Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

İpek Böcekleri Laboratuvarlarda Organ Benzeri Dokuların Oluşturulmasında Yardımcı Oluyor!

4 dakika
198
İpek Böcekleri Laboratuvarlarda Organ Benzeri Dokuların Oluşturulmasında Yardımcı Oluyor! Scientific American
İpek Böcekleri
Tüm Reklamları Kapat

Duke Üniversitesindeki biyomedikal mühendisleri çipte organ (OOC) modellerinin vücuttaki doku ve hücrelerin doğal ortamını daha iyi taklit etmesini sağlayacak ipek bazlı ultra ince bir zar geliştirdi. Bu zar, böbrek OOC platformlarında kullanıldığında dokuların sağlıklı veya hastalıklı böbrek işlevlerini taklit etmelerine yardımcı oldu.

Bu yeni zar, hücrelerinin birbirine yakınlaşmasını sağlayarak araştırmacıların herhangi bir organın önemli hücrelerinin anahtar dokularının büyümesini ve işlevini daha iyi kontrol etmelerine yardımcı oluyor. Böylece geniş bir hastalık yelpazesinin daha doğru bir şekilde modellenmesine ve tedavi yöntemlerinin oluşturulmasına da olanak tanıyor

Genellikle bir USB flaş bellek kadar bile büyük olmayan OOC sistemleri; doku yapısının dinamik modellerinin yapılması, organ fonksiyonlarının incelenmesi ve hastalıkların modellenmesi gibi konularda bir devrim yarattı. Bu platformlar, ilgili organı en iyi şekilde taklit ederek hücre büyümesi ve farklılaşmasını uyarmak için tasarlanmıştır. Araştırmacılar bu araçları insan kök hücreleriyle bile oluşturabilirler. Böylece klinik öncesi çalışmalar için hastaya özel organ modelleri oluşturulabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak teknoloji evrimleştikçe çipin tasarımı ile ilgili sorunlar da ortaya çıkıyor: En belirgin sorun ise özelleşmiş hücrelerin üzerinde büyümesi için destek yapısına şekil veren zarların yapıldığı malzemelerle ilgili. Bu zarlar indirgenmeyen polimerlerden oluşmuş olup hücreler ve dokular arasında daimî bir bariyer oluşturuyor. Genellikle insan organlarının hücre dışı zarları bir mikronu geçmezken bu polimerler 30 ila 50 mikron arasında bir değer alabiliyor ve hücreler arası iletişimi kesip hücre büyümesini kısıtlayabiliyor. Duke Üniversitesinde biyomedikal mühendisliği ve tıp öğretim üyesi Samira Musah şunları söylüyor:

Biz bu çiplerdeki dokuları bir patoloğun biyopsi örneklerini veyahut hastalardan aldığı dokuları işlediği gibi işlemek istiyoruz ancak bu elimizdeki yöntem, hücrelerin büyümesini insan vücudunda gerçekleşenden daha farklı sürdürdüğü için standart polimer zar ile mümkün değil.

Samira Musah sonrasında akıllarına şu fikrin geldiğini de ekliyor:

Örnek alabileceğimiz ve üzerinde çalışabileceğimiz kadar ince ve doğal zar yapısını taklit edebilen protein bazlı bir zar olsa güzel olmaz mıydı?

Bu soru, yazının ilk yazarı ve aynı zamanda Musah'ın laboratuvarında doktora öğrencisi olan George (Xingrui) Mou ile Musah'ı ipek böcekleri tarafından üretilen ve elektronik olarak zar haline getirilebilen bir protein olan ipek fibroine (ipek özü) yönlendirdi. Mikroskop altında incelendiğinde ipek fibroin, spagettiye benzer bir yapıya sahip. Birbirini saran uzun fiberlerden oluşuyor ve gözenekli yapısı da insan organlarında bulunan hücre dışı matriksi daha iyi taklit etmesini sağlamıyor. Bu materyal, daha önce de yara iyileştirme gibi amaçlarla doku iskelesi oluşturmak için kullanılmış. Mao durumu şöyle açıklıyor:

İpek fibroin, zar kalınlığını 50 mikrondan 5 mikronun altına düşürmemizi sağladı. Böylece yaşayan organizmalarda görebileceğimiz büyüklük mertebelerine yaklaştık.

Bu yeni zarı test etmek için Musah ve Mao malzemeyi böbrek çip modellerine uyguladılar. Şeffaf plastiklerden yapılmış ve yaklaşık 25 kuruş boyutlarındaki bu OOC platform damar yığınlarından oluşan ve görevi kanı filtrelemek olan böbreklerdeki glomerus kılcallarına benzerlik göstermektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Zar yerleştirildikten sonra araştırmacılar çipin içine indüklenmiş pluripotent kök hücrelerini (iPSC) yerleştirdi. Araştırmacılar hücrelerin ultra ince zarın ötesine sinyal iletebildiğini gözlemledi ve bu da hücrelerin glomerus hücreleri, podositler ve vasküler endotelyal hücrelerine farklılaşmasını sağladı. Bu platform aynı zamanda büyüyen dokularda hücresel katmanlar arası sıvı geçişine izin veren endotelyal fenestrasyonların gelişmesine yardım etti.

Testin sonunda bu farklı böbrek hücresi tipleri birleşerek molekülleri boyutlarına göre filtreleyebilen bir glomerus kapsülü oluşturdu. Musah bu durum için şöyle diyor:

Bu yeni mikroakışkan çip sisteminin canlı dokular arası etkileşimleri taklit edebilmesi ve kök hücrelerden oluşmuş olan glomerül podositler ve delikli endotelyum gibi özelleşmiş hücrelerin oluşumunu sağlayabilme yeteneği; organ gelişimi, hastalık süreci ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi alanlarında daha kapsamlı bir fikre sahip olmamıza yardımcı olabilir.

Modelleri iyileştirdikçe Musah ve meslektaşları bu teknolojinin böbrek hastalıklarını daha iyi anlamlandırılmasında kullanılmasını umuyorlar. Bu hastalıklar Amerika'da yetişkinlerin %15'inde görülse bile araştırmacıların elinde etkin bir model bulunmuyor. Genellikle hastalara böbrekleri büyük oranda hasar görene kadar tanı konmuyor ve genellikle diyalize girmeleri ya da böbrek nakli geçirmeleri gerekiyor. Mao bununla ilgili şöyle söylüyor:

Bu platformu kullanarak böbrek hastalıklarını modellersek hastalığın yeni biyo-işaretlerini keşfedebiliriz. Bu aynı zamanda kimi böbrek hastalığı modellerinde kullanılacak ilaç adaylarının izlenmesinde de kullanılabilir. Bu olasılıklar oldukça heyecan verici!

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bu teknolojinin tüm OOC modellerinde uygulaması var. Bizim dokularımız zarlar ve ara yüzeylerden oluşuyor. Yani bu zarın beyin, karaciğer, akciğer ve diğer hastalık oluşabilen yerlerde de kullanımı düşünülebilir. İşte bizim platformumuzun gücü de burada yatıyor!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • Duke University

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/10/2024 05:40:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17959

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Işık Hızı
Asteroid
Gen İfadesi
Skeptisizm
Aile
Abiyogenez
Karbon
Uygulama
Astronot
Genel Halk
Atmosfer
Fizik
Yayılım
Hava
Pandemi
Bitkiler
Kanser
Maskeler
Sıvı
Hormon
Matematik
Tüyler
Allah
Maske
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Öztekin, et al. İpek Böcekleri Laboratuvarlarda Organ Benzeri Dokuların Oluşturulmasında Yardımcı Oluyor!. (23 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 18 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17959
Öztekin, A., Alparslan, E. (2024, July 23). İpek Böcekleri Laboratuvarlarda Organ Benzeri Dokuların Oluşturulmasında Yardımcı Oluyor!. Evrim Ağacı. Retrieved October 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17959
A. Öztekin, et al. “İpek Böcekleri Laboratuvarlarda Organ Benzeri Dokuların Oluşturulmasında Yardımcı Oluyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 23 Jul. 2024, https://evrimagaci.org/s/17959.
Öztekin, Ahmet. Alparslan, Eda. “İpek Böcekleri Laboratuvarlarda Organ Benzeri Dokuların Oluşturulmasında Yardımcı Oluyor!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, July 23, 2024. https://evrimagaci.org/s/17959.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close