Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Aşırı Kırmızı Et Tüketimi Kanser Riskini Nasıl Arttırıyor?

2 dakika
13,944
Aşırı Kırmızı Et Tüketimi Kanser Riskini Nasıl Arttırıyor? Medical News Today
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kırmızı et tüketimi ile kanser arasında bağlantı olduğu iddiası oldukça tartışmalı olsa da, uzun dönem kırmızı et tüketiminin bağırsak kanseri gelişiminde az da olsa dikkate almaya değer bir artışa neden olduğu konusundaki kanıtlar ikna edici boyuttadır. Ancak bilim insanları, her ne kadar birçok hipotez geliştirmiş olsalar da, bugüne kadar bir türlü bu bağlantının nedenlerini ortaya koyamıyorlardı. Fareler üzerinde yapılan bir araştırma, nihayet bu ilişki hakkında bize bazı bilgiler verebilir.

Araştırmacılar kırmızı ette yüksek miktarda bulunan belirli bir şekerin, enflamatuar savunma tepkisine neden olabileceğini ve bunun da kanserleri tetikleyebileceğini gösterdiler. Dahası, bu şekere uzun dönem maruz kalan farelerde spontane kanser oluşumunda ciddi miktarda artış gözlendi. Araştırma sonuçları Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı.

Kırmızı etin uzun dönemli tüketiminin insanlarda özellikle bağırsak (kolon) kanseri olmak üzere bazı kanserlerin riskinde artışa neden olduğu zaten biliniyordu. Ancak bunun diğer etçil hayvanlarda neden bu şekilde olmadığı bilim insanlarının kafasını karıştırmaktaydı.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacıların kırmızı etin karsinojenik etkilerinden sorumlu olduğunu tespit ettiği faktörlerden birisi Neu5Gc isimli bir şekerdir. Bu şeker birçok etçilde bulunur; ancak insanlarda bulunmaz. Her ne kadar insanlar bu şekeri sentezleyemiyorsa da, kanserli dokularda bu şeker bol miktarda tespit edilmiştir.

Bu şekerin gerçekten de kanser riskini arttırıp arttırmadığını daha yakından incelemek isteyen San Diego'daki Kaliforniya Üniversitesi'nden bilim insanları, en fazla Neu5Gc içeren besinler üzerinde bir araştırma yürüttüler. Bu çalışma sonrasında söz konusu şekerin en çok ve en spesifik olarak kırmızı ette (domuzda, biftekte ve kuzuda) olduğunu tespit ettiler.

Daha önceki araştırmalarda Neu5Gc şekerinin bir çeşidinin biyomevcut olduğu gösterilmişti. Biyomevcut moleküller, kan yoluyla vücudun tamamına yayılabilen kimyasallardır. Dahası bu şeker, her ne kadar yabancı bir madde olsa da, insan dokularında kendine yer edinebilmektedir.

Bu nedenle araştırmacılar, vücudumuzda bu şekerin bulunmasının bir savunma tepkisini tetikliyor olabileceğini, bunun da enflamasyona ve nihayetinde tümör oluşumuna neden olduğunu ileri sürdüler. Bu iddiayı test etmek için Neu5Gc barındıramayan fareler ürettiler, böylece insana-benzer bir organizma üretmiş oldular. Ancak araştırmacılar aynı zamanda makalelerinde farelerin karaciğer kanserine daha açık olduğu konusunda da uyarmaktalar. Karaciğer, Neu5Gc şekerini de depolayan organdır. 

Tüm Reklamları Kapat

Sonrasında bu fareleri Neu5Gc şekerinden bolca bulunan bir diyetle 12 hafta boyunca beslediler ve vücutlarına Neu5Gc antikorları enjekte ederek bizim vücudumuzda olan tepkiyi taklit ettiler. Bunun sonucunda farelerde sistemik enflamasyon görüldü ve kanser oluşumunda 5 kata kadar artış gözlendi.

Her ne kadar bu araştırma farelerde spontane kanser oluşumunu insanları taklit ederek gösteren ilk araştırma olsa da, araştırmacılar iddialarını insanlarda kanıtlamanın çok daha zor olacağını da kabul ediyorlar. Buna rağmen araştırma sonuçları, kırmızı et tüketimi ile kronik enflamasyondan etkilenen Tip 2 Diyabet gibi diğer hastalıklar arasındaki bağlantı konusunda olası bir açıklama sunabilir. 

Araştırma tabii ki et tüketiminin terk edilmesi gereken bir uygulama olduğunu göstermiyor. Araştırmanın başında bulunan Ajit Varki yaptığı basın açıklamasında bu konuyu şöyle açığa kavuşturdu:

Elbette ki, ortalama miktarda bir kırmızı et tüketimi genç insanlar için iyi bir besin kaynağıdır. Bizim araştırmamızın aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık gibi gözüken bu çelişkiye uzun vadede pratik bir çözüm getirebilmesini umuyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 21
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Üzücü! 3
  • Korkutucu! 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 09:10:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3892

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. IFLS, et al. Aşırı Kırmızı Et Tüketimi Kanser Riskini Nasıl Arttırıyor?. (27 Eylül 2015). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3892
IFLS, -., Bakırcı, Ç. M. (2015, September 27). Aşırı Kırmızı Et Tüketimi Kanser Riskini Nasıl Arttırıyor?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3892
-. IFLS, et al. “Aşırı Kırmızı Et Tüketimi Kanser Riskini Nasıl Arttırıyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 27 Sep. 2015, https://evrimagaci.org/s/3892.
IFLS, ---. Bakırcı, Çağrı Mert. “Aşırı Kırmızı Et Tüketimi Kanser Riskini Nasıl Arttırıyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 27, 2015. https://evrimagaci.org/s/3892.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close