Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

James Webb Uzay Teleskobu, Yıldız Çevrelerindeki Karbon İçerikli Tozların Oluşumunu ve Yayılımını İnceledi!

2 dakika
329
James Webb Uzay Teleskobu, Yıldız Çevrelerindeki Karbon İçerikli Tozların Oluşumunu ve Yayılımını İnceledi!
Tüm Reklamları Kapat

Astronomlar için dünya dışı yaşam arayışında en önemli maddelerden biri karbondur. Bu nedenle astronomlar karbon içerikli materyallerin dağılımını ciddi şekilde incelemektedir. James Webb Uzay Teleskobu Samanyolu Galaksisi'ndeki önemli karbon kaynaklarından biri olan uzun bir yörüngeyi takip eden iki büyük yıldızdan oluşan bir sistem olan Wolf-Rayet 140'ı inceledi.

Webb'in yapmış olduğu gözlemler, yıldızların birbirlerinin etrafından geçerken yıldız rüzgarlarının çarpması sonucu oluşan karbon içerikli tozların orta kızılötesi ışıkta parlayan ve düzenli aralıklarla çevredeki uzaya doğru genişleyen 17 toz küresi oluşturduğunu göstermektedir.

Wolf-Rayet 140'nın Webb tarafından çekilen görüntüsü. Yıldız çevresindeki materyallar ışık hızının %1'i kadar hareket eden karbon zengini tozları göstermektedir.
Wolf-Rayet 140'nın Webb tarafından çekilen görüntüsü. Yıldız çevresindeki materyallar ışık hızının %1'i kadar hareket eden karbon zengini tozları göstermektedir.
NASA

Makalenin baş yazarı ve Colorado Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Emma Lieb araştırma hakkında şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Teleskop yalnızca bu toz kabuklarının gerçek olduğunu doğrulamakla kalmadı, verileri ayrıca kabukların sabit hızlarda dışarı doğru hareket ettiğini ve inanılmaz derecede kısa zaman dilimlerinde gözle görülür değişimler ortaya koyduğunu gösterdi.

Teleskopun orta kızılötesi görüntüleri 130 yıldan uzun süredir varlığını sürdüren kabukları tespit etti. (Daha eski kabuklar, muhtemelen artık tespit edilemeyecek kadar sönükleşerek dağıldılar). Araştırmacılar, yıldızların yüz binlerce yıl içinde on binlerce toz kabuğu üreteceğini tahmin ediyor. Arizona, Tuscon'daki NSF NOIRLab'dan araştırmanın eş yazarı ve gökbilimci olan Ryan Lau çalışmada kullanılan mekanizmalar hakkında şunları düşünüyor:

Bu analiz için orta kızılötesi gözlemler kesinlikle çok önemli, çünkü bu sistemdeki toz oldukça soğuk durumda. Yakın kızılötesi ve görünür ışık sadece yıldıza en yakın kabukları gösterecektir. Bu inanılmaz yeni ayrıntılarla, teleskop aynı zamanda yıldızların tam olarak ne zaman toz kütleleri oluşturduğunu incelememize de olanak sağlıyor.

Her kabuk, saniyede 2.600 kilometreden daha hızlı bir şekilde yıldızlardan uzaklaşıyor ve bu hız ışık hızının yaklaşık %1'ine denk geliyor. Denver Üniversitesi'nde profesör ve makalede ortak yazar olan Jennifer Hoffman, toz kabuklarının hızını şu şekilde ifade ediyor:

Uzaydaki olayların milyonlarca veya milyarlarca yıl boyunca yavaşça gerçekleştiğini düşünmeye alışkınız. Oysa bu sistemde, gözlemevi toz kabuklarının bir yıl gibi kısa bir sürede bile genişlediğini gösteriyor.

Tozun dağılımı tekdüze (sürekli) değil, yani her noktadaki toz yoğunluğu eşit değil. Bu ilk bakışta belli olmasa da Webb'in görüntülerindeki kabuklara yakından bakıldığında, tozun bir kısmının biriktiği ve tüm güneş sistemimiz kadar büyük, şekilsiz, narin bulutlar oluşturduğu görülebiliyor. Diğer birçok toz parçacığı ise boşlukta serbestçe süzülüyor. Her bir zerre, bir insan saçının genişliğinin yüzde biri kadar küçük. Topaklanmış olsun ya da olmasın, tüm tozlar aynı hızda hareket ediyor ve karbon açısından zenginler.

Son olarak, Wolf-Rayet yıldızı güneşten 10 kat daha büyük. Bu sebeple astronomlar bu yıldızın bir süpernova patlaması geçirmesini veya karadeliğe dönüşmesini öngörmektedir. Fakat astronomların genel görüşü yıldızın bir karadeliğe dönüşeceği yönündedir.

Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişi platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin Evrim Ağacı'nda..
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺30/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Laura Betz. Webb Watches Carbon-Rich Dust Shells Form, Expand In Star System. (13 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
  • ScientifiCult. Webb Watches Wolf-Rayet 140: Carbon-Rich Dust Shells Form, Expand In Star System - Scientificult. (13 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: Scientificult | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/02/2025 12:59:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19618

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Y. Y. Arslan, et al. James Webb Uzay Teleskobu, Yıldız Çevrelerindeki Karbon İçerikli Tozların Oluşumunu ve Yayılımını İnceledi!. (9 Şubat 2025). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19618
Arslan, Y. Y., Alparslan, E. (2025, February 09). James Webb Uzay Teleskobu, Yıldız Çevrelerindeki Karbon İçerikli Tozların Oluşumunu ve Yayılımını İnceledi!. Evrim Ağacı. Retrieved February 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19618
Y. Y. Arslan, et al. “James Webb Uzay Teleskobu, Yıldız Çevrelerindeki Karbon İçerikli Tozların Oluşumunu ve Yayılımını İnceledi!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 09 Feb. 2025, https://evrimagaci.org/s/19618.
Arslan, Yusuf Yiğit. Alparslan, Eda. “James Webb Uzay Teleskobu, Yıldız Çevrelerindeki Karbon İçerikli Tozların Oluşumunu ve Yayılımını İnceledi!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, February 09, 2025. https://evrimagaci.org/s/19618.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close