Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

A Vitamini Eksikliği, Farelerde Doğuştan Gelen Parazit Bağışıklığını Güçlendiriyor!

4 dakika
2,382
A Vitamini Eksikliği, Farelerde Doğuştan Gelen Parazit Bağışıklığını Güçlendiriyor! Healthify Me
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmalar, A vitamini eksikliğinin farelerde parazit solucan enfeksiyonlarına karşı korumaya yardım ettiğini gösterdi. 

A vitamini eksikliği gece körlüğü ve artan astım riski de dahil olmak üzere pek çok sağlık problemi ile ilişkilidir. Diğer beslenme yetersizlikleri ile, immün sistemin özelleşmiş T hücrelerinin aracılık ettiği adaptif bağışıklığı tehlikeye attığı da biliniyor. Böyle olunca, A vitamini eksikliğinin fareyi solucan enfeksiyonlarına karşı korumak için immün sistemi aktif hale getirdiğinin bulunması araştırmacılar için sürpriz oldu. Çalışmaları 23 Ocak 2014'te Science'ta yayımlandı. 

Ulusal Alerji ve Enfektif Hastalıklar Enstitüsü 'nden Yasmine Belkaid ve meslektaşları beklenmeyen bu sonucu bulduklarında A vitamini eksikliğinin, farelerde doğuştan gelen iki tip bağışıklık hücresinin bağırsak popülasyonu üzerindeki etkilerini inceliyorlardı. Bağırsak ve deri gibi dış ortama maruz kalan yüzeylerdeki ilk savunma hattı olan "bariyer bağışıklığın" sürdürülebilmesinde önemli rol oynayan bu iki tip doğuştan gelen lenfoid hücreleri 2 ve 3 (Innate Lymphoid Cells; ILC2, ILC3) 'tür. Araştırmacılar aktif vitamin A metaboliti retinoik asidi engellediklerinde, beklendiği gibi ILC3 hücre popülasyonu azaldı, ancak ILC2 hücre popülasyonu yükseldi. 

Tüm Reklamları Kapat

Bu çalışmayı "zarif bir deney dizisi" olarak betimleyen Manchester Üniversitesi immünoloji ve mikrobiyoloji profesörü Richard Grencis, kendisi bu çalışmada yer almamıştır, The Scientist'e yazdığı elektronik postada şöyle diyor:

Doğuştan gelen immün cevabın geleneksel niteliği, kaç kere aktif olduğuna bakılmaksızın değişmez ve adapte olmaz olmasıdır. Bu çalışma yeni bir bakış ile bu görüşe açık bir şekilde meydan okuyor.

A vitamini eksikliği dünyada en yaygın beslenme eksiklikleri arasında yer alıyor. Gelişmeye devam eden ülkelerde yaklaşık 250 milyon çocuk A vitamini eksikliğinden mustarip. İyi bilinir ki A vitamini de dahil olmak üzere diyet besinlerin eksikliği bir kişinin enfeksiyonlara karşı duyarlılığını artırabilir. Halbuki ki vitamin eksikliği ve enfeksiyon riski araştırmaları "bilhassa adaptif tepki açısından, ilk hat savunma sistemimiz olan doğuştan gelen bağışıklık sisteminin bir kez uyarılmasıyla tepkinin aktifleşmesi kanunu bozdu." şeklinde açıklama yaptı. 

Diğer gruplar önceden retinoik asidin adaptif T hücresi tepkisini yükselttiğini göstermişlerdi. Bu yüzden Belkaid ve meslektaşları beslenme etmenleri ve çevre (bağırsak gibi) bariyerlerini muhafaza edip bireylerin yetersiz beslenme koşullarında bile hayatta kalmasını mümkün kılan doğuştan gelen bağışıklık sistemi arasında bir tartışma olabileceğini varsaydılar. Bu ihtimali araştırmak için doğuştan gelen bağışıklığın bir kısmını oluşturan ama tipik olarak bağışıklık sisteminin adaptif kolu olan T hücreleriyle ilişkili bir çok sinyal molekülü salgılayan (sitokinler) doğuştan gelen lenf hücrelerine baktılar. 

Bu çalışma için, takım 14 günlük hamile fareleri A vitamini bakımından eksik özel bir diyetle beslediler ve daha sonra onların yavrularını da vitamin A bakımından eksik fareler elde etmek için aynı rejimi uyguladılar. Sonrasında bu ve normal farelerin ince bağırsak hücreleri analiz edildi ve A vitamininden yoksun olan farede ILC3 hücreleri ve onların ilişkili olduğu sitokinlerin her ikisinin de seviyelerinin önemli ölçüde azaldığı; ILC2 hücrelerinin ve onların ilişkili olduğu sitokinlerin seviyelerinin yükseldiği keşfedildi. Araştırmacılar retinoik asit sinyalizasyonun baskılanması normal farelerde de aynı etkiyi yarattığını keşfettiler. A vitamini seviyelerinin ince bağırsaktaki immün hücreleri popülasyonunu etkilediğini öne sürdüler. 

Tüm Reklamları Kapat

Yazarlar ayrıca, farklılaşmamış progenitör lenfoid hücrelerini doğuştan lenfoid hücreleri olmayan fareye tanıtıp bağırsakta ortaya çıkan ILC2 ve ILC3 hücrelerinin miktarını gözlemleyerek retinoik asidin başka bir şekildeki etkisini de araştırdılar. Onlar retinoik asid sinyalizasyonunun engellenmesinin ILC2 hücrelerinin öncelikli kümelenmesine yol açarken; retinoik asidin intraperitonal olarak tanıtılmasının bağırsaktaki ILC3 hücrelerinin dominant popülasyonuna yol açtığını buldular. Toplamında, yazarlar değişen A vitamini seviyelerinin değişik tipte bağışıklığı desteklediğini öne sürdüler. 

ILC2 ve ILC3 hücrelerinden her ikisi de doğuştan gelen bağışıklıkta rol oynarken, ikinci olanının bakteriyel enfeksiyonlara karşı korunmaya yardım ettiği ve retinoik asite maruz kalmaya tepki olarak çoğaldığı biliniyor. Araştırmacılar buna uygun olarak, retinoik asit sinyalizasyonu inhibitörü ile muamele edilmiş farelerin Citrobacter rodentium ile tehdit edildiklerinde normal farelere kıyasla daha zayıf kaldıklarını buldular. 

Diğer taraftan ILC2 hücrelerinin solucan enfeksiyonlarıyla mücadelede yardımcı olduğu biliniyor. Araşırmacılar, retinoik asit reseptöründen mahrum edilmiş progenitör lenfoid hücrelerinin tercihen ILC2 hücrelerine farklılaştığını keşfetmişlerdir. Araştırmacılar, bu hücrelerin A vitamininin eksik olduğu şartlar altında nasıl davrandıklarını araştırmak için normal, A vitamininden mahrum ve retinoik asid inhibitörü ile muamele edilmiş fareleri parazit bir solucan olan Trichuris muris yumurtaları ile oral yoldan enfekte etmişlerdir. 14 gün sonra, her memelinin cecal epitel tabakasındaki solucan yükünü ölçtüler. A vitamini eksik ve retinoik asit inhibitörü ile muamele edilmiş farelerden ikisi de yükselen ILC2 hücre sayılarının eşliğinde normal mukabilleriyle karşılaştırıldıklarında daha düşük solucan yükü gösterdiler. Belkaid: 

Bildiğimiz kadarıyla bu, bağışıklık sisteminin eksik beslenmeye karşı geliştirdiği yararlı adaptasyonu gösteren ilk çalışmadır.

Grencis: 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Görünüşe göre adaptif tepkilerin optimum olarak fonksiyon gösteremediği durumlarda, doğal bağışıklık sistemi bunu telafi eder.

Yazarlar ayrıca gözlemlerinin konukçunun, parazitle rekabeti azaltarak bünyesindeki besin seviyesini sürdürebilmesine olanak verecek bir adaptasyonun ileri sürülebilirliğini tartıştılar. Yalnız bu teori şimdiye kadar test edilmedi. 

Geride kalan sorular arasından bu çalışmada yer almayan Ohio State Universitesi 'nden Linda Saif 'inki sıyrılıyor. Saif şöyle soruyor:

A vitamini eksikliğini hafifletmek için yapılacak muameleler, diğer bağırsak patojenlerine karşı korurken, solucan yükünü artıracak mı?
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Scientist | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 18:49:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2014

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. Samhita, et al. A Vitamini Eksikliği, Farelerde Doğuştan Gelen Parazit Bağışıklığını Güçlendiriyor!. (6 Mart 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2014
Samhita, L., Öztoprak, F., Bakırcı, Ç. M. (2014, March 06). A Vitamini Eksikliği, Farelerde Doğuştan Gelen Parazit Bağışıklığını Güçlendiriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2014
L. Samhita, et al. “A Vitamini Eksikliği, Farelerde Doğuştan Gelen Parazit Bağışıklığını Güçlendiriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Fadime Öztoprak, Evrim Ağacı, 06 Mar. 2014, https://evrimagaci.org/s/2014.
Samhita, Laasya. Öztoprak, Fadime. Bakırcı, Çağrı Mert. “A Vitamini Eksikliği, Farelerde Doğuştan Gelen Parazit Bağışıklığını Güçlendiriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Fadime Öztoprak. Evrim Ağacı, March 06, 2014. https://evrimagaci.org/s/2014.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close