Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kahve Tarlaları, Kuşların Diyetlerini Sınırlıyor!

Kahve Tarlaları, Kuşların Diyetlerini Sınırlıyor! The University of Utah
Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu'nun objektifinden bir gümüş boyunlu tangara.
6 dakika
935
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Pandemi yüzünden market raflarının temel ürün ve malzemelerden yoksun olduğu 2020 yılını düşünün. Orta Amerika ormanlarında yaşayan kuşlar için, orman arazilerinin kahve tarlalarıyla işgal edilmesi, esasen tercih ettikleri yiyeceklerin "raflarını boşaltıyor" ve hayatta kalmak için diyetlerini ve yaşam alanlarını değiştirmeye zorluyor.

Aralarında Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu'nun da bulunduğu Utah Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir çalışma, kuşların tüylerinden izlenebilen diyetlerinin anlaşılmasına işaret eden verilerini ve hareket kayıtlarını araştırarak, kuşların kahve tarlalarında ormanlardan çok daha az omurgasız yediğini ortaya koyuyor ve beslenme seçeneklerini önemli ölçüde etkilediğini öne sürüyor. Çalışmanın baş yazarı ve Utah Üniversitesi Biyolojik Bilimler Fakültesi’nde ekoloji ve ornitoloji profesörü olan Prof. Dr. Çağan H. Şekercioğlu anlatıyor:[1]

Gezegen üzerindeki artan insan ekolojik etkisi, özellikle habitat kaybı ve iklim değişikliği yoluyla, kuşların beslenmelerini de genellikle olumsuz etkiler. Böcekler ve diğer omurgasızlar gibi temel beslenme kaynaklarındaki düşüşler de dahil olmak üzere bu olumsuz değişiklikler, özellikle hızla büyüyen genç bireylerin hayatta kalma sürelerinin azalmasına yol açabilir ve bu yetersiz beslenen kuşların popülasyonunun azalmasına ve kayıplarına yol açabilir.

Kosta Rika Ormanları

Tüm dünyada ormanlar, bir zamanlar yemyeşil olan yaşam alanlarından, onların yerini alan tarım arazileri arasında dağılmış çok daha küçük kalıntılara doğru daralıyor. Kuş türlerinin yalnızca yaklaşık yüzde biri, insanların ve insan faaliyetlerinin hakim olduğu habitat türlerini tercih ediyor, ancak doğal orman habitatının hızla ortadan kalkması, kuş türlerinin yaklaşık üçte birinin artık kendilerini insan hakimiyetindeki ortamlarda hayatta kalmak için çabalarken bulması anlamına geliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kosta Rika'da, Panama sınırına yakın Las Cruces Biyolojik İstasyonu çevresindeki arazi tamamen ormanlık alanken şimdi %50 kahve tarlaları, %20 sığır otlakları ve %10 diğer insan ortamları haline geldi. Arazinin ormanlık alan olarak kalan kısmı ise şimdilik sadece %20. Tarımsal alanlar ise, yerel kuşların beslendiği omurgasız topluluklarını büyük ölçüde etkileyen böcek ilaçları, gübreler ve mantar ilaçları ile yıkanıyor.

Bu yerel kuşlar, araştırmacıların çalışmada odaklandıkları dört türü içeriyor: turuncu gagalı bülbül ardıcı (Catharus aurantiirostris), gümüş boyunlu tangara (Tangara icterocephala), ak gerdanlı ardıç (Turdus assimilis) ve kil rengi tiranulet (Mionectes oleagineus). Dört türün tümü, hem meyveler hem de omurgasızlarla beslendikleri ormanlarda ve açık kırsal alanlarda bulunabilir. Ancak böcekler ve diğer omurgasızlar, protein ve nitrojen gibi temel besinleri sağladıkları için diyetlerinin önemli bir parçasıdır.

Şekercioğlu ve aralarında ABD, Kosta Rika ve Singapur'dan araştırmacıların da bulunduğu meslektaşları, çalıştıkları kuş türlerinin besinlerini tarım ve orman ortamları arasında, özellikle de doğru beslenmenin çok önemli olduğu ve türlerin sürdürülmesi için kritik öneme sahip üreme mevsiminde nasıl elde ettiğini anlamak istedi.

Turuncu gagalı bülbül ardıcı (Catharus aurantiirostris).
Turuncu gagalı bülbül ardıcı (Catharus aurantiirostris).
Çağan Şekercioğlu

İzotopik Yemek Günlüğü

Kuşların diyeti hakkında daha fazla bilgi edinmek için araştırmacılar tüylerindeki izotopları analiz ettiler. "Ne yersen osun" sözü boşa söylenmemiş olacak ki, yediğimiz gıdaların izotop oranları şeklindeki kimyasal imzaları dokularımıza dahil edilir.

Tüm Reklamları Kapat

İzotoplar, aynı elementin, yalnızca çekirdeklerindeki nötron miktarında farklılık gösteren farklı versiyonlarıdır - örneğin, altı nötronlu bir karbon atomu ile yedi nötronlu bir karbon atomu arasında son derece küçük bir kütle farkı vardır. Ancak biyolojik ve fiziksel süreçler, hafif veya ağır izotopları tercih edebilir ve bu bilimsel ölçümlerin sonuçlarında gözlemlenebilecek ve değerli bilgiler sağlayabilecek etkiler yaratabilir.

Örneğin insanlarda, saçlarımızdaki izotoplarda diyetlerimizin bir kaydı korunur. Daha önceki bir çalışmada, Utah Üniversitesi'nin Jeoloji ve Jeofizik Departmanında seçkin bir profesör olan yardımcı yazar Thure Cerling ve meslektaşları, Salt Lake Valley çevresindeki berberlerden ve kuaförlerden alınan saçları analiz ettiler ve mısırla beslenmiş hayvanlardan gelen et proteini ve bitki bazlı proteinin göreceli oranlarını öğrendiler.

Kosta Rika'da araştırmacılar aynı şeyi yapmayı umuyorlardı, ancak kuşların tüylerinde kararlı karbon ve nitrojen izotopları vardı. Beslenmeyi analiz etmek için dört kuş türünden 170 tüy topladılar ve zamanlarını nerede geçirdiklerini görmek için radyo izlemeyi kullanarak 49 kuşun hareketlerini izlediler.

Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu.
Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu.
National Geographic TV

New Mexico Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarlarından Seth Newsome şöyle diyor:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Tüy izotopik analizi kesinlikle ilk kez kuş diyetlerini incelemek için kullanılmıyor. Ancak bu, diyet bileşimini, tarımsal ve doğal yaşam alanlarının göreceli kullanımını incelemek için radyo telemetri ile birlikte özellikle tropik bölgelerde ilk kez kullanılıyor olabilir.

Sonuçlar, kuşların seçtikleri habitatın beslenmeleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu gösterdi. İzotopik veriler, incelenen dört türden üçünün kahve tarlalarında ormanlardan çok daha az omurgasız yediğini öne sürdü. Gümüş boyunlu tangara ve ak gerdanlı ardıç için veriler, ormanlarda kahve tarlalarından iki kat daha fazla omurgasız biyokütle yediklerini gösterdi. Şekercioğlu şöyle ekliyor:

Sonuçlarımız, hem doğal orman kalıntılarında hem de kahve tarlalarında beslenen orman kuşlarının tercih ettiği omurgasızların kahve tarlalarında yetersiz olduğunu gösteriyor.
Ak gerdanlı ardıç (Turdus assimilis).
Ak gerdanlı ardıç (Turdus assimilis).
Çağan Şekercioğlu

Habitat Değişiminin Sonuçları

Kahve tarlaları onlarca yıl önce dikildi ve araştırmacılar, orman bozulmamışken kuşların nasıl davrandığını bilecek verilere sahip değiller. Ancak kuşların davranışları hakkında şu anda bildiklerimizden, sonuçların kuşların yaşam tarzları için ne anlama geldiğine dair çıkarımlarda bulunabiliriz.

Şekercioğlu, kuşların yeterince omurgasız tüketmek için, sık sık yaklaşık 7-12 dönümlük küçük orman parçalarında ve nehirlerin yanındaki yaklaşık 10-20 metre genişliğindeki dar orman koridorlarında beslenmeleri gerektiğini söyledi. Şekercioğlu, ayrıca 2007'de yapılan bir radyo izleme çalışmasıyla desteklenen başka bir hipotezi anlatıyor:[2]

Gümüş boyunlu tangara ve ak gerdanlı ardıç gibi daha hareketli kuşların, özellikle protein açısından zengin omurgasızları, yeterli derecede tüketmek için sürekli hareket ettiğini düşünüyoruz. Yarım hektar kadar küçük yaşam alanlarına sahip olabilen turuncu gagalı bülbül ardıcı gibi daha az hareketli türler ya kahve tarlalarına uyum sağlamak ya da daha az omurgasız yemek zorunda kalıyorlar yani yok oluyorlar.

Turuncu gagalı bülbül ardıcı yalnız değil. 2019'da yine Çağan Şekercioğlu ve meslektaşları tarafından yayımlanan bir araştırma, bölgede beklenenden daha fazla kuş popülasyonunun azaldığı gösterildi.[3]

Bu nedenle, Kosta Rika ve diğer benzer tropik bölgelerdeki yaşam alanlarını kahve tarlalarına kaydıran kuşlar için, orman rezervleri ve diğer orman parçalarına ulaşmak kritik kaynaklar sağlayabilir. Şekercioğlu bu kaymanın risklerini şöyle anlatıyor:

Bu kuşların beslenmelerini başka yerlere kaydırması, kendileri olumsuz sonuçlara yol açabilecek yeni ekolojik etkileşimlere neden olabilir. Örneğin, bu yeni yerlerde kuşlarla artan rekabet veya daha önce pek tüketilmeyen bir av türü üzerinde aşırı avlanma.
Kil rengi tiranulet (Mionectes oleagineus).
Kil rengi tiranulet (Mionectes oleagineus).
Çağan Şekercioğlu

Nasıl Yardım Edebilirsiniz?

Eğer kahve içmeyi seven biriyseniz, kuş dostu kahveler almayı seçerek yardımcı olabilirsiniz. Şekercioğlu'nun söylediğine göre kuş dostu kahve, yerli kuşlar için faydalı olan ağaç örtüsü ve orman kalıntılarının daha fazla olduğu tarlalarda yetiştiriliyor. Gölgede yetiştirilen kahve, Smithsonian Göçmen Kuş Merkezi tarafından Kuş Dostu olarak onaylanan kahveler veya en kuş dostu olduğunu söylediği Etiyopya kahvesi satın almanızı öneriyor.[4]

Tüm Reklamları Kapat

Ve tropikal bölgelerdeki yerel yönetimler, bozulmamış ormanların, ikincil büyüme ormanlarının ve orman kalıntılarının birleşmesini sağlamak için nehirlerin yanındaki orman şeritlerinin korunmasına öncelik vererek yardımcı olabilir. Şekercioğlu, sözlerini şöyle bitiriyor:

Dünyanın biyolojik çeşitliliği en fazla olan tropik ormanlarının yerini almaya devam eden ve giderek artan insan egemenliğindeki tarım alanlarında orman kalıntılarının korunmasına ve yenilenmesine öncelik verilmesi acildir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
47
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 2
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 17:34:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14251

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Kas
Foton
Diş Sorunları
Hormon
Güneş Sistemi
Üreme
Yatay Gen Transferi
Ekonomi
Buz
Haber
Halk Sağlığı
Kalıtım
Yörünge
Önyargı
Cinsel Yönelim
Depresyon
Hekim
Yaşlılık
Hindistan
Fotoğraf
Ufo
Yaşanabilir Gezegen
Egzersiz
Işık Hızı
Obstetrik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Kaçıra, et al. Kahve Tarlaları, Kuşların Diyetlerini Sınırlıyor!. (2 Nisan 2023). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14251
Kaçıra, G., Türkoğlu, P. (2023, April 02). Kahve Tarlaları, Kuşların Diyetlerini Sınırlıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14251
G. Kaçıra, et al. “Kahve Tarlaları, Kuşların Diyetlerini Sınırlıyor!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 02 Apr. 2023, https://evrimagaci.org/s/14251.
Kaçıra, Göktuğ. Türkoğlu, Pedram. “Kahve Tarlaları, Kuşların Diyetlerini Sınırlıyor!.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, April 02, 2023. https://evrimagaci.org/s/14251.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close