Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Aenocyon Cinsinin Dönüşü: Ulu Kurtlar (Dire Wolves), Aslında Bir Kurt (Canis) Türü Değildi!

Kurtlardan %20 Daha İri Olan Ulu Kurtların Soyu Neden Tükendi?

3 dakika
24,976
Aenocyon Cinsinin Dönüşü: Ulu Kurtlar (Dire Wolves), Aslında Bir Kurt (Canis) Türü Değildi! The New York Times - Sanatçı: Mauricio Antón
Günümüz Gri Kurtları ve Ulu Kurtlar (Dire Wolf)
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ulu kurt (İng: "dire wolf"), çoğu insanın Game of Thrones'da kurgusal olarak yeniden canlandırılışından bildiği bir hayvandır. Gerçek ulu kurtlarsa, Kuzey Amerika'da yaklaşık 11.000 yıl önce gezinmiş olan (ve hatta bir ihtimal daha sonrasında bile gezinmiş olabilecek), ağır kemikli, avları arasında nesli tükenmiş atlar, tembel hayvanlar ve hatta mamutlar gibi iri hayvanlar olan, kuvvetli bir avcıdır. Televizyonda gösterilen kurgusal versiyonunun boyutunun yanından bile geçemezken, ulu kurtlar; ortalama bir gri kurttan %20 daha büyüktür ve uzun bir süre kurtlarla "kardeş tür" olarak nitelendirilmiştir: Canis dirus ve Canis lupus.

Fakat uluslararası bir ekibin Nature'daki bir raporuna göre, ulu kurtların ilk genom çözümlemesi gösteriyor ki bu iki tür arasında büyük bir genetik ayrım var.[1] Bu fark öyle büyük ki, ulu kurtlar yalnızca ayrı bir türe ait değiller, apayrı bir cinse aitler! İlk defa 1918'de paleontolog John Merriam tarafından önerilmiş ama reddedilmiş bir cins ismi, yeniden hayata döndürüldü: Aenocyon. Bu cinsin tek üyesi ise ulu kurtlardır.

Araştırmacıların raporuna göre, gri kurtların ve ulu kurtların en son ortak atası 5,7 milyon yıl önce yaşamıştı. Ve bir başka sürpriz de ulu kurtların; köpeklerin, kurtların, çakalların ve diğer köpekgillerin aksine, melezleşmemiş olmasıydı. Evrimsel bir açıdan bakarsak ulu kurtlar, yapayalnız bir sonla baş başa kalmıştı. İngiltere'de Durham Üniversitesinde arkeolog olan Angela Perri, araştırmanın liderlerinden biri olarak yeni çalışmayla alakalı olarak şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Ancak yüz yıl sonrasında diyebildik ki Merriam haklıydı.

Bu değişimi mümkün kılan ise yeterli antik DNA bulmak için bu projede yer alan çokça bilim insanı ekibiydi.

Problem, kısıtlı sayıda kemik olması değildi. Çok sayıda kemik bulunmuştu ve bunların çoğu (yaklaşık olarak 4.000 hayvanın kalıntısı), Los Angeles'ta La Brea katran çukurlarından çıkarılmıştı. Asıl sorun, çukurdaki ulu kurt kemiklerden şu ana kadar DNA çıkarılıp çözümlenememiş olmasıydı.

Neredeyse bütün bir ulu kurt kafatası
Neredeyse bütün bir ulu kurt kafatası
Ted Soqui

Araştırmacılar, ulu kurt verilerini daha önce çözümlenmiş olan kurt türleri, tilkiler, çakallar ve yaban köpekleri gibi bazı canlı genomlarıyla karşılaştırdılar. Veriler, türlerin ne kadar zaman öncesinde birbirlerinden ayrıldıklarını ve ne kadar farklı olduklarını gösterdi. Vanderbilt Üniversitesinden bir paleontolog ve bu araştırmada yer alan Larisa DeSantis şöyle diyor:

Ulu kurtların anavatanlarının Kuzey Amerika olması fikri tutarlıdır.

En azından 250.000 yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamışlardı. Sonları yaklaşırken de etrafta dolaşmaya devam ediyorlardı, ta ki insan soyları 15,000 yıl öncesine Amerika'ya ulaşana kadar... Dr. Perri şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Devasa, mistik yaratıklar değillerdi; fakat yüksek ihtimalle insanlarla etkileşimde bulundular.

Dr. Perri, antik ulu kurt DNA'sı sağlayabilecek bir fosil bulma arayışında, Adelaide Üniversitesinde evrim biyoloğu olan Kieren Mitchell, Los Angeles Üniverstiesinde genetikçi olan Alice Mouton ve Londra Queen Mary Üniversitesinde genomik alanında doktora öğrencisi olan Sanda Álvarez-Carretero dahil dünyanın her tarafından araştırmacılarla iş birliği yaptı. Müzeler taranarak, DNA çıkarımı için uygun olduğu düşünülen 46 kemik örneğine ulaşıldı; ancak bunların sadece 5'inde DNA bulunabildi. Buna rağmen, Dr. Perri şöyle diyor:

Şansımız yâver gitti ve beklemediğimiz tonla şey bulduk.

Bulgular şaşırtıcıydı çünkü ulu kurt iskeletleri, gri kurt iskeletlerine çok benzerdi ve daha önceden karşılaştırılabilecek DNA kalıntıları mevcut değildi. Los Angeles Doğa Tarihi Müzesi'nde paleontolog olan ve fosil kanıtlarıyla ulu kurt türünü 2009'da doğrudan Canis sınfına ekleyen gözlemi yazan Xiaoming Wang'a göre bu yeni buluş, önemli bir kilometre taşı:

Bu, şunu gösteriyor: Morfoloji daimi bir kanıt değildir.

Ulu Kurtlar Neden Yok Oldu?

Ulu kurtların nesillerinin tükenip de günümüz kurtlarının neden hayatta kaldığına gelecek olursak: Türün uzun genetik izolasyonunun ve melezleşmeden yoksunluğunun, avlarının nüfusu azalınca çevreye adapte olamamalarına sebep olduğu düşünülüyor. Gri kurtlar ve çakallar gibi daha karma/melez türler, bu "karma olma" halinden faydalanıp potensiyel avantajlı genleri kullanabildiler.

Münih'teki Ludwig Maximilian Üniversitesinde DNA uzmanı Laurent Frantz'a göre bu buluş, gri kurtların evrimsel başarılarını hatırlatacak cinsten. Geniş boyut çeşitlilikleri (varyasyonları) ve adapte olma becerileri, ulu kurtların kaderinden kaçmalarını sağlamıştır. Şu an, ne yazık ki, ABD ve Avrupa'da birçok tehditle karşı karşıyalar.

Onlar hayata tutunabilmiş, en üst düzey etçil hayvanlar arasındalar... Ta ki insanla burun buruna gelene kadar.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
41
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 22
  • Tebrikler! 18
  • Bilim Budur! 12
  • Muhteşem! 11
  • İnanılmaz 9
  • Üzücü! 5
  • Umut Verici! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The New York Times | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 05:42:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9956

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. James, et al. Aenocyon Cinsinin Dönüşü: Ulu Kurtlar (Dire Wolves), Aslında Bir Kurt (Canis) Türü Değildi!. (14 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9956
James, G., Tuzla, M., Bakırcı, Ç. M. (2021, January 14). Aenocyon Cinsinin Dönüşü: Ulu Kurtlar (Dire Wolves), Aslında Bir Kurt (Canis) Türü Değildi!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/9956
G. James, et al. “Aenocyon Cinsinin Dönüşü: Ulu Kurtlar (Dire Wolves), Aslında Bir Kurt (Canis) Türü Değildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Melih Tuzla, Evrim Ağacı, 14 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/9956.
James, Gorman. Tuzla, Melih. Bakırcı, Çağrı Mert. “Aenocyon Cinsinin Dönüşü: Ulu Kurtlar (Dire Wolves), Aslında Bir Kurt (Canis) Türü Değildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Melih Tuzla. Evrim Ağacı, January 14, 2021. https://evrimagaci.org/s/9956.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close