Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Arkeologlar Sırbistan'da 7.000 Yıllık Bir Yerleşim Yeri Keşfetti!

2 dakika
927
Arkeologlar Sırbistan'da 7.000 Yıllık Bir Yerleşim Yeri Keşfetti! Phys.org
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 6 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

ROOTS Mükemmellik Kümesi'nden bir ekip, Novi Sad'daki (Sırbistan) Voyvodina Müzesi, Zrenjanin Ulusal Müzesi ve Pančevo Ulusal Müzesi'nden iş birliği ortaklarıyla birlikte, Kuzeydoğu Sırbistan'daki Tamiš Nehri yakınlarında daha önce bilinmeyen bir Geç Neolitik yerleşim keşfetti.

Kiel Üniversitesi Prehistorik ve Protohistorik Arkeoloji Enstitüsü'nden ekip lideri Profesör Dr. Martin Furholt, Sırbistan'ın Banat bölgesinde neredeyse hiç büyük Geç Neolitik yerleşim bilinmediği için bu keşfin olağanüstü önem taşıdığını belirtiyor.

Yeni keşfedilen yerleşim yeri Voyvodina eyaletindeki modern Jarkovac köyü yakınlarında yer alıyor. Ekip, jeofizik yöntemlerin de yardımıyla bu yılın mart ayında yerleşimin tam olarak haritasını çıkarmayı başardı. Yerleşim 11 ila 13 hektarlık bir alanı kaplıyor ve 4 ya da 6 hendekle çevrili. ROOTS doktora öğrencisi ve ekip lideri Fynn Wilkes yer hakkında şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu büyüklükte bir yerleşim yeri muhteşem. Jeofizik veriler de bize 7.000 yıl önceki yerleşimin yapısı hakkında net bir fikir veriyor.

Jeofizik araştırmalara paralel olarak çevredeki yüzeylerde sistematik olarak eser araştırması sonucunda yüzey malzemesinin, yerleşimin MÖ 5400 ila 4400 yılları arasına tarihlenen Vinča kültürüne ait bir yerleşim yeri olduğunu gösteriyor.

Bununla birlikte, bölgesel Banat kültüründen de güçlü etkiler var. Wilkes şöyle devam ediyor:

Bugünkü Sırbistan'da Banat kültürüne ait malzeme içeren sadece birkaç yerleşim yeri bilindiği için bu da dikkat çekici.

Mükemmellik Kümesi araştırma ekibi, iki haftalık çalışma kampanyası boyunca Janus Pannonius Müzesi ile iş birliği yaparak Macaristan'da bulunan Geç Neolitik döneme ait dairesel yapılardan bazılarını inceledi. “Rondel" olarak adlandırılan bu yapılar Lengyel kültürüne (MÖ 5000/4900 - 4500/4400) aittir. Araştırmacılar hem jeofizik teknolojilerini hem de çevre alanın sistematik yürüyüş taranmasını kullandılar.

Bu iki yöntemin birlikte kullanılması sayesinde araştırmacılar, tek tek alanlarda temsil edilen dönemleri öncekinden daha net bir şekilde ayırt edebildiler. Kiel Üniversitesi, Prehistorya ve Protohistorya Arkeolojisi Enstitüsü'nden çalışma lideri yardımcısı Kata Furholt, şu şekilde açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu sayede, Macaristan'da daha önce bilinen bazı alanları yeniden değerlendirme imkânı bulduk. Örneğin, daha önce Geç Neolitik döneme ait dairesel hendekler olarak kategorize edilen alanların çok daha genç yapılar olduğu ortaya çıktı.

Macaristan'daki kısa ama yoğun saha çalışmasının önemli noktaları arasında, daha önce Geç Neolitik döneme tarihlenen ancak Geç Bakır Çağı ve Erken Tunç Çağı Vučedol kültürüne (MÖ 3000/2900-2500/2400) ait olması kuvvetle muhtemel olan bir yerleşimin yeniden değerlendirilmesi ve Vokány köyündeki Geç Neolitik döneme ait dairesel bir hendeğin eksiksiz bir şekilde belgelenmesi yer alıyor. Profesör Martin Furholt sözlerini şöyle sonlandırıyor:

Güneydoğu Avrupa, insanlık tarihinin erken dönemlerinde bilgi ve teknolojilerin nasıl yayıldığı ve bunun sosyal eşitsizliklerle nasıl bir ilişkisi olduğu sorusuna cevap verebilmek için çok önemli bir bölge. Metal işleme gibi yeni teknoloji ve bilgilerin Avrupa'da ilk ortaya çıktığı yer burasıdır. Yeni keşfedilen ve yeniden sınıflandırılan alanlarla, sosyal eşitsizlik ve bilgi aktarımının daha iyi anlaşılması için önemli veriler topluyoruz.

Sonuçlar, bu konulara odaklanan ROOTS Mükemmeliyet Kümesi'nin "Zenginlik ve Bilgi Eşitsizliği" adlı disiplinlerarası projesine dahil edilirken analizler hâlâ sürüyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:56:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17571

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Arkeologlar Sırbistan'da 7.000 Yıllık Bir Yerleşim Yeri Keşfetti!. (12 Mayıs 2024). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17571
Derin, U. (2024, May 12). Arkeologlar Sırbistan'da 7.000 Yıllık Bir Yerleşim Yeri Keşfetti!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17571
U. Derin. “Arkeologlar Sırbistan'da 7.000 Yıllık Bir Yerleşim Yeri Keşfetti!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 12 May. 2024, https://evrimagaci.org/s/17571.
Derin, Ufuk. “Arkeologlar Sırbistan'da 7.000 Yıllık Bir Yerleşim Yeri Keşfetti!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, May 12, 2024. https://evrimagaci.org/s/17571.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close