Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnternette Kediler Neden Bu Kadar Popüler?

İnsanlar Neden Bu Kadar Çok Kedi Fotoğrafı ve Videosu Paylaşıyor?

6 dakika
12,413
İnternette Kediler Neden Bu Kadar Popüler?
Podcast
11:21
Funda Başak
Seslendiren
25
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Birçoklarına göre kediler, internet dediğimiz modern teknolojinin resmi maskotu konumunda. Modern dünyada en çok paylaşılan görsellerden birisi kediler. İlginç bir şekilde, Austin'deki Texas Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada, doğrudan sorulduğunda insanların çoğu (%42'si) kendilerini birer "köpek insanı" olarak tanımladılar. Sadece %12'si kendilerini "kedi insanı" olarak tanımlıyordu; %28'i ise "hem kedi hem köpek insanı" olarak görüyordu. Katılımcıların %15'i ise kendilerini her iki hayvana da yakın hissetmiyordu.

Bir diğer deyişle, kendilerini kedi veya köpeklere yakın hissetmeyen insanların oranı, açık bir şekilde kedilere yakın hissedenlerden bile daha yüksekti. Buna rağmen kediler nasıl oldu da internete bu kadar hükmeder hale geldiler?

İnternetin ana içerik üreticisi konumundaki reddit veya 4chan gibi sitelere bakılacak olursa, kedilere ayrılmış onlarca kısım bulmak mümkünken; köpekler veya diğer hayvanlar çok daha ikinci veya üçüncü plandadır. İngilizcede "Cumartesi" anlamına gelen "Saturday"in "Caturday" (yani "Kedi Cumartesisi") olarak değiştirilmesi, viral olan birçok memin kedilerle ilgili olması tesadüf değildir. Köpeklerin bu tür bir "alçak kültür"de kendilerine pek yer bulamaması bir yana, kendilerine yer bulduklarında da genellikle kedilerin hedefinde oldukları için komik görüntülere yer veren kareler popülerleşmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Dijital dünyada kediler öylesine yaygındır ki, 10 yıl içinde YouTube'a 2 milyon civarında kedi videosu yüklendiği ve bu videoların toplamda 24.6 milyar kez görüntülendiği hesaplanmaktadır. Kedi videosu başına 12.000 civarında görüntüleme olduğu düşünülmektedir ve bu, YouTube'un genel ortalamasından yüksek bir görüntüleme oranıdır. YouTube'a yüklenen ilk "kedi videosu", 22 Mayıs 2005'te, platformun eş kurucularından Steve Chen tarafından yüklenmiştir.

Kedilerin bu kadar sık paylaşılmasına yönelik istatistikler de ilgi çekicidir: Indiana Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, insanların kedi fotoğrafı/videosu paylaşma ihtimali, selfie paylaşma ihtimallerinden 2 kat kadar fazladır. İlk viral kedi videosu olan Puppy vs. Cat ise 2006 yılında yüklenmiştir ve bu yazının kaleme alındığı tarih itibariyle 16.6 milyon defa görüntülenmiştir. Bir reddit röportajı sırasında internetin kurucularından Tim Berners-Lee, internetin kullanım biçimleri açısından onu en çok şaşırtanın kediler olduğunu söylemiştir.

İlginç bir şekilde, daha fazla kedi videosu izleyen insanların genel olarak daha iyi anlaşılabilir insanlar oldukları, yani işbirliğine daha yatkın, daha arkadaş canlısı, daha güvenilir kişiler oldukları gösterilmiştir. Sıklıkla kedi videosu izleyen insanlar, genel olarak daha utangaçtırlar. Tarihteki ilk video denemeleri de kısa sürede kedileri konu edinmiştir. Örneğin büyük mucit Thomas Edison'a ait olan Edison Üretim Firması'ndan Henry Welton tarafından 1894 yılında çekilen bir videoda, iki kedinin boks yaptığı görülmektedir.

İnternette kedilerin bu denli sık bulunması ilginç bir paradoksu da beraberinde getirmektedir: Aslında insanlar köpekleri internette daha sık aramaktadır; ancak kedi içerikleri daha sık bulunmaktadır! Örneğin Facebook'taki "kediler" sayfasını 2 milyon, "köpekler" sayfasını ise 6.5 milyon kişi takip etmektedir. YouTube'un "Evcil Hayvanlar" kategorisinin %16'sını kediler, %23'ünü köpekler oluşturmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Kediler İnternette Neden Bu Kadar Popüler?

Tüm bunlar ışığında, kedilerin internet kültürünün neden bu kadar popüler bir parçası olduğu konusu ilgi çekici olmaktadır. The Lion in the Living Room kitabının yazarı Abigail Tucker'a göre kedilerin internette bu kadar yaygın olmasının nedeni, kedi yüzlerinin insan yüzlerini (özellikle de insan bebeklerinin yüzlerini) andırmasıdır. Tucker'a göre "kediler, çarpıcı bir düzeyde insana benzerler; ama aynı zamanda basbayağı ölü gibidirler."

Ancak kedilerin bu kadar popüler olmasının tek nedeninin onların "çok tatlı olması" olduğunu iddia etmek, oldukça basite kaçan bir açıklamadır. Çünkü birçok şey insanlara tatlı gelir; ancak hiçbiri internette kediler kadar yaygın değildir. Dahası neyin "tatlı" olarak algılandığı, kültürden kültüre değişen bir kavramdır. Örneğin Japonya'da kediler en yaygın evcil hayvanken, Afrika'nın bazı yerlerinde keçiler ana evcil hayvanlardır ve "tatlılığın" sembolü de onlar için keçidir. Kediler ise uluslararası bir memetik başarıya sahip gibidir.

Bazılarına göre bu, sadece bir algıda seçicilikten ibarettir. Örneğin Vogue tarafından yapılan bir incelemeye göre kediler internette o kadar da popüler değildir; bu sözde popülerlik, tamamen coğrafyaya bağlıdır. İddialarına göre sadece kediler sadece Kuzey Amerika'da, Batı Avrupa'da ve Japonya'da popülerdir. Buna karşılık Uganda'da keçiler ve tavuklar, Meksika'da lamalar, Çin'de ise nehir yengeçleri ve alpaka benzeri atlar çok popülerdir. Yani internet kültürü ABD ve Japonya tarafından domine edildiği için, internetin de kediler tarafından domine edildiği algısı oluşmaktadır. Halbuki internetin demografisi zamanla evrimleştikçe, tatlılığı sembolize eden memler de evrimleşecek ve değişecektir.

Ancak bu gerçek, şu soruyu cevaplayamamaktadır: Kediler internetin kısmen daha ufak bir kısmını oluşturmasına rağmen neden bu kadar popülerdirler? İnternetteki popüler medya içeriklerini analiz eden Jason Eppink, konuyla ilgili şöyle diyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Kedilere olan aşinalığımız, onları harika bir kişisel ifade aracı haline getirmektedir. İnternette popüler olan kedi içeriklerinin çoğu, tuhaf bir şekilde insansı davranışlar sergileyen kedilere aittir: Tuhaf sesler çıkaran kediler, başkasına bela olan kediler, piyano çalan kediler... Kedilerin gününün 16 saati uyumakla geçer; ancak internette maruz kaldığımız kedili içerikler, kedilerin insansı davranışlar sergiledikleri nadir anlara aittir. Yani internette kedilerle ilgili gördüklerimiz, insanların kendi ihtiyaçlarını karşılayan görüntülerden özenle seçilmiş bir seçkidir.

2012 yılında Our Aesthetic Categories kitabını yazan Stanford Üniversitesi profesörlerinden Sianne Ngai ise, kedilerin bu popülerliğinin kapitalizm ile ilişkili olduğunu ileri sürmektedir:

Bize sevimli gelen bir şeyle karşılaştığımızda hemen ona sahip olmak ve ona bakmak istiyoruz. Bu hisler, beraberinde çarpık bir öfkeyi de getiriyor: Bazı şeyleri o kadar çok seviyoruz ki, agresif davranışlar da sergileyebiliyoruz. "Öyle sevimli ki onu ısırabilirim!" gibi ifadeler de bundan kaynaklanıyor. Geçmişteki sıradan kedi-seven komüniteler günümüzde yüzlerce çalışana sahip büyük firmalara dönüşmüş haldeler. Marksist bir perspektiften olan biteni anlamak çok kolay: Kedilere ilgi gösteren insanların sayısı kritik bir değeri aştığı anda kapital devreye girdi ve birileri bu alana yatırım yapmaya başladı.

İnternetin meşhur Grumpy Cat figürü buna güzel bir örnek teşkil ediyor: Kimileri 100 milyon doların üzerinde olduğunu söylese de, bu memin yaratıcısı Tabatha Bundesen'e ne kadar gelir sağladığına yönelik kesin bir sayı bulunmuyor; ancak memin halen Ben Lashes isimli bir menajeri var, çok satanlar listesine girmiş bir kitabı var ve hatta hakkında bir film bile var! Bu popülerlikleri ve yarattıkları pozitif duygular nedeniyle kediler sıklıkla reklamlarda da kullanılmaktadır. Örneğin Cravendale Süt Firması, reklam filmlerinde kediler oynatmaya başladıktan sonra satışlarında %8'lik bir artış görmüştür ve marka tanınırlıkları %10 oranında artmıştır.

Öte yandan kediler, insanlara gerçekten de daha iyi hissetirebiliyorlar. Örneğin yapılan bir araştırmada, kedi videosu izleyen insanların, videoyu izledikten sonra genel olarak kendilerini daha mutlu hissettikleri gösterildi. Aynı zamanda kedi videoları izleme davranışının erteleme davranışıyla da yakından ilişkili olduğu gösterildi. Yani ellerindeki işleri ertelemek isteyen insanlar, kedi videolarına daha sık başvuruyorlar ve ilginç bir şekilde, işlerini kedi videoları izleyerek ertelediklerinde, diğer erteleme bahanelerine nazaran daha az pişmanlık duyuyorlar.

İnsanların kedilere duyduğu ilgi, kedilerin yansıttığı duygular ile de ilişkilidir: Kediler genellikle köpeklere nazaran daha az duygusal tepki gösterirler; yani daha "stoik"tirler. Köpeklerin aksine kediler kameralara karşı daha duyarsızdırlar; fotoğraf veya videoları çekilirken davranışlarını daha az değiştirirler. Kedilerin duygularını anlamak insanlar için daha zor olabilmektedir; bu da onlara yönelik gizem duygusunu kabartmaktadır. Son olarak insanlar, kendi duygularını dış dünyaya yansıtmak için kedilerden faydalanmaktadır. Kedilerimiz, kendimizi ifade etmek için kullandığımız bir araçtır. Tüm bunlar, kedilerin internetteki popülerliğini izah etmek için bize ipuçları sunmaktadır.

Tabii ki kedilere yönelik hayranlığımızın kökenleri çok daha antik olabilir. Örneğin Antik Mısır'da kediler büyülü varlıklar olarak görülüyorlardı ve bu nedenle insanlar onlara yönelik büyük bir saygı besliyorlardı. Günümüzdeki kedi düşkünlüğü de bu antik mitlerin bir uzantısı veya kalıntısı olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
52
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 16
  • Muhteşem! 10
  • Güldürdü 5
  • İnanılmaz 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Korkutucu! 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • S. D. Gosling. (2015). Personalities Of Self-Identified “Dog People” And “Cat People”. Anthrozoös, sf: 213-222. | Arşiv Bağlantısı
  • S. Messenger. This Is The Very First Cat Video Posted To Youtube. (31 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 14 Ocak 2020. Alındığı Yer: The Dodo | Arşiv Bağlantısı
  • M. Dahl. So Here’s A Study About Internet Cats. (17 Haziran 2015). Alındığı Tarih: 14 Ocak 2020. Alındığı Yer: The Cut | Arşiv Bağlantısı
  • J. G. Myrick. (2015). Emotion Regulation, Procrastination, And Watching Cat Videos Online: Who Watches Internet Cats, Why, And To What Effect?. Computers in Human Behavior, sf: 168-176. | Arşiv Bağlantısı
  • M. Hartmann. The Supply And Demand Of Internet Dogs And Cats. (1 Aralık 2010). Alındığı Tarih: 14 Ocak 2020. Alındığı Yer: Jezebel | Arşiv Bağlantısı
  • M. Rhodes. How Cats Became Rulers Of The Interwebs. (8 Ekim 2015). Alındığı Tarih: 14 Ocak 2020. Alındığı Yer: Wired | Arşiv Bağlantısı
  • M. Garber. Welcome To The Grumpy Cat Industrial Complex. (8 Aralık 2014). Alındığı Tarih: 14 Ocak 2020. Alındığı Yer: The Atlantic | Arşiv Bağlantısı
  • E. Mazza. Cat Videos Can Give You Energy And A Positive Attitude, Study Says. (17 Haziran 2015). Alındığı Tarih: 14 Ocak 2020. Alındığı Yer: HuffPost | Arşiv Bağlantısı
  • J. Felsenthal. 5 Things We Learned At The Museum Of Moving Images' “How Cats Took Over The Internet”. (7 Ağustos 2015). Alındığı Tarih: 14 Ocak 2020. Alındığı Yer: Vogue | Arşiv Bağlantısı
  • E. Barnard. Animal Friends Blog. (14 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 14 Ocak 2020. Alındığı Yer: Animal Friends | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:22:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8199

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. İnternette Kediler Neden Bu Kadar Popüler?. (15 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8199
Bakırcı, Ç. M. (2020, January 15). İnternette Kediler Neden Bu Kadar Popüler?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8199
Ç. M. Bakırcı. “İnternette Kediler Neden Bu Kadar Popüler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Jan. 2020, https://evrimagaci.org/s/8199.
Bakırcı, Çağrı Mert. “İnternette Kediler Neden Bu Kadar Popüler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 15, 2020. https://evrimagaci.org/s/8199.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close