Lekeli semender (Salamandra infraimmaculata)
- Bilimsel Adı Salamandra infraimmaculata
- Halk Arasındaki Türkçe Adı Lekeli semender
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Near Eastern Fire Salamander
- Üst Alan (Superdomain) Neomura
- Tip (Type) Ökaryotlar (Eukaryota)
- Alem (Kingdom) Hayvanlar (Animalia)
- Alt Alem (Subkingdom) Gerçek Dokulular (Eumetazoa)
- Tip (Type) Parahoxlu Hayvanlar (Parahoxozoa)
- Klad Bilateria
- Klad Nephrozoa
- Üst Şube (Superphylum) İkincil Ağızlılar (Deuterostomia)
- Şube (Phylum) Kordalılar (Chordata)
- Klad Olfactores (Olfactores)
- Alt Şube (Subphylum) Omurgalılar (Vertebrata)
- Aşağı Şube (Infraphylum) Gerçekçeneliler (Gnathostomata)
- Klad Teleostomi
- Klad Euteleostomi
- Klad Sarcopterygii
- Klad Dipnotetrapodomorpha
- Klad Tetrapodomorpha
- Klad Eotetrapodiformes
- Klad Elpistostegalia
- Klad Stegocephali
- Üst Sınıf (Superclass) Dört Bacaklılar (Tetrapoda)
- Klad Batrachomorpha
- Sınıf (Class) Amfibiyenler (Amphibia)
- Takım (Order) Semenderler (Urodela)
- Tür (Species) Lekeli semender (Salamandra infraimmaculata)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Gözlem Bilgileri
Osmaniye'nin Kadirli kasabasında gözlemlenen bir erişkin birey.
Tanım ve Genel Bilgiler
Siyah üstüne sarı lekelere sahip bir semender türüdür. Büyük sarı lekeler ve parlak tonlar evrimsel olarak aposematizm, yani uyarıcı renklenme örneğidir. Lekeler sırtında bulunur ancak karnında bulunmaz. Genellikle başlarında 4 büyük leke bulunur ve kuyruklarına kadar lekeler devam eder. Parlak ve pürüzsüz ciltleri vardır. Dişileri genellikle erkeklerden daha iridir. Dişiler 21 erkekler ise 23 yıla kadar yaşayabilir. Larva döneminde tamamen suya bağlı olmakla beraber yetişkinler vakitlerinin çoğunu karada geçirir ve üremek için suya gelirler. Bilindiği kadarıyla semender türleri derilerindeki bezlerden toksin salgılar, bu da yutulursa zehirli (poisonous) olabilir, ancak genel olarak insan gibi büyük memeliler için tehlikeli olan türlerin sayısı azdır. Keza Türk semenderi de zararsızdır. Zehirli ile zehirci arasındaki farkı açıkladığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Eskiden Avrupa lekeli semenderinin (Salamandra salamandra) bir alt türü olarak sınıflandırılmaktaydı ancak bu değişti. Şu an ise Salamandra infraimmaculata'nın bilinen 3 alt türü bulunmakta. Bu alt türler vücutlarındaki lekelerin konumu, büyüklüğü ve şekillerine göre ayırt edilmektedir
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Türkiye, Suriye, İsrail, Irak, İran ve Lübnan'da dağılış göstermektedir. Türkiye'de güneyde, en çok Adana, Mersin ve Osmaniye çevresinde yaşamaktadır. Türkiye içerisinde Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu'da dağılımı vardır.
Habitatları genelde ormanlardır ancak suya yakın olmayı tercih ederler. İran'da dağınık ağaçlara sahip açık mantar ormanları bulunurken, Türkiye ve Lübnan'da, özellikle suya yakın olan dağlık ve engebeli bölgelerde, nemli ormanlarda ve bahçelerde bulunabilir. Yapraklar, kökler veya kayaların altında saklanarak gün boyunca kendini korur ve geceleri yem için ortaya çıkarlar.
Popülasyon ve Koruma Statüsü
Tür IUCN Kırmızı Liste'ye göre habitat kaybından dolayı sayıları azalmaktadır ancak doğadaki tam sayıları hakkında bir bilgi yoktur. IUCN bu türü Tehdide Yakın (NT) olarak işaretlemiştir.
Davranış ve Etoloji
Bu hayvanlar gündüzleri yaprakların, köklerin veya taşların altında saklanarak zaman geçirirler. Geceleri ise avlanmak için dışarı çıkarlar. Genellikle saklanma yerlerine bağlıdırlar ve oradan çok uzaklaşmazlar. Yazın sıcak aylarda sıcağa bağlı olarak agresifleştikleri gözlemlenmiştir. Yüksek rakımlardaki bireyler kış uykusuna yatarlar. Yağmurlardan sonra oluşan havuzcukların yakınlarında da bulunabilirler.
Çiftleşmek için eşlerini etkilemeye çalışırlar. İlkbaharda, üreme şanslarını arttırmak için, erkekler gözlerinin etrafında tekil sarımsı şişlikler geliştirirler: bu şişlikler ne kadar büyükse, bir dişiyi etkilemek için daha iyi şansları vardır.
Diyet ve Metabolizma
Yetişkinler karada yaşar ve böcekler, solucanlar, salyangozlar, diğer küçük omurgasızlar ve hatta diğer türlerin genç semenderleri ile beslenirler. Larvalar (iribaşlar) esas olarak küçük kabuklular, sivrisinek larvaları ve kurbağa yavrularıyla beslenirler.
Birbirlerine karşı çok agresiftirler ve yamyamlık (kanibalizm) görülebilir. Kurbağa yavrularını kendi türlerinin larvalarına tercih ederler. Eğer yaşam alanında balıklar varsa semender yavruları daha çok küçük kurbağa yavrularına yönelirler ama balıklar yoksa semender yavruları besin zincirinin en tepesinde yer alırlar ve habitat üstünde önemli etkileri vardır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 7
- 5
- 4
- 4
- 3
- 3
- 3
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- T. Papenfuss, et al. Salamandra Infraimmaculata. (4 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2020. Alındığı Yer: IUCN Red List | Arşiv Bağlantısı
- Wikpedia. Near East Fire Salamander. (4 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 4 Haziran 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 11:41:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8855
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.