Paylaşım Yap

Güneş Enerjisinde Biyomimikri Örnekleri

Güneş Enerjisinde Biyomimikri Örnekleri Pixabay
3 dakika
4,082

Teknolojik araştırmalarda doğayı örnek almak çok sık kullanılan bir yöntemdir. Güneş pillerinin gelişiminde de birçok biyomimikri örneği vardır. Gelin, bunlardan birkaçına göz atalım.

Güneş enerjisini daha sonra kullanmak üzere depolamak masraflı ve verimsiz bir işlemdir. Bilim insanlarının bitkilerdeki fotosentezden ilham alarak geliştirdikleri yöntemlerden biri, güneş ışığı yardımıyla sudaki hidrojen ve oksijenlerin ayrılmasını sağlar. Daha sonra bu hidrojen ve oksijen bir yakıt hücresi içerisinde tekrar birleştirilerek uzun süreli kullanım için elektrik enerjisi üretilir.

Güneş hücrelerine eklenen kıvrim ve katlar, daha fazla ışığın emilebilmesini sağlar.
Güneş hücrelerine eklenen kıvrim ve katlar, daha fazla ışığın emilebilmesini sağlar.
Clean Technica

Fotosentezi ilham alan çalışmalardan bir diğeri yaprakların kıvrımlarını taklit etmeye, yani emilen ışığın yönlendirilmesi için verimli kanallar oluşturmaya çalışmıştır. Düz bir yüzeyde ışık ya emilir ya da geri yansır. Oysa bir yaprağınkine benzer kıvrımlar ve katlarla ışığın emilme miktarı artırabilir. Bu düşünceden hareketle ışığa duyarlı, sıvı bir yapışkan katmanına değişik miktarlarda baskı uygulanıp yapışkanın kuruma hızı değiştirilerek kıvrım ve katlar elde edilmiştir. Bu yöntemle, polimer/plastik güneş hücrelerinin esneklik, dayanıklılık, düşük ağırlık ve düşük üretim maliyeti gibi avantajlarına verimliliğin de eklenmesini sağlanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Pozitif ve negatif yüklü moleküller birbirlerinden ayrı tutularak uzun süre depolanabilen elektrik enerjisi sağlanır. Görsel: UCLA Chemistry
Pozitif ve negatif yüklü moleküller birbirlerinden ayrı tutularak uzun süre depolanabilen elektrik enerjisi sağlanır. Görsel: UCLA Chemistry
UCLA

Güneş enerjisini uzun süreli depolamanın bir başka yolu yine bitkilerin yaptığı fotosentezi örnek alır, ancak bu yöntem bitki hücresinin yapısına odaklanmıştır. Bitki hücrelerinde bulunan nano ölçekli yapılar, fotosentez sırasında pozitif ve negatif yüklü molekülleri birbirlerinden ayıracak ve ayrı tutacak şekilde konumlanmıştır.  Peki, bu verimli yöntemi nasıl örnek aldığımıza bakalım: Çatılarda kullanılan güneş pilleri çok pahalı bir malzeme olan silikondan yapılmıştır. Yerine kullanılabilecek plastik güneş pilleri ise pozitif ve negatif yüklü moleküllerin elektrik enerjisine dönüşemeden yeniden birleşmelerini engelleyemediği için verimli değildir. Bitkilerin nano ölçekli yapılarının taklit edildiği yeni bir çalışmayla pozitif ve negatif yüklü moleküller birbirinden ayrı tutularak, elde edilen elektrik enerjisi birkaç hafta boyunca depolanabilir. Bu arada araştırmacıların oluşturdukları yapıyı, “köfteleri” özenle yerleştirilmiş “köfteli spagettiye” benzettiklerini de not olarak düşelim.

Doğadan fotovoltaik uygulamalara... Görsel: Radwanul Hasan Siddique, KIT/Caltech
Doğadan fotovoltaik uygulamalara... Görsel: Radwanul Hasan Siddique, KIT/Caltech
Eurek Alert

Bir örnek de hayvanlar aleminden verelim. Güneş hücrelerinde en pahalı olan modüllerden biri de Güneş’i takip eden hareket sistemidir. Güneş ışığından daha fazla enerji depolayabilme arayışı, bilim insanlarının yolunu Hindistan’da yaygın olarak görülen Pachliopta aristolochiae kelebeklerinin kanat yapısını incelemeye kadar götürmüştür. Elektron mikroskobu altında yapılan incelemeler sonucunda, bu kelebeklerin kanatlarının, içleri deliklerle dolu pul şeklindeki tüylerle kaplı olduğu görülmüştür. İşte bu delikler, kanatların hafif olmasının yanı sıra farklı açı ve dalga boylarındaki güneş ışığından daha fazla ışık ve dolayısıyla daha fazla ısı emilebilmesini sağlamaktadır. Bundan sonrası, bilim insanlarının laboratuvarlarda benzer bir yapıyı oluşturabilmesine kalmıştır. Nitekim araştırmacılar deneylerinde dört tip yapı kullanmışlardır: dümdüz (kontrol amaçlı), aynı çapta delikleri düzenli aralıklarla yerleştirerek, farklı çapta delikleri düzenli aralıklarla yerleştirerek ve kelebek kanatlarındaki gibi farklı çapta delikleri farklı ama uygun aralıklarla yerleştirerek. Sonuç, adaptif evrimi kanıtlayacak şekilde, kelebekten esinlenen son modelin farklı açı ve dalga boylarında gelen ışığı daha çok emebildiği yönünde olmuştur. Böylece gelecekte hafif ve daha verimli fotovoltaik uygulamalar mümkün olabilecektir.

Elbette ki doğadan esinlenen teknolojik gelişmeler yeni değildir. Bizim dışımızdaki canlıların çoğu bizden çok daha zor koşullar altında hayatta kalma savaşı vermekte ve bu zor koşullara adapte olmak için evrimleşmektedir. Ve elbette kendi problemlerimizin cevaplarını çoğunlukla onların hayal gücümüzü zorlayan adaptasyon yöntemlerinde aramak en doğru yoldur.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • M. Gaworecki. Biomimicry Produces A Solar Energy Breakthrough. (1 Ağustos 2008). Alındığı Tarih: 14 Aralık 2018. Alındığı Yer: Greenpeace | Arşiv Bağlantısı
  • M. Pupols. Ucla Chemists Devise Technology That Could Transform Solar Energy Storage. (18 Haziran 2015). Alındığı Tarih: 14 Aralık 2018. Alındığı Yer: UCLA | Arşiv Bağlantısı
  • T. Casey. Powerhouse Solar Cell Inspired By Leaf Biomimicry. (28 Nisan 2012). Alındığı Tarih: 14 Aralık 2018. Alındığı Yer: Clean Tecnica | Arşiv Bağlantısı
  • K Redmond. From Butterfly Wings To Solar Cells. (24 Ekim 2017). Alındığı Tarih: 14 Aralık 2018. Alındığı Yer: Physics Buzz | Arşiv Bağlantısı
  • B. Yirka. Black Butterfly Wings Offer A Model For Better Solar Cells. (19 Ekim 2017). Alındığı Tarih: 14 Aralık 2018. Alındığı Yer: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 14:17:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7512

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Komplo Teorisi
Periyodik Tablo
Tıp
Zeka
Bakteriler
Nöronlar
Nükleotit
Bakteri
Fare
Yapay Zeka
Bebek Doğumu
Şeker
Sperm
Factchecking
Koaservat
Nörobiyoloji
Mers
Araştırma
Mantar
Şempanze
Uzay Aracı
Ana Bulaşma Mekanizması
Yas
Göz
Karanlık Enerji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ş. Ölez. Güneş Enerjisinde Biyomimikri Örnekleri. (14 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7512
Ölez, Ş. (2018, December 14). Güneş Enerjisinde Biyomimikri Örnekleri. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7512
Ş. Ölez. “Güneş Enerjisinde Biyomimikri Örnekleri.” Edited by Şule Ölez. Evrim Ağacı, 14 Dec. 2018, https://evrimagaci.org/s/7512.
Ölez, Şule. “Güneş Enerjisinde Biyomimikri Örnekleri.” Edited by Şule Ölez. Evrim Ağacı, December 14, 2018. https://evrimagaci.org/s/7512.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close