Kediler Neden Dışkılarını Gömerler?
Bu davranış, kedilerin evrimsel geçmişinden kaynaklı içgüdüsel bir davranıştır. Bunun iki sebebi vardır:
Vahşi kediler normalde alanlarını dışkı ve idrarlarıyla belirlerler, böylece yabancı hayvanların kendi alanlarına girmelerine engel olurlar. Dolayısıyla vahşi doğada güçlü olan bir kedigil (jaguar ya da kaplan gibi) genelde kendi alanı dahilinde dışkısını gömmez ve açıkta bırakır. Böylece rakiplerine "Ben buradayım." mesajı verir. Ancak eğer ki şartlar gereği bir başkasının alanında bulunan ve daha güçsüz bir tür, o alanda dışkılayacak olursa, dışkısını gömerek kendisini gizleyebilir. Günümüz evcil kedileri de, soy hattı olarak zayıf ve çelimsiz bir kedi grubu olduklarından (atalarıyla birlikte) genellikle dışkılarını gömmeye eğilimlidirler ve bir içgüdü olarak bu günümüz kedilerine de aktarılmıştır; çünkü bunu yapanlar daha kolay gizlenir ve yabancı bölgedeki güçlü kediler tarafından av olmaz. Bu da bizi ikinci sebebe götürür:
Avcılar, avlarını dışkılarının kokusundan ve yerinden algılayabilmektedirler. Dolayısıyla dışkıyı açıkta bırakmak, hele ki zayıf kedigiller için ciddi bir dezavantajdır. Bu sebeple vahşi doğada av konumundaki birçok kedigil dışkılarını gömerek gizlemekte ve bu sayede avcılarından gizlenmektedir. Günümüz evcil kedileri de, etrafta avcı olmamasına rağmen, içgüdüsel olarak bu dışkılarını gömmeye meyillidirler ve bu sayede olmayan avcılarından gizlenmiş olurlar. Esasında çoğu zaman kedilerin davranışları tam aksini gösteriyormuş gibi gelse de, esasında her evcil kedi, kendi sahibini güçlü ve baskıcı olarak görür ve bu yüzden kendisini zayıf ve tehdit altında hisseder (belki de o garip, kibirli davranışları bu sebeple, bir güç mücadelesi dahilinde yapmaktadır). Ünlü zoolog ve davranış bilimci Desmond Morris'in sözleriyle konuya açıklık getirelim:
Rahatsız edilmeyen bir evde, her evcil kedi kendisini ev sahiplerinin baskısı altındaki bir canlı olarak hisseder. Bu yüzden, normal şartlar altında, birçok kedi kedi kumluğuna ya da evin bahçesine kendi dışkısını gömerek, evdeki 'avcıdan' kendisini korur.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 34
- 9
- 9
- 8
- 4
- 3
- 3
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: LiveScience | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 18:09:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5523
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.