Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Köpek Koronavirüsü (Canine-CoV) Nedir? SARS ile İlişkisi Var mı? Koronavirüse Yakalanan Köpekler Nasıl Tedavi Edilir?

Köpek Koronavirüsü (Canine-CoV) Nedir? SARS ile İlişkisi Var mı? Koronavirüse Yakalanan Köpekler Nasıl Tedavi Edilir?
4 dakika
2,552
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat
Köpek Koronavirüsü (Canine-CoV)
  • Türkçe Adı Köpek Koronavirüsü (Canine-CoV)
  • İngilizce Adı Canine Coronavirus
  • OrphaNet
  • Diğer İsimleri Canine-CoV

Canine-CoV (ya da CCoV), köpeklerde şiddetli gastroenterit ile ilişkili bir koronavirüstür. Alphacoronavirus 1 türünün üyesi bir Tegacovirus'tür ve Feline-CoV ve TGEV koronavirüsleriyle evrimsel yakınlığa sahiptir. Hasta hayvanların ölmesi olası değildir ancak hastalık son derece bulaşıcıdır. Viral kapsid içinde korunan 125 nanometre uzunluğundaki pozitif polariteli, tek sarmallı, segmentlere ayrılmamış RNA'ya sahip lipit yapılı, Nükleokapsid proteinleri dışındaki yapısal proteinlerin sabitlendiği çift katmanlı bir zarfa sahip bir virüstür. 1971 yılında Almanya'da bekçi köpeklerinde görülen bir salgın sırasında izole edildi.

Virüs, ORF2 geni tarafından kodlanan Spike Glikoproteinleri enfeksiyonu oluşturan yapısal bir proteindir. Canine-CoV Spike proteini APN reseptörüne bağlanarak konak hücreye girer. Spike proteininin daha dışarıda kalan S1 bölgesi viral girişin ilk adımında rol alır, reseptörlere bağlanır ve hücre yüzeyindeki reseptör alanlarıyla olan moleküler etkileşimleri gerçekleştirir. S2 bölgesi viral zarfa Spike proteininin sabitlendiği köküne yakın bir konumdadır ve viral zarf ile konakçı hücre arasındaki zarf füzyonunu gerçekleştirir, RNA genomunun hücre sitoplazmasına salınmasını sağlar.

Bir köpeğin akciğer dokusundaki Canine-CoV antijenleri (oklar antijenleri işaret etmektedir.)
Bir köpeğin akciğer dokusundaki Canine-CoV antijenleri (oklar antijenleri işaret etmektedir.)
Wikimedia Commons

Belirti ve Semptomlar

Canine-CoV sindirim kanalları, özellikle de ince bağırsakta çoğalan bir virüstür. Bu sebeple gastroenteral enfeksiyonlarda görülen her tür belirtiye rastlanabilir. En çok bildirilen belirtiler arasında şunlar bulunur:

Tüm Reklamları Kapat

  • İshal
  • Kusma
  • Anoreksi
  • Dehidrasyon (durdurulamayan boyutlara ulaşan ishal ve kusma sebebiyle) .

Ateş, halsizlik ve iştah kaybı gibi belirtiler nadiren bildirilmiştir.

Teşhis Yöntemleri

Hastalığı geçirdiğinden şüphelenilen köpeklerden alınan dışkı örnekleri üzerinde PCR testi yapılması en çok tercih edilen yöntem olup teşhisi doğrulayıcı laboratuvar tabanlı kan veya antikor testleri de yapılabilir.

Tedaviler veya İdare Yöntemleri

Hastalık viral bir enfeksiyondan kaynaklandığı için antibiyotiklerin bir etkisi yoktur ve çoğu viral enfeksiyon gibi doğrudan bir tedavisi yoktur. Canine-CoV tedavisi ishalle kaybedilen vitamin, mineral ve su kaybını intravenöz sıvı desteğiyle takviye etme, nadiren görülen ateş ve vücüt ağrısı için çeşitli analjezik-antipiretik ilaç kombinasyonlarının verilmesini ve varsa sekonder olarak gelişmiş diğer enfeksiyonların tedavisini içerir.

Müddet Tahminleri (Prognoz)

Kuluçka süresi diğer koronavirüs hastalıklarına göre kısadır ve virüsün vücuda alınmasından sonraki 1-3 gün içerisinde belirtiler görülür. Klinik belirtiler ortaya çıktıktan sonra hastalık daha hızlı gelişir. Virüs son derece bulaşıcıdır ve taşıyıcı ya da hasta köpeklerle temastan virüsü almadan kurtulma oranı neredeyse sıfırdır. Ko-enfeksiyon geçirmeyen hayvanlar 1 hafta içinde iyileşseler de bazı vakalar 2 hafta veya daha uzun sürede iyileşebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Önlem Yöntemleri

Bir arada veya sokak ortamında yaşayan köpekler daha çok risk altındadır. Öte yandan, evcil beslenen köpeklerin bu gruba temas etmesi de bir risk oluşturur. Evcil köpekler için alınabilecek en iyi yöntem öncelikle ortam hijyenidir. Yaşam alanının temiz tutulması enterit ile ilişkili virüslerin geçişini zorlaştırır. Öte yandan Canine-CoV aside karşı dirençli olduğu için midedeki asidik ortamı atlatabilir, bu sebeple gıda hijyenine de önem verilmelidir.

Canine-CoV enfeksiyonlarına karşı lisanslanmış DA2PPC isimli inaktif kombine bir aşı bulunmaktadır. Aşının güvenliğiyle alakalı şüphe olmasa da etkinliği konusunda tartışmalar bulunmaktadır. Aşı parainfluenza virüs, adenovirüs, parvovirüs ve koronavirüs enfeksiyonlarına karşı etkin olup, aşı düşünülmesi gereken köpekler için koronavirüs, en son düşünülmesi gereken risk faktörüdür. Bağışıklık sisteminin anormal çalıştığı durumlar haricinde bu aşının sırf koronavirüs için yapılması gerekli değildir.

Diğer Başlıklar

İnsan Enfeksiyonu

Canine-CoV'un Feline-CoV, TGEV ve SARSr-CoV ile genetik rekombinasyona uğramış bir suşu 2018 yıllarında pnömoni geliştirmiş hastalarda Malezya'da izole edildi. 8 kişinin enfekte olduğu bildirildi ancak insandan insana bulaş ve sonrasında başka bir Canine-CoV vakası bildirilmedi, ortaya çıkan pnömoninin CCoV-HuPn-2018 isimli bu şusun sebep olduğu doğrulanmadığı için "8. insan koronavirüsü" olarak literatüre geçmedi.

Söz konusu rekombinant ve insanlara bulaşmış HuPn-2018 suşu (Malezya'da pnömonili bir çocuktan izole edilip elektron mikroskobunda görüntülendi)
Söz konusu rekombinant ve insanlara bulaşmış HuPn-2018 suşu (Malezya'da pnömonili bir çocuktan izole edilip elektron mikroskobunda görüntülendi)
Science

Köpek Solunum Yolu Koronavirüsü

Son zamanlarda enterik koronavirüsün (CCoV) aksine solunum yollarını tutan ve CCoV gibi Alphacoronavirus yerine Betacoronavirus'lara mensup olan bir koronavirüsün varlığı bildirilmiştir. Solunum yolu enfeksiyonuna sebep olan virüs CrCoV (Canine-Respiratory Coronavirus), OC43 ve diğer Embecovirus'lar arasında yaşanan bir rekombinasyona dayanmaktadır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

CrCoV ilk olarak 2003 yılında İngiltere'de köpeklerin akciğer dokusundan izole edilmiştir. İlerleyen dönemlerde Avrupa'nın geri kalanı ve Japonya'da da var olduğu bulunmuştur. Serolojik çalışmalar virüse özgül antikorların ABD ve Kanada'daki köpeklerde de bulunduğunu ve 1996 yılında dahi bu antikorların köpeklerde bulunduğunu göstermiştir.[3], [4], [5]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
37
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Muhteşem! 4
  • İnanılmaz 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Umut Verici! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 07:37:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13890

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
I. Ay, et al. Köpek Koronavirüsü (Canine-CoV) Nedir? SARS ile İlişkisi Var mı? Koronavirüse Yakalanan Köpekler Nasıl Tedavi Edilir?. (25 Şubat 2023). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13890
Ay, I., Bakırcı, Ç. M. (2023, February 25). Köpek Koronavirüsü (Canine-CoV) Nedir? SARS ile İlişkisi Var mı? Koronavirüse Yakalanan Köpekler Nasıl Tedavi Edilir?. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13890
I. Ay, et al. “Köpek Koronavirüsü (Canine-CoV) Nedir? SARS ile İlişkisi Var mı? Koronavirüse Yakalanan Köpekler Nasıl Tedavi Edilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 Feb. 2023, https://evrimagaci.org/s/13890.
Ay, Ilgaz. Bakırcı, Çağrı Mert. “Köpek Koronavirüsü (Canine-CoV) Nedir? SARS ile İlişkisi Var mı? Koronavirüse Yakalanan Köpekler Nasıl Tedavi Edilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 25, 2023. https://evrimagaci.org/s/13890.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close