Kediler Neden Çok Uyur?
Kediler. Sosyal medyanın en popüler videolarının başrol oyuncuları, nevi şahsına münhasır evlerimizin ve sokaklarımızın sevimli bireyleri. Bütün bunların yanı sıra en bilinen yönleri, fazlasıyla uykucu olmaları. Kedilerimiz kira ve faturalarımıza yardımcı olmamakla kalmaz, üstüne üstlük bir de bütün gün uyurlar!
Kedi sahipleri kedilerinin gün içinde uyuduğunu, gün doğumu ve gün batımı arasında geçen sürede ise aktif olduğunu fark etmişlerdir. Hayatında ilk kez kedi sahiplenenler için bu oldukça şaşırtıcı bir deneyimdir. Eve getirdiğiniz kedi yavrusu siz uyur uyumaz ortalığı keşfe çıkıp (ki bu uykunuza mâl olabilecek serüvenler anlamına gelebilir) siz uyandıktan sonra (tabii acıkıp sizi uyandırmadı ise) kahvaltısını bitirir bitirmez bütün dünyanın güne başladığı saatlerde neredeyse bütün gün sürecek uzun uykusuna dalması kedileri tanımayan kişiler için oldukça tuhaftır.
Kedilerin neden bu kadar çok uyuduğu, kedileri tanısak bile elbette merak konusudur. Hatta bazı kedi sahipleri, kedilerinin bu kadar çok uyumasından endişe duyar.
Kediler İçin Ne Kadar Uyku Yeterli?
Ev kedileri günde ortalama 15 saat uyur, hatta bazı kediler günün tam 20 saatini uyuyarak geçirebilirler. Yavru ve yaşlı kediler, yetişkinlere oranla biraz daha fazla uyurlar. Ancak kediniz uykuda göründüğü her an derin uyuma halinde değildir. Kediler genellikle kısa dilimler halinde kestirirler. Kedilerin uyku sürelerinin %75 kadarı kestirme, yani hafif uyku ve yalnızca %25 kadarı derin uyku halindedir.
Bu hafif uyku esnasında dinlenmeye devam ederlerken aynı zamanda tehlikelere karşı tetiktedirler. Hafif uykuda kedinizin gözlerinin biraz aralık olduğunu ve kulaklarının hareket ettiğini görebilirsiniz. Hatta bu uyku esnasında, vücutlarını derhal harekete geçecek biçimde konumlandırırlar.
Kedilerin uykusu hava durumundan da etkilenir. Tıpkı bizler gibi yağmurlu ve soğuk havalarda daha fazla uyudukları gözlenmiştir. Hayatlarının çoğunu ya da tamamını kapalı ortamda yaşayan ev kedilerinde bile bu durum görülür.
Kediler Neden Bu Kadar Çok Uyur?
Kediler avcı hayvanlardır ve beyinleri kovalama-avlamaya programlanmıştır. Evcilleşmiş olsalar da ev kedileri halen bu vahşi tarafları korular. Avı kovalamak çok ciddi ölçüde enerji gerektirir. Kediniz dışarıda av peşinde (ya da evde oyuncaklarını avlarken) koşarken uyku esnasında biriktirdiği enerjiyi kullanır.
Kedilerin uyku sürelerinin ve gün içinde uyumalarının nedenini anlamak için faal oldukları zaman dilimini bilmek önemlidir. Kediler gün doğumu ve gün batımı esnasındaki alacakaranlık saatlerde aktiftirler. Bu da kedilerin, sokak köpekleri, hamster ve dağ gelincikleri gibi (gece yaşayandan ziyade) alaca karanlıkta yaşayan hayvan olma özelliklerini teşkil eder. Hayvan psikolojisi alanında 25 yılı aşkın klinik deneyimi olan Doktor David Sands şöyle diyor
Bunun sebebi kedilerin, özellikle alaca karanlıkta faaliyet göstermeye adapte olmuş görüşleri ile milyonlarca yıl içinde küçük ve hafif avcılar olarak evrimleşmesidir.
Örneğin tüm kedilerin, her bir retinanın ardında bulunan tapetum (yansıtıcı bir doku tabakası), bir aynaya nasıl sahip olduklarına bakalım: Bu adaptasyon, pisiciklerinizin gözlerinin karanlıkta parlayan küreler gibi görünmesine sebep olmasının yanı sıra, gözlerine çarpan ışığı anlamlandırabilmek için onlara ikinci fırsat sunar- böylece karanlık ortamlarda etkin bir şekilde daha çok görmelerine olanak sağlar.
Kediler alaca karanlık hayvanları oldukları için, alaca karanlıkla avlanabilmek üzere enerji depolarlar. Evcilleşmeden önce kediler bu zaman aralığında avı bulmak, kovalamak ve yakalayabilmek için çok ciddi oranda enerji sarf ederlerdi. Ev kedilerinin öğünler öncesi avlanmaları gerekmese de, doğal avcı içgüdüleri onları halen gün doğumu ve gün batımı için enerji toplamaya teşvik eder. Bu nedenle de günün aydınlık kısmını uyuyarak geçirirler.
Evrim Ağacı'ndan MesajEvrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Davranışlarınız, Kedinizin Uykusunu Etkileyebilir!
İlginçtir ki, bazı kanıtlar, insanların kedilerinin uyuma zamanı üzerinde etkisi olabileceğini öne sürmektedir. İtalya'daki Messina Üniversitesi'nde, 10 ev kedisine takılan izleme cihazları ile yapılan bir çalışma, özellikle dikkat çekmektedir.
Bu çalışmada, kedilerin yarısının büyük bir ev ve bahçede serbest dolaşmasına izin verilmiş, yarısının ise yalnızca küçük bir ev içinde dolaşması izin verilmiş ve bu kediler gece içeride kapalı tutulmuşlardır. Küçük evde tutulan kedilerin, sahiplerinin uyku düzenin yansıttıkları ve daha ziyade sahiplerinin kendileri ile sık etkileşimde oldukları sürelerde uyanık oldukları tespit edilmiştir. Dolayısıyla, bizlerle birlikte yaşayan kedilerin, bizim uyku döngümüze adapte olabildikleri gözlemlenmiştir. Çünkü kediler avcı oldukları kadar sosyal ve adaptasyon yetenekleri gelişmiş hayvanlardır. Bizlerle daha çok zaman geçirmek için uyku düzenlerini değiştirmeye eğilimlidirler.
Besleme saatleri de uyku düzeni üzerinde etkilidir. Bu nedenle evde kapalı beslenen kediler, dışarıda serbest dolaşanlara oranla daha çok uyurlar.
Uyku Düzeni Değişimlerine Dikkat!
Her ne kadar kedinizin çok uyuması ya da size adapte olması olağan ise de, uyku süresinin gözlemlenmesi ve olağan dışı durumların tespit edilmesi önemlidir. Kediniz her zamankinden fazla uyumaya başladıysa ağrıdan ya da tam aksine normalden az uyuyor ise hipertiroid ya da farklı bir rahatsızlıktan mustarip olması söz konusu olabilir. Bu nedenle farklılık gösteren durumların izlenmesi hastalıkların tespiti bakımından önemlidir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 55
- 16
- 13
- 9
- 6
- 6
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Science Focus | Arşiv Bağlantısı
- Animal Emergency Center. My Cat Sleeps Constantly - How Much Is Too Much And When Should I Worry?. (30 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2021. Alındığı Yer: Animal Emergency center | Arşiv Bağlantısı
- PetMd Editorial. Why Do Cats Sleep So Much:. (30 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 30 Haziran 2021. Alındığı Yer: PetMD | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:24:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10576
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.