Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kleopatra'nın Kardeşi Sanılan Kafatası, Hasta Bir Çocuğa Ait Çıktı!

3 dakika
52
Kleopatra'nın Kardeşi Sanılan Kafatası, Hasta Bir Çocuğa Ait Çıktı! Popular Science
Tüm Reklamları Kapat

Bir arkeolojik "kayıp kişi" vakası daha karmaşık bir hâl aldı. Bilim insanları, Scientific Reports dergisinde yayınladıkları çalışmada uzun süredir Kleopatra’nın kardeşi 4. Arsinoë'ye ait olduğu düşündükleri bir kafatasının aslında genç bir erkek çocuğa ait olduğunu ortaya çıkardı.[1] Viyana Üniversitesi ve Avusturya Bilimler Akademisi’nden bir ekip, kafatasını analiz etti ve çocuğun 11-14 yaşları arasında olduğunu, bilinmeyen bir gelişim bozukluğundan muzdarip olduğunu belirledi. Genetik analizler de çocuğun muhtemelen İtalya ya da Sardinya'dan geldiğini ortaya koydu.

4. Arsinoë, Mısır kralı 12. Ptolemaios'ın en küçük kızı; Kraliçe Kleopatra ve 13. ve 14. Ptolemaios'un kardeşiydi. Arsinoë, İskenderiye savaşı sırasında Julius Caesar ve Romalılarla müttefik olan Kleopatra'ya karşı Mısır güçlerine liderlik etmeye çalıştı. Arsinoë, Romalı politikacı ve Kleopatra'nın sevgilisi Marcus Antonius'un talebi üzerine M.Ö. 41 civarında Efes'te öldürüldü.

1929’da Avusturyalı arkeolog Josef Keil ve ekibi tarafından Efes’te bir kafatası bulundu. Efes’te Octagon olarak bilinen eski, görkemli bir yapının kalıntılarında tamamen suyla dolu bir lahit keşfettiler. Mezarda herhangi bir eşya bulamamış olsalar da eksiksiz bir iskelet vardı. Keil, araştırmacılar mezarı kapatmadan önce kafatasını da yanında götürdü.

Tüm Reklamları Kapat

Almanya'nın Greifswald kentinde yapılan ilk analizde mezarın 20 yaşlarda "çok seçkin bir kadına ait olduğu öne sürülmüştür. Keil, kesin veriler sunamasa da Viyana Üniversitesi'nde yeni bir işe başladığında kafatasını yanında götürdü. Weninger, 1953 yılında fotoğraflar ve ölçümler içeren bir makale yayınladı ve kafatasının "zarif, özel bir tipi”olan genç bir kadını temsil ettiği sonucuna vardı.

1982’de iskeletin geri kalanı Efes’te bulundu, ancak bu kez lahitin içinde değil, mezar odasının giriş bölümündeki bir niş içinde yer alıyordu. Arkeolojik kayıtlar ve Arsinoë'nin M.Ö. 41 civarında Efes’te öldürülmüş olması, 1990'da arkeologlar ve antropologların yeni bir hipoteze yöneltti: Arsinoë, Efes’teki bu görkemli mezara gömülmüş olabilirdi.

Bu yeni çalışmada, genetikçiler, ortodontistler, tarihleme uzmanları ve arkeologlardan oluşan bir ekip bu kafatasını daha yakından inceledi. İlk olarak, kafatasının çok detaylı bir dijital görüntüsünü oluşturmak için mikro bilgisayarlı tomografi kullandılar. Daha sonra, kişinin öldüğünde kaç yaşında olduğunu belirlemek ve bir miktar DNA elde etmek için kafatasının tabanından ve iç kulaktan küçük örnekler aldılar.

Ekip, kafatasının M.Ö. 36 ila 205 yılları arasına tarihledi. Bu tarih aralığı, Arsinoë'nin ölüm tarihi olarak kabul edilen M.Ö. 41 ile büyük ölçüde örtüşüyordu. Genetikçiler kafatası ile uyluk kemiğinden alınan bazı örnekler arasında da bir eşleşme buldular. Bu, 1929’da Keil’in lahitten çıkardığı kafatası ile daha sonra mezar odasının girişinde bulunan iskeletin aynı kişiye ait olduğu anlamına geliyordu. Araştırmanın ortak yazarı ve Viyana Üniversitesi'nden arkeolog Gerhard Weber şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Daha sonra büyük bir sürprizle karşılaştık: Tekrar yaptığımız testlerde hem kafatasında hem de uyluk kemiğinde açıkça bir Y kromozomu vardı, yani bu kişi erkekti.

Kafatasının daha ayrıntılı incelenmesi, Octagon'daki çocuğun hala ergenlik çağında olduğunu ve yaklaşık 11 ila 14 yaşlarında olduğunu ortaya koydu. Diş köklerinin ve hâlâ gelişmekte olan kafatası tabanının yüksek çözünürlüklü görüntüleri, bunun genç bir ergen olduğunu doğruladı. Ayrıca muhtemelen kafatasını etkileyen bir tür hastalıktan muzdaripti. Normalde 65 yaşında kaynaşan kafatası dikişlerinden biri çoktan kapanmıştı ve kafatasının çok asimetrik bir şekilde olmasına neden oluyordu.

Ekibe göre en dikkat çekici özellik üst çenenin yeterince gelişmemiş olmasıydı. Çene olağandışı bir şekilde aşağıya doğru açılı bir şekilde gelişmişti ve muhtemelen çiğneme sırasında ciddi sorunlara yol açıyordu. Ekip, çenesinde kalan iki dişi ve çeşitli diş eklemlerini inceleyerek bunu doğruladı. İlk kalıcı azı dişi çiğneme izleri göstermese de ilk küçük azı dişi aşınmıştı ve bu dişin çok kullanılmasından kaynaklı çatlaklar içeriyordu. Ekip, çene ve yüzün alışılmadık bir şekilde büyümesinin bir sonucu olarak düzenli diş teması olmadığına inanıyor. Bu büyüme bozukluklarına neyin yol açtığı hala belirsiz olsa da araştırmacılar D vitamini eksikliği veya Treacher Collins sendromu gibi genetik bir bozukluk olabileceğini düşünüyor.

Arkeologlar ve antropologlar için Arsinoë'nin kalıntılarını arama çalışmaları, kafatasının zaten bulunmuş olduğuna dair bu söylenti olmaksızın devam edebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 09:48:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19636

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Geometri
Doğru
Virüs
Kahve
Uçuş
İnsan Türü
Tür
Hastalık Kontrolü
Felsefe
Aminoasit
Küresel
Tarım
Ay Görevleri
Nüfus
Öğrenme Teorileri
Jeoloji
Genetik
Makroevrim
Genetik Değişim
Görüş
Covid-19
Görme
Gazetecilik
Irk
Sinirbilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Kleopatra'nın Kardeşi Sanılan Kafatası, Hasta Bir Çocuğa Ait Çıktı!. (22 Ocak 2025). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19636
Derin, U. (2025, January 22). Kleopatra'nın Kardeşi Sanılan Kafatası, Hasta Bir Çocuğa Ait Çıktı!. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19636
U. Derin. “Kleopatra'nın Kardeşi Sanılan Kafatası, Hasta Bir Çocuğa Ait Çıktı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 22 Jan. 2025, https://evrimagaci.org/s/19636.
Derin, Ufuk. “Kleopatra'nın Kardeşi Sanılan Kafatası, Hasta Bir Çocuğa Ait Çıktı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, January 22, 2025. https://evrimagaci.org/s/19636.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close