Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kalıtsal Sükraz-İzomaltaz Enzim Eksikliği Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

2 dakika
3,234
Kalıtsal Sükraz-İzomaltaz Enzim Eksikliği Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Sucrose Intolerance Parent
Sükraz-izomaltaz eksikliği olan bir bebek
Tüm Reklamları Kapat
Kalıtsal Sükraz-İzomaltaz Enzim Eksikliği
  • Türkçe Adı Kalıtsal Sükraz-İzomaltaz Enzim Eksikliği
  • İngilizce Adı Congenital Sucrase-Isomaltase Deficiency
  • OrphaNet
  • Diğer İsimleri Kalıtsal Sükroz İntoleransı, Kalıtsal Sükroz-İzomaltoz Malabsorpsiyonu, Disakkarit İntoleransı 1, Sükraz-İzomaltaz Eksikliği

Sükraz-izomaltaz enzim eksikliği, ince bağırsağın fırçamsı epitelininde, bir disakkaridaz olan sükraz-izomaltaz enziminin eksikliğine bağlı olarak gelişir. Sükraz, bir disakkarid olan sükrozu glukoz ve fruktoz monosakkaritlerine; izomaltaz ise maltoz disakkaridini iki glukoz molekülüne dönüştürmektedir. Sükraz-izomaltaz enzim eksikliği, en sık rastlanan doğumsal disakkaridaz yetersizliğidir.

Sükraz-izomaltaz enzim eksikliği, genelde geç tanı alan, çocukların büyüme ve gelişmesini olumsuz etkileyebilen, tanı konulduktan sonra diyet ve enzim desteğiyle düzelme sağlanabilen bir hastalıktır.

Sükraz-izomaltaz enzim eksikliği kronik ishal ise karakterizedir ve otozomal resesif geçiş gösterir. Otozomal resesif geçişli bir disakkaridaz eksikliği ilk olarak 1960 yılında sükraz-izomaltaz eksikliği ile tanımlanmıştır.[1], [2]

Tüm Reklamları Kapat

Semptomlar, bir çocuğun doğumundan sonraki yaklaşık 6-12. ayda (eğer emzirilmiyorsa daha önce, yaygın olarak önerilenden uzun emziriliyorsa daha sonra da olabilir) tamamlayıcı beslenmeye geçişiyle birlikte diyete sükroz ve nişasta içeren besinlerin eklenmesiyle başlar. Sükraz-izomaltaz enziminin eksikliğinden dolayı sükroz emilemez, su çeker ve ishale neden olur. Emilemeyen şekerler kalın bağırsağa gelir ve buradaki bakteriler tarafından fermente edilirler. Fermentasyon sonucu oluşan metan, hidrojen ve karbondioksit gibi gazlar karında şişlik ve ağrıya neden olur. Semptomlar ilerleyen yaşla birlikte düzelebilir.[3]

Belirti ve Semptomlar

Hastalığın semptomları şunlardır:

  • İshal,
  • Karın şişliği,
  • Karın ağrısı,
  • Kusma,
  • Kilo alımında duraklama veya ağırlık kaybı.

Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri

SI genindeki mutasyonlar, konjenital sükraz-izomaltaz eksikliğine neden olmaktadır. Sükraz-izomaltaz (SI) geni kromozom 3q25-3q26'da tanımlanmıştır. Daha sonra sükraz-izomaltaz sentezinden sorumlu SI geninde 25'ten fazla mutasyon keşfedilmiştir.[4]

Teşhis Yöntemleri

Sükraz-izomaltaz enzim eksikliğinde kesin tanı, bağırsak epitelinden enzim düzeyleri analizi ile konulmaktadır. Kronik ishale neden olabilecek diğer nedenler dışlanır, enzim desteği veya karbonhidrat içermeyen formula mamalarla semptomlar gözlenir. Belirtilerin azalmasına göre tanıya ulaşılır.

Tüm Reklamları Kapat

Tedaviler veya İdare Yöntemleri

Diyetin sükroz içeriğinin azaltılması ve sükrosidaz enzim desteği ile ishaller kontrol edilir. Besinler arasında en yüksek sükroz içeriğine sahip olanlar şeker pancarı, kuru kayısı, şeftali, ananas, bezelye, bal, soya ve soğandır. Beslenme uzmanının eşliğinde tolere edilebilen miktarlarda sükroz tüketilebilmektedir. Değerlendirme bireysel yapılır. Büyüme ve gelişmenin aksamaması için diyet sıkı bir takiple düzenlenmelidir.

Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)

Sükraz-izomaltaz eksikliğinin Avrupa ülkelerinde prevelansı 1/5000 olarak bildirilmiştir. Grönland, Alaska ve Kanada'da ise sıklığı 1/20'ye ulaşmaktadır. Bildirilen verilere göre sükraz-izomaltaz eksikliği, primer laktaz enzim eksikliğinden daha sık görülmesine rağmen laktoz intoleransı olarak yanlış tanı almaktadır.

Etimoloji

Sukroz (Fr: "sucre"), tatlandırıcı olarak kullanılan beyaz şeker anlamına gelen kelimeye, kimyada şekerlere getirilen -oz ekinin eklenmesiyle 1857 yılında kullanılmıştır. Maltoz ise arpa (İng: "malt") kelimesinden türetilen, nişastasının sindirimiyle iki glukozdan oluşan şeker anlamına gelmektedir. Kimyada enzimlere getirilen -az ekinin getirilmesiyle sükraz ve izomaltaz kelimeleri türetilmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 4
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:43:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11999

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. Z. Bakkal, et al. Kalıtsal Sükraz-İzomaltaz Enzim Eksikliği Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?. (14 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11999
Bakkal, L. Z., Bakırcı, Ç. M. (2022, July 14). Kalıtsal Sükraz-İzomaltaz Enzim Eksikliği Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11999
L. Z. Bakkal, et al. “Kalıtsal Sükraz-İzomaltaz Enzim Eksikliği Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 14 Jul. 2022, https://evrimagaci.org/s/11999.
Bakkal, Leman Zeynep. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kalıtsal Sükraz-İzomaltaz Enzim Eksikliği Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 14, 2022. https://evrimagaci.org/s/11999.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close