Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kurtlar: Bazı Kurt Türlerinin Soyu Tükenme Eşiğine Geldi!

10 dakika
26,409
Kurtlar: Bazı Kurt Türlerinin Soyu Tükenme Eşiğine Geldi! CTGN
Tüm Reklamları Kapat

Kurtlar, ekosistemin işleyişinde çok önemli rol oynayan hayvanlardır. Bu önemli türlerin ekosistemde yok olması demek, yaşadıkları ekosistemdeki diğer canlıları da etkileyecek demektir. Kurtlar; yaralı, hasta veya yaşlı geyikleri yiyerek sağlıklı bireylerin üremesine ve türlerini sürdürmesine izin verir. Aynı zamanda ekosistemdeki diğer hayvanların beslenmesine de yardımcı olurlar; kartallar, ayı ve karga gibi diğer hayvanlar kurtların bıraktığı kalıntıları yerler. Yani, kurtların eksikliği çok fazla hissedilecektir.

Kurtların Evrimleşme Süreci

Kurt veya bozkurt (Canis lupus), köpekgiller (Canidae) familyasının en yaygın ve en iri türüdür. Gri kurt (İng. gray wolf veya grey wolf) olarak da bilinir. Dünya Memeli Türleri'ne göre (2005, 3. baskısı), Canis lupus'un taksonomik olarak listelenen 38 alt türü vardır. Bu alt türlere son 250 yılda isim verilmiştir ama bu arada bir kısmının nesli tükenmiştir. Kurtların evrimleşme geçmişi çok net olmasa da, birçok biyolog kurtların miasitler olarak bilinen ilkel etoburlardan evrimleştiğini düşünüyor. Miasitler, büyüklüğü yer sincabından köpeğe kadar değişen ve Tersiyer devrinde yaklaşık elli iki milyon yıl önce ortaya çıkan hayvanlardır.

Yaklaşık yirmi milyon yıl önce de Miyosen'de, köpekler ve kedigiller olarak iki ayrı familyaya ayrılmıştır. Kurtların atası olan Tomarctus'un arka ayaktaki beşinci ayak parmağı körelmiştir ve bu körelme, hem kurtlar hem de köpeklerde gözlenmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu görselde kurtların evrim süreçlerinde boyutlarının nasıl değiştiğini daha iyi anlayabiliriz.
Bu görselde kurtların evrim süreçlerinde boyutlarının nasıl değiştiğini daha iyi anlayabiliriz.
Tamonga Nature Park

Bozkurt (Canis lupus), Kuzey Kutup tundrasından Ortadoğu'nun çöllerine ve kuru çalılık alanlarına kadar farklı ortamlarda yaşayabilmektedir. Kurtların evcilleştirilmesi ile birlikte, insanlar kurtların habitatlarını yok ederek, son iki yüzyılda kurt popülasyonunda dramatik bir düşüşe neden olmuştur.

Bozkurtların soylarının tükenme endişesi şu anda olmamakla birlikte, bazı bölgelerde sayıları çok fazla azalmıştır. Yakın akraba olan köpekler ve çakallarla (Canis latrans) örtüşen habitatlar da çok sayıda melezleşme oluşumuna yol açmıştır. Örneğin; bu yazımızda kurt, çakal ve köpeklerin birleşmesiyle evrimleşen yeni bir türden bahsediliyor.

Bozkurtların dünya üzerindeki yaşam alanlar.
Bozkurtların dünya üzerindeki yaşam alanlar.
Wikipedia

Fosil kayıtları, kurtlar ve çakallar arasındaki ayrışmanın Amerika'da, 4,5 ila 1,8 milyon yıl önce bir süreçte gerçekleştiğini gösteriyor. Fosil kayıtlarına göre; bozkurt, Avrupa'da 800 bin yıl önce ortaya çıkmıştır.

Kurtların evrimleşme süreci için 2003'de önerilen taksonomik dallanma. Canis lupus; bozkurt, Canis rufus; kızıl kurt, Canis familiaris; köpek.
Kurtların evrimleşme süreci için 2003'de önerilen taksonomik dallanma. Canis lupus; bozkurt, Canis rufus; kızıl kurt, Canis familiaris; köpek.
Wikipedia

Bozkurdun geniş coğrafi dağılımına ve karmaşık evrimsel geçmişine rağmen, bugüne kadarki çoğu genetik analiz belirli coğrafi bölgelere odaklanmıştır. Kurtların genetik farklılaşma ve çeşitlilik açısından henüz çalışılmadığı uzak bölgeler de var. Eski kurt kalıntılarının örnekleri, çoğunlukla Avrupa ve Alaska'daki yerleşim yerlerinden toplanmış ve tarihsel dağılımın çoğunu dışarıda bırakmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Kurtların Fiziksel ve Davranışsal Özellikleri

Buradaki özellikler genel olarak kurtlara özgü olsa da gri kurt yani bozkurtlar gözlemlenerek hazırlanmıştır.

Anatomik Özellikler

Yaban hayatında ortalama olarak 13 yıl yaşarlar, esaret altında ise bu süre biraz daha uzamaktadır. Bozkurtlar, kurt türleri içinde en büyük olanıdır; ağırlıkları 18 kg ile 70 kg arasında olabilir. Bozkurtlar günde 20 km kadar dolaşabilirler. Hızlı koşan hayvanlarla karşılaştırıldıklarında daha yavaş olasalar da, çok hızlı koştuklarında hızları saatte 60 km'ye çıkabilir.

Bozkurtlar köpeklere ve diğer kurt türlerine göre daha iridirler. Kafatasları daha büyük, kulakları kısa olup kuyrukları vücutlarının üçte biri uzunluğundadır. Yaşadıkları bölgelere göre renkleri de değişir; beyaz, krem rengi, sarı, kızıl, gri ve siyah renklerini içerebilirler.

Bozkurt, en büyük kurt türüdür.
Bozkurt, en büyük kurt türüdür.
Britannica

Çok keskin dişleri ve kuvvetli çeneleri vardır. Ortalama bir köpekten üç kat daha fazla ısırma gücüne sahip oldukları düşünülüyor. Kurtların tükürüğünün yeni dokuların büyümesine yardımcı olduğu ve enfeksiyon oluşma riskini azalttığı kanıtlayan çalışmalar vardır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Sürüler Halinde Yaşarlar

Kurtlar sürüler halinde yaşarlar. Bu birlikte yaşamın belirli bir sosyal yapısı ve kuralları vardır. Sürüler, 3 ila 20 kurt civarı arasında oluşur. Sürü lideri erkek veya dişi olabilir; dolayısıyla sürüdeki üreyen veya üreten tek kurttur genellikle. Diğer hayvan sürülerinde olduğu gibi, lider kurda karşı meydan okuyan kurtlar çıkabilir. Eğer lider kurt mücadeleyi kaybederse sürüyü terk etmek zorunda kalabilir.

Kurtlar sürüler halinde yaşarlar.
Kurtlar sürüler halinde yaşarlar.
Science Focus

Diğer kurt sürülerine karşı saldırgan olabilirler, genellikle onları kendi yerleşik bölgelerine gelmemelerini bilgilendirmek için uluyabilirler.

Beslenme Alışkanlıkları

Uzmanlara göre kurtlar ekosistemi düzene sokan hayvanlardır. Beslenme konusunda fırsatçı olan kurtlar; küçük kemirgenlerden, orta ve çok büyük hayvanlara kadar farklı hayvanları avlayarak beslenirler. Genellikle geyik gibi büyük hayvanları avlayıp yemeyi tercih ederler ve bir seferde çok miktarda et tüketebilirler.

Kurtların diyetini et oluşturur.
Kurtların diyetini et oluşturur.
The Labrador Site

Beslenme konusunda ilginç davranışlarından biri, genellikle hareketsiz duran ava saldırmayacaklarıdır. Hayvan kaçarsa kurtlar kovalamaya başlayacak ve avlayacaklardır. Bir de kurtlar enerji tasarrufu yapmak için avlarını genellikle hasta ve zayıf hayvanlardan seçerler. Bu da daha önce söylediğimiz gibi onların ekosistemdeki faydalarından biridir.

Kurt yavruları, sürünün üyeleri tarafından kusmuş etle beslenirler. Yaklaşık altı aylıkken ava çıkmaya hazır olduklarında nasıl hayatta kalabileceklerini de öğrenirler.

Üreme Özellikleri

Ocak'dan Nisan'a kadar sürebilen uzun bir çiftleşme dönemleri vardır. Alfa dişi sadece beş ila yedi gün östrusa sahiptir. Östrus, bazı memelilerin belli fizyolojik ve psikolojik semptomlar göstererek erkeği kabul ettiği zamanlardır. Bu süre zarfında, alfa çifti, diğer sürü üyelerinden geçici olarak sürünün dışına çıkabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Genellikle alfa erkek, alfa dişi de dahil olmak üzere tüm sürüye hakimdir. Ancak bu her zaman böyle olmaz; çiftleşme mevsimi boyunca, alfa dişi, yavrular hala yuvadayken bile tam hakimiyet kazanabilir. Bu, sürünün geri kalanının hizmet edecek kişinin kendisi olduğunu bilmesi içindir.

Gebelik süreleri 63 gündür ve yavrular ilkbaharda doğarlar. Genellikle 4-6 yavru doğururlar ve doğan yavrular kör ve sağırdır. 3 ila 5 haftalık olduklarında görmeye ve duymaya başlarlar. Yaklaşık üç haftalık olana kadar anneleri ile birlikte inlerinde kalırlar. Sürüdeki tüm kurtlar yavrulardan sorumludur.

Kurt yavruları yeteri kadar büyüdüklerinde inden çıkarak etrafı keşfetmeye başlarlar ve çok oyuncudurlar.
Kurt yavruları yeteri kadar büyüdüklerinde inden çıkarak etrafı keşfetmeye başlarlar ve çok oyuncudurlar.
National Geographic

Yavrular 5 ila 10 haftalık olduklarında "buluşma yeri" adı verilen başka bir yere taşınırlar. Burada, diğer yetişkin sürü üyeleri avlanmaya giderken, yavrular bir "bebek bakıcısı" ile zaman geçirirler.

Tüm Reklamları Kapat

Genç kurtlar tamamen olgunlaşana kadar sürüde kalmaya devam ederler. Yaklaşık iki yaşına geldiklerinde, kendi sürülerini oluşturmak için sürüden ayrılabilirler. Çiftleşme dürtüsü genellikle onları bunu yapmaya iten şeydir.

Davranış Özellikleri

Kurtlar beden dilleri ile, kokularla işaretler koyarak, hırlayarak ve uluyarak iletişim kurarlar. İletişimlerinin çoğunu, bulundukları sürülerin sosyal hiyerarşisini güçlendirmek için kullanmaktadırlar. Bir kurt, başka bir kurda itaatkar olduğunu göstermek istediğinde çömelir, inler, kuyruğunu sıkıştırır, diğer kurdun ağzını yalar veya sırt üstü yuvarlanır. Bir kurt başka bir kurda meydan okumak istediğinde, hırlar ya da kulaklarını diker.

Daha çok kurtlara özgü olan bir iletişim şekli olan ulumak.
Daha çok kurtlara özgü olan bir iletişim şekli olan ulumak.
abc News

Kurtlar uluyarak iletişim kurarlar; kurt sürüsünün dikkatini çekmek için uluyabilirler veya bir sürüden diğerine bölgesel mesajlar göndermek için de ulurlar. Uluma uzun mesafeli iletişimde çok önemlidir; bir sürüyü tehlikelere karşı uyarmak veya diğer kurt sürülerine mesaj iletmek için kullanılır. Aşağıdaki videoda kurtların nasıl uluduklarını göreceksiniz.

Köpekler Evcilleştirilmiş Kurtlardır

Hayatımızda çok fazla yeri olan evcil köpekler (Canis lupus familiaris), gri kurtların (Canis lupus) soyundan gelirler, yani köpekler evcilleştirilmiş kurtlardır. Köpekler davranış ve boyut olarak kurtlardan farklıdır; esas olarak daha küçüktürler ve daha küçük dişlere sahiptirler. 1997'de yayınlanan DNA analizine göre, kurtların köpeklere dönüşümü yaklaşık 130.000 yılda gerçekleşmiştir. Bu da kurtların, insanlar yerleşik tarıma başlamadan çok önce insan toplulukları ile uyumlu yaşamayı başladığını gösterir.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
House Blend Filtre Kahve 1000 gr.

The Coffee Belt House Blend Filtre Kahve 1000 gr.

The Coffee Belt House Blend çok sevilen 4 farklı ve seçkin kahve çekirdeğinin orta derecede kavrulup titizlikle harmanlamasıyla elde edildi.

Tadım notalarında bitter çikolata, fındık ve karamel tatlarına portakal çiçeği aroması eşlik eder. Kahveniz sıcakken ve hafif soğuduğunda değişen tatları hissedersiniz.

%100 Arabica çekirdeklerinden harmanlanan The Coffee Belt House Blend Kahve içerdiği daha az kafein oranı sayesinde günün her saatinde tercih edilebilir.

The Coffee Belt Nedir?

Kahve, kuzeyde yengeç, güneyde oğlak dönencesi boyunca uzanan ve Ekvator’a paralel bir kuşak oluşturan bölgede yetişir. Buna kahve kuşağı (Coffee Belt) denir. Onlarca farklı ülkenin sıralanarak oluşturduğu bu kuşakta, en seçkin kahveleri sizin için seçip titizlikle kavuruyoruz. The Coffee Belt yüksek kaliteli %100 orijin kahve çeşitleri ve blend (harman) kahveleri ile her zaman seçkin, her zaman taze.

Neden The Coffee Belt?

The Coffee Belt kahve çeşitlerimizde %100 o bölge ve ülkeye ait yüksek kaliteli kahve çekirdeklerini seçtik. Daha temiz ve lezzetli bir kahve deneyimi için çiğ çekirdek kahvelerde belli oranda bulunan kusurlu (defekt) kahve çekirdeklerini ayıkladık.

Taze Kavrulmuş Kahve

Her ülke ve bölgenin kahve çekirdekleri farklı karakteristik özelliklere sahiptir. Kahvenin içerisinde yer alan aromaları daha iyi ortaya çıkartmak için çekirdeğin karakteristik özelliğine, ülkenin ve bölgenin yapısına göre en iyi kıvamda taze taze kavurduk.

The Coffee Belt markalı kahvelerimizi “The Coffee Belt Roasting”de haftalık olarak kavurup sipariş anında taze taze paketliyoruz!

İçtiğin her yudum kahve nefis keşiflere dönüşsün diye.

UYARI: Bu ürün, müşterilerimizin tercihine göre özel olarak öğütülerek (veya hiç öğütülmeden) temin edilmektedir; yani müşteri talebine özel olarak hazırlanmaktadır. Bu nedenle lütfen sipariş notlarına talep ettiğiniz öğütme türünü ekleyiniz:

  1. Çekirdek (Öğütme İstemiyorum)
  2. Filtre Kahve Makinesi,
  3. Espresso (Öğütülmüş),
  4. French Press,
  5. Moka Pot,
  6. Hario V60,
  7. Aeropress,
  8. Metal Filtre,
  9. Chemex – Pour Over.

Tercih belirtilmemesi halinde öğütülmemiş çekirdekler gönderilecektir ve tarafınızdan öğütülmesi veya değirmen olan bir yerde öğüttürülmesi gerekecektir.

Devamını Göster
₺750.00
House Blend Filtre Kahve 1000 gr.
  • Dış Sitelerde Paylaş

Kurtlarla köpekler çok yakın akrabalardır.
Kurtlarla köpekler çok yakın akrabalardır.
The Bark

Hikaye şöyle başlar; on binlerce yıl önce insanlar bozkurtlarla beklenmedik bir yakınlaşma kurdular. Bu yakınlaşma ile kurtların vücut ve mizaçları değişti; kafatasları, dişleri ve pençeleri küçüldü ve kulakları aşağıya sarktı. Bu halleri ile daha az korkulu hale gelen uysal bir eğilim kazandılar. Köpekler ilk evcilleştirilen hayvanlardır.

Filogenetik sınıflandırmada köpek, bozkurt, çakal ve koyotenin yeri.
Filogenetik sınıflandırmada köpek, bozkurt, çakal ve koyotenin yeri.
Wikipedia

Kurtların evcilleştirilmesine dair çok farklı kaynaklar ve yorumlar vardır; bazıları kurtların yaklaşık 10.000 yıl önce evcilleştirildiğini söylerken, diğerleri çok daha uzun yıllar önce gerçekleştiğini söyler. Bazı uzmanlar, avcı-toplayıcı insanların kurtları aktif olarak evcilleştirdiğini ve yetiştirdiğini düşünüyor. Bazıları ise kurtların, insanların bıraktığı leşleri toplayarak ya da kamp ateşlerinin etrafında dolanarak kendi kendilerine evcilleştiğini düşünüyor.

Son yıllarda bilim insanları, fosillerden DNA ipliklerini çıkarmak ve dizmek konusunda daha başarılı hale geldiler. Dolayısıyla her bulunan fosil kanıtla, köpeklerin evrimleşme süreci de ortaya çıkacaktır.

Soyları Tükenmekte Olan Kurt Türleri

Kızıl Kurt

Kızıl kurt (Canis rufus), Kuzey Amerika'da yaygın olan bir kurt türüdür. Bozkurtlarla ile çok yakın akrabadır. Kızıl kurt bozkurttan daha küçüktür. Nasıl gri kurtlar hep gri renk olmaz, onlar da hep kızıl renkte olmazlar. Çoğunlukla tarçın kırmızısı renkli olmakla birlikte, gri ve siyahımsı renklere de sahip olabilirler. Bozkurtlara göre daha küçük oldukları için, avladıkları hayvanlar da daha küçük boyutludur; rakun, tavşan ve kemiricileri avlarlar.

Kızıl kurt (Canis rufus)
Kızıl kurt (Canis rufus)
WHSV

En nadir görülen kurt türüdür, 20. yüzyılın ortalarında neredeyse yok olmuştur. Son kırmızı kurtlar 1973'te koruma altına alındığında, geriye sadece 14 saf birey kalmıştı. Bugün bu nüfus, yetiştirme merkezlerinde yükseltilse de yaban hayatındaki kızıl kurt sayısı yok olma aşamasına gelmiştir.

Ağustos 2020 itibariyle, bilinen sadece 9 kızıl kurt, kuzeydoğu Kuzey Carolina'nın yaban hayatında var olmaya çalışıyor ve yaklaşık 250 tane kızıl kurt yetiştirme programlarında esir tutulmaktadır. Kızıl kurt nüfusu 2006 yılında 130'un üzerine çıkarak zirveye ulaşmış olsa da, USFWS'nin eylemsizliği ve kötü yönetimi, yasadışı cinayetlerle birleştiğinde büyük bir düşüşle sonuçlanmıştır. 2019 veya 2020'de yaban hayatında kızıl kurt doğmamıştır. Kızıl kurt sayısının bu kadar az olmadığı zamanlarda, ABD'nin tüm güneydoğusunda yaygındılar.

Habeş Kurdu

Habeş kurdu (Canis simensis), Etiyopya kurdu ya da Habeş çakalı olarak da bilinir. Soyu tükenmekte olan Canis türlerinden biridir. Habeş kurtları dış görünüş olarak daha çok çakalı andırmaktadır. Bozkurtlarla karşılaştırıldığında daha küçük yapılı, tilkiler gibi uzun çenelere sahiptirler. Diyetinin çok büyük bir kısmını fare türleri oluşturur.

Habeş kurdu ya da Etiyopya kurdu (Canis simensis)
Habeş kurdu ya da Etiyopya kurdu (Canis simensis)
Born Free

Sayılarının yaban hayatında beş yüzden daha az kaldığı tahmin edilmektedir. Habeş kurdu dünyanın en nadir köpekgilleridir ve gri kurtların ve çakalların yakın akrabasıdır. Etiyopya kurtları yalnızca Etiyopya'nın dağlık bölgelerinde bulunur ve Afrika'nın en fazla tehdit altındaki etoburudur.

İnce ve uzun bacakları, kendine özgü kırmızı renkli tüyleri ve gür kuyrukları vardır. Etiyopya kurtları, güçlü bir hiyerarşi ile 18 yetişkine kadar birbirine sıkı sıkıya bağlı olarak bölgesel gruplar halinde yaşarlar. Şafakta, öğlen ve akşamları sosyal bir araya gelirler ve geceleri birlikte dinlenirler. Gruptaki baskın dişi yalnızca sürünün baskın erkeği ile çiftleşir ve aynı zamanda komşu gruplardan erkeklerin yaklaşımlarına da açık olur

Meksika Kurdu

Meksika kurdu (Canis lupus baileyi) Kuzey Amerika'da yaşayan kurt türüdür. Bozkurtlara göre daha küçük yapılı, daha dar kafatasına sahip, sarımsı gri renkli, sırt ve kuyruğu siyaha çalan yapıları ile kolayca ayırt edilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Meksika kurdu (Canis lupus baileyi)
Meksika kurdu (Canis lupus baileyi)
Defenders of Life

Genellikle "El lobo" olarak bilinirler. ABD'de, Meksika kurtlarının büyük bir kısmı 1970'lerin ortalarına kadar öldürüldü ve sadece sayılı denecek kadar kurt hayvanat bahçelerinde tutulmaya başlanmıştır. 1998'de, Arizona'da yaban hayatına 11 Meksika kurdu salındı. Sayıları yavaşça artmıştır ama nesli tükenme aşamasında olan bir türdür. Bu kurt türü 15 yıla kadar esaret altında yaşayabilir, ancak yaşam sürelerinin yaban hayatında 10 yıldan fazla olmadığı öne sürülüyor.

Meksika kurtları da diğer kurt türleri gibi sosyal bir türdür. Sürüde alfa erkek ve dişi ve yavruları dahil olmak üzere karmaşık sosyal yapılara sahip bireyler bulunur. Kurtlar genellikle sürüleriyle seyahat ederler. Bölgelerini, havlayaraak, hırlayarak, uluyarak veya koku işaretleri koyarak tanımlarlar. Sürüler 7 ila 30 bireyden oluşabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Korkutucu! 4
  • Muhteşem! 3
  • İnanılmaz 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Sıkça Sorulan Sorular

Kurtlar; yaralı, hasta veya yaşlı geyikleri yiyerek sağlıklı bireylerin üremesine ve türlerini sürdürmesine izin verir. Diğer hayvanların beslenmesine de yardımcı olurlar; kartallar, ayı ve karga gibi diğer hayvanlar, kurtların bıraktığı kalıntıları yerler.

Kurtların evrimleşme geçmişi çok net olmasa da, birçok biyolog kurtların miasitler olarak bilinen ilkel etoburlardan evrimleştiğine inanır. Yaklaşık yirmi milyon yıl önce de Miyosen'de, köpekler ve kedigiller olarak iki ayrı familyaya ayrılmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 11:33:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9209

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Tercih
Ana Bulaşma Mekanizması
Ölüm
Diş
Normal Doğum
Vejetaryen
Ateş
Kuvvet
Filogenetik
Meyve
Bilgi
Ölümden Sonra Yaşam
Bebek Doğumu
Küresel
Doğa Gözlemleri
Viral Enfeksiyon
Hastalıkların Tedavisi
Demir
Kadın Sağlığı
Böcek Bilimi
Hekim
Araç
Homeostasis
Köpek
Balina
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Ç. Sever. Kurtlar: Bazı Kurt Türlerinin Soyu Tükenme Eşiğine Geldi!. (20 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9209
Sever, M. Ç. (2020, September 20). Kurtlar: Bazı Kurt Türlerinin Soyu Tükenme Eşiğine Geldi!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9209
M. Ç. Sever. “Kurtlar: Bazı Kurt Türlerinin Soyu Tükenme Eşiğine Geldi!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, 20 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/9209.
Sever, Meltem Çetin. “Kurtlar: Bazı Kurt Türlerinin Soyu Tükenme Eşiğine Geldi!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Evrim Ağacı, September 20, 2020. https://evrimagaci.org/s/9209.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close