Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Erimiş Toprak Parçası, Metalurjinin Kökenini Binlerce Yıl Geriye Götürebilir!

3 dakika
156
Erimiş Toprak Parçası, Metalurjinin Kökenini Binlerce Yıl Geriye Götürebilir! Science
Tüm Reklamları Kapat

2021 yılında, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu'sunda yer alan Gre Filla adlı antik bir alanda çalışan arkeologlar, yeşilimsi sarı bir renge ve kırmızı bir tabanı olan, amorf, cam benzeri bir nesne ortaya çıkardı. Yaklaşık yarım kilogram ağırlığındaki bu parça, bir tarafı erimiş gibi görünüyordu. Araştırmacılar bunun kısmen erimiş bir toprak ve bakır parçası olduğunu tespit etti.

Bölge, ilk şehirlerin ve kasabaların ortaya çıkmasından sonra, MÖ altıncı binyıl civarında erken metal işçiliğinin iyi bilinen bir merkeziydi. Ancak, araştırmacıların Journal of Archaeological Science: Reports dergisinde yayınladıkları bir çalışmada incelenen parça, 10.800 yaşında olabilecek bir tortu katmanında bulundu.[1] Bu, eğer sonraki çalışmalar metalleri cevherden ayrıştırılmak için metalin eritildiği "izabe" denilen işlemi doğrularsa oradaki avcı-toplayıcıların metalurjiyi daha önce düşünülenden binlerce yıl önce denemeye başladıkları anlamına geliyor.

Yazarlar, sahadaki bakırın kasıtlı olarak eritildiğini kesin olarak göstermemiş olsalar da çalışmaya katılmayan Hawaii Üniversitesi'nden jeolog David Pompeani bulguların "erken metalurji anlayışımızda büyük bir adım" anlamına gelebileceğini belirtiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Avrupa'da, eritme işleminin en eski kesin kanıtı M.Ö. 5000 civarında Sırbistan'a dayanıyor. Ancak son yıllarda bilim insanları, metalurji ile yapılan daha erken deneylere dair heyecan verici kanıtlar ortaya çıkardılar. 2018 ile 2023 yılları arasında Gre Filla'daki kazılar, M.Ö. 9300 ile M.Ö. 5200 arasında tarihlendirilebilecek bakır bazlı boncuklar ve diğer eserlerin bulunduğu tortu katmanlarının olduğunu gösteriyor. Birkaç küçük ateş çukuru kalıntısı ve bir havan da keşfeden arkeologlar insanların bunları kullanarak malzemeleri öğütüp karıştırdıklarını düşünüyor.

Eylül 2020'de, Kocaeli Üniversitesi'nden Üftade Muşkara liderliğindeki bir arkeolog ekibi, M.Ö. 8800 ile M.Ö. 7500 arasına tarihlenen katmanda 3,4 santimetre uzunluğunda bir bakır çubuk buldu. Ekip, birkaç ay sonra aynı katmanda bakırmsı toprak kütlesini buldu. Kütlenin bir tarafı erimiş, diğer tarafında ise araştırmacıların bir fırının duvarlarına bastırılmasıyla oluşmuş olabileceğini düşündüğü girintiler yer alıyordu.

Bu dönemde bölgede yaşayan insanlar, aslında taş aletler kullanan avcı ve balıkçı topluluklardı ve ilkel tarım ile hayvancılık yapıyorlardı. Metal işçiliğini denemiş olma ihtimalleri ise şaşırtıcıydı.

Muşkara ve meslektaşları, bakır çubuk ve toprak kütlesinin maruz kaldığı ısıtma süreci hakkında daha fazla bilgi edinmek için kimyasal bileşimlerini analiz etti. Ekip, kütlede yüksek sıcaklıklara maruz kalan bakır cevherinde oluşma eğiliminde olan mikroskobik bakır, demir oksit ve krom damlacıkları olduğunu saptadı. Bir diğer bir mineral olan tridimit ise cevherin 850°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda sürekli veya tekrarlanan ısıtmaya maruz kaldığını gösteriyordu. Kalsit kristalleri, bakırın hızla soğutulduğunu gösterirken mkroskop altında yapılan incelemede araştırmacılar bakır çubuğun tamamında gözeneklilik olduğunu, bakırın hızla soğurken içinde hava kabarcıkları hapsolduğunu tespit etti. Yazarlar tüm bu özellikler bir araya geldiğinde yaklaşık 10.800 yıl önce avcı-toplayıcıların deneysel olarak bakır cevheri eritmiş olabileceğini belirtiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer bu olasılık doğruysa bu durum, bu ilk "deneycilerin" tarihte yalnız olmadıklarını gösterebilir. Daha önce Wisconsin'de 8500 yıl öncesine ait bakır ok uçları ve Kuzey Irak'ta da 8700 yıllık bakır bir kolye ucu bulunmuştu.

Yine de araştırmacılar, Anadolu'daki avcı-toplayıcıların gerçekten de bakırı cevherden ayrıştırıp ayrıştırmadığından emin olamadıklarını belirtiyorlar. Metal işlemenin tipik bir atık yan ürünü olan cüruf alanda bulunamadığı gibi, herhangi bir fırın kalıntısına da rastlanmadı. Çalışmada yer almayan Pennsylvania Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi'nden arkeologlar Vincent Pigott ve Joyce White, kasıtlı eritmenin olasılıklardan biri olduğunu ancak bu avcı-toplayıcıların cevheri kazara ateşe fazla yaklaştırıp eritmiş olabileceği senaryosunun da düşünülmesi gereken bir diğer olasılık olduğunu söylüyorlar.

Pigott ayrıca, bakır çubuğun, bu tür bir "izabe" işlemi gerektirmeyen ve mineralin doğal olarak bulunan bir formu olan doğal bakırın eritilip dökülmesiyle de yapılmış olabileceğini ekliyor.

Kökeni ne olursa olsun Muşkara, bulunan antik bakırın, metalurjinin kökenlerinin "daha önce inanıldığından çok daha aşamalı ve deneysel" olduğunu gösterdiğini belirtiyor ve ekliyor:

Bu durum, teknolojik merakın tarım ve kentleşmeden önce bile var olduğunu gösteriyor.
Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişim platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin...
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺50/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Ü. Muşkara, et al. (2025). Early Copper Production By The Last Hunter-Gatherers. Elsevier BV, sf: 105051. doi: 10.1016/j.jasrep.2025.105051. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/04/2025 10:05:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20288

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Erimiş Toprak Parçası, Metalurjinin Kökenini Binlerce Yıl Geriye Götürebilir!. (8 Nisan 2025). Alındığı Tarih: 14 Nisan 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/20288
Derin, U. (2025, April 08). Erimiş Toprak Parçası, Metalurjinin Kökenini Binlerce Yıl Geriye Götürebilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 14, 2025. from https://evrimagaci.org/s/20288
U. Derin. “Erimiş Toprak Parçası, Metalurjinin Kökenini Binlerce Yıl Geriye Götürebilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 08 Apr. 2025, https://evrimagaci.org/s/20288.
Derin, Ufuk. “Erimiş Toprak Parçası, Metalurjinin Kökenini Binlerce Yıl Geriye Götürebilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, April 08, 2025. https://evrimagaci.org/s/20288.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close