Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Galapagos'un Sahipleri: Deniz İguanaları ve İzolasyona Bağlı Muhteşem Adaptasyonları!

3 dakika
13,026
Galapagos'un Sahipleri: Deniz İguanaları ve İzolasyona Bağlı Muhteşem Adaptasyonları! ThoughtCo
Deniz İguanası
Tüm Reklamları Kapat

Hayatta kalmak için ne kadar ileri gidebilirsiniz? Kertenkele türü olan deniz iguanası (Amblyrhynchus cristatus) hayatta kalma konusunda bizleri oldukça şaşırtıyor.

Karada yaşayan akrabalarından farklı olarak okyanusta vakit geçiren tek kertenkele türü olan deniz iguanasının kaya üzerindeki yosunları koparabilmek için burunları kısa ve küt bir şekle evrimleşmiştir. Suda rahatça yüzebilmelerini sağlayan yassı olarak düzleşmiş kuyruklarının yanı sıra dalgalı sularda kayalara rahatça tutunabilmelerini ve su altında rahatça hareket etmelerini sağlamak üzere evrimleşmiş ayak kemikleri ile pençeli parmaklara sahiptirler.

Dünyada sadece Galapagos Adaları’nda yaşayan bu endemik türün, 4,5 milyon yıl önce denize dökülen kütükler ve enkazlarla adaya gelmiş olan Kara İguanasından evrimleşmiş olduğu tahmin edilmektedir. Çok zorlu bir ortamda sadece deniz yosunu yiyerek hayatta kalmayı başaran bu canlılar tuzla kaplı kafaları ile birçokları için "itici" olarak tanımlanan bir görünüşe sahiptirler.

Tüm Reklamları Kapat

Deniz iguanası (Amblyrhynchus cristatus).
Deniz iguanası (Amblyrhynchus cristatus).
Oceana

Deniz iguanalarının sancılı ve kayıplarla dolu bir adaptasyon süreci geçirmiş olması muhtemeldir. Fakat neticede insanı hayretler içinde bırakan özelliklere sahip olan bu sürüngenler suyun altında 30 dakikaya kadar nefes almadan beslenebilirler. Bu, diğer kertenkele ailesi bireyleri için erişilmesi imkansız bir süre!

Beslenirken.
Beslenirken.
Uludağsözlük

Genellikle erkekler 1,5 metre, dişiler ise 2 metre uzunluğa kadar büyümektedirler. Korkutucu keskin dişleri olmasına karşın otobur olan deniz iguanalarının diyet listesinde sadece deniz yosunları ve algler bulunmaktadır. Gençler ve dişiler su yüzeyi ile 2,5 metre derinlik arasında, çoğunlukla da gelgit sonrası kayalar üzerine yapışan algler ve yosunlarla beslenirken yetişkin erkekler su altında 25-30 metre derinlikte avlanırlar. Tahmin edersiniz ki bir kertenkelenin bu derinliklerde beslenmesi muhteşem bir adaptasyon örneğidir.

Üreme zamanında dişi çok güçlü bir koku yayarak erkekleri kendisine çeker. Dişi birden fazla erkek ile çiftleşebilir. Çiftleşmeden sonra dişi toprağı kazar ve yumurtalarını kazdığı çukura bırakıp üzerini kapatır. Dişi tek seferde 3 ila 9 adet yumurta bırakır.

Güneşlenme zamanı.
Güneşlenme zamanı.
Unsplash

Soğukkanlı, daha doğrusu "değişken sıcaklı" olan deniz iguanaları vücut sıcaklıklarını dengelemek için günlerinin tamamına yakınını kayalık üzerinde güneşlenerek geçirirler. Tuzlu suda yaşadıklarından, suyu tutup fazla tuzu atmakla görevli, özel olarak evrimleşmiş nazal tuz bezlerine sahiptirler. Burunlarının üzerinde derilerinin altında bulunan bu bezler, vücut hücreleri dehidrasyona uğramasın diye kanda biriken tuzu toplar, kristal hale getirir ve bir "hapşırma" hareketi ile dışarı atar. Çok yaşaması için hapşırması gerek!

Tüm Reklamları Kapat

Süper kahraman özelliklerinin bir diğeri de; deniz iguanalarının yiyeceğin az olduğu mevsimlerde, özellikle alize rüzgarlarının etkisi ile ortaya çıkan El Nino doğa olayı sırasında mevcut büyüklüklerini %20 oranında küçültebilmeleridir. Evet, yanlış okumadınız! Bu canlılar uzunluk ve toplam boyutlarını %20 oranında küçültebilirler. Tek kelime ile muhteşem! Ayrıca gene bu durumlarda kalp atış hızlarını hayati riske girmeden 2 dakikada bir atış şekline getirebilirler. Yiyeceğin tekrar bol olduğu zamanlarda ise eski boyutlarına ve normal metabolizma hızlarına dönerler.

Deniz iguanası.
Deniz iguanası.
Flickr

Yetişkin deniz iguanasının sırtındaki dikenler sayesinde çok az avcısı olmasına rağmen gençler ve yeni yumurtadan çıkanlar oldukça savunmasızdırlar. Bir tehlike sezmeleri halinde saatte 35 km hızla koşabilirler. Yılanların en sevdiği yemek olan bu canlıları konu alan ödüllü bir belgesel bile çekilmiştir.

Diğer ekosistemden uzak ve çok zorlu şartlara adapte olabilen bu inanılmaz tür korunmaya değerdir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • İnanılmaz 9
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 01:36:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8782

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. Ekinci, et al. Galapagos'un Sahipleri: Deniz İguanaları ve İzolasyona Bağlı Muhteşem Adaptasyonları!. (26 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8782
Ekinci, L., Ölez, Ş. (2020, May 26). Galapagos'un Sahipleri: Deniz İguanaları ve İzolasyona Bağlı Muhteşem Adaptasyonları!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8782
L. Ekinci, et al. “Galapagos'un Sahipleri: Deniz İguanaları ve İzolasyona Bağlı Muhteşem Adaptasyonları!.” Edited by Şule Ölez. Evrim Ağacı, 26 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8782.
Ekinci, Levent. Ölez, Şule. “Galapagos'un Sahipleri: Deniz İguanaları ve İzolasyona Bağlı Muhteşem Adaptasyonları!.” Edited by Şule Ölez. Evrim Ağacı, May 26, 2020. https://evrimagaci.org/s/8782.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close