birisi, bu gök olayını ölümsüzleştirmek, yani fotoğrafını çekmektir. Bunun için ihtiyacınız olan şey (her ne kadar cep telefonları da artık böyle imkanlar sunabiliyor olsa da) bir DSLR kameradır.
Çekim sırasında pozlama süresini (shutter speed) arttırarak, pozlama süresince gelen ışığı toplayabilir ve tek bir karede görüntüleyebiliriz. Kamera bu sırada olan tüm olayı kayıt altına alır. Bunu bir video kaydı sırasındaki tüm hareketi tek bir fotoğraf üzerinde istiflemeye benzetebilirsiniz.Geniş açılı bir lens için bu pozlama süresi 10 saniye mertebelerine kadar çıkabilir, daha fazla ileriye giderseniz Dünya'nın dönüş hareketi sebebiyle yıldızlarda uzama olarak yıldız izi (startrail) dediğimiz olay olacaktır.
Etkileyici bir görüntü elde etmek için önemli olan diğer bir unsur, titreşimin minimum düzeyde olması hatta hiç olmamasıdır. Aksi takdirde, titreşim sebebiyle her şey titremiş, biçimsiz bir şekilde çıkacaktır.
Tavsiyemiz, geniş açı bir lens ve bir üçayak (tripod) ile kameranızı ayarlayıp, uzaktan kumanda ile çekim yaparken bir yandan kendiniz gökyüzünüzü izlemeniz. Uzun pozlama sırasında kameranıza yakalanan gök taşları, aşağıdaki fotoğraftaki gibi çıkacaktır.
Meteor Yağmuru Nasıl Oluşur?
Peki bir meteor yağmuru nasıl oluşur, ne böyle bir olaya sebep olur? Neden meteor yağmurları yılın hep aynı zamanında gerçekleşir? Kuyruklu yıldızlar, Güneş'in yakınından geçerken parçalanırlar. Genellikle bir kum tanesiyle çakıl taşı arasında büyüklüğe sahip olan bu parçalar, kuyruklu yıldızın yörüngesinde hareketlerine devam ederler.
Zamanla, oluşan bu parçalar yörüngeye yayılır. Eğer ki Dünya'nın yörüngesi, bu parçaların yörüngesiyle çakışırsa meteor yağmuru dediğimiz olay oluşur. Tam olarak bu nedenle tek bir saçılma noktası vardır.
Yörüngelerin çakışması en fazla iki noktada olabileceğinden, tek bir kuyruklu yıldız bir yıl içinde en fazla iki meteor yağmuruna sebep olabilir. Fakat bu pratikte pek de mümkün değildir.
2021 Meteor Yağmurları Listesi
Aşağıdaki tabloda gözlemi en çok yapılan, en yaygın olarak bilinen, meteor yağmurları listesini bulabilirsiniz. Saatte gözlenebilecek meteor sayısı aynı zamanda o günlerde Ay'ın hangi evrede olduğuna, yani bir başka deyişle gökyüzünün aydınlığına, ışık kirliliğine de bağlı olduğundan, Ay'ın ne kadar parlak olduğu yanında verilmiştir.
Meteor Yağmuru | Ne Zaman Gözlenir | Saatte Ortalama Kaç Meteor Gözlenir | Gök taşlarının Atmosfere Giriş Hızı | Çıkış (Saçılma) Noktasındaki Takımyıldız | Neden Olan Gök Cismi | En Aktif Zamanı |
Quadrantid | 27 Aralık 2020 - 10 Ocak 2021 | 25 | 42.2 km/sn | Eski adıyla Quadrans Muralis | 2003 EH (asteroit) | 3 Ocak |
Lyrid | 16- 30 Nisan 2021 | 18 (Ay %68 aydınlık) | 48.4 km/sn | Hercules ile Lyra takımyıldızı arası | C/1861 G1 (Thatcher) | 21-22 Nisan |
Eta Aquarid | 19 Nisan - 28 Mayıs 2021 | 40 (Ay %38 aydınlık) | 66.9 km/sn | Aquarius (Kova) takımyıldızı | 1P/Halley | 4-5 Mayıs |
Perseid | 17 Temmuz - 26 Ağustos 2021 | 100 (Ay %13 aydınlık) | 60 km/sn | Perseus (Kahraman) takımyıldızı | 109P/Swift-Tutle | 11-12 Ağustos |
Orionid | 2 Ekim - 7 Kasım 2021 | 20 (dolunay) | 67 km/sn | Orion (Avcı) takımyıldızı | 1P/Halley | 20-21 Ekim |
Leonid | 6-30 Kasım 2021 | 15 (Ay %95 aydınlık) | 71 km/sn | Leo (Aslan) takımyıldızı | 55P/Tempel-Tuttle | 16-17 Kasım |
Geminid | 4-17 Aralık 2021 | 150 (Ay %78 aydınlık) | 35 km/sn | Geminid (İkizler) takımyıldızı | 3200 Phaethon (asteroit) | 13 Aralık |
Hazırlayan: Ege Can Karanfil & Ögetay Kayalı
Editör: Ögetay Kayalı
Referanslar
1. Eric Chaisson & Steve McMillan, Astronomy Today 8th edition
2. American Meteor Society, “Meteor FAQs” <https://www.amsmeteors.org/meteor-showers/meteor-faq/https://www.amsmeteors.org/meteor-showers/meteor-faq/>
3. American Meteor Society, "Meteor Showers 2020-2021" <https://www.amsmeteors.org/meteor-showers/meteor-shower-calendar/#Southern+delta+Aquariids>
4. NASA, "What is a Meteor Shower" <https://spaceplace.nasa.gov/meteor-shower/en/>
5. EarthSky, "EarthSky’s 2020 meteor shower guide" <https://earthsky.org/astronomy-essentials/earthskys-meteor-shower-guide>
6. Astronomy, "Meteors and Meteor Showers" <https://astronomy.com/observing/observe-the-solar-system/2010/04/meteors-and-meteor-showers>
Kapak görseli: Jeff Dai (TWAN) - https://apod.nasa.gov/apod/ap171222.html
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 16:06:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12939
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.