Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kalp Hücrelerinden Üretilen Yapay Balık, Kalp Atışının Prensiplerini Kullanarak Bir Balık Gibi Yüzebiliyor!

Kalp Hücrelerinden Üretilen Yapay Balık, Kalp Atışının Prensiplerini Kullanarak Bir Balık Gibi Yüzebiliyor! Wired
Diğer robot balık araştırmalarına ilham veren canlılardan biri olan aslanbalığı.
3 dakika
5,996
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yapay organ üretiminde yaşanan zorluklar düşünüldüğünde, tamamıyla bir hayvan üretmek biraz abartı gibi gelebilir. Ancak yapay kalpler üzerinde çalışan araştırmacılar, tam da bunu başardılar: İnsan kalp hücresinden üretilen biyo-hibrit balık, bu alanda bir dönüm noktası. Zebra balığınınkine benzeyen hareketi gücünü kalp atışlarından alıyor. Bu buluş, bir gün sevdiğiniz birinin hayatını bile kurtarabilir!

Jelatin, kâğıt ve plastikten olan parçalar dışında bu balık tamamen kalpten ibaret. İnsan kalp hücreleri balığın otonom (özerk) şekilde yüzmesini sağlıyor.
Jelatin, kâğıt ve plastikten olan parçalar dışında bu balık tamamen kalpten ibaret. İnsan kalp hücreleri balığın otonom (özerk) şekilde yüzmesini sağlıyor.
Michael Rosnach

Organ nakli donörlerinin (vericilerinin) sayısı o kadar az ki, bazı domuzların genetiği değiştirilerek insanların kullanabileceği kalpler üretmeleri sağlanıyor. Harvard Üniversitesi'nden bir ekip ise farklı bir yaklaşım benimsedi: Bu ekibin amacı, kalp kök hücrelerinden yapay kalp üretmek! Asıl hedeflerine henüz ulaşamamış olsalar da başka bir girişimde bulunarak, hücrelerden biyo-hibrit bir yapay balık üretmeyi başardılar. Böylece insana ait kök kalp hücrelerinden ilk otonom biyo-hibrit aygıtı üreten ekip, başarısını Science dergisinden duyurdu.[1] Profesör Kit Parker şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Nihai amacımız, kalplerinde kusur olan çocuklar için yapay kalpler üretmek. Kalp görüntülemeyi baz almak yerine, kalbin çalışmasını sağlayan temel biyofiziksel prensipleri tespit ediyoruz. Ardından bunu tasarımımız için kriter olarak kullanıyoruz. Böylece aynı prensipleri kopyalayarak canlı ve yüzen bir balık üretebiliyoruz. Bu sayede başarılı olup olmadığımızı görmek çok daha kolay oluyor.

Aygıta "biyo-hibrit" denmesinin sebebi, biyolojik olmayan materyaller ile insan hücrelerini bünyesinde birleştirmesi. Gövdesi jelatin ve kağıttan, suda batmamasını sağlayan kısım ise plastikten yapıldı.

Ne de olsa bir kalbin temel özelliği, atması. Kalbi oluşturan hücreler de onun gibi atıyor. Ekip, 73 bin kök hücreyi kalp kası hücresine çevirdikten sonra, zebra balığının yapısına benzer şekilde konumlandırdı. Böylece kuyruk yüzgecinin iki tarafına da ikişer tane kas hücresi tabakası geliyor. İki taraftaki bu kaslar farklı renklerdeki ışığa duyarlı retinal protein içeriyor. Işığın rengi değiştirilerek hücrelerin uyumsuz şekilde atmaları sağlanıyor. Bu yöntemle bir taraf kasılırken diğer taraf geriliyor. Kuyruk da iki tarafa doğru sırasıyla çekiliyor. Balıklar için renk cümbüşü!

Tüm Reklamları Kapat

Bu hareket yapay balığın ilerlemesini sağlıyor. Ekip, hücrelerin bu hareketi glikoz (şeker) bakımından zengin tuzlu suda 108 gün devam ettirebildiğini gösterdi. Çalışmanın başyazarlarından biri olan Dr. Keel Yong Lee şunu söylüyor:

İki kas tabakası arasındaki mekano-elektronik sinyallerden yararlanarak her kasılmanın diğer tarafta otomatik olarak gerilmeye yol açtığı bir döngü yarattık.

Kalp atışının sıklığı ve ritmini bir kalp temposu yumrusu kontrol ediyor. Ekip bu sayede kalp temposunu ayarlayan bir kopya üretme konusunda da pratik yapmış oluyor.

Aslında bu balık, aynı laboratuvarda daha önce üretilen bir denizanası ve bir çeşit vatozun geliştirilmiş modeli. Onlardan en önemli farkı ise sıçan kalp hücrelerinin kullanıldığı seleflerinin aksine bu balıkta insan hücreleri kullanılmış olması. Aynı zamanda kalp atış temposunu denetleyen ikili mekanizması sayesinde diğerlerine göre çok daha iyi bir yüzücü.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

İşin belki de en dikkat çekici yanı biyo-hibrit aygıtın "balık" olma konusunda gittikçe iyileşmesi. Yüzme egzersizi hücreleri güçlendirdi ve kas koordinasyonunu geliştirdi. Sonuç olarak balık ilk ayın sonunda daha hızlı yüzüyordu!

Tabii bunların hiçbiri yakın zamanda yaşayan insanların vücudunda kök hücrelerden üretilen kalplerin kan pompalayacağı anlamına gelmiyor, ancak Parker ilerleme kaydedildiğini düşünüyor:

Oyun hamurundan bir kalp modeli yapabilmem, gerçek bir kalp üretebileceğim anlamına gelmiyor. Bazı gelişigüzel tümör hücrelerini bir kapta büyütebilirsiniz. Sonunda oluşan zonklayan pıhtı yumağına kalbe benzer bir organımsı da diyebilirsiniz. Bu çabaların hiçbiriyle hayatınız boyunca bir milyardan fazla kez atan ve bunu yaparken hücrelerini yeniden inşa edebilen bir sistemi taklit etmeyi başaramazsınız. İşin zorluğu burada. Biz asıl bunun için çalışıyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 20
  • Bilim Budur! 11
  • Umut Verici! 10
  • İnanılmaz 8
  • Tebrikler! 6
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: IFLScience | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 13:10:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12020

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Luntz, et al. Kalp Hücrelerinden Üretilen Yapay Balık, Kalp Atışının Prensiplerini Kullanarak Bir Balık Gibi Yüzebiliyor!. (1 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12020
Luntz, S., Öz, İ. E., Bakırcı, Ç. M. (2022, July 01). Kalp Hücrelerinden Üretilen Yapay Balık, Kalp Atışının Prensiplerini Kullanarak Bir Balık Gibi Yüzebiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12020
S. Luntz, et al. “Kalp Hücrelerinden Üretilen Yapay Balık, Kalp Atışının Prensiplerini Kullanarak Bir Balık Gibi Yüzebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by İrem Ezra Öz, Evrim Ağacı, 01 Jul. 2022, https://evrimagaci.org/s/12020.
Luntz, Stephen. Öz, İrem Ezra. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kalp Hücrelerinden Üretilen Yapay Balık, Kalp Atışının Prensiplerini Kullanarak Bir Balık Gibi Yüzebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by İrem Ezra Öz. Evrim Ağacı, July 01, 2022. https://evrimagaci.org/s/12020.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close