Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Kırık Kalp Sendromu (Takutsobo Kardiyomiyopatisi)

3 dakika
11,748
Kırık Kalp Sendromu (Takutsobo Kardiyomiyopatisi) Research
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat
Takutsobo Kardiyomiyopatisi
  • Türkçe Adı Takutsobo Kardiyomiyopatisi
  • İngilizce Adı Broken Heart Syndrome
  • OrphaNet
  • Diğer İsimleri Kırık Kalp Sendromu

Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma

Takotsubo kardiyomiyopatisi, nadir görülen, sol ventrikülün hasarı ile gelişen iskemik dilate kardiyomiyopatidir. Majör faktör olarak aşırı duygusal yüklenme veya stres karşısında gelişebilen bu hastalık "kırık kalp sendromu" veya "stres kardiyomiyopatisi" olarak da bilinir. 1990 yılında Japonya'da keşfedilmiştir. İyi huylu bir hastalıktır ve %95 oranında tam iyileşme gösterir. Aniden ortaya çıkan göğüs ağrısı, iskemik EKG değişiklikleri, kardiyak enzimlerdeki hafif değişiklikler adeta kalp krizini taklit eder, ancak bunlar birbirinden tamamen farklılardır. Tam olarak etiyolojisi nedeni belli değildir.

Belirti ve Semptomlar

Sendrom yaşandığı sırada hasta, kalp krizi geçiriyormuş gibi hisseder, bu yüzden bazen bu ikisi karıştırılabilir. Ancak "kırık kalp sendromu" benign bir çıkış sergiler ve miyokard infarktüsü nedenleri gibi temelleri yoktur. Tipik semptomlar şu şekilde belirtilebilir:

  • Kalpte sıkışma hissi
  • Terleme
  • Aşırı stress, üzüntü ve yorgunluk hissi
  • Vücut dengesini kaybetme
  • Sol kola yayılan ağrı hissi
Heart Foundation

Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri

Tam olarak etken bilinmese de, hastalığın stres zamanlarında salınan adrenalin ve nöradrenalin gibi katekolamin seviyelerindeki dalgalanmalara yanıt olarak geliştiği düşünülmekte, ancak bu dalgalanmanın kalbe hangi mekanizma ile etki ettiği bilinmiyor. Yapılan çalışmalarda tespit edilen yüksek katekolamin seviyelerine eşlik eden hasar belirtileri bu varsayımı kuvvetlendiriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bir grup araştırmacı bu sendromun kalbin apeksini çevreleyen gizli koroner arter varlığının ve burada gelişen aterosklerozun akut plak rüptürü (yırtılması) sonucu geliştiğini savunuyor. Akut plak rüptürü miyokard infarktüsü (kalp krizi) olasılığını da şiddetlendirir.

Vazospazma eşlik eden, kan dolaşımındaki yavaşlama ile ilgili mikrovasküler bozukluğun takotsubo kardiyomiyopatisine neden olduğu düşünülüyor. Ancak bu yavaşlamanın da nedeni tam olarak belli değil. Buna sebep ola bilecek her hangi bir patolojik bulguya rastlanmadı. Kalp duvarındaki kontraktilitesindeki (kasılırabilirlik), yani kalbin kasılma hareketindeki anomaliler koroner vazospazm tahminlerini destekliyor. Kalpteki bu yapısal değişikliklere de katekolamin seviyelerinin artışı gibi faktörlerin etki ettiği yönünde çalışmalar var. Yüksek katekolamin seviyelerine kalbin apeksi çok duyarlıdır ve kolayca iskemik hasara yol açabilir.

Teşhis Yöntemleri

Hastalar hastaneye baş vurduklarında görülen belirtiler ilk olarak kalp krizini akla getirir. Bu hastaların kan değerleri, EKG ve anjiyografi sonuçlarına göre tanı konulabilir.

Tedaviler veya İdare Yöntemleri

Sol ventrikülografi: Sistol sırasında görünen apikal balonlaşma ile karakteristik takotsubo kardiyomiyopatisi.
Sol ventrikülografi: Sistol sırasında görünen apikal balonlaşma ile karakteristik takotsubo kardiyomiyopatisi.
Wikimedia

Tedavi akut semptomların giderilmesi yönünde, yani destekleyici tedavi yapılır. Hafif vakalarda tedaviye gerek bile duyulmaz, ancak ağır vakalarda agresif bir tedavi uygulanmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Tedavi planı hastalığı durumuna bağlı olarak belirlenir. Başlangıçta hemodinamik stabilite (kan değerleri ve genel durum sabitleşmesi) belirlenmeli ve eğer stabillik varsa sadece sistolik kalp yetmezliğine yönelik tedavi yapılmalıdır. Pulmoner konjesyon durumlarında diüretikler ve vazodilatörler kullanılır. Kalp yükünü azaltmak için ß-blokörler, ACE inhibitörleri ve ARB'ler uygulanır. Hastada ateroskleroz varsa, aspirin verilir. Ek olarak adrenalin düzeyleri sürekli müşahide altında tutulmalıdır ve hastaların stres gibi faktörden uzak durulması doktorlar tarafından tavsiye edilir.

Etimoloji

Takotsubo kardiyomiyopatisi sırasında kalpte oluşan balonlaşma, Japon balıkçıların ahtapot yakalamak için kullandığı kaba benzer form aldığı için bu ad verilmiştir. Aslında isim açısından zengin sayılır. Halk arasında "kırık kalp sendromu", "stres kardiyomiyopatisi", "ampulla kardiyomiyopatisi", "geçici sol ventrikül apikal balon sendromu" gibi isimlerle bilinir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 16
  • Tebrikler! 5
  • Üzücü! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • S. Koulouris, et al. Takotsubo Cardiomyopathy: The "Broken Heart" Syndrome. (29 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 29 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Research Gate | Arşiv Bağlantısı
  • S. S. Virani, et al. Takotsubo Cardiomyopathy, Or Broken-Heart Syndrome. (29 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 29 Temmuz 2020. Alındığı Yer: NCBI | Arşiv Bağlantısı
  • B.Boyd. Takotsubo Cardiomyopathy Review Of Broken Heart Syndrome. (29 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 29 Temmuz 2020. Alındığı Yer: JAAPA | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/11/2024 22:25:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9057

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bilimkurgu
Terapi
Hızlı
Kanser Tedavisi
Doktor
Radyoaktif
Periyodik Tablo
Oksijen
Mikrop
Bağırsak
Sıvı
Kadın Sağlığı
Mucize
Türlerin Kökeni
Zooloji
Kök Hücre
Evrenin Genişlemesi
Bilim Tarihi
Sosyal
Yavru
Yumurta
Endokrin Sistemi
Zihin
Ses Kaydı
Koruma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
F. Rəsul, et al. Kırık Kalp Sendromu (Takutsobo Kardiyomiyopatisi). (30 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 2 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9057
Rəsul, F., Türkoğlu, P. (2020, July 30). Kırık Kalp Sendromu (Takutsobo Kardiyomiyopatisi). Evrim Ağacı. Retrieved November 02, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9057
F. Rəsul, et al. “Kırık Kalp Sendromu (Takutsobo Kardiyomiyopatisi).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 30 Jul. 2020, https://evrimagaci.org/s/9057.
Rəsul, Fizzə. Türkoğlu, Pedram. “Kırık Kalp Sendromu (Takutsobo Kardiyomiyopatisi).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, July 30, 2020. https://evrimagaci.org/s/9057.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close