İşleri Ertelemeyi Bırakın! Erteleme Döngüsü Nasıl Kırılır?
Yeteri kadar zamanım yok... Ama bu çok zor... Başlasam da o kadar uzun sürecek ki, bitmeyecek. Nereden başlayacağımı bilmiyorum. En iyisi başka bir iş ile uğraşmalı. Benim en büyük problemim kendim!
Her birimiz zaman zaman bazı şeyleri erteleriz. Yapmak istediğimiz, yapmamız gereken, yapmamızın zorunlu olduğu ve yapsak fena olmayacak işleri. Ertelemek en iyi seçenek değildir bunu biliriz ama yine de erteleriz!
Her şey ilk adımla başlar! Bir projeye başlamak, rejime başlamak, tez yazmaya başlamak, evi temizlemeye başlamak, spora başlamak, yeni bir iş aramaya başlamak ya da hayallerin peşinden koşmaya başlamak. O ilk adım atılabilse devamı belki de çorap söküğü gibi gelecektir ama işte o ilk adımı atmak hayli zorlayıcıdır.
Erteleme Döngüsüne Nasıl Gireriz?
Bazılarımız için ertelemek çok ciddi bir mesele değildir. Bazen erteler, bazen ertelemeyiz. Bazen çok yoğun çalışır, bazen gün boyu tembellik yaparız. Fakat bazılarımız için ise alışkanlık haline geline gelen erteleme davranışı kişisel ve profesyonel hayatlarımızın kalitesini oldukça olumsuz etkiler. Erteleme davranışının alışkanlık haline gelip gelmediğini yani bir erteleme döngüsüne girip girmediğimizi anlamak için ise ertelediğimiz olaylar ve durumları fark etmemiz gerekir. Neyi nasıl erteledik, ertelediğimiz zamanda hangi duygu durumu içindeydik gibi soruların cevaplarını da not etmek erteleme döngüsünün yapısını anlamamıza yardımcı olur. Erteleme döngüsünün yapısını anladığımız zaman ise erteleme konusunda farkındalık seviyemiz artar.
Erteleme döngüsünü kırmanın ilk adımı yeni bir alışkanlık geliştirmektir. Ertelenen işin %1'ini her gün yapmak süreç içerisinde işin tamamının bitmesini sağlayacaktır.
Erteleme Döngüsünü Kıracak 7 Strateji
1. İlerleme, ilerlemedir.
Karınca hızıyla da ilerleseniz asıl mesele hedefinize doğru yaklaşabilmektir. İşin en küçük kısmını seçin ve bitirin. Ufacık bir adım dahi bitişe yaklaştığınızı gösterir, kendinizi daha iyi hisseder ve işin tamamlanacağına dair inancınız artar.
2. Sadece başlayın.
Bir işe başladığınızda zihniniz o işin biteceğine inanmaya başlar ve korktuğunuz ya da umduğunuz kadar zor olmadığını görürsünüz. Tolga'nın 1 hafta içinde tamamlaması gereken bir projesi var diyelim. Şimdi adım adım nasıl tamamlayabileceğini planlayalım:
- 1. gün: Bilgisayarda bir klasör açar, projenin adını ve kendi adını yazar. Böylelikle ilk adımı atabildiği için kendisini iyi hisseder.
- 2. gün: İnternetten projesi hakkında basit araştırmalar ve kaynak taraması yapar.
- 3. gün: Projenin çerçeve planını hazırlar, bir meslektaşını arayarak bilgi alır.
- 4. gün: Biraz daha kaynak ve bilgi taraması yapar.
- 5. gün: Projenin kaba bir taslağını çıkarır.
- 6. gün: Taslak üzerinde düzenlemeler yapar ve bir meslektaşına projeyi kontrol etmesi için e-posta atar.
- 7 gün: Projesini tamamlar ve kendisine ödül vermek için güzel bir parkta 1 saat koşar.
3. Başlamak için işi sevmek zorunda değilsiniz ama bitirmek için başlamak zorundasınız!
Bir işi tamamlamak için çok yüksek bir motivasyona sahip olman gerekmez. Sevmeden de herhangi bir işe başlayıp bitirebiliriz. İşe başlayabilmek süreç içerisinde motivasyonu arttırır.
4. Yapılması gereken işi küçük, eşit parçalara ayırın.
İşi zamanında bitirebilmek için küçük parçalara ayırmak, hedefe ulaşmak için doğru adımların atılmasını sağlar. Yapılacak işi parçalara ayırırken ne kadar sürede ne kadar iş bitirebileceğiniz konusunda kendinize dürüst olmanız zaman yönetimini daha iyi yapmanızı sağlar. Tamamlanan her adımda kendinize küçük ödüller ve motivasyon kaynakları oluşturmayı ihmal etmeyin.
5. Mükemmel olmaya çalışmayın.
Kendiniz, başkaları ve durum hakkındaki beklentilerinizin seviyesini çok yüksek tutmayın. Kendinizi öz şefkatinizden mahrum etmeyin. Siz de herkes gibi insansınız her şeyi kusursuz yapma ihtimaliniz yok.
6. Aşamalı düşünün.
Bir adımı tamamladıktan sonra hangi adıma geçeceğiniz belli olsun. Potansiyelinizin farkına varın. Yapabileceklerinizi ve yapamayacaklarınızı bilin. Zihninizde oluşan otomatik düşünceler ve fikirlerin yerine alternatif düşünceler ve fikirler geliştirin.
Eğer bu işe başladığımda çok sıkılırsam ve masanın başından kalkmak istersem derin bir nefes alıp, dikkatimi yeniden toplayıp kaldığım yerden devam edebilirim.
veya
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Tam işin ortasında sosyal medya hesaplarımı kontrol etmek isteyebilirim bu nedenle işe başlamadan önce telefonumu uçak moduna alabilirim böylelikle dikkatim dağılmamış olur.
veya
Eğer tatlı bir şey yemek istersem kalkıp evin için 10 dakika yürüyebilirim.
7. Kendinizi ihmal etmeyin.
En değerli işinizin kendinize bamak olduğunu unutmayın. İşleri bitirmek için tüm enerjinizi ve zamanınızı harcamayın. Kendinize de zamanınızdan ve enerjinizden bir parça ayırın. Stephen Covey'in dediği gibi testerenizi bilemek için zaman ayırmanız gerekir. Bilenmiş bir testere ile çok daha iyi ve kaliteli bir iş çıkarırsınız.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 84
- 25
- 13
- 11
- 9
- 7
- 5
- 3
- 3
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 19:45:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9085
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.