Paylaşım Yap

Kara Veba Etkeni Olan Yersinia pestis Bakterisinin Antik Kökeni Aydınlatıldı!

Kara Veba Etkeni Olan Yersinia pestis Bakterisinin Antik Kökeni Aydınlatıldı! BBC
5 dakika
6,989
Tüm Reklamları Kapat

Veba ya da halk arasındaki adıyla "kara ölüm", 14. yüzyıl Avrupası'nda Yersinia pestis bakterisinin neden olduğu, genellikle kemirgenler üzerinde bulunan pirelerle aktarılan, insandan insana da bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Y. pestis hem bubonik (hıyarcıklı) hem de pnömonik (zatürreli) vebaya yol açabilir.

Bubonik (hıyarcıklı) veba o yıllarda, sıçan ısırığı ya da hastalığı taşıyan sıçanların üzerinde yaşayan pirelerin ısırığı yoluyla bulaşıyordu. Hastalık, kasıklarda ve koltukaltlarında şişlikler (bu bölgelerdeki lenf düğümlerinde oluşan bu şişlikler nedeniyle hastalığa "hıyarcıklı" denmiştir), iç kanama ve sinirlerin dejenere olmasıyla kendini gösteriyordu ve %50-60 oranında ölümle sonuçlanıyordu.

Daha az görülen ancak daha şiddetli olan bir tipi olan pnömonik (zatürreli) veba ise solunum yoluyla damlacıkların içerdiği bakterilerin alınması sonucu ortaya çıkıp ateş, baş ağrısı, halsizlik, nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük ve kanlı öksürük ile hızla pnömoni oluşturmaktaydı. Bir diğer veba türü olan septisemik veba ise hastalık etkeninin kan dolaşımına ulaşması sonucu hastayı bir günden kısa bir süre içinde öldürmekteydi.

Tüm Reklamları Kapat

Kara Ölüm'ün Toggenburg İncilinde resmedilmesi. (1441)
Kara Ölüm'ün Toggenburg İncilinde resmedilmesi. (1441)
Wikipedia

İlki 541 yılında, ikincisi 1347 yılında ve üçüncüsü 1894 yılında kaydedilen, her seferinde uluslar ve kıtalar arasında yayılan, insan ve hayvanlarda yıkıcı ölümlere neden olan üç büyük dünya veba salgını olmuştur. Veba, toplumun sosyal ve ekonomik dokusunu geri dönülmez bir şekilde değiştirmiştir.

Üç büyük veba salgınının her biri, farklı coğrafi kökenlere ve yayılma yollarına sahipti: 541 yılındaki Justinian Vebası, Orta Afrika'da başladı ve Mısır ve Akdeniz'e yayıldı. 1347 Kara Ölüm, Asya'da ortaya çıktı ve Kırım'a, ardından Avrupa ve Rusya'ya yayıldı. Kara Ölüm, yalnızca 8 yıl içinde Avrupa nüfusunun %60'ını yok etti (ve salgın 500 yıl boyunca devam etti). 1894'teki üçüncü salgın, Çin'in Yunnan kentinde ortaya çıktı ve Hong Kong ve Hindistan'a, ardından dünyanın geri kalanına yayıldı.

Kara Ölüm'ün İzleri

Şimdiye kadar, pandeminin başlamasıyla ilgili potansiyel olarak en çok tartışılan arkeolojik verilerin, günümüz Kırgızistan'ın Issyk-Kul Gölü yakınında bulunan mezarlıklara ait olduğu kabul edilmekteydi. Burada, doğrudan 1338-1339 yıllarına tarihlenen mezar taşı yazıtları, gömülü bireylerin ölüm nedeni olarak vebayı belirttiğinden, 14. yüzyıldan kalma bir salgının kurbanlarını barındırma olasılığının yüksek olması fikrinden hareketle bilim insanları, yeni bir araştırmaya koyuldular: Haziran 2022'de Nature'da yayımlanan bir makalede yer alan bilgilere göre, günümüzde Kuzey Kırgızistan'da bulunan Tian Shan Dağları'ndaki mezarlıklardan çıkarılan ilk veba kurbanlarının kemik ve dişleri üzerinde Y. pestis izlerine rastlandı.[1]

Almanya Tübingen Üniversitesi'nde arkeolog olan Maria Spyrou'nun liderlik ettiği araştırma ekibi, ikinci veba salgının kökenine dair bilgi edinmek adına, Kuzey Kırgızistan’da Kara-Djigach ve Burana Bölgelerinde Issyk-Kul Gölü’nün yakınlarında bulunan mezarlıklardan 1885- 1892 yılları arasında çıkarılan ve St Petersburg, Rusya'ya götürülen bedenleri ayrıntılı olarak analiz etti.[6] Ekip, beşi Kara-Djigach ve ikisi Burana'dan olmak üzere bu mezarlıklardan çıkarılan yedi bedenin kemik ve diş dokularından elde edilen eski genomik verilerden bir sentez oluşturdu ve oluşan sentez, veba bakterisi Yersinia pestis'in bu salgına açık bir şekilde dahil olduğunu gösterdi.[6]

Tüm Reklamları Kapat

Örneklerin alındığı mezarlıkların harita üzerinde gösterilmesi.
Örneklerin alındığı mezarlıkların harita üzerinde gösterilmesi.
Nature

Yeniden yapılandırılmış iki antik Y. pestis genomu, tek bir suşu temsil ediyordu. Bu suş, 14. yüzyılın ilk yarısına tarihlenen pandeminin ortaya çıkışıyla yaygın olarak ilişkilendirilen büyük bir çeşitliliğin en son ortak atası olarak tanımlandı.[1]Genişletilmiş Tian Shan bölgesindeki Y. pestis rezervuarlarından günümüz çeşitliliği ile yapılan karşılaştırmalar, tespit edilen antik türün yerel olarak ortaya çıktığı fikrini desteklemektedir. Çok sayıda kanıt aracılığıyla, ekibin elde ettiği veriler, Orta Avrasya'daki ikinci veba salgınının 14. yüzyılın başlarından kalma bir kaynağını göstermiş oldu.

Kırgızistan Kara-Djigach mezarlığında yer alan ve veba salgınından dolayı ölen bir yerlinin, muhtemelen bu bilgileri içeren mezar taşı.
Kırgızistan Kara-Djigach mezarlığında yer alan ve veba salgınından dolayı ölen bir yerlinin, muhtemelen bu bilgileri içeren mezar taşı.
P.-G. Borbone, M. A. Spyrou ve ark. Nature

Ekibin araştırmaları sonucu elde edilen diğer kanıtlar, Kara Ölüm'ün kökenlerini de Orta Asya'nın bu bölümüne yerleştirdi: Y. pestis bakterilerinin modern türleri arasında, Tian Shan sıradağlarını çevreleyen Kırgızistan, Kazakistan ve Çin'in kuzeybatısındaki Sincan'daki dağ sıçanları ve diğer kemirgenlerden örneklenenlerin, Kara-Djigach türüyle yakından ilişkili olduğu sonucuna varıldı.

Antik mezarların bulunduğu Tian Shan bölgesi, Kırgızistan.
Antik mezarların bulunduğu Tian Shan bölgesi, Kırgızistan.
Nature

Kırgızistan Tian Shan bölgesinin, Kara Ölüm için bir merkez üssü teşkil etmiş olabileceği biliniyor. Çünkü bu bölge antik İpek Yolu ticaret yolu üzerinde yer alıyor ve Kırgızistan mezarlarında Hint Okyanusu'ndan gelen incilerin, Akdeniz'den gelen mercanların ve yabancı madeni paraların bulunduğunu doğruluyor. Yani bu bölge, geçmişte hastalık etkenlerinin yayılması için kusursuz bir yolak teşkil etmiş olabilir.

Ekibin uyguladığı antik metagenomiklerin gücü, uzun süredir devam eden tarihsel hipotezleri test etmek için doğrudan kanıt sağlama ve zaman içindeki mikrobiyal çeşitliliğin modellerini ortaya çıkarma potansiyelinde yatıyor. Tarihsel, genetik ve ekolojik verilerin analiziyle Y. pestis dallarının ortaya çıkmasının, Kara Ölüm'ün başlangıcından bir asırdan bile önce meydana geldiğini öngörüyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Önerilen modele göre varılan sonuç ise, ilk Y. pestis çeşitlenmesine insanların yol açtığı fikrine dayanıyor ve bunu büyük olasılıkla 13. yüzyıl başlarında Moğol İmparatorluğu'nun Avrasya'daki bölgesel genişleme hareketine bağlıyor. Buna karşılık ekibin çalışmalarının sonuçları yalnızca 14. yüzyılda ortaya çıkışı destekleyen Orta Avrasya'dan eski Y. pestis verilerini sunuyor. Bu nedenle daha eski salgın atıfları halen incelemeye değerdir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • Tebrikler! 8
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Nature | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 03:44:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12019

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. A. Spyrou, et al. Kara Veba Etkeni Olan Yersinia pestis Bakterisinin Antik Kökeni Aydınlatıldı!. (1 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12019
Spyrou, M. A., Erdem, C., Türkoğlu, P. (2022, July 01). Kara Veba Etkeni Olan Yersinia pestis Bakterisinin Antik Kökeni Aydınlatıldı!. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12019
M. A. Spyrou, et al. “Kara Veba Etkeni Olan Yersinia pestis Bakterisinin Antik Kökeni Aydınlatıldı!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 01 Jul. 2022, https://evrimagaci.org/s/12019.
Spyrou, Maria A.. Erdem, Cansu. Türkoğlu, Pedram. “Kara Veba Etkeni Olan Yersinia pestis Bakterisinin Antik Kökeni Aydınlatıldı!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, July 01, 2022. https://evrimagaci.org/s/12019.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close