Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kadınlar ve Erkekler Arasında Kalp Açısından Ne Farklar Var?

Kadınlarda Kalp Krizi Çok Daha Habersiz Geliyor; Bu Nedenle Semptomlardan Haberdar Olmalısınız!

2 dakika
12,391
Kadınlar ve Erkekler Arasında Kalp Açısından Ne Farklar Var?
Tüm Reklamları Kapat

Türümüzdeki erkekler ve dişiler arasındaki biyolojik farklardan bazılarını kalpte görmekteyiz. Tabii ki bu farkların ortalamada olduğu vurgulanmalıdır; zira bu tarz özellikler popülasyon içinde geniş bir dağılım gösterirler ve kadınlardaki çeşitliliğin bir ucu, erkeklerdeki çeşitliliğin diğer ucuyla büyük miktarda örtüşebilir. Bu nedenle bu genel çerçeve uymayan kadın ve erkek kalpleri bulmak mümkündür.

En bariz fark ile başlayalım: Kadınların kalpleri, erkeklerin kalbinden daha küçüktür. Bu, genel biyolojik boyut yasalarıyla uyumludur: Ortalama bir kadın, ortalama bir erkekten daha küçüktür; dolayısıyla kalpleri de buna bağlı olarak 60 gram civarında daha küçüktür.

Ayrıca bu boyut farkından ötürü, kadınların kalbi erkeklerin kalbine göre daha sık atar. Erkeklerde ortalama kalp hızı dakikada 70-72 atım arasıyken, kadınlarda bu değer 78-82 arasında değişir. Bunun sebebi de yine boyuttur: Kadın kalbinin kan yetiştirmesi gereken vücut kütlesi daha azdır. Yavaş atan kalpler, genellikle daha çok kanı odacıklarda toplayıp, vücuda pompalayabilirler. Hızlı atan kalplerse her atımda daha az kan pompalarlar.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum, kadınlarda daha sık kalp çarpıntısı görülmesinin nedenlerinden birisidir. Ama bir diğer neden, kadınların kalp kapakçıklarının biraz daha gevşek olmasıdır. Buna bağlı olarak "çarpıntı" ile karakterize edilen kalp kapakçığı hastalıkları kadınlarda daha sık görülür.

Kalbiniz, kasılma gücü sayesinde kanı yaklaşık 9 metre kadar yükseğe fışkırtabilir. Ancak bunu vücudunuz içerisinde hissetmezsiniz; çünkü kalbinizin karıncık kaslarının güçlü bir şekilde kasılması sayesinde, bu basıncın çoğu damarlara yöneltilir ve geri kalanı kalın kalp kası duvarları tarafından emilir. Dolayısıyla bu güç, kanın damarlar içerisinde dolaşması için harcanmış olur. Hayvanlar arasındaki en güçlü kalp kasının zürafalara ait olduğu düşünülmektedir. Çünkü zürafaların kalbi, yaklaşık 5.5 metre yükseğe kan pompalamak zorundadırlar ve bu oldukça zor bir iştir. Dediğimiz gibi, kalplerimiz genelde serbest halde oldukça uzağa kan pompalayabilecek olsalar da, damar içi sürtünme ve bu basıncın doğru yönlendirilebilmesi oldukça zor bir iştir. Ancak en güçlü kalp konusunda güvenilir ve kapsamlı bir çalışma olmadığından, kesin bir sonuca varılamaz.
SWNS

Kadınlarda Kalp Krizine Dikkat!

Benzer şekilde, kalp krizi gibi travmalara erkek kalbi ile kadın kalbi tamamen farklı tepkiler verebilmektedir: Kadınların kalbi, kalp krizine karşı daha duyarlıdır ve bu tarz yıkıcı bir olay esnasında daha çok hasar görür. Bu nedenle kalp krizi sonrası ölüm riski kadınlarda genel olarak daha yüksektir.

İşin üzücü tarafı, kadınlarda kalp krizi çok daha sessiz ve derinden geliyor; bu nedenle belirtiler fark edilemiyor ve sonuçları çok ağır olabiliyor. Bu nedenle, kadınlarda kalp krizi semptomlarına çok daha aşina olmakta fayda var. NIH tarafından yapılan araştırmada, hem erkeklerde hem de kadınlarda tüm dünyada 1 numaralı ölüm sebebi olarak gösterilen Akut Miyokardiyal Enfarktüs (AMI) hastalığının önceden tespitine yönelik yeni bulgular elde edilmeye çalışıldı.

Deneye katılan dişilerin, kalp krizi öncesinde:

Tüm Reklamları Kapat

  • %70'inde sıradışı yorgunluk,
  • %48'inde uyku bozuklukları,
  • %42'sinde nefes darlığı,
  • %39'unda hazımsızlık,
  • %35'inde anksiyete (tedirginlik)

görüldüğü tespit edildi.

Kalp krizi sırasında ise,

  • %58'inde nefes darlığı,
  • %55'inde bitkinlik,
  • %43'ünde yorgunluk,
  • %39'unda soğuk terleme,
  • %39'unda baş dönmesi

görüldüğü tespit edildi. Bu semptomlara aşina olmak, erken müdahalenin önünü açabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 32
  • Tebrikler! 14
  • Korkutucu! 8
  • Bilim Budur! 5
  • Umut Verici! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • R. Longley. Women's Heart Attack Symptoms Are Different From Men's. (4 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 15 Şubat 2020. Alındığı Yer: About | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 13/12/2024 11:08:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1514

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Semptom
İhtiyoloji
Ufo
Elektromanyetik
Genetik Mühendisliği
Pandemi
Nüfus
Algoritma
Şehir Hastanesi
Ara Tür
Makina
Hayvan Davranışları
Risk
Enzim
Yangın
Astrobiyoloji
Koruma
Hücre Biyolojisi
Çocuklar
Bilim Felsefesi
Yeni Koronavirüs
Değişim
Yaşamın Başlangıcı
Tedavi
Modern
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Kadınlar ve Erkekler Arasında Kalp Açısından Ne Farklar Var?. (16 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 13 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1514
Bakırcı, Ç. M. (2013, October 16). Kadınlar ve Erkekler Arasında Kalp Açısından Ne Farklar Var?. Evrim Ağacı. Retrieved December 13, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1514
Ç. M. Bakırcı. “Kadınlar ve Erkekler Arasında Kalp Açısından Ne Farklar Var?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Oct. 2013, https://evrimagaci.org/s/1514.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Kadınlar ve Erkekler Arasında Kalp Açısından Ne Farklar Var?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 16, 2013. https://evrimagaci.org/s/1514.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close