Paylaşım Yap

Kalkolitik Çağ'a Genel Bir Giriş

Kalkolitik Çağ'a Genel Bir Giriş
7 dakika
8,117
Tüm Reklamları Kapat

Sayın Isaac Newton, merkezkaç kuvvetini bulan kişi değildir. Onu önceki bilgiler ile ve kendi araştırmaları sayesinde belli bir sistematiğe oturtarak açıklama getirebilen kişidir. Newton; merkezkaç kuvveti gerçeği ile, Kepler gerçeklerini birlikte ele alarak, kütle çekim yasasını ortaya koydu. Sistematikleştirdi.

Şöyle ki: İlk Tunç Çağı ile birlikte sahneye çıkacak olan çömlekçi çarkının öncüsü olarak tanımladığımız ''turnet'', yani yavaş dönen çark Kalkolitik Çağ'da, Obeyd Kültür Evresi ile ortaya çıkar (yine bir ön süreç ya da süreçler gerçeği). MÖ. 3200 yıllarından itibaren Güney Mezopotamya'da kent ekonomisinin modelleri gelişir. Çapları birbirinden farklı olan ve bir mil aracılığında birbirine bağlı olan iki tekerlek altlık olarak kullanılır. Bu sayede üstteki tabla çok hızlı döner ve ''merkezkaç kuvveti ile'' kil çekilerek biçimlendirilir. Buradan neolitiğin ve kalkolitiğin kuyruksuz maymunlarının elbette matematiksel bazda Fmk =m.V2/r eşitliğini açıklayacak düzeyde bir beyne sahip oldukları sonucu çıkmaz (birçok örnek vardır, ben bunu seçtim). Buradan çıkarılacak ders, kolektif beyin ve bilimlerin işbirliğidir. Benim, bilimlerin işbirliğine olan güvenim tam.

Tüm Reklamları Kapat

Kalkolitik Çağ için Güney Kesimler Odaklı Genel Bir Kronoloji:

Kalkolitik Çağ'ı ilk, orta ve son kalkolitik olarak üç aşamada inceliyoruz. İlk Kalkolitik Halaf, Orta Kalkolitik Obeyd, Son Kalkolitik ise Uruk olarak tanınır.

Halaf Kültürü adını, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'nin hemen karşısındaki Resulayn'ın yaklaşık 2 km batısında yer alan Tell Halaf'tan alır. Irak ve Suriye'de çok sayıda araştırma ile çalışılan bü kültür, zengin boya bezemeli çanak çömleği ile oldukça kolay ayırt edilir. Halaf Kültürü de kendi içinde ilk, orta ve son olarak ayrılır. İlk Halaf, Neolitik Çağ'ın son dönemlerinde karşılaştığımız boya bezekli çanak çömleğin daha gelişkin halini yansıtır. Orta Halaf ile birlikte bölgenin tümünde işbirliği yapılmışçasına (daha doğrusu bölgenin tümüne yayılan ticaret ağının etkisinde) çanak çömlekte aynı denilebilecek örnekler üretilmiştir. Son Halaf'ta ise Güney Mezopotamya'nın kültürel etkileri bölgeye yavaş yavaş girmeye başlar. Bundan dolayı Halaf-Obeyd geçiş dönemi diyenler de olur.

Halaf Kültürü zengin boya bezekli çanak çömleği: Kuzey Irak - Arpachiyah Höyük.

Tüm Reklamları Kapat

 

Obeyd Kültürü, Güney Mezopotamya'da daha etkili izlenir. Obeyd, dört aşamayı içeren bir yapılanmaya sahiptir ve Anadolu'ya nüfuz edişi Obeyd III iledir. Şimdi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde zengin boya bezekli Halaf çanak çömleği ortadan kalkmıştır; çünkü bölgesel üretimlerin yanısıra, taklitler ve koloni üretimleri kullanıma dahil edilmiştir.

Kalkolitik Çağ için Güney Kesimler Odaklı Kültürel Oluşum:

Orta Halaf ile birlikte, yerleşim birimleri arasındaki mevcut farklar iyice belirginleşmeye başlar. Ortaya daha etkili bir biçimde çıkan ''organize edilmiş ya da olmuş kavga'' yapılanmalarda oldukça yön tayin edicidir. Nüfusu çeken büyük yerleşimler ile istasyon olarak tanımlayabileceğimiz yerleşim birimleri vardır (Örneğin Jüpiter büyük bir çekim gezegeni olsun ve onun uydusu olan Callisto'da ise kurduğumuz istasyon yer alsın). Büyük yerleşimler daha özgün üretimlere ve olanaklara sahip iken, istasyon yerleşimler daha çok taklit üretimler ile karşımıza çıkmaktadır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Halaf'ın zengin boya bezekli çanak çömleğinin yapılış evreleri de oldukça dikkat çekicidir. Örneğin kilin saf olanı, hamurun iyi arıtılmışı ve ısının iyi ayarlandığı fırınlar tercih edilmiştir. Çanak çömlekteki iyileşme, çanak çömlek işi ile bizzat ilgilenen bir sınıfın da ortaya çıktığının göstergesidir; çanak çömlekçiler.

Halaf ile mimaride de değişiklikler söz konusudur. Tholos adını verdiğimiz bindirilmiş kubbesi ve tonozu ile öne çıkan yuvarlak planlı yapılar vardır.

Halaf Kültürü sayesinde tanıdığımız bir zanaat daha vardır: Mühürcülük, gerçek anlamda bir mühürcülük. Neolitik Çağ'ın basma kalıpları yeni bir fikre öncülük ederek, ekonominin fikir getirisi işbirliğinde, mühürcülüğü ortaya çıkarmıştır. Mühürler kabın ağzındaki kil topanlara ve depo kapılarına basılırdı. Mühürün bir benzeri başkasında olmazdı, bu sayede hırsızlığın önüne geçiliyordu. Mührün basıldığı kil topanları ise saklanarak, daha sonra hesaplama işlerinde kullanılıyordu.

Obeyd Kültürü etkileri bölgeye girmeye başlayınca, Halaf çanak çömleği ortadan kalktı. Şimdi yüzeyi açkısız, genel olarak bezemesiz günlük olarak kullanılan seri üretim çanak çömlek kullanıma girdi.

Obeyd Kültürü etkisinde gelişen mimariyi Değirmentepe ve Tülüntepe araştırma kazılarından tanıyoruz. Her iki yerleşim alanında da karşımıza çıkan sistem Güney Mezopotamya mimarisinin en tanınmış özelliği olan üçlü bölümleme ile geniş avluların etrafında yer alan dikdörtgen biçimli odalardır.

Değirmentepe Kalkolitik Çağ mimarisi çizim: Esin-Harmankaya 1987.

Tüm Reklamları Kapat

 

Anahatları ile Kalkolitik Çağ - Güneydoğu Anadolu Bölgesi:

Neolitik Çağ ve önceki süreçlerin itici gücünde topluluklar kentleşme modelleri oluşturmaya başladılar. Bu modeller, farklı türden bir ekonomik düzeni beraberinde getirmiştir ve yine beraberinde kaçınılmaz olarak ekonomik çıkar bölgeleri oluşmuştur. Kalkolitik Çağ'ın özü budur. Diğer yandan Anadolu'nun güney kesimleri, Kuzey Irak ya da Suriye'ye göre daha fazla yağış alır. Kuraklık riskinin daha düşük olması, Güneydoğu Anadolu'ya artı bir değer katmıştır. Kuraklık var ise, yağışlı sezonda kaldırılan tarım da artı bir değer özelliği kazanır.

Tüm Reklamları Kapat

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Çanak Çömlekli Neolitik Çağ'ın sonlarına doğru toplumsal depremler yaşamıştır. Derken Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir toparlanma başlar.

Kalkolitik Çağ'ın başlarında, Halaf Kültürü olarak tanımladığımız bir evre vardır. Söz konusu evrenin çekirdek bölgesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile, günümüz politik sınırlarımızın güneyinde yer alan kesimlerdir. Aynı süreç içinde Fırat-Dicle Deltası'nda, Hacı Muhammed Kültürü yaşanmaktadır. Önemli bir kültürdür; çünkü bu kültür zamanla gelişerek yüksek uygarlıklar kuracak olan Mezopotamya kültürlerinin çıkış noktalarını temsil edecektir.

Dini yapılanmanın kapısı Paleolitik Çağ ile çalınmış, Neolitik Çağ ile aralanmış ve Kalkolitik Çağ ile açılmıştır. Daha doğrusu, Kalkolitik Çağ ile gerçek bir kurumsallaşmanın içine girmiştir. Kalkolitik Çağ ile üretim, dini kurumların denetimine tabi tutulmuştur. Biz tapınak ekonomisinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde örneğin Diyarbakır Çayönü yerleşmesiyle oldukça iyi tanıyoruz. Kalkolitik Çağ ile artık madenciliği de ekonominin vazgeçilmez bir öğesi olarak görebiliriz (düşünen kuyruksuz maymunlar için bundan çıkarılacak dersler oldukça fazladır).

Kalkolitik Çağ'ın ortalarında, Obeyd Kültürü olarak tanımladığımız bir evre vardır. Bu evre ile Güney Mezopotamya, gerçek bir çekirdek bölge konumuna geçer. Bu süreçte Mezopotamya sulu tarım ve getirisi olan artı ürün açısından oldukça değerli bir ekolojiye sahiptir. Yalnız nüfus artmış; ruhban sınıfı, yönetici sınıfı ve zanaatkar sınıfı değişen ekonomik model ile birbirine yetemez duruma gelmiştir. Mezopotamya teknoloji için gerek duyduğu bakır ya da değerli taşları ve dokuma için hayvansal kaynakları ile endüstriyel bitkileri dışarıdaki bir bölgeden ya da bölgelerden karşılamak zorunda idi. İstikamet, bu kaynaklar açısından zengin olan Güneydoğu Toroslardır. Şöyle de denilebilir; Güney Mezopotamya'nın kültürleri Obeyd ile birlikte Anadolu'ya yönelmişlerdir. Peki, bu kaynaklar binek hayvanlarının ya da tekerleğin henüz tanınmadığı bir çağda nasıl bölgeye taşınıyordu? Taşınarak ya da su yolları ile!

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Evrim Ağacı Defteri (3'lü Set)

Anılarınızı Evrim Ağacı defteriyle saklayın. Üstelik bu ürünü aldığınızda 2 adet fiyatına 3 adet defter edineceksiniz. Diğer defterleri ister kendiniz kullanın, ister arkadaşlarınıza hediye edin.

  • Ürün Ölçüleri: 14 cm x 21 cm
  • Sayfa Sayısı: 111
Devamını Göster
₺399.00
Evrim Ağacı Defteri (3'lü Set)
  • Dış Sitelerde Paylaş

Kalkolitik Çağ kültür aktarımı sadece güney kesimler ile sınırlı kalmamıştır. Örneğin kuzeyde yer alan Doğu Anadolu Bölgesi'nin ovaları ile Kafkasya içlerine kadar yayılmıştır. Buradaki yayılımın iç dinamikler ile etkileşimi, görece güney bölgelere oranla daha kırsal bir ekonomiyi beraberinde getirmiştir.

Ticaretin yapıldığı su yolları sayesinde Anadolu'da yer alan Akdenizin doğu kıyıları ile Kıbrıs'a kadar bir ağ örülmüştür.

Güney odaklı Kalkolitik Çağ bu şekilde özetlenebilir. Dahası bu yazının başından sonuna kadar evrim gerçeğine, evrim sözcüğü ile başlayan cümlelere yer vermeme rağmen, kültürel evrimin inkar edilemez bir bilimsel gerçekliği ifade ettiği de örneklendirilmiştir.

Kaynaklar ve İleri Okuma:

  1. Childe. V.G.,1942; What happened in history, Harmondsworth.
  2. Frangipane. M.,2002; La nascita dello Stato nel Vicino Oriente.
  3. Özdoğan. Mehmet.,2002; Arkeo Atlas, Sayı : 1, Doğan Burda Rizzoli Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş., İstanbul.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 23:00:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2079

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Molekül
Süt
Yıl
Ay Görevleri
Olumsuz
Korku
Dişler
Nöron
Gün
Balina
Yok Oluş
Teleskop
Hayvanlar Alemi
Ağız
Görme
Venüs
Kimyasal Evrim
Nadir
Teori
İnsanlar
Elementler
Çeviri
Balıklar
Geometri
İnsan Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. A. Sökmen, et al. Kalkolitik Çağ'a Genel Bir Giriş. (26 Mart 2014). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2079
Sökmen, M. A., Bakırcı, Ç. M. (2014, March 26). Kalkolitik Çağ'a Genel Bir Giriş. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2079
M. A. Sökmen, et al. “Kalkolitik Çağ'a Genel Bir Giriş.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 26 Mar. 2014, https://evrimagaci.org/s/2079.
Sökmen, Mehmet Arif. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kalkolitik Çağ'a Genel Bir Giriş.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 26, 2014. https://evrimagaci.org/s/2079.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close