Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

iPhone 12 ve Benzerleri Tarafından Üretilen Manyetik Alanlar, Kalp Pillerinin Performansını Etkiliyor!

iPhone 12 ve Benzerleri Tarafından Üretilen Manyetik Alanlar, Kalp Pillerinin Performansını Etkiliyor! Apple
Apple iPhone 12
4 dakika
1,824
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kalp pilleri, ya da resmi isimleriyle "implante edilebilir defibrilatörler" (veya kısaca ICD), yüksek riskli kardiyak rahatsızlıkları olan hastalarda düzensiz kalp ritimlerinin yönetimi için bir tedavi aracıdır. Bir kalp pili sisteminde pil, kapasitör ve manyetik alana yanıt veren dahili bir anahtar bulunur. Kalp pilinin kalp ritmini düzenlemek için asıl işi yapan defibrilatör parçasına harici bir mıknatıs etki ettiğinde, defibrilatörün temel işlevi olan kalp aritmilerinin düzenlenmesi için verilmesi gereken şok etkisi askıya alınır. Dolayısıyla defibrilatör görevini yerine getiremez. Dışarıdan gelen bu manyetik etkinin defibrilatörün işlevini kaybettirebilmesi için uygulanan manyetizmanın en az 10 Gauss olması gerektiği tahmin edilmektedir.[1]

Apple Inc. Ekim 2020'de MagSafe aksesuarlarıyla uyumlu olacak şekilde iPhone 12 serisini piyasaya sürdü. MagSafe aksesuarlarının ana mantığı, telefonların dijital platformlarda daha fazla etkileşimde bulunmasıdır. Örneğin MagSafe destekli bir aygıtınız varsa telefonunuz daha hızlı şarj olabilir, siz komut verince saati gösterebilir ve akıllı ev sisteminiz varsa direkt olarak entegre çalışabilir. Bu aksesuarların iç yapısına baktığımızda ise bir manyetometre ve tek sarmallı yakın alan iletişimi (NFC) okuyucusu bulunur.

Tüm Reklamları Kapat

Aksesuarların iç yapısı. Görselde görülen mıknatıslar, diğer cihazlarla entegre bir biçimde çalışarak diğer aygıtların düzgün hizalanmasına ve daha hızlı şarj verimi gibi özelliklerin oluşmasına olanak sağlar.
Aksesuarların iç yapısı. Görselde görülen mıknatıslar, diğer cihazlarla entegre bir biçimde çalışarak diğer aygıtların düzgün hizalanmasına ve daha hızlı şarj verimi gibi özelliklerin oluşmasına olanak sağlar.
Apple

Tüm bu manyetik etkileşimlerin insan sağlığı üzerine etkileri, bilim insanlarının dikkatinden kaçmadı. Kardiyoloji uzmanı Dr. Joshua C. Greenberg, Amerika Birleşik Devletlerinin Minnesota eyaletinde bir hastanede kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Çalışma, kardiyoloji servisinde bulunan hastaların kalp pillerinin manyetik alana verdiği tepkiyi inceledi. Çalışmada iPhone 12 cep telefonunun ICD sistemine yaklaştırıldığında ani aritmi sırasında şok etkisinin askıya alındığı bulgulandı. Yani oluşan manyetik alan, kalp pilinin işlevini kaybetmesine yol açmıştı. Bu çalışma, telefonun vücudunun farklı bölgelerine yaklaştırılması yoluyla da ayrıca test edildi.[3]

Şekilde iPhone 12'nin yaklaştırılmasıyla defibrilatörün şok etkisini askıya almasını gösteren cihaz programcısını (kırmızı ok), iPhone 12'nin içerisindeki dairesel manyetik alanı (sarı ok) ve iPhone 12'nin kendisini (yeşil ok) görmekteyiz.
Şekilde iPhone 12'nin yaklaştırılmasıyla defibrilatörün şok etkisini askıya almasını gösteren cihaz programcısını (kırmızı ok), iPhone 12'nin içerisindeki dairesel manyetik alanı (sarı ok) ve iPhone 12'nin kendisini (yeşil ok) görmekteyiz.
HeartRhtym

Bu çalışmada, sol üst cebinize iPhone 12 telefonunuzu koyduğunuzda tedavi görevini yeri getiren defibrilatörün işlevini yitirebileceği görülüyor. Bunlara ek olarak yapılan bir başka çalışmada ise, kulanılan akıllı bilekliklerin parazit oluşturduğu ve defibrilatörün işlevinde aksamaya yol açtığı gösterilmiştir.[4] Çalışmasıyla ilgili görüş ve önerilerini belirten Dr. Joshua C. Greenberg ve meslektaşları şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu çalışmayla hayatımızı kolaylaştıran teknolojinin bize verebileceği zararlardan birine daha tanık olduk. iPhone 12'nin kalp pillerinin aktivitesinde doğrudan olumsuz bir rol oynayabileceğini bildiriyoruz. İnsanların bu çalışmalardan sonra elektronik aygıt alırken ve kullanırken daha dikkatli olacaklarına inanıyoruz. Bu anlamda teknoloji şirketlerine büyük iş düşüyor.
Dr. Joshua C. Greenberg ve Dr. Singh, çalışmalarıyla ilgili açıklama yaparken...
Dr. Joshua C. Greenberg ve Dr. Singh, çalışmalarıyla ilgili açıklama yaparken...
Henry Ford Health System

Bu gelişmelerden sonra konunun ilk muhatabı Apple Inc., satış politikalarında değişikliğe giderek 23 Ocak 2021'de şöyle bir açıklama yaptı:[5]

iPhone mıknatısların yanı sıra, elektromanyetik alanlar yayan bileşenler ve telsizler içerir. Tüm MagSafe aksesuarlarında da (her biri ayrı satılır) mıknatıslar bulunur. Ayrıca, MagSafe ve MagSafe Duo şarj aygıtlarında telsizler mevcuttur. Bu mıknatıslar ve elektromanyetik alanlar tıbbi aygıtlarda girişime neden olabilir. 

Tüm iPhone 12 modellerinde önceki iPhone modellerine göre daha fazla sayıda mıknatıs vardır. Ancak bu modellerin, tıbbi aygıtlarda manyetik olarak girişime yol açma konusunda önceki iPhone modellerine göre daha büyük bir risk oluşturması beklenmemektedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

İmplante edilebilir kalp pili ve defibrilatör gibi tıbbi aygıtlar, yakın temas halindeyken mıknatıslara ve telsizlere yanıt veren sensörler içerebilir. Bu aygıtlarla olası bir etkileşim yaşanmasını önlemek için, iPhone'unuz ve MagSafe aksesuarlarınız ile aygıtınız arasında güvenli bir mesafe bırakın (6 inç veya 15 cm'den fazla ya da kablosuz olarak şarj ediliyorsa 12 inç veya 30 cm'den fazla). Bununla birlikte, özel yönergeler için doktorunuza ve aygıtınızın üreticisine danışın.

Tıbbi aygıtınıza özel bilgileri edinmek ve tıbbi aygıtınızla herhangi bir MagSafe aksesuarı veya iPhone arasında güvenli bir mesafe bırakmanız gerekip gerekmediğini öğrenmek için doktorunuza ve tıbbi aygıtın üreticisine danışın. Üreticiler çoğu zaman, olası girişimleri önlemek için aygıtlarının kablosuz veya manyetik ürünlerin yakınındayken güvenli şekilde kullanılmasına ilişkin öneriler sağlar. iPhone'un veya herhangi bir MagSafe aksesuarının tıbbi aygıtınızda girişime neden olduğundan şüpheleniyorsanız iPhone'unuzu ya da MagSafe aksesuarlarınızı kullanmayı bırakın.

Güvenlik hakkında daha fazla bilgiye iPhone Kullanma Kılavuzu'ndaki iPhone için önemli güvenlik bilgileri bölümünden ulaşabilirsiniz.

Sonuç

Dijitalleşen çağda teknoloji sayesinde bir hıza ve konfora kavuştuk. Artık telefonlarımızın yavaş şarj etmesine bile tahammül edemez hale geldik ve bu yüzden teknolojinin evrimine her zaman olduğu gibi yön vermeye devam ediyoruz. Ancak tüm bunları yaparken biyolojik faktörleri ne yazık ki göz ardı edebiliyoruz. Bu çalışmanın da bize gösterdiği üzere, önce kendi sağlığımıza; sonra diğer çevresel biyotik faktörlere daha bir dikkatle yaklaşmamız azami önem taşıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 6
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Tebrikler! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • İnanılmaz 3
  • Umut Verici! 2
  • Korkutucu! 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ K. Jongnarangsin, et al. (2009). Pacemakers And Magnets: An Arranged Marriage. Heart Rhythm, sf: 1437-1438. doi: 10.1016/j.hrthm.2009.07.032. | Arşiv Bağlantısı
  • T. Brookes. What Is Magsafe For Iphone 12, And What Can It Do?. (16 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 14 Şubat 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. C. Greenberg, et al. (2021). Letter To The Editor—Lifesaving Therapy Inhibition By Phones Containing Magnets. Heart Rhythm. doi: 10.1016/j.hrthm.2020.12.032. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ P. Lacour, et al. (2020). Are Contemporary Smartwatches And Mobile Phones Safe For Patients With Cardiovascular Implantable Electronic Devices?. JACC Journals, sf: 1158-1166. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Apple. About The Magnets Inside Iphone 12, Iphone 12 Mini, Iphone 12 Pro, Iphone 12 Pro Max, And Magsafe Accessories. (23 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 14 Şubat 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 01:50:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10125

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. A. Yılmaz, et al. iPhone 12 ve Benzerleri Tarafından Üretilen Manyetik Alanlar, Kalp Pillerinin Performansını Etkiliyor!. (18 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10125
Yılmaz, M. A., Bakırcı, Ç. M. (2021, February 18). iPhone 12 ve Benzerleri Tarafından Üretilen Manyetik Alanlar, Kalp Pillerinin Performansını Etkiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10125
M. A. Yılmaz, et al. “iPhone 12 ve Benzerleri Tarafından Üretilen Manyetik Alanlar, Kalp Pillerinin Performansını Etkiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Feb. 2021, https://evrimagaci.org/s/10125.
Yılmaz, Muhsin Alperen. Bakırcı, Çağrı Mert. “iPhone 12 ve Benzerleri Tarafından Üretilen Manyetik Alanlar, Kalp Pillerinin Performansını Etkiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 18, 2021. https://evrimagaci.org/s/10125.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close