Ani Kardiyak Ölüm: Bazı İnsanlar Neden Aniden Ölür?
Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.
- Türkçe Adı Ani kardiyak ölüm
- İngilizce Adı Sudden cardiac death
- OrphaNet
Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma
Genel anlamda tanımlayacak olursak: Ani Kardiyak Ölüm (AKÖ) mevcut kalp hastalıkları ile ilişkili veya nadir durumlarda belirli bir kalp hastalığı olmaksızın aniden ve beklenmedik şekilde gelişen, akut semptomların başladığı andan itibaren 1 saat içinde hastanın hayatını kaybetmesine neden olan bir tanımdır. En sık rastlanan sebeplerin başında koroner arter hastalığı (KAH), aritmojen sağ kalp kardiyomiyopatisi (KMP) ve kapak hastalıkları geliyor. Çok düşük oranlarda ise normal kalp yapısına sahip insanlarda gelişebiliyor. Yani kendisi bir "hastalık" değil de, "hastalıklar bütününün bir sonucudur."
Makroskopik olarak normal olan kalpte otopsi incelemesi sırasında histolojik olarak çoğu maskelenmiş diyebileceğimiz patolojik substratlar, gizli ancak potansiyel olarak aritmojenik hastalıklar, örneğin fokal miyokardit (iltihabi kalp hastalığı) veya kardiyomiyopati (kalp kası bozukluğu) ve ileti sistemi hastalıkları gibi bulgular elde edilmiştir. Ancak bazı AKÖ kurbanlarında histolojik olarak bile her hangi yapısal bir bozukluk saptanamamıştır.
Klinik olarak, kalbin yapısal hastalıkları ve aritmojenik bozukluklar AKÖ nedeni olabilecek potansiyel adaylardır.
Belirti ve Semptomlar
Hastalık bazen o kadar ani baş gösterir ki, asemptomatik (semptomsuz) bir şekilde hasta bilincini kaybederek yere yığılır. Böyle durumları sporcularda, özellikle atletlerde muhtemelen görmüşsünüzdür.
Semptomatik vakalarda şu belirtiler gözlemlenebilir:
- Kalpte sıkışma hissi
- Göğüs ağrısı
- Baş dönmesi
- Göz kararması
- Fenalık hissi
Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri
Kalp yapısındaki anormallik sonucu gelişen AKÖ etiyolojisine hipertrofik kardiyomiyopati (kalp kasının aşırı büyümesi nedeniyle kalbin yeterli miktarda kanı pompalama görevi için yetersizlik oluşturan genetik hastalık), Marfan sendromu (FBN1 gen mutasyonu sonucu anormal bağ doku yapısı ile kalbin durmasına yol açan yatkınlığa neden olur), aritmojen sağ ventrikül kardiyomiyopatisi (paroksismal ventriküler aritmiler-ritmik bozukluklar) gibi başlıca nedenler örnek verilebilir.
Kalpteki ileti sistemi bozuklukları, örneğin kalıtsal Wolff Parkinson White sendromu (PRKAG2 gen mutasyonu), konjenital uzun QT sendromu (KCNQ1, KCNQ2 ve SCN5A gen mutasyonları), Brugada sendromu (SCN5A gen mutasyonu) AKÖ ile yakından ilişkilidir. Kalpte iletim sistemindeki bozukluklar sonucu ventriküler taşikardi ya da hızlı ve düzensiz şekilde uyarılan ventriküllerin senkronize kasılma fonksiyonunu kaybederek "kalp titremesi" şeklinde tasvir edebileceğimiz ventriküler fibrilasyon gelişebilir ki bu da defibrilasyon yapılmazsa ölüme neden olabilir. Atletler ve sporcularda gördüğümüz aniden ölümlerin artmış efor durumlarından meydana gelen ritmik bozukluklar ile ilişkisi vardır.
Risk faktörleri içinde en önemlisi aterosklerotik koroner arter hastalığı ve konjenital kalp anomalisinin varlığıdır. %80 vakada altta yatan neden KAH'dır. Diğer önemli sebepler diabetes mellitus, hipertansiyon, hiperkolesterolemi, sigara kullanımı, obezite, böbrek hastalıkları olabilir. Diğer nedenler arasında özellikle sigara kullanımı ciddi bir AKÖ risk faktörüdür.
Teşhis Yöntemleri
Çoğu vaka geliştiği andan itibaren 1 saat içinde, hatta bazen isminin hakkını fazlasıyla verecek şekilde çok hızlı ölüme neden olur. Yeterli zaman diliminde tanı için hastalık öyküsü, anamnez, EKG, Holter monitörü ile değişiklikleri takip etmek hatta koroner anjiyografi uygulanması gerekebilir.
Tedaviler veya İdare Yöntemleri
Ailede AKÖ hikayesi bulunan bireylerin iyi bir kontrolden geçmesi şarttır. Bu kişilerin göğüs röntgeni, EKG'si ve laboratuvar testleri ile kapsamlı bir muayene gereklidir. Seçilmiş vakalarda talyum taraması ve/veya koroner anjiyografi ve/veya MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme) ile stres egzersiz testleri gerekebilir. Eğer doğrulayıcı her hangi bir bulgu varsa, özellikle de ritm bozukluğu bulunan kişilere eğer mümkün ise ciddi bir tedavi uygulanmalıdır. Ancak bazı bozukluklar kalıtsaldır ya da çok ileri evrededir. Bu hastalara destekleyici ve riski minimuma taşıyan tedaviler uygulanır, örneğin aritmik bozuklukları önleyen antiaritmik ilaç tedavisi.
Şunu da belirtmek gerekir ki, AKÖ'den kurtulan hastalar her zaman tekrarlayan durumlar için yüksek risk altındadırlar.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)
AKÖ her yaşta görülebilir. Tüm ölüm olgularının %20'sini kapsar. Her 80 saniyede 1 kişi AKÖ nedeni ile hayatını kaybediyor. ABD'de yıllık 450.000 kişi bu hastalıktan muzdarip. Yaş, cinsiyet faktörleri ve yapısal kalp hasarı varlığı AKÖ ile yakından ilişkilidir. Araştırmalara göre sonuçlar şu şekildedir: 35 yaş altı vakalarda primer bir bozukluğun varlığı söz konusudur, yani altta yatan genetik bir bozukluk var. Ancak ilerleyen yaşlarda, özellikle 40 yaş sonrası erkeklerde kalp ve damar hastalıklarının gelişme sıklığındaki artım ile orantılı olarak risk çoktur. Diğer sistemik hastalıkların da mevcut hasara katkı sağlaması sonucu AKÖ riski daha da katlanır.
Önlem Yöntemleri
Esas önlem yöntemlerini kalp sağlığı yönünde tutmak çok önemlidir. Yaş ilerledikce elbette kalp ve damar hastalıkları kaçınılmaz oluyor, ancak sağlıklı yaşam tarzı ile bunu minimumda tutmak mümkün! Düzenli olarak spor yapmak, normal uyku düzenini korumak, sağlıklı beslenmek, sigara kullanımından kaçınmak, kilonuza dikkat etmek, kan basıncı ve kolesterol düzeyine dikkat etmek gerekir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 17
- 7
- 4
- 3
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- R. Deo, et al. (2012). Epidemiology And Genetics Of Sudden Cardiac Death. AHA Journals. | Arşiv Bağlantısı
- Richard D. Bagnall, et al. (2020). A Prospective Study Of Sudden Cardiac Death Among Children And Young Adults. The New England Journal of Medicine. | Arşiv Bağlantısı
- Michael S. Emery. (2018). Sudden Cardiac Death In Athletes. Science Direct. | Arşiv Bağlantısı
- Ruey J. Sung. (PDF, 2020). Sudden Cardiac Death Syndrome: Age, Gender, Ethnicity, And Genetics. Not: http://www.tsoc.org.tw/upload/journal/1/20080630/1.pdf.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:17:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9107
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.