Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kuşların Göz Büyüklüğü, Onların Davranışlarını ve Ekolojilerini Öngörmekte Kullanılabilir!

6 dakika
2,061
Kuşların Göz Büyüklüğü, Onların Davranışlarını ve Ekolojilerini Öngörmekte Kullanılabilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kuşlar, tüm omurgalı kara hayvanları arasında, vücutlarına kıyasla en büyük gözlerden bazılarına sahiptir. Hatta göz büyüklüğü açısından, kurbağalardan sonra ikinci sıradadırlar. Sınırlı bir tat ve koku yelpazesine sahip kuşlar; gezinmek, yiyecek bulmak ve yırtıcılardan kaçınmak için öncelikli olarak görüş yeteneklerine güvenirler.

Yine de, Charles Darwin'in klasik ispinozlar üzerindeki yaptığı çalışmasından bu yana, bilim insanlarının titizlikle incelediği gaga şekli ve vücut büyüklüğü gibi diğer özelliklerle kaağaçrşılaştırıldığında, kuşlardaki göz boyutunun davranışlarını nasıl etkilediği hakkında şaşırtıcı bir şekilde az miktarda bilgiye sahibiz. Florida Doğa Tarihi Müzesi'nin Ordway Ekosistem Koruma Laboratuvarı'ndan Ausprey bunu şöyle ifade ediyor:

Literatür araştırmaları yaparken, kuşların göz boyutunun çevreleriyle nasıl bir ilişkisi olduğuna dair somut bir yayın olmadığını öğrendiğimde şok oldum.

Kuş gözleri üzerine yapılan önceki çalışmaların kapsamı sınırlıydı ve bu çalışmalar, genellikle, belirli bölgelerde yaşayan sadece birkaç düzine tür üzerinde yapılmıştı. Bir yüksek lisans öğrencisi, 1970'lerin sonlarında müze koleksiyonlarında bulunan 4.000'den fazla kuş türünün gözlerini ölçtüğünde ve bu sayede bu alandaki en büyük veri setini oluşturduğunda, bilimsel verilerdeki bu boşluk daha belirgin hâle geldi.

Tüm Reklamları Kapat

Ausprey, dünya kuş çeşitliliğinin yaklaşık üçte birini kapsayan 2.777 türün göz boyutunu analiz etmek için bu veri tabanına başvurdu ve bu özelliğin, tek başına, kuşların nerede yaşadığı ve nasıl davrandıkları gibi özellikleri, üzerine çok daha iyi çalışılmış olan büyüklük, anatomi, hareket gibi özelliklerden daha başarılı bir şekilde öngörebildiğini ortaya koydu.

Kuşlarda Büyük Gözler, Ormansızlaşmaya Karşı Duyarlılığı Artırıyor!

Ausprey, Peru'nun And Ormanları'nda meslektaşlarıyla saha çalışması yaparken bu çalışma fikrini buldu. 5 yıl boyunca araştırmacılar Peru kuşlarının gözlerini ölçtüler ve bir düzineden fazla tanager, ispinoz, çalıkuşu ve ağaçkakan türüne, bu kuşların tarım sebebiyle artan miktarda orman parçalanmasıyla nasıl başa çıktıklarını belirleyebilmek için ışık sensörleri bağladılar.

Sonuçları rahatsız ediciydi: Büyük gözlü kuşlar, azalan orman habitatlarını hapsoldular ve tarım alanlarından kaçındılar. Ancak araştırmacılar bu kuşların nerede çiftleşip yumurtladıklarını ve ne yediklerini tahmin etmek için de göz boyutunu kullanabilirler. Bu, gelecekteki çalışmalar için çok değerli bir bilgidir.

Ausprey bu sonucun sadece Peru'daki kuşlar için değil, tüm kuşlar için geçerli olup olmadığını görmek istedi. Ancak, yedi kıtaya yayılmış 10.000'den fazla türle, göz boyutunun kuş davranışını nasıl etkilediği sorusunu yanıtlamak uzun yıllar alacaktı. Neyse ki Ausprey'in ihtiyaç duyduğu veriler, Stanley Ritland'ın Chicago Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olduğu zamanlarda 2.000 sayfalık bir tez halinde önceden toplanmıştı. Ausprey şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu çalışma için Ritland, zamanın çoğunu müzelerde dolaşarak, alkolde korunan örneklerden hayvan gözlerini çıkarılarak ve sonra onları ölçerek harcadı. Bunu, birkaç bin kuş türü, memeliler ve sürüngenler için yaptı.

Fakat Ritland mezun olduktan sonra akademiden ayrıldı ve verilerini hiçbir zaman bilimsel bir dergide yayınlamadı. Araştırmacılar, küçük boyutlu soruları yanıtlamak için başlangıçta Chicago Üniversitesi kütüphanesinin yığınlarına indirilen devasa veri kümesinin küçük bölümlerini kullandılar. Fakat şimdiye kadar olan kapsamlı analizler eksikti.

Veriler, mevcut olmasına rağmen, o verileri dijitalleştirmek zaman alıcıydı. Ausprey, beş ay boyunca Ritland'ın ölçümlerini elektronik tablolara dönüştürebilmek için iki lisans öğrencisini çalışmaya kattı ve böylece bu veriler, analiz edilebilir ve daha geniş bir yelpazede bilim cemiyetiyle paylaşılabilir bir hale gelmiş oldu.

Göz boyutu, vücut boyutuyla beraber artma eğiliminde olduğundan, Ausprey her bir tür için tüm ölçümleri kütleye göre standartlaştırdı ve uzak görüşlü yırtıcı kuşlar ve gece baykuşları gibi optik uçlarda çalışan kuşları kasıtlı olarak ihmal etti. Bilim insanları bu türlerin alışılmadık derecede büyük gözlere zaten sahip olduklarını biliyorlardı.

Ausprey, bunun yerine, yere yakın yiyecek arayan ve gündüz saatlerinde en aktif olan karada yaşayan kuşlara odaklandı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Işık ve Gölge, Kuş Görüşünü Tanımlar!

Göz boyutu bir dizi davranışsal özellikle karşılaştırıldığında, belirgin örüntüler ortaya çıkmaya başladı.

Daha büyük gözlü kuşlar, gezegenin yağmur ormanları kuşağının karanlık alt yaşam alanlarında, ekvatora daha yakın yaşar. Enlemden bağımsız olarak, orman zeminine en yakın yerlerde avlanan veya yiyecek arayan kuşların, mümkün olduğunca fazla ışık alabilmesi için büyük gözleri vardır. Gökyüzünde daha fazla zaman geçirenlerin ise parlamayı azaltmak için daha küçük gözleri vardır. Ausprey şöyle diyor:

Parlak ışıklar, "engel parlaması" denilen duruma neden olabilir. Kuşlara ışık tuttuğunuzda avlanma yollarını değiştirirler. Ayrıca deneylerde kullanılan, yırtıcılara ait seslere farklı tepki verirler. Alt bitki örtüsünde yaşayan tropik kuşlar, karanlık ve ormanlık ortamlara adapte oldukları ve orman kenarları ile insan tarafından değiştirilmiş habitatlarla ilişkili parlaklıktaki hızlı değişikliklerle baş edemedikleri için, ormanların parçalanmasına karşı özellikle duyarlı olabilirler.

Göz boyutu diyetle de güçlü bir şekilde ilişkilidir. Daha büyük gözler yalnızca daha fazla ışığı tespit edebilmekle kalmaz, aynı zamanda merceğinizi daha uzun bir lensle değiştirmeye eşdeğer olan, daha yüksek bir odak uzaklığı ve çözünürlük de sağlayabilir.

Böcek yiyen kuşların daha büyük gözleri vardır. Bu da ister orman ister açık habitatlarda yaşasınlar, avlarını uzun mesafelerde tespit etmek için daha uygundur. Vücut boyutuna göre en küçük gözlü kuşlar, genellikle nektarla beslenen kuşlardır ve bu da yiyecek ararken, şekilden çok renge güvenebileceklerini gösterir.

Ausprey ayrıca kuşların evrimi boyunca gözlerin nasıl değiştiğini analiz etti ve belirli bir grupta gözlerin bir kez büyüdüğünde, aynı o şekilde kaldıklarını buldu. Bu, sinek kuşu ve tanagerler gibi yakından ilişkili grupların çok farklı boyutlarda gözlere sahip olabileceği anlamına geliyordu.

Bununla birlikte, bir aile içinde türlerin içinde türler arasındaki büyüklük pek değişmedi. Ausprey, örneğin sinek yakalayıcıların, uzun mesafeli, dürbün görüşü gerektiren avların peşinden koşmak ve onları yakalamak için çok zaman harcadıklarını söyledi. Şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Sonunda, sinekkapanların tam da beklendiği gibi çok daha büyük gözleri olduğu anlaşıldı. Tüm ispinozlar ve tanagerler ile meyve ve tohum yiyenlerse çok küçük gözlere sahip olma eğilimindedir.

Koleksiyonlar Doğal Dünyayı Anlamak İçin Araçlar Sağlıyor!

Ausprey'e göre, Ritland tarafından onlarca yıl önce toplanan veriler, kuş çeşitliliğine ve davranışına benzersiz bir bakış sunuyor ve bu da türlerin gelecek için korunmasına yardımcı olabilir. Ausprey şöyle diyor:

Neredeyse yarım yüzyıl geçti ve yine de aynı veri kümeleri geçerli.

Ritland, sadece alkolle korunan müze koleksiyonlarında çalışıyordu. Yani ölçtüğü aynı örnekler, doğal dünyadaki desenleri bir araya getiren bilim insanları tarafından hala erişilebilir durumda. Ritland'ın müze ziyaretleri sırasında karşılaştığı bazı kuşlar, Kaptan Cook'un dünya çapındaki ilk seyahati sırasında toplanan iki kuş da dahil olmak üzere, ölçümlerini anlamaya başladığında, zaten oldukça eskiydi.

Peru'nun And Dağları'ndaki bulut ormanlarında "göz boyutu hakkında veri toplamanın zorluğunu" ilk elden bilen Ausprey, Ritland'ın çalışmalarını kullanırken, doğal tarih koleksiyonlarına yeni bir hayranlık geliştirdiğini söylüyor. Şöyle diyor:

Bir ekolog olarak, sahada gerçekten kolaylıkla toplayamayacağımız özellikler hakkında veri sağlamak için koleksiyonların paha biçilemez bir araç olarak bizlere yardım ettiği son derece belirgin hale gelmiş oldu.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 00:17:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10855

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ö. Özerdem, et al. Kuşların Göz Büyüklüğü, Onların Davranışlarını ve Ekolojilerini Öngörmekte Kullanılabilir!. (20 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10855
Özerdem, Ö., Bakırcı, Ç. M. (2021, August 20). Kuşların Göz Büyüklüğü, Onların Davranışlarını ve Ekolojilerini Öngörmekte Kullanılabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/10855
Ö. Özerdem, et al. “Kuşların Göz Büyüklüğü, Onların Davranışlarını ve Ekolojilerini Öngörmekte Kullanılabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Aug. 2021, https://evrimagaci.org/s/10855.
Özerdem, Özge. Bakırcı, Çağrı Mert. “Kuşların Göz Büyüklüğü, Onların Davranışlarını ve Ekolojilerini Öngörmekte Kullanılabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 20, 2021. https://evrimagaci.org/s/10855.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close