Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Lekeli semender (Salamandra infraimmaculata)

Lekeli semender (Salamandra infraimmaculata) Muhammet Erdevir
Yetişkin birey, Osmaniye/Kadirli.
3 dakika
4,154
Tüm Reklamları Kapat
Lekeli semender
  • Bilimsel Adı Salamandra infraimmaculata
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Lekeli semender
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Near Eastern Fire Salamander
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Gözlem Bilgileri

Osmaniye'nin Kadirli kasabasında gözlemlenen bir erişkin birey.

Tanım ve Genel Bilgiler

Siyah üstüne sarı lekelere sahip bir semender türüdür. Büyük sarı lekeler ve parlak tonlar evrimsel olarak aposematizm, yani uyarıcı renklenme örneğidir. Lekeler sırtında bulunur ancak karnında bulunmaz. Genellikle başlarında 4 büyük leke bulunur ve kuyruklarına kadar lekeler devam eder. Parlak ve pürüzsüz ciltleri vardır. Dişileri genellikle erkeklerden daha iridir. Dişiler 21 erkekler ise 23 yıla kadar yaşayabilir. Larva döneminde tamamen suya bağlı olmakla beraber yetişkinler vakitlerinin çoğunu karada geçirir ve üremek için suya gelirler. Bilindiği kadarıyla semender türleri derilerindeki bezlerden toksin salgılar, bu da yutulursa zehirli (poisonous) olabilir, ancak genel olarak insan gibi büyük memeliler için tehlikeli olan türlerin sayısı azdır. Keza Türk semenderi de zararsızdır. Zehirli ile zehirci arasındaki farkı açıkladığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yetişkin birey, Osmaniye/Kadirli.
Yetişkin birey, Osmaniye/Kadirli.
Muhammet Erdevir

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Eskiden Avrupa lekeli semenderinin (Salamandra salamandra) bir alt türü olarak sınıflandırılmaktaydı ancak bu değişti. Şu an ise Salamandra infraimmaculata'nın bilinen 3 alt türü bulunmakta. Bu alt türler vücutlarındaki lekelerin konumu, büyüklüğü ve şekillerine göre ayırt edilmektedir

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Türkiye, Suriye, İsrail, Irak, İran ve Lübnan'da dağılış göstermektedir. Türkiye'de güneyde, en çok Adana, Mersin ve Osmaniye çevresinde yaşamaktadır. Türkiye içerisinde Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu'da dağılımı vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Habitatları genelde ormanlardır ancak suya yakın olmayı tercih ederler. İran'da dağınık ağaçlara sahip açık mantar ormanları bulunurken, Türkiye ve Lübnan'da, özellikle suya yakın olan dağlık ve engebeli bölgelerde, nemli ormanlarda ve bahçelerde bulunabilir. Yapraklar, kökler veya kayaların altında saklanarak gün boyunca kendini korur ve geceleri yem için ortaya çıkarlar.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Tür IUCN Kırmızı Liste'ye göre habitat kaybından dolayı sayıları azalmaktadır ancak doğadaki tam sayıları hakkında bir bilgi yoktur. IUCN bu türü Tehdide Yakın (NT) olarak işaretlemiştir.

Davranış ve Etoloji

Bu hayvanlar gündüzleri yaprakların, köklerin veya taşların altında saklanarak zaman geçirirler. Geceleri ise avlanmak için dışarı çıkarlar. Genellikle saklanma yerlerine bağlıdırlar ve oradan çok uzaklaşmazlar. Yazın sıcak aylarda sıcağa bağlı olarak agresifleştikleri gözlemlenmiştir. Yüksek rakımlardaki bireyler kış uykusuna yatarlar. Yağmurlardan sonra oluşan havuzcukların yakınlarında da bulunabilirler.

Çiftleşmek için eşlerini etkilemeye çalışırlar. İlkbaharda, üreme şanslarını arttırmak için, erkekler gözlerinin etrafında tekil sarımsı şişlikler geliştirirler: bu şişlikler ne kadar büyükse, bir dişiyi etkilemek için daha iyi şansları vardır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Yetişkin birey, Osmaniye/Kadirli.
Yetişkin birey, Osmaniye/Kadirli.
Muhammet Erdevir

Diyet ve Metabolizma

Yetişkinler karada yaşar ve böcekler, solucanlar, salyangozlar, diğer küçük omurgasızlar ve hatta diğer türlerin genç semenderleri ile beslenirler. Larvalar (iribaşlar) esas olarak küçük kabuklular, sivrisinek larvaları ve kurbağa yavrularıyla beslenirler.

Birbirlerine karşı çok agresiftirler ve yamyamlık (kanibalizm) görülebilir. Kurbağa yavrularını kendi türlerinin larvalarına tercih ederler. Eğer yaşam alanında balıklar varsa semender yavruları daha çok küçük kurbağa yavrularına yönelirler ama balıklar yoksa semender yavruları besin zincirinin en tepesinde yer alırlar ve habitat üstünde önemli etkileri vardır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Muhteşem! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Güldürdü 3
  • İnanılmaz 3
  • Umut Verici! 2
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 01:57:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8855

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Kaçıra, et al. Lekeli semender (Salamandra infraimmaculata). (4 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8855
Kaçıra, G., Türkoğlu, P. (2020, June 04). Lekeli semender (Salamandra infraimmaculata). Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8855
G. Kaçıra, et al. “Lekeli semender (Salamandra infraimmaculata).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 04 Jun. 2020, https://evrimagaci.org/s/8855.
Kaçıra, Göktuğ. Türkoğlu, Pedram. “Lekeli semender (Salamandra infraimmaculata).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, June 04, 2020. https://evrimagaci.org/s/8855.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close