Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

James Webb Teleskobu, İlk Muhtemel "Karanlık Yıldızları" Görüntüledi!

4 dakika
1,961
James Webb Teleskobu, İlk Muhtemel "Karanlık Yıldızları" Görüntüledi! SciNews
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 1 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yıldızlar füzyon, yani atomların bir araya gelip enerji salması sayesinde uzayın karanlığında ışıl ışıl parlar. Peki ya yıldızlara güç sağlamanın başka bir yolu varsa?

Austin, Texas Üniversitesi'nden Katherine Freese ile Colgate Üniversitesi'nden Cosmin Ilie ve Jillian Paulin'den oluşan bir ekip, James Webb Teleskobu'ndan (JWUT) gelen görüntüleri incelerken yok olan karanlık madde parçacıklarından güç alan, Güneş'imizden çok daha büyük ve parlak olan teorik cisimler, yani karanlık yıldızlar olabilecek üç parlak cisim fark ettiler. Eğer hipotez doğrulanırsa bu yıldızlar, fiziğin çözülmemiş en derin problemlerden biri olan karanlık maddenin doğasını ortaya çıkarabilir. Weinberg Teorik Fizik Enstitüsü müdürü ve UT Austin'de Jeff ve Gail Kodosky Fizik Bölümü Başkanı Freese bu konuda şunları söylüyor:

Yeni bir tür yıldız keşfetmek zaten yeterince ilginç, ama ona gücünü sağlayan karanlık maddeyi de keşfetmek gerçekten olağanüstü olurdu.

Evrenin yaklaşık %25'ini oluşturmasına rağmen, karanlık maddenin doğası bilim insanları için hala bir gizem. Bilim insanları, karanlık maddenin yeni bir tür temel parçacıktan oluştuğuna inanıyor, hatta bu parçacıkları keşfetme yarışı çoktan başladı bile. Önde gelen olasılıklar veya "adaylar" arasında da Zayıf Etkileşimli Büyük Kütleli Parçacıklar var. Bu parçacıklar çarpıştıkları zaman kendilerini yok ederek çökmekte olan hidrojen bulutlarına ısı yayar ve onları ışıl ışıl parlayan karanlık yıldızlara dönüştürür. Süper kütleli karanlık yıldızların keşfedilmesi, bize karanlık maddeyi gözlemlenen özelliklerine dayanarak öğrenme imkânı sunabilir.

Tüm Reklamları Kapat

James Webb Uzay Teleskobu'nun cisimlerin spektroskopik özelliklerinin (belirli frekans bantlarındaki ışık yoğunluğunun düşüşleri veya fazlalığı dahil) takip gözlemleri, bu cisimlerin gerçekten karanlık yıldızlar olup olmadığını doğrulamaya yardımcı olabilir.

Karanlık yıldızların varlığını doğrulamak, JWUT'un sebep olduğu bir ikiliğin çözülmesine yardımcı olabilir. Sorun şu ki, görünüşe göre evrende standart kozmoloji modelinin tahminlerine uyamayacak kadar yaşlı ve büyük galaksiler mevcut. Freese bu konuda şöyle söylüyor:

Bizim yaptığımız gibi tamamen yeni bir şey öne sürmek hep daha az olası olduğundan, büyük ihtimalle Standart Modeldeki bir şeyin düzeltilmesi gerekiyor. Ancak yaşlı galaksilere benzeyen bu cisimlerden bazıları aslında karanlık yıldızlarsa, galaksi oluşumu simülasyonları gözlemlerle daha çok uyuşuyor demektir.

JADES-GS-z13-0, JADES-GS-z12-0 ve JADES-GS-z11-0 adında üç "aday" karanlık yıldız, ilk olarak Aralık 2022'de JWST Advanced Deep Extragalactic Survey (JADES) tarafından galaksi olarak tanımlanmıştı. Spektroskopik analiz kullanılarak cisimlerin Büyük Patlama'dan yaklaşık 320 ila 400 milyon yıl sonra gözlemlendiği doğrulandı ve bu da onları şimdiye kadar görülen en yaşlı uzay cisimlerinden biri haline getirdi. Freese ise bu konuda şöyle söylüyor:

James Webb verilerine baktığımızda, bu cisimler hakkında birbirine rakip iki olasılık görüyoruz. Birincisi, bunların milyonlarca sıradan, öbek III yıldızı içeren galaksiler oldukları. İkincisi ise karanlık yıldızlar oldukları. Ve ister inanın ister inanmayın, bir karanlık yıldız, galaksinin tüm yıldızlarıyla rekabet edecek kadar ışığa sahiptir.

Karanlık yıldızlar teorik olarak Güneş'imizin parlaklığının on milyar katına ve kütlesinin birkaç milyon katına kadar büyüyebilir. Colgate Üniversitesi'nde Fizik ve Astronomi öğretim üyesi olan Ilie, bu konuda şunları belirtiyor:

Tüm Reklamları Kapat

2012'de JWUT ile süper kütleli karanlık yıldızların gözlemlenebileceğini tahmin etmiştik. Yakın zamanda yayınlanan PNAS makalemizde bahsedildiği gibi, Curtis-Lake ve diğerleri tarafından spektroskopik olarak doğrulanan dört adet kırmızıya kayan JADES cismi için JWUT verilerini incelerken üç süper kütleli karanlık yıldız adayı bulduk ve eminim yakında daha fazlasını da keşfedeceğiz.

Karanlık yıldızlar fikri, o zamanlar Santa Cruz'daki California Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi olan Freese ve Doug Spolyar arasındaki bir dizi konuşmadan ortaya çıktı. Karanlık maddenin evrende ilk oluşan yıldızlara ne yaptığını merak etmişlerdi. Ekibe sonradan katılan, Utah Üniversitesi'nde astrofizikçi olan Paolo Gondolo'ya ulaştılar. Birkaç yıllık geliştirmeden sonra, bu teori üzerine ilk makalelerini 2008'de Physical Review Letters dergisinde yayımladılar.

Freese, Spolyar ve Gondolo birlikte bir model geliştirdi. Bu modele göre yaşlı protogalaksilerin merkezlerinde, hidrojen ve helyum gazı bulutları ile birlikte çok yoğun karanlık madde kümeleri oluşur. Gaz soğudukça çöküp beraberinde karanlık maddeyi de çeker. Yoğunluk arttıkça karanlık madde parçacıkları gitgide daha fazla ısı yayarak yok olur ve bu da gazın, sıradan bir yıldızda olduğu gibi füzyonu desteklemek için yeterince yoğun bir çekirdeğe çökmesini engeller. Bunun yerine daha fazla gaz ve karanlık madde toplamaya devam ederek sıradan yıldızlardan daha büyük, kabarık ve çok daha parlak hale gelir. Sıradan yıldızların aksine, güç kaynağı çekirdekte yoğunlaşmak yerine eşit olarak dağılır. Karanlık yıldızlar, yeterli miktarda karanlık madde ile Güneş'imizin kütlesinin birkaç milyon katına ve parlaklığının on milyar katına sahip olacak şekilde büyüyebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 17
  • Tebrikler! 5
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 04:10:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15188

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Redjep, et al. James Webb Teleskobu, İlk Muhtemel "Karanlık Yıldızları" Görüntüledi!. (28 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15188
Redjep, A., Alparslan, E. (2023, July 28). James Webb Teleskobu, İlk Muhtemel "Karanlık Yıldızları" Görüntüledi!. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/15188
A. Redjep, et al. “James Webb Teleskobu, İlk Muhtemel "Karanlık Yıldızları" Görüntüledi!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 28 Jul. 2023, https://evrimagaci.org/s/15188.
Redjep, Arzu. Alparslan, Eda. “James Webb Teleskobu, İlk Muhtemel "Karanlık Yıldızları" Görüntüledi!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, July 28, 2023. https://evrimagaci.org/s/15188.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close